Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

0
9441

Çeşme denilince akla gelen ilk yer olan Alaçatı, tarihi taş evleri ve yılın her günü rüzgârlı olması sebebiyle son yıllarda yoğun bir şekilde ziyaret edilen bir tatil merkezi haline geldi.

Taş evleri benim gibi kültür ziyareti meraklılarını mest ederken bol rüzgârlı havası da rüzgâr sörfü (windsurfing) ve uçurtma sörfü (kitesurfing) yapanların ilgisini çekiyor.

Alaçatı, Çeşme

Antik dönemdeki ismi Agrillia olan Alaçatı adını “Alacaat” ismindeki Osmanlı aşiretinden alıyormuş. Alaçatı’da Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyormuş.

“Alacaat” kelimesini Rum dilinde söylemek zor olduğu için kelime zamanla değişmiş ve Alaçatı haline gelmiş. Eski bir Rum köyü olan Alaçatı bu dönemden kalmış olan tarihi taş evleriyle insanı büyülüyor.

Alaçatı Ot Festivali

2010 yılından beri Nisan ayında düzenlenmekte olan “Alaçatı Ot Festivali” sayesinde popülerliği giderek artan bu sevimli şehir ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.

Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürürken etrafınızdaki eski taş evleri incelemenin zevki bir başka oluyor. Hele bu evler rengârenk begonvillerle süslü ise kartpostallardan çıkmış bir görüntü sunuyor bizlere. Bu anı ölümsüzleştirmek için hemen telefonunuza ya da fotoğraf makinenize sarılacaksınız.

Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı’ya gitmek için birçok yol bulunuyor, siz yeter ki gitmek isteyin… Bu gidiş yollarını sizler için aşağıda listeledim:

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Alaçatı’ya hava yolu kullanarak gitmek isterseniz bulunduğunuz şehirden İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmanız gerekiyor.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya ulaşmak için HAVAŞ otobüslerini kullanabilirsiniz.

Bilet ücreti 2020 yılında 40 TL olan otobüs yolculuğu yaklaşık 75 dakika sürüyor.

Otobüslerin hareket saatleri hakkında güncel bilgiye sahip olmak için internet sitelerini ziyaret etmenizi öneririm.

İzmir Otogarı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Otobüs ile Alaçatı’ya gitmek isterseniz direkt Çeşme – Alaçatı’ya giden otobüsleri tercih edebilirsiniz. Alaçatı otobüs bileti alarak doğrudan Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.

Eğer bulunduğunuz yerden böyle bir seçeneğiniz yoksa önce İzmir Otogarı‘na gitmeniz gerekiyor.

Otogardan Alaçatı’ya sefer yapan otobüsleri kullanarak bir buçuk saatlik bir yolculukla Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.

İzmir Şehir Merkezi’nden Belediye Otobüsü ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüslerini (ESHOT) kullanarak İzmir şehir merkezinden iki ayrı belediye otobüsü kullanarak Alaçatı’ya gidebilirsiniz.

Bu yol için önce 984 numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsüne binip Urla’da inmeniz gerekiyor. Buradan da 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsüne binerek Alaçatı’da inebilirsiniz.

İzmirim Kart iki otobüste de geçerli. Bu kartı şehirdeki tüm satış noktalarından ve dolum gişelerinden satın alabilirsiniz.

Çeşme’den Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Çeşme’nin çok yakınında bulunan Alaçatı’ya gitmek için Çeşme Otogar’dan kalkan dolmuşlar bulunuyor.

Çeşme-Ilıca-Alaçatı güzergahında hizmet veren bu dolmuşlar ile Ilıca Terminal ve Alaçatı merkeze rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dolmuşlar yaz sezonunda 07:00 – 21:00 saatleri arasında 10 dakikada bir, 21:00 – 24:00 saatleri arasında ise 15 dakikada bir sefer yapıyorlar. Kış aylarında pek fazla yoğunluk olmadığı için dolmuşlar 30 dakikada bir sefer yapıyor.

Üçkuyular Semt Garajı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

İzmir Metro’nun Fahrettin Altay İstasyonu’nun çıkışında bulunan Üçkuyular Semt Garajı, İzmirlilerin Alaçatı’ya gitmek için kullandıkları popüler bir nokta.

Çeşme otobüslerinin Alaçatı-Ilıca-Çeşme güzergahında hizmet verdiği bu noktadan her yarım saatte bir Alaçatı’ya giden otobüs bulabilirsiniz. Ayrıca buradan toplu taşıma hatlarına aktarma da yapabilirsiniz.

Özel Araç ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma bana göre değil kendi arabamla gitmek isterim diyenler içinse Alaçatı, İzmir kent merkezine 70 km uzaklıkta bulunuyor.

İstanbul’a 640 km, Bursa’ya 410 km, Ankara’ya 660 km uzaklıkta bulunan Alaçatı’ya ulaşmak için İzmir – Çeşme otoyolunu kullanabilirsiniz.

Bu otoyolun Çeşme’den bir önceki çıkışı olan Alaçatı’ya saparak şehrin merkezine kadar gidebilirsiniz.

Alaçatı’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?

Alaçatı Yeldeğirmenleri

Dilediğiniz yolu seçerek gelmiş olduğunuz Alaçatı’da gezecek birçok yer bulunuyor. Şehre girdiğiniz anda görüntüsü sizi ele geçirecek olan Alaçatı yel değirmenleri, Cervantes’in yazmış olduğu “Don Kişot”tan bir sahne sunuyor adeta bizler için. 1800’lü yıllardan kalma bu yel değirmenlerinde gün batımını izlemenin keyfi ise bir başka.

Tarihi taş evlerin dokusu bozulmadan korunduğu için hala eski Rum köyü havası var Alaçatı’nın. Alaçatı’nın en ünlü yerlerinden Kemalpaşa ve Hacımemiş Caddesi’ni mutlaka ziyaret edin. Bu caddelerde yer alan kafeler ve hediyelik eşya dükkanları cıvıl cıvıl. İnsanın hepsine tek tek uğrayası geliyor.

Her cumartesi günü kurulan Alaçatı Pazarı’na da uğramanızı tavsiye ederim. Hem taptaze yiyecekler hem de yöresel kıyafetler bulunabilen pazar yerli halk tarafından da rağbet gören bir yer.

Kültür gezisi meraklılarına Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmelerini önerebilirim. Burası şehirdeki Müslüman nüfus artınca camiye çevrilmiş olsa da içerisinde beldede yaşayan Hristiyan halk için minik bir şapel bırakılmış. Adeta dini hoşgörünün simgesi niteliğindeki bu güzel yer mimari açıdan da çok etkileyici.

Alaçatı’da güzelce bir gezdikten sonra ilginiz varsa hazır tam yerine gelmişken rüzgar sörfü yapabilirsiniz. Türkiye’nin en önemli rüzgâr sörfü merkezi olan Alaçatı, birçok rüzgar sörfü okuluna ev sahipliği yapıyor. Rüzgâr sörfünde en önemli plajlara sahip Alaçatı, yediden yetmişe herkesin sörf yapabileceği bir yer.

Daha önce hiç yapmamış olsanız bile sörf okullarından ders alarak hemen sörf yapmaya başlayabilirsiniz. Malzemelerinden dolayı biraz maliyetli olsa da sörf yapmak çok eğlenceli gözüküyor. Rengârenk sörf tahtalarıyla kaplı denizi izlemek bile insanı heyecanlandırıyor.

Ben deniz insanıyım, mutlaka denize girmeliyim diyenler için de bazı önerilerim bulunuyor. Bunlardan ilki Deliklikoy. Burası altın renkli kumları ve serin sularıyla sizi yaz sıcağında ferahlatabilecek bir yer. İsmini delikli bir taştan alan koy Ovacık bölgesinde bulunuyor. Etrafta herhangi bir tesis bulunmadığı için ihtiyacınız olan eşyaları yanınıza almanızı öneririm. Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bu güzel yerin müthiş manzarasını günbatımında deneyimlemek de çok keyifli.

Aya Yorgi ve Yumru da uğrayabileceğiniz diğer koyların arasında bulunuyor.

Alaçatı beachleri ile de çok meşhur olan bir yer. Çeşit çeşit beach clublarıyla hizmet veren Alaçatı insanı hem denize hem de eğlenceye doyuruyor. Denize girmek için Altınkum ve Ilıca Plajı’nı da tercih edebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi almak için Çeşme’nin En İyi Plajları yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Rüzgar Sörfü, Çeşme

Alaçatı Limanı hem gündüz hem de akşam ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Limanın çevresindeki koylarda sörf yapabilirsiniz. Akşam saatlerinde hareketlenen limandaki restoranlarda deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Alaçatı’da eğlenceli bir gece hayatı bulunuyor. Gece de denizden kopmak istemezseniz Beach Clublardaki günbatımı partilerine katılabilirsiniz. Gece kulüpleri şehrin biraz dışında bulunsa da taksiyle rahatça ulaşabilirsiniz. Müzik zevkinize göre canlı müzik yapan yerler bulabilirsiniz.

Alaçatı’da Ne Yenir?

Alaçatı’da kahvaltılar pek bir meşhur. Türlü türlü reçelleri ile hem gözünüzü hem de karnınızı doyuruyor. Kahvaltılarda buraya özel İzmir pişisi ve boyozu bulunuyor.

Benim gibi sakız âşıklarını çok mutlu edecek sakız tatlısı ve sakızlı kurabiyeyi mutlaka deneyin. Ağızda hemen dağılan Kavala kurabiyesinin tadı da enfes. Gezerken yorgunluğunuzu almak için sakızlı bir Türk kahvesi içmenizi öneririm.

Öğle yemeği için Ege bölgesine özel kumru yiyebilirsiniz. Ekmeğinin şeklinden dolayı bu ismi alan kumru çok güzel bir şekilde doyuruyor insanı.

Dondurmaları da çok meşhur olan Alaçatı’da envaiçeşit seçenek bulunuyor. Sizler de her defasında birkaç çeşit deneyebilirsiniz benim yapmış olduğum gibi.

Akşam yemeği içinse deniz ürünleri tüketebileceğiniz restoranlara gidebilirsiniz. Burada bulunan lezzetli mezeleri mutlaka deneyin. Ege bölgesinin çok meşhur olan mezeleri burada ayrı bir lezzetli.

Alaçatı’da Nerede Kalınır?

Alaçatı’da konaklamak için iki seçeneğiniz bulunuyor. Birincisi taş evler düzenlenerek yapılmış olan minik otellerde konaklamak. Diğeri ise alışılageldik biçimde büyük otellerde konaklamak.

Şehrin dokusunu daha iyi yaşamak için buraya has taş otellerde kalmanın daha iyi olacağını düşünsem de tercih sizlere kalmış. Ayrıca diğer bir seçenek olarak Çeşme’de konaklayıp Alaçatı merkeze gelmeyi de düşünebilirsiniz.

Damağınızda çok güzel bir tat bırakacak şirin bir Ege kasabası olan Alaçatı’yı en kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız