Akyaka – Azmak Nehri Gezi Rehberi

0
6513

Muğla’dan Marmaris’e giden yolun hemen hemen yarısında aklınızı çelen, cazibesi yüz ölçümünden büyük bu kıyı beldesi, daha yol kenarındaki o küçük sapaktan içeri girmeden sizi seyir tepesiyle karşılıyor.

Aklınızda, gezi planınızda olmasa bile burada mola veren kalabalığı görüp bu insanlar nereye bakıyor diye merak edip sağa yanaştığınızda muhteşem manzarası, heybetli dağlarının şefkatle kucakladığı koylarıyla Akyaka sizi o küçük sapaktan içeri çekiveriyor.

Akyaka’da Gezilecek Yerler

Akyaka'da Gezilecek Yerler Muğla

Şu meşhur Akyaka evleri… Akyaka’ya girdiğinizde, tüm heybetiyle Akyaka’yı kucaklayan Sakar Dağı’nın yamacına kurulan Akyaka evleri karşılıyor sizi. Kendinizi maviye teslim etmeden önce, begonvillerin taçlandırdığı bu evler arasında mutlaka dolaşmalısınız.

Ünlü gazeteci Nail Çakırhan’ın kendisi ve eşi için tasarladığı ve yaptırdığı ev Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülünce bu evin mimarisi diğer yapılacak evlere de örnek olmuş, Akyaka’ya Nail Çakırhan mimarisini kazandırmış.

Bu yüzden, Akyaka evlerini gezerken Nail Çakırhan tarafından 88 yaşında yapılan Nail Çakırhan – Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi’ni görmeyi de ihmal etmeyin.

Antik İdyma Kenti

Akyaka doğal güzellikleriyle olduğu kadar yaklaşık 2600 yıllık tarihiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Akyaka ve Gökova Körfezi arasında kalan Antik İdyma Kenti’nde, varlıklı kişiler tarafından saygınlık sembolü olarak inşa edilen Kaya Mezarları ve 2001 yılında kazı çalışmaları sırasında keşfedilen bir oda mezarının yanı sıra Bizanslılara ait olduğu düşünülen sur kalıntıları Akyaka geziniz sırasında size tarihi fısıldamak için bekliyor olacak.

Sakartepe Seyir Tepesi

Sakartepe Seyir Tepesi Akyaka Muğla

Akyaka’nın yeşilin ve mavinin kucaklaştığı eşsiz manzarasına farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız Sakartepe’ye uğramadan dönmeyin.

Gördüğünüz manzara karşısında büyüleneceğinizden ve güzel fotoğraflarla o anı ölümsüzleştirmek isteyeceğinizden eminiz.

Değirmenbükü

Yeşilin bin bir tonunu bir arada görebileceğiniz, tertemiz koyları ve plajlarıyla ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden biri Değirmenbükü.

Denizin içinde yer alan denizkızı heykeliyle size kendinizi masallar diyarındaymış gibi hissettirecek kadar büyüleyici bir yer. Korunaklı koyları dolayısıyla tekne turlarının da gözde uğrak noktalarından biri olarak karşınıza çıkıyor.

Sedir Adası

Sedir Adası Akyaka Muğla

Bu adanın kumunun, Mısır Kraliçesi Cleopatra’nın sevgilisi Roma Komutanı Antonius tarafından Cleopatra için getirildiği ve bu adanın iki âşığın buluşma noktası olduğu rivayet edilir. Hatta bu yüzden adaya Cleopatra Adası da deniyor.

Ada kumu, çok değerli olması ve bugün gitgide azalması dolayısıyla itinayla korunuyor. Öyle ki adadan kum almak, kumsala havlu sermek ve kumsaldaki duşlarda duşunuzu almadan adadan ayrılmak yasak.

Buraya geldiğinizde Apollon Tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kiliseyi, sur duvarlarını, antik liman kalıntılarını ve bugüne kadar özenle kurulmuş antik tiyatroyu da görebilirsiniz.

Akyaka’da Yapılacak Aktiviteler

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Mavinin tadına varabileceğiniz güzel koyları ve plajlarıyla sizi bekleyen denize kendinizi bırakıp rahatlamak isterseniz sahile indiğinizde sizi ilk karşılayan Akyaka Plajı oluyor. Serin ve sığ suyuyla derine gidemeyenler için güzel bir tercih.

Plajdan biraz uzaklaşıp koyların tadını çıkarmak isterseniz plajdan rahatlıkla görülen, birçok merdivenden inerek ulaşabileceğiniz, kıyıları biraz daha sığ olan Albay Koyu’nu veya suyu biraz daha derin olan Burun Koyu’nu da tercih edebilirsiniz.

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Kumsalı sevmiyorsanız Akyaka merkezden 3 km uzaklıktaki Çınar Plajı küçük taşlardan oluşan yapısıyla tam size göre. Birkaç metre sonra derinleşen denizine Çınar Plajı’nın ortasından geçen Azmak’ın soğuk suyu da karışınca yüzmek bambaşka bir keyif veriyor.

Ayrıca Çınar Plajı’nı takip ettiğinizde sakinliğin en güzel adreslerinden biri olan Akbük Koyu’na da ulaşabilirsiniz. Dilerseniz giderken yol üstünde gözleme yapan teyzelerin yanında ağzınıza layık bir mola verebilir, daha sonrasında özel çevre koruma bölgesi kapsamındaki Akbük’te kendinizi denizin maviliğine bırakırken yemyeşil dağları izlemenin keyfine varabilirsiniz.

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Elbette Akyaka plajları ve koyları kadar ünlü olan Azmak Nehri’ni de unutmamak gerekir. Buraya yaklaştığınızda gözünüze ilk çarpan tekne turları olacak. Tur yaklaşık 15-20 dakika sürüyor.

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Tur sırasında sazlıkların arasından geçerken sevimli ördeklere rastlayabilir, eğilip şöyle bir suya baktığınızda suyun altındaki muhteşem doğal akvaryumu görebilirsiniz.

Bana keyfin yanında biraz da eğlence lazım derseniz Azmak Nehri’nin sazlıklar ve ağaçlar ile dolu olduğundan Amazon olarak adlandırılan bölgesinde grup halindeki kano gezilerine katılabilirsiniz.

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Azmak’ta eğlence ve keyfin başka bir hali de ringo. Merkezde deniz malzemeleri satan yerlerden alacağınız bir can simidine ihtiyacınız var sadece. Sonra mı? Geriye bir tek o can simidine oturup kendinizi serin suya bırakmak kalıyor. Bunu yaparken Azmak’ın Akçapınar kolunu tercih etmeli, özellikle tekne turları yoğunlaşmaya başlamadan Ottoman Konak Oteli’nin orada ringoyu bitirmelisiniz.

Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler

Akyaka’ya gelip de kitesurf (uçurtma sörfü) tecrübesini tatmadan olmaz. Akyaka merkeze 20 dakika uzaklıkta bulunan kitesurf alanı bu tecrübeyi yaşayabilmeniz için sizi bekliyor. Ayağınıza “board”u takıp uçurtmanızı rüzgâra teslim etmeniz yeterli.

Daha önce kitesurf yapmadıysanız 10 saatlik temel bir eğitimden sonra artık yapabilirsiniz. Zira Akyaka’da kitesurf öğrenebileceğiniz okullar da mevcut. Tavsiye isterseniz, bu okullardan Kiteboard Gökova’yı tercih edebilirsiniz.

Maviye doyduk, yeşilden mahrum kalmayalım derseniz Akyaka Milli Parkı olarak da bilinen orman kampını tercih edebilirsiniz. Burada kamp yapmak mecburiyetinde değilsiniz elbette. Doğa yürüyüşleri yapabilir, Akyaka merkezdeki Free Wheelies’den bisiklet kiralayarak yeşile doyabilirsiniz.

Akyaka’da denize girebileceğiniz tüm yerleri keşfetmek için Akyaka’nın En İyi Plajları yazımıza göz atabilirsiniz.

Akyaka’da Yeme-İçme

Temiz hava sizi acıktırdıysa gerek gözünüze gerekse damak tadınıza hitap edebilecek yerlere şöyle bir göz atalım.

Akyaka’nın ön plana çıkan mekânlarından biri olan Halil’in Yeri Azmak Nehri kenarında yer alan ve deniz ürünleriyle sizi cezbedecek bir mekân. Tercihiniz burasıysa taze balıklarının yanı sıra kalamar dolmasını ve mezelerini de tatmalısınız.

Balık yiyebileceğiniz mekânların başında Azmak Nehri’nin suları içine kurulan masalarda size eşsiz bir keyif sunan Azmakkapı Orfoz Restaurant geliyor. Burada yediğiniz lezzetli balığı son olarak tahinli kreple taçlandırabilir, lezzet sarhoşluğu yaşayabilirsiniz.

Hep balık, et yok mu derseniz, müzik eşliğinde huzur dolu bir yemek yiyebileceğiniz, Rüzgâr Restaurant etin en iyi adresi diyebiliriz.

Meşhur Akçapınar Tostçusu’na uğramadan olmaz. Akyaka merkezden 15-20 dakika uzaklıktaki Akçapınar Köyü’ndeki bu meşhur tostçunun tostlarından yemeden, lezzetli ayranını ve portakal suyunu tatmadan dönmek bizce büyük kayıp.

Akyaka’da Konaklama

Akyaka’da konaklamak isteyenler için birçok alternatif bulunuyor. Değirmenci Apart, Server Apart, Huzur Apart gibi size yazlık formatında hizmet sunan apartları tercih edebileceğiniz gibi oda + kahvaltı konseptindeki butik otelleri de düşünebilirsiniz.

Muhteşem ambiyansıyla Ayka Otel, denize yakınlığıyla Big Blue Hotel, İskelem Hotel, Baga Hotel, evcil hayvanınızı da misafir edebilecek Hotel Caretta; SPA, sauna, fitness, masaj gibi hizmetleri de alabileceğiniz Yücelen Hotel tercih edebilecekleriniz arasında yer alıyor.

Akyaka’da Alışveriş

Akyaka’da büyük alışveriş merkezleri yerine otantik havası olan çarşılardan alışveriş yapabilirsiniz.

Özellikle bu yerlerde Akyaka’nın simge yapılarının baskılı olduğu tekstil ürünleri veya magnetleri de çok uygun fiyata bulmanız mümkün.

Ayrıca Çarşamba günleri kurulan pazardan el işi ürünler, hasır eşyalar, kurutulmuş otlar alabilirsiniz.

Akyaka’da Eğlence ve Gece Hayatı

Sakin bir belde olduğundan Akyaka’da çok fazla eğlence mekanı bulunmuyor fakat Azmak Nehri kenarındaki sakin huzurlu yemeğinizden sonra biraz eğlenmek isterseniz Deli Memet, K Bar, No:22 Riders ve Anchor gibi mekanları tercih edebilirsiniz.

İlk kez 2015 senesinde düzenlenen Balık Tadım Festivali, Akyaka’nın en eğlenceli etkinliklerinden biri. Akdeniz ve Ege sularından çıkarılan farklı balık türlerini tanımak, hatta tatmak için tek yapmanız gereken, Akyaka seyahatinizi Ağustos sonuna denk getirmek.

Akyaka’ya Nasıl Gidilir?

Akyaka'ya Nasıl Gidilir?

Arabanızla seyahat ediyorsanız Muğla’dan Marmaris’e giderken sağ tarafta Gökova-Akyaka tabelası sizi karşıladığında kendinizi içeri bırakabilir. Kıvrımlı o şirin yoldan inerek bu şirin yerle buluşabilirsiniz.

Arabanız yoksa Muğla merkezden kalkan Gökova-Akyaka minibüslerini tercih edebilirsiniz.

Marmaris merkezden sadece 36 km uzaklıktaki Akyaka’ya hava yoluyla ulaşmak isteyenler, 1,5 saat uzaklıktaki Milas-Bodrum Havalimanı’nı ya da 1 saat uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilir. Her iki havalimanına da Türkiye’nin birçok yerinden direkt ve aktarmalı uçuş seferleri bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız