Adana Portakal Çiçeği Karnavalı (2022)

0
2002

“Türkiye’nin İlk ve Tek Karnavalı” olarak adlandırılan Portakal Çiçeği Karnavalı mart ayının kaçırılmaması gereken etkinliklerinden biri.

Adana’da her yıl düzenlenen karnaval ilk kez 2013 yılında organize edilmiş. Türkiye’nin en büyük sokak karnavalı olarak ün kazanan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı her sene renkli görüntülere sahne oluyor.

adana

Tıpkı Rio Karnavalı‘nda veya Venedik Karnavalı‘nda olduğu gibi Portakal Çiçeği Karnavalı kortejine katılanlar da özel kostümlerle alanda bulunuyor. Korteje ek olarak şehrin yaratıcılığının yansıması olan kostüm ve yemek yarışmaları da düzenleniyor.

Uluslararası bir katılıma sahip olan Portakal Çiçeği Karnavalı Adana’nın en turistik kültürel etkinliklerinden biri.

Adana’nın sıcak bir iklime sahip olduğu düşünülürse, bu şehri keşfetmek için en iyi dönem bahar ayları. Adana’nın en büyük etkinliğine de tanık olmak için bu mart ayının son haftasını Adana’da geçirmeyi planlayabilirsiniz.

Resmi açıklamalara göre, 2018 yılında karnavala 1 milyondan fazla katılım gerçekleşti.

Karnaval’ın fikir babası ve planlayıcısı ise şu an Toyota Türkiye CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı göreviyle birlikte, ALJ Holding CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmekte olan Ali Haydar Bozkurt.

Doğma büyüme Adanalı olan Ali Haydar Bozkurt, portakal çiçeğinin uluslararası anlamda tanıtılması ve Adana’nın turistik ve kültürel bir merkez haline gelmesi için çabalamaya devam ediyor.

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlik Programı

adana

“Nisan’da Adana’da” sloganı ile düzenlenecek olan 10. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri 25-27 Mart arasında düzenlenecek. Karnaval süresince bütün Adana sokaklarında ve meydanlarında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Nispeten daha sakin Adana sokaklarının da tadını çıkarabilmek adına seyahatinizi 20-28 Mart tarihlerini kapsayacak şekilde planlamak isteyebilirsiniz. Böylece 25 Mart’ta karnaval etkinlikleri başladığında şehrin önemli noktalarını keşfetmiş olur; bütün enerjinizi karnavalda eğlenmeye yönlendirebilirsiniz.

Tüm etkinlikler için Nisan’da Adana’da karnaval sitesine mutlaka göz atmalısınız.

Türkiye’de gerçekleşecek tüm festival ve karnavallar için Türkiye 2022 Festivalleri yazımızı da incelemelisiniz.

25 Mart’tan İtibaren Sokak Eğlenceleri

adana

Karnaval boyunca şehir çok renkli görüntülere sahne oluyor.

adana

Dans gösterilerinin, konserlerin, şiir dinletilerinin ve halk oyunlarının sergilendiği etkinliklerin yanı sıra çeşitli sergiler ve tiyatro oyunları da düzenleniyor.

Kılıç kalkan ekibi de her sene olduğu gibi bu sene de gösteri düzenleyecek.

26 Mart: Karnaval Korteji

adana

Mart ve nisan ayları Adana‘yı ziyaret etmek için ideal bir dönem olabilir. Portakal çiçeklerinin Adana sokaklarını saran kokusu eşliğinde sokak kortejine katılabilirsiniz. Sokak korteji 26 Mart‘ta saat 17.00’da düzenlenecek.

Katılımcılarının birçoğunun kendisinin tasarladığı rengarenk kostümler ve şapkaları kuşanıp hep beraber sokaklarda eğlendiği kortejde mutlaka siz de bulunmalısınız.

Portakal çiçeği temasında odaklanan kostümler yaratıcılık sınırını zorlayarak rengarenk bir yürüyüşün yaşanmasını sağlıyor.

adana

Adana’nın önemli dernekleri, sivil toplum kuruluşlar ve öğrenci grupları da korteje birbirinden farklı kostümlerle katılıyor.

Korteje ünlü isimlerin de katılması bekleniyor.

Korteje katılmak için [email protected] mail adresine iletişim bilgilerinizi göndererek korteje kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Kültür-Sanat Etkinlikleri

Karnaval sponsorları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde onlarca sanatsal etkinlik karnavalda ziyaretçileriyle buluşuyor.

“Somut Olmayan Kültürel Miraslar”, “Adana’nın Gelinleri”, “ Havadan Adana” fotoğraf sergileri geçmiş karnavallarda gerçekleşen etkinliklerin sadece bazıları.

Bu sene ise “Çukurova’da Tarım ve İnsan” fotoğraf sergisi, “Gönül Gözüyle Portakal Çiçekleri” görme engelliler fotoğraf sergisi dikkat çeken sergilerden bazıları.

Hatıra olarak saklayabieceğiniz Karnaval Gazetesi de tüm bölgedeki restoranlara, kafelere ve otellere ücretsiz olarak dağıtılacak. Gazete ayrıca Migros marketlerinde de bulunabilecek.

Ulusal Satranç Turnuvası

23-27 Mart tarihlerinde devam edecek olan ulusal satranç turnuvasının kazananı özel ödüller kazanacak.

6. Geleneksel VosFest 

Festival tarihleri boyunca Merkez Park’ta düzenlenen Vosvos Festivali‘ne birbirinden renkli klasik araçlar katılacak.

Ayrıca festival boyunca Merkez Park’ta sürüş etkinlikleri ve yarışmalar da düzenlenecek.

Müzikal Etkinlikler

Karnavalda her sene yerli ve yabancı müzik grupları sahne alıyor. Ünlü isimlerin gönüllü olarak gösteriler düzenlediği karnavalda ayrıca amatör müzik grupları da şehrin sokak sahnelerinde konserler düzenliyor.

Bu senenin önemli grupları arasında poliPop Korosu bulunuyor.

Bu sene Adana Atatürk Parkı’nda kurulacak olan sahnede iki gün boyunca çeşitli konserler düzenlenecek.

25 Mart saat 16.00’dan itibaren konser alanında Adana Blues Collective, Mustafa Fidan Vursavuş, Bursa Nilüfer Kadın Korosu, 116 Grubu, Ahmet Kırmacı, Makas Band Hollanda ve Uğur Yıldırım sahne alacak.

Yine aynı gün, Merkezpark Stant Alanı Sahnesi’nde Rest Grubu, Elit Beyler, Adana BŞB; Merkezpark Sanat Tırı’nda ise Adana BŞB, Yunus Emre, Batu Core, ve Joker sahne alacak.

Son olarak, 01 Burda AVM +1 Sahnesi’nde ise saat 19.00’dan itibaren sırayla Ludovico Band, Pandami Music ve Hey! Douglas sahne alacak.

26 Mart’ta karnaval konserine ise Haluk Levent katılacak. Konser, saat 19.00’da Merkezpark’ta gerçekleşecek.

Karnavalın kapanış konserini ise Yeni Türkü, 27 Mart saat 19.00’da Uğur Mumcu Bulvarı’nda gerçekleşecek.

Düzenlenecek müzik etkinlikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için karnaval Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

27 Mart: Portakal Çiçeği 10 KM Koşusu

27 Mart‘ta Tarihi Büyük Saat Kulesi’nden başlayarak Seyhan Irmağı kıyısından devam edip Galeria’da bitecek koşuya katılmak için kaydınızı bir an önce yaptırmalısınız.

Bütün karnaval boyunca leziz Adana yemekleri arasında kaybolacağınız için karnavalı 10 kilometrelik bir koşuyla bitirmek isteyebilirsiniz. Böylece karnaval boyunca bolca aldığınız kalorileri bir çırpıda kaybedebilirsiniz!

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı Yarışmaları & Projeler

Hızlı Kebap Yeme Yarışması

Etkinliklerin en lezzetli olanlarından biri de Adana Kebap Yeme Yarışması! Yarışmaya katılanların Adana’ya özgü bu çok sevilen yemeği hızlıca bitirmeleri gerekiyor. Ne kadar lezzetli olduğunu düşünürsek yarışmaya katılanların motivasyonu oldukça yüksek olacak gibi.

Yarışma 27 Mart’ta Atatürk Parkı Sahnesi’nde Gerçekleşecek.

Karnaval’da Alışveriş

adana

Her sene olduğu gibi bu sene de karnaval boyunca Adana sokaklarında ve parklarda satış stantları açılacak.

Adana’ya özgü yöresel lezzetler ve hediyelik eşyalar stantlarda Adana halkını ve karnaval için Adana’ya gelen misafirleri bekliyor olacak.

Eğer bu sene Karnaval’ı ziyaret edemeyecekseniz veya karnaval sırasında elinizle poşetlerle gezmek istemiyorsanız Adana’dan Gelsin internet sitesi üzerinden Adana’ya özgü lezzetleri ve hediyelik eşyaları evinize dönünce hemen satın alabilir; sevdiklerinize dilediğiniz gibi hediye edebilirsiniz.

Adana’da Gezilecek Yerler 

adana taşköprü

Hazır festival amacıyla Adana’da bulunuyorken, şehrin önemli tarihi ve doğal güzelliklerini de görmek isteyebilirsiniz.

Adana’nın simgelerinden Taşköprü‘nün Roma İmparatorluğu döneminde yaptırıldığı düşünülüyor. Bu durumda dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü olma unvanını taşıyor.

Köprünün Seyhan ayağında, altı minareli devasa Sabancı Camii bulunuyor. Sabancı ailesinin yaptırdığı camii, Sabancıların Adana’daki tek mirası değil. Köprünün diğer tarafında da ailenin ilk fabrikasının bacaları görülebilir. Ziyaretiniz sırasında camii etrafındaki parkta da güzel bahar havasının tadını çıkarmak isteyebilirsiniz.

Ziyaretiniz sırasında Adana’nın önemli müzelerini de görmek isterseniz Adana Sinema Müzesi, Atatürk Evi Müzesi ve Adana Arkeoloji Müzesi görülmesi gereken önemli koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Adana’nın eski şehir merkezinde Türkiye’nin en uzun saat kulesi olan Büyük Saat‘i, Tarihi Kazancılar Çarşısı‘nı, Ramazanoğulları Konağı‘nı ve Yeni Camii olarak da bilinen Adana Ulu Camii’ni görebilirsiniz.

Eğer yeterli vaktiniz varsa Adana şehir merkezinden 26 kilometre uzaklıktaki Misis ilçesine bağlı Misis Mozaik Müzesi’ni de görebilirsiniz. Ücretsiz giriş yapabileceğiniz müze Roma İmparatorluğu döneminden kalma mozaiklere ev sahipliği yapıyor.

Adana’ya özel araçla sadece 2 saat 22 dakika uzaklıkta bulunan Antakya şehrini de Ddoğu Akdeniz’ gelmişken mutlaka keşfetmelisiniz.

Adana’da Yemek

adana kebap

Adana denince akla gelen Adana Kebabı‘nın en iyilerini hiç kuşkusuz kendi memleketinde tadabilirsiniz.

Adana’nın en eski kebapçılarından biri olan Mas Kebap, ev yemekleriyle ün kazanmış Köy Sofrası, ve en önemli spesiyali güveç olan Özasmaaltı Kebap öğlen ve akşam yemekleriniz için uğramak isteyebileceğiniz mekanlardan.

Adana’ya Nasıl Gidilir? 

adana

Adana’ya otobüs ile gitmek isterseniz uygun fiyatlara Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs bileti bulabilirsiniz. En hesaplı otobüs biletleri için tıklayınız.

Hava yolu ile Adana’ya ulaşmak isterseniz Türkiye’nin dört bir yanından Adana Şakirpaşa Havalimanı’na birçok uçuş bulunmaktadır. En hesaplı uçak biletleri için tıklayınız.
Şakirpaşa Havalimanı da Adana Otobüs Terminali de şehir merkezine oldukça yakın; şehir merkezinde ulaşım için otobüs ve dolmuşları kullanabileceğiniz gibi araç da kiralamayı tercih edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız