Amsterdam’da Gezilecek Yerler

0
4788

Hollanda’nın baÅŸkenti Amsterdam, Avrupa’nın incisi ve kuzeyin Venedik’i gibi lakapların sahibi.

Kanal ÅŸehri olan Amsterdam’da Venedik’ten veya Paris’ten çok daha fazla kanal bulunuyor.

Adı, ilk kurulduÄŸu zamanlarda Amstel ırmağının üzerine kurulan su bendi (“dam”) olan Amstelredamme‘ın zamanla Amsterdam haline dönüşmesiyle oluÅŸmuÅŸ.

Hollanda’nın birçok yerinde olduÄŸu gibi, Amsterdam’daki kanallar da eskiden bataklık olan bölgede öncelikle suları denetim altına almak için yapılmıştır. Haliyle eÄŸer Amsterdam’a 17. yüzyılın başında gitseydiniz ÅŸimdiki halinden tamamen farklı küçük bir balıkçı kasabasıyla karşılaÅŸabilirdiniz. Åžimdi ise Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ÅŸehirlerinden biri ve Avrupa’nın kültürel baÅŸkentlerinden.

Hollanda dünyanın en düşük yüz ölçümüne sahip olan ülkesi ve Amsterdam ÅŸehrinin de su altında kalmaması için de çeÅŸitli önlemler alınmaya devam ediliyor. Alınan önlemler o kadar iÅŸe yaramış ki, Hollanda, ÅŸu an Avrupa’nın tarım merkezi ve dünyanın tarım ürünleri üretimi ve ithalatında başı çeken ülkelerinden biri.

Ãœlkenin bataklık bir araziden bugünkü tarım devi ve kültürel merkez Hollanda’ya dönüşümü 17. yüzyılda hızlanmış; Altın Çağı’nı yaÅŸayan Hollanda yüzyıl boyunca dünya ekonomisinin merkezi olarak yerini korumuÅŸtur.

Her renkten lalelere ev sahipliÄŸi yapan sokaklarıyla, etkileyici mimarisiyle ve kanallarıyla Amsterdam, Avrupa’nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken ÅŸehirlerinden biri.

Ünlü Amsterdam sakinleri arasında Anne Frank, ressam Rembrandt van Rijn ve Vincent van Gogh adlı sanatçılar ve filozof Baruch Spinoza yer alıyor.

Amsterdam ve Hollanda’nın çeÅŸitli ÅŸehirlerinde yaÅŸadığım deneyimlerden yola çıkarak sizin için ayrıntılı bir Amsterdam Seyahat Rehberi hazırladım. Keyifli okumalar!

Amsterdam’a Ne Zaman Gidilir? 

Avrupa’nın en turistik ÅŸehirlerinden biri olan Amsterdam her yıl daha da fazla kiÅŸi tarafından ziyaret ediliyor. Haliyle, ÅŸehri yaz aylarında ziyaret etmek daha masraflı olacağı gibi turist kalabalığı sebebiyle yorucu hale gelebilir.

Her ne kadar yaz ayları, Amsterdam’ın Kuzey Denizi’nden gelen soÄŸuklarına karşı en ideal aylar olsa da, yılın her ayında yaÄŸmur alan ve her daim serin gecelere sahip olan bu ÅŸehri bahar aylarında ziyaret etmek en ideal seçenek olacaktır. YaÄŸmura önlem almak için kendinize uygun yaÄŸmurluk ve ÅŸemsiye almayı unutmayın.

Amsterdam’da Ulaşım 

Amsterdam

Amsterdam az yüz ölçümüne raÄŸmen zengin bir demiryolu altyapısına sahiptir. Seyahatinize uygun olacak ÅŸekilde 1-7 güne kadar geçerli bir ÅŸehir kartı ya da 7,5 Euro‘ya günübirlik kart alarak tramvay, metro ve otobüsleri kullanabilirsiniz. Kartı duraklardan almanız gerekmektedir; nakit para araçlarda geçmemektedir.

I Amsterdam City Card alarak, şehrin en önemli noktalarına ücretsiz giriş yapabilir; 24, 48, ve 72 saat arasında limitsiz kullanabilirsiniz. Şehir ulaşım haritası için tıklayınız.

Amsterdam Merkez Ä°stasyonu

Amsterdam şehir merkezini yürüyerek keşfetmeniz ise en iyi seçenek olacaktır.

Amsterdam şehrinde yaşayan birçok insan ise yoğunlukla bisiklet kullanmaktadır. Günlük 12 Euro gibi bir ücretle siz de bisiklet kiralayabilir ve bu şehri bisiklet ile keşfedebilirsiniz. Fakat Amsterdam halkı bisiklet kullanımında epey profesyonel hale gelmiş; haliyle hızlı akan bisiklet trafiğine kolay adapte olabileceğinizi düşünmüyorsanız bisiklet kiralamayı bir başka şehre bırakabilirsiniz.

Eğer bisiklet kullanmayacaksınız, yürüyerek de bu şehri keşfedebilirsiniz fakat bisiklet yolunda yürümediğinize dikkat etmelisiniz.

EÄŸer dilerseniz, Amstel Nehri’nde hareket eden feribotları da kullanabilirsiniz.

Amsterdam Schiphol Uluslararası Havaalanı’na ulaşım için de en hızlı ve en uygun yol tren hattını kullanmaktır. Tren 1 veya 2. platformlardan hareket etmektedir.

Amsterdam yakınlarındaki diÄŸer ÅŸehirlere de toplu taşımayla veya araç kiralayarak ulaÅŸabilirsiniz. Volendam ve Zaanse Schans’a ulaşım için 12.5 Euro‘ya sınırsız otobüs kullanım hakkı sunan bilet alabilirsiniz.

Amsterdam’da Gezilecek Yerler

Amsterdam yılın her mevsiminde ve yılbaşı eÄŸlenceleri için tercih edebileceÄŸiniz Avrupa’nın en renkli, en eÄŸlenceli ÅŸehirlerinden biri olmaya devam ediyor.

Hollanda gibi küçük bir yüz ölçümüne sahip olan bir ülke sürpriz zenginliklere sahip. Ülkenin başkentinde gezebileceğiniz tarihi eserleri ve kültürel merkezleri keşfetmeye hazırsanız başlayabiliriz. Geziniz sırasında dinleyebileceğiniz en iyi yol şarkılarını arıyorsanız, listemize göz atmak isteyebilirsiniz:

Amsterdam’da herkes Ä°ngilizce’yi rahatlıkla konuÅŸabiliyor; haliyle geziniz sırassında iletiÅŸim konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Ayrıca Amsterdam, sadece Avrupa’nın deÄŸil, dünyanın en güvenilir ÅŸehirlerinden biri.

Önemli Bölgeler ve Meydanlar

Dam Square (Dam Meydanı)

Amsterdam Dam Meydanı

Bir Avrupa ÅŸehrinin olmazsa olmazı ve bütün yolların buluÅŸtuÄŸu nokta: ÅŸehrin ana meydanı. Amsterdam ÅŸehrini gezmeye Amsterdam Merkez Ä°stasyonu’ndan baÅŸlayabilirsiniz. BulunduÄŸunuz konumdan Damrak Caddesi üzerinden güneye doÄŸru dümdüz ilerlerseniz ÅŸehrin en önemli ve en merkezi konumuna ulaÅŸabilirsiniz.

Åžehirdeki etkinliklerin birçoÄŸunun düzenlendiÄŸi, bütün turistlerin en az bir kere uÄŸradığı ve ÅŸehrin en bilinen noktalarından biri olan Dam Meydanı, Amsterdam Kraliyet Sarayı‘na da ev sahipliÄŸi yapıyor. Ana saraylardan biri olduÄŸu için Hollanda’yı temsilen yöneten kraliyet ailesi her yıl bu sarayda önemli etkinlikler düzenliyor.

Meydanda ayrıca Yeni Kilise, 2. Dünya Savaşı anıtı ve Madame Tussaud’s Müzesi de bulunuyor.

Amsterdam Kanalları ve Köprüleri

Hollanda Amsterdam Kanalları

Hollanda’nın ekonomik büyümesinin göstergelerinden olan 17. yüzyılda planlanan kanallar ve bölgeleri birbirine baÄŸlayan köprüler üstün mühendislik, ÅŸehir tasarımı ve mimarinin birleÅŸimi.

Amsterdam Kanalları

Kanallar düzenlenmeden ve köprülerle küçük adacıklar birbirlerine bağlanmadan önce şehrin etrafı bataklıklarla kaplıymış. Bugün ise şehre cazibe ve uluslararası ün katan bu kanallar yılın her döneminde ilgi çekiyor.

Amsterdam Kanalları

Kanalların önemini anlamak için Hollanda tarihini de keşfetmemiz önemli. Artan deniz ticareti sonucu finans merkezi haline gelen Amsterdam, döneminin en önemli merkezlerinden biri olmuştu. Haliyle zenginliğin simgesi haline gelebilmesi için bilinen dünyanın merkezi olan bu şehrin de kolay ulaşılabilir ve göz alıcı bir şehir haline getirilmesi gerekiyordu.

Amsterdam Kanalları

Red Light District

Amsterdam Red Light

Her ÅŸehrin aşırı ünlü olmuÅŸ bir bölgesi vardır. Hiç açıklamaya gerek duymayan “Kızıl Fener Bölgesi”, Amsterdam denince ilk akla gelen yerlerden biri.

Elbette bu isim bu bölgenin sadece lakabı. Bölge haritalarda “De Wallen” olarak gözüküyor ve geniÅŸ bir bölge olarak ana ÅŸehir merkezinin hemen doÄŸusundaki kanalları kapsıyor.

Her liman ÅŸehrinde mevcut olan bir bölgeden bahsediyoruz. Fakat bu bölgenin en önemli yanı, bölgenin devlet tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor olması. Avrupa’daki benzer bölgelere kıyasla bu semt çok daha popüler ve turistik.

Zeedijk

Zeedijk Amsterdam

Uluslararası her ÅŸehirde olduÄŸu gibi Amsterdam’ın da kendine has bir Çin Mahallesi var. Çin Mahallesi olarak genel bir ada sahip olsa da, bu bölgede Çin mutfağının yanı sıra Vietnam ve Tayland mutfakları da dahil olmak üzere çeÅŸitli Uzak DoÄŸu yemeklerini de deneyebilirsiniz.

Amsterdam’ın en eski bölgelerinden biri olan Zeedijk, sokak lambalarının inÅŸa edildiÄŸi ilk cadde. 17. yüzyıla kadar zengin tüccarlara ev sahipliÄŸi yapmış olan bölge, eski barlar ve gemi malzemeleri satan dükkanlardan da anlaşılabileceÄŸi gibi zamanla kanal ticareti yapan gemicilerin uÄŸrak bölgesi haline gelmiÅŸ. Haliyle bu sokak da Red Light bölgesi içerisinde bulunan önemli sokaklardan biri.

Begijnhof

Begijnhof Amsterdam

Amsterdam’ın en yakın sınır komÅŸularından biri olan Belçika’daki Brugge ÅŸehrinde de bir kardeÅŸi olan bu bölge eskiden bir manastıra aitmiÅŸ. Åžu anda ise birçok ev özel mülk olarak kullanılıyor.

Amsterdam merkezde Orta ÇaÄŸ’dan kalma ender bölgelerden olduÄŸu için buraya da uÄŸramanızı öneriyoruz ama Brugge’daki eÅŸ deÄŸeri hala manastır olarak kullanıldığı için sakinliÄŸi ile daha çok ilgi çekecektir.

Bölge, şehir merkezinin güneyinde bulunuyor.

The Waag

The Waag Amsterdam New Market

“Yeni Market”, Nieuwmarkt Meydanı‘na hakim konumda bulunan 15. yüzyıl binası bir zamanlar Amsterdam duvarlarının bir parçasını oluÅŸturuyormuÅŸ ve ÅŸehir kapısı olarak kullanılıyormuÅŸ.

Amsterdam’ın dini olmayan en eski binası olan bina farklı dönemlerde farklı iÅŸlevlere sahipmiÅŸ. Müze, itfaiye, belediye binası olarak kullanılmış.

Geleneksel Hollanda Evleri & Jordaan 

Geleneksel Hollanda Evleri & Jordaan Amsterdam

Merkez kesimi keÅŸfettikten sonra seyahatimizi biraz daha geniÅŸletmeye baÅŸlayabiliriz.

Hollanda evleri olarak daha çok bilinse de aslında bu evler “Alçak Ãœlkeler” (Low Countries) olarak bilinen, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg bölgesinin birçok ÅŸehrinde görülebiliyor.

Genel olarak Felemenk geleneÄŸine uygun olan evler de ilk olarak Hollanda’nın Altın Çağı olarak bilinen 17. yüzyılda inÅŸa edilmeye baÅŸlanmış. Zengin tüccarların statülerini göstermek amacıyla inÅŸa ettirdiÄŸi ve dış cephesini süslediÄŸi evlerin içi aslında epeyce dar. Özel mülklerin yanı sıra birçok kamu binası da bu mimari süslemeyle inÅŸa edilmiÅŸ.

Felemenk Barok mimarisinin örnekleri olan evler, Belçika’nın Felemenk bölgesindeki Antwerp, Gent ve Brugge ÅŸehirlerinin kanallarını da süslüyor.

Amsterdam

Şehrin en önemli simgelerinden biri olan bu sıralı evleri ve bu evlerin modern yansımalarını da özellikle Jordaan bölgesinde görebilirsiniz.

Birçok sanat galerisine de ev sahipliği yapan bu bölgede ayrıca şehir pazarları da zaman zaman kuruluyor.

Birçok ünlü isim bu bölgede yaÅŸamış. Bu isimlerin arasında Batı Kilise’sinde anıt mezarı bulunan Rembrandt da bulunuyor. Anne Frank Müzesi de hemen Jordaan bölgesinin sonunda, Prinsengracht Kanalı’nda bulunuyor.

Leidseplein

Leidseplein Amsterdam

Amsterdam gece hayatının en önemli merkezlerinden biri olan Leidseplein, restoranları ve gece kulüpleriyle ünlü bir meydan. Fiyat açısından bu bölgedeki restoranların ve cafelerin bir miktar yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bölgenin ve içerisindeki dükkanların bir hayli turistik olduğunu ve Amsterdam halkından ziyade turistlerle beraber olacağınızı söylemekte fayda var.

Bölgenin en ünlü binası ise Stadsschouwburg Tiyatrosu.

De Pijp

De Pijp Amsterdam

Jordaan bölgesinin güneyinde bulunan “Pipo” mahallesi, Amsterdam’ın en yoÄŸun pazarlarından biri olan Albert Cuyp sokak marketine de ev sahipliÄŸi yapıyor.

Marie Heinekenplein Meydanı’nda oturup biraz dinlenebileceÄŸiniz birçok cafe ve bar bulabilirsiniz. Leidseplein’e kıyasla burası çok daha otantik bir bölge. CT Coffee & Coconuts önerebileceÄŸimiz ferah cafelerden sadece biri.

Eski Heineken fabrikalarından biri olan, şu anda da müze olarak kullanılan Heineken Experience binası da burada bulunmaktadır.

Amsterdam Kuzey (Amsterdam Noord)

Amsterdam Kuzey (Amsterdam Noord)

Merkez Ä°stasyonu’nun hemen arkasında kuzeyde kalan bölge son zamanlarda sanat stüdyolarına ve festivallere ev sahipliÄŸi yapmaya baÅŸlamasıyla epey ün kazandı. Bölge özellikle sokak sanatlarıyla ilgi çekiyor. EÄŸer dilerseniz ÅŸehrin plajında da vakit geçirebilirsiniz.

Özellikle genç nüfus tarafından tercih edilen bu bölgede ayrıca şehrin en ilginç otellerinden biri bulunuyor. Faralda Crane Hotel, endüstriyel bir vinçte kalmak ya da vinçten bungee jumping yapmak isteyen maceraseverler için ideal.

Amsterdam Merkez Ä°stasyonu’nun hemen arkasından bedava bir feribot kullanarak ÅŸehrin bu kuzey bölgesini keÅŸfetmeye baÅŸlayabilirsiniz.

Müzeler 

Müze Meydanı (Museumplein)

Amsterdam, hiç kuÅŸkusuz dünyanın en ilginç müzelerinden birkaçına ev sahipliÄŸi yapıyor. Åžehrin mutlaka görülmesi gereken bölgelerinden biri olan Museumsplein, yani Müze Meydanı da, Van Gogh Müzesi, Stedelijk Müzesi ve Rijks Müzesi‘ne ev sahipliÄŸi yapıyor.

Altın ÇaÄŸ, ÅŸehrin kültürel ve bilimsel açıdan geliÅŸiminin de önünü açmış. Demokrasi yönetimi ve entellektüellere gösterdiÄŸi hoÅŸgörü sebebiyle Avrupa’nın baÅŸka ülkelerinde eleÅŸtirilen, hor görülen ve hatta ülkelerinden kaçmak zorunda bırakılan birçok entellektüel, Hollanda’yı ve özellikle de Amsterdam’ı çalışmalarını gerçekleÅŸtirebilecekleri özgür bir alan olarak benimsemiÅŸ. Ãœlkenin baÅŸkentinin tarihi ve entellektüel zenginliklerini ÅŸehrin çeÅŸitli müzelerinde görmeniz mümkün.

Bölgenin dünyaca ünlü sembollerinden biri de “I amsterdam” yazısı. Son 10 yıldır turistlerin sıklıkla selfie çektirdikleri bu yazı, geçen Aralık ayında tamamen kaldırıldı. Türkiye’de de birçok ÅŸehrin benzer simgelere sahip olduÄŸu düşünülürse, etkileyici müzelere ev sahipliÄŸi yapan böyle bir bölgede bu sembolü pek de aramayacağınız söylenebilir.

Müzeleri keşfettikten sonra müzeler arasındaki küçük parkta oturup biraz dinlenmeyi tercih edebilirsiniz.

Müze Meydanı (Museumplein) Amsterdam

Van Gogh Müzesi (Van Gogh Museum)

van gogh müzesi amsterdam

Van Gogh, Amsterdam’da çok kısa bir süre yaÅŸamış ama Hollanda’nın en ünlü sanatçılarından birinin eserleri elbette ülkenin baÅŸkentinde sergileniyor. Dünyanın en ünlü ve en önemli sanat müzelerinden ve bölgenin en modern binalarından biri olan müzede Van Gogh’un en ünlü eserleri sergileniyor fakat eserlerin birçoÄŸu yıl içinde dünyanın birçok farklı müzelerinde de sergilenmeye çıkıyor.

Dünyanın en güzel müzeleri arasında Van Gogh Müzesi‘ni sabah saatlerinde ziyaret etmenizi öneriyoruz çünkü günün geri kalanında yoÄŸun bir ziyaretçi akınına uÄŸruyor. Yaklaşık 1 saat 15 dakikada tüm müzeyi gezmeniz mümkün.

Müze yılın her döneminde 9-21 saatleri arasında hizmet verrmektedir. EÄŸer Hollanda ziyaretiniz Noel veya Yılbaşı dönemine geldiyse, müzenin saat 5’e kadar açık olduÄŸuna dikkat etmelisiniz.

Bilet fiyatıyla Avrupa’nın en pahalı sanat müzelerinden biri olan Van Gogh Müzesi’ne giriÅŸ ücreti 19 Euro.

Rijks Müzesi (Rijksmuseum)

shutterstock_1181091064

1885’de açılan Rijks Müzesi, Hollanda’nın en önemli sanat eserlerini sergiliyor. Hollanda’nın en ünlü sanatçılarından biri olan Rembrandt’ın eserleri de bu müzede sergileniyor.

hollanda rembrandt

Özellikle de yukarıda görebileceÄŸiniz, Rembrandt’ın en önemli eserlerinden biri olan “Gece Bekçisi” eseri, müzenin en önemli eserlerinden biri.

Van der Helst, Vermeer, Frans Hals, Ferdinand Bol, Albert Cuyp, Jacob van Ruisdael ve Paulus Potter gibi sanatçıların eserleri de müzede görülebilir.

Müze Meydanı’nın en görkemli binalarından biri olan Rijks Müzesi‘ne giriÅŸ ücreti 20 Euro. EÄŸer internetten satın alırsanız, 19 Euro’ya da satın alabilir; bilet sırası beklemeden müzeye giriÅŸ yapabilirsiniz.

Müzeyi her gün saat 9-17 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze, Noel ve yılbaşı gününde de açık.

Eğer I Amsterdam City Card satın alırsanız, bütün müzelere girmeden önce rezervasyon yaptırmanız ve belli bir saatte müzede bulunmanız gerekiyor.

Stedelijk Müzesi (Stedelijk Museum)

Stedelijk Museum hollanda

Van Gogh Müzesi’nin hemen yanında ise Amsterdam’ın en önemli modern sanat müzelerinden biri bulunuyor. 1895 yılında açılan Stedelijk Müzesi‘nde Piet Mondriaan, Karal Appel ve Kazimir Malevich gibi sanatçılarının eserleri bulunuyor.

Müzeyi saat 10-18 arasında ziyaret edebilirsiniz. Cuma günlerinde ise müze gece 10’a kadar açık kalıyor. Müzenin giriÅŸ ücreti 20 Euro iken, öğrenciler 10 Euro’ya giriÅŸ yapabilir.

Anne Frank’in Evi (Anne Frank House)

anne frank hollanda

“SokaÄŸa çıkmak. Düşünsene, sokaÄŸa çıkmak! Hayal bÄ°le edemÄ°yorum.”

İkinci Dünya Savaşı döneminin acılarını anlatan simgesel kitaplardan birinin yazarı, Anne Frank. Amsterdam, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından işgal edildiğinde, Musevi bir aile olan Frank ailesi, Hollandalı dostlarından birinin çatı katında saklanmak zorunda kalmıştı.

Henüz 14 yaşında olan ailenin küçük kızı Anne Frank de saklandıkları iki yıl boyunca yaşadıklarını ve duygularını aktardığı bir günlük tutar. Aile, 2 yıl sonra evde yakalanarak Auschwitz ve Bergen-Belsen kamplarına gönderilir. Aileden geriye sadece baba Otto Frank kalır.

“Ä°deallerÄ°mi korurum, çünkü her ÅŸeye raÄŸmen insanların yüreklerinde hala Ä°yÄ° olduklarına inanırım.”

anne frank hollanda

Batı Kilisesi’ne yakın Prinsengracht kanalı üzerinde bulabileceÄŸiniz Anne Frank Müzesi‘nin giriÅŸ ücreti 14 Euro ve biletleri sadece internet üzerinden satın alabilirsiniz. Küçük bir ev olduÄŸu için müzeye belli gruplar belli saat dilimlerinde giriÅŸ yapabiliyor.

Müze kış döneminde 9-19 saatleri arasında açıkken, yaz döneminde 9-22 arasında hizmet veriyor.

Müzeyi ziyaret etmeden önce trajik ama umut dolu Anne Frank’in Günlüğü’nü mutlaka okumalısınız.

Rembrandt’ın Evi (Rembrandt House Museum)

shutterstock_391477324 (1)

Amsterdam ile en çok özdeÅŸleÅŸen sanatçılardan biri Rembdrant. Hollanda’nın en önemli döneminde, 17. yüzyılda ÅŸehirde yaÅŸamış ve birçok eserini bu ÅŸehirde tamamlamış olan Rembrandt’ın yaÅŸadığı ev ÅŸu anda bir müze olarak kullanılıyor.

1656 yılında iflas eden Rembrandt hem evi hem de içerisindeki bütün eserlerini kaybetmiş.

Müze her gün saat 10-18 arasında açık. Noel ve Yılbaşı gününde ise saat 5’te kapanıyor.

Müzenin giriş ücreti ise 15 Euro. Bilet fiyatınıza dahil olacak şekilde sesli rehberiniz de ziyaretiniz boyunca yanınızda oluyor.

Heineken Bira Müzesi (Heineken Experience)

hollanda

Hollanda birasının en ünlü markalarından biri Heineken. 1867’de ÅŸehir merkezinde kurulan ana fabrika ÅŸehir dışına taşındıktan sonra, bu tarihi merkez müze olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştı.

Amsterdam’ın en popüler turistik yerlerinden biri olan müzenin giriÅŸ ücreti 21 Euro.

Pazartesi-Perşembe günleri arasında 10.30-19.30 saatleri arasında, Cuma-Pazar günleri 10.30-21.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İşkence Müzesi (Torture Museum)

shutterstock_191097878 (1)

Amsterdam, dünyanın en ilginç müzelerinin birkaçına ev sahipliÄŸi yapıyor olabilir. Bloemenmarkt Çiçek Pazarı’na yakın, ÅŸehir merkezinde bulunuyor.

Orta ÇaÄŸ döneminde yapılan iÅŸkence aletlerinin sergilendiÄŸi müze labirent benzeri küçük karanlık odalara ev sahipliÄŸi yapıyor. Müzenin karanlık atmosferi Orta ÇaÄŸ’ın karanlık uygulamalarına tanık olurken eÅŸsiz bir deneyim yaratıyor.

Tarihe ilgi duyan herkesin ziyaret etmesi gereken Ä°ÅŸkence Müzesi, Avrupa’nın acı dolu geçmiÅŸini yansıtıyor.

Müzenin giriş ücreti ise 7,50 Euro. Müze her gün saat 10-23 saatleri arasında açık.

Erotizm ve Seks Müzesi (Erotic & Sex Museum)

amsterdam

Venüs Tapınağı da olarak bilinen Seks Müzesi, 1985 yılında açılmış ve Hollanda’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri haline gelmiÅŸ.

İnsan cinselliğinin evrimi üzerine geniş bir koleksiyona sahip olan müzede farklı uygarlıkların cinsel hayatlarından da bilgiler sunuluyor.

DiÄŸer müzelere kıyasla bu müzenin fiyatı oldukça uygun; 5 Euro’ya her gün saat 11’den gece 2’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Red Light bölgesinin hemen ortasında bulunan müze, bölgenin tarihi hakkında da bilgi vermiş oluyor.

Amsterdam Bilim Müzesi (NEMO) 

shutterstock_221983111

NEMO Bilim Müzesi, Amsterdam’ın bilim merkezi olarak açılan bir müze. Müzenin binası ise 1997 yılında yapılmış.

Hollanda’nın en büyük bilim merkezi olan müze 5 katlı ve dünyanın en popüler bilim müzelerinden biri.

Merkez Ä°stasyonu’ndan sola döndükten sonra yürüyerek yaklaşık 15 dakikada bu müzeye ulaÅŸabilirsiniz.

Parklar 

Vondelpark

vondelpark hollanda

Amsterdam’ın en ünlü parkı Amsterdam merkezde, Müze Meydanı ve Leids Meydanı’nın hemen arkasında bulunuyor.

Her yıl yaklaşık 10 milyon insanın ziyaret ettiği parkta açık hava tiyatrosu, çocuk oyun parkı ve yemek stantları bulunuyor.

Tüm yaz döneminde de parkta müzik ve dans performansları sergileniyor.

Oosterpark

amsterdam

Biraz turist kalabalığından kaçmak isterseniz, Amsterdam’ın daha çok yerli halkı tarafından tercih edilen ve Hollanda mimarisinin en güzel park süslemelerini sergileyen Oosterpark’ta vakit geçirebilirsiniz.

Bu parka ulaÅŸmak için Dam Meydanı’ndan yaklaşık yarım saat sürecek bir yürüyüş yapmanız gerekse de, bütün bu yol boyunca Amsterdam’ın güzelliklerini keÅŸfedecek, haliyle hiç yorulmayacaksınız. Rembrandt Evi’nden sonra aynı caddede dümdüz ilerleyerek ÅŸehrin doÄŸu bölgesinde bulunan bu parka ulaÅŸabilirsiniz.

Yol üzerinde Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında, tıpkı Anne Frank gibi soykırıma uÄŸramış olan Musevi halk için kurulmuÅŸ olan Soykırım Müzesi’ni, SavaÅŸ Müzesi’ni ve Soykırım Anıtı‘nı da görmek isteyebilirsiniz.

Her ne kadar kafesteki hayvanları görmek için para verip gitmenizi istemesek de bütün büyük ÅŸehirlerde olduÄŸu gibi Amsterdam’ın da kendine has bir hayvanat bahçesi var ve aynı yol üzerinde bulunuyor.

Kiliseler 

Amsterdam Hristiyanlığın Protestan mezhebine mensup bir ülke.

Açıkçası, eÄŸer Hollanda’nın Katolik komÅŸuları Fransa ve Belçika’daki görkemli Katolik kiliselerini de ziyaret etmiÅŸseniz, bu hem içi hem dışı sade dizayn edilmiÅŸ Protestant ibadethaneler sizi pek etkilemeyecektir.

Şehrin tek Katolik ibadethanesi ise Aziz Nicholas Bazilikası.

Yeni Kilise (Nieuwe Kerk) 

amsterdam

Hem “yeni” hem de “kilise” olarak adlandırılmış olsa da bu bina ne yeni ne de artık bir kilise olarak kullanılıyor.

Dam Meydanı’nda, Kraliyet Sarayı’nın hemen yanı başında bulunan bina sadece çeÅŸitli sergilere ve konserlere ev sahipliÄŸi yapıyor.

15. yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen yapıda kraliyet ailesine ait düğünler de düzenleniyor.

Eski Kilise (De Oude Kerk)

amsterdam

Amsterdam’ın en eski mimari yapısı olarak bilinen Eski Kilise, 1306 yılında inÅŸaa edilmiÅŸ.

Yine Gotik yapıda inÅŸa edilmiÅŸ olmasına raÄŸmen, klasik gotik mimariden çok daha sade bir yapısı var. Bu sade yapısından dolayı Gotik mimari, Hollanda’da özel olarak “Hollanda Gotik Mimarisi” olarak anılıyor. Daha önce de bahsettiÄŸimiz gibi bu ülkedeki kiliseler oldukça sade bir mimariye sahip.

Aziz Nicholas Bazilikası

amsterdam

Åžehrin tek Katolik ibadethanesi Aziz Nicholas Bazilikası Amsterdam Merkez Ä°stasyonu’nun hemen karşısında bulunuyor.

Neo-Rönesans ve Neo-Barok mimarilerin bir birleşimi olan bazilika diğer kiliseler arasında göze çarpan bir görünüme sahip.

Amsterdam’da Alışveriş 

Waterlooplein Markt

Waterlooplein Marketi, şehrin en büyük açık hava pazarlarından biri.

Özellikle ikinci el kıyafet satmasıyla ün kazanmış olan market şehrin öğrencileri tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Fakat döviz kurlarının durumu düşünüldüğünde, eÄŸer Amsterdam’a düşük bir bütçeyle gidiyorsanız ve alışveriÅŸ yapmak istiyorsanız buraya mutlaka uÄŸramalısınız. Önyargılarımızın aksine, Avrupa’daki ikinci el eÅŸya satan veya ucuzcu pazarlarda, birçok kaliteli ürün çok uygun fiyatlara sergileniyor. Sadece biraz vakit geçirip keÅŸfe çıkmanız gerekiyor, pazarlık da serbest!

Kalverstraat

amsterdam

Kalverstraat, Amsterdam’ın en popüler alışveriÅŸ caddesidir. Dam Meydanı’ndan Muntplein’a kadar Amsterdam’ın ve dünyanın en ünlü markalarını görebilirsiniz.

Hollanda’nın en pahalı alışveriÅŸ caddesi olan Kalverstraat, tam bir alışveriÅŸ cenneti. Fakat alışveriÅŸ yapmayacaksanız da, bu caddede yürüdükten sonra gezinize baÅŸlamak isteyebilirsiniz.

Caddeyi bulmaya çalışırken hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz. Merkez Ä°stasyonu’ndan dümdüz ilerleyip kalabalığı takip ederseniz kendinizi bu caddede dolaşırken bulacaksınız. Amsterdam’ın ünlü peynirlerini denemek ve sevdiklerinize götürmek için de bu caddedeki tarihi peynircilere göz atabilirsiniz; Gouda, Edam ve Old Amsterdam peynirlerini mutlaka denemelisiniz.

EÄŸer Amsterdam halkının daha sıklıkla ziyaret ettiÄŸi bir bölgede alışveriÅŸ yapmak isterseniz, birbirine paralel ve dikey çizgilerle oluÅŸturacak ÅŸekilde sıralanmış 9 cadde bölgesini tercih edebilirsiniz. Giyimden ev eÅŸyalarına her türlü ihtiyacınızı ve antik bir çok eÅŸyayı bu bölgede bulabilirsiniz. Kalverstraat’taki herhangi sokaktan saÄŸa dönüp yolu takip ederseniz kanalı geçtikten sonra kendinizi bu bölgede bulacaksınız. AlışveriÅŸten sonra yorulduysanız yine bu bölgede Hollanda’ya özgü elma tartını Ree 7 Cafe‘de deneyebilirsiniz.

Ev ürünleri satan Hollanda’nın ünlü markası HEMA‘ya mutlaka uÄŸrayın. Hollanda’nın Delft ÅŸehrine özgü porselen takımlarını da inceleyebilirsiniz.

Her türlü market ihtiyacınız için de Albert Heijn (AH), Lidl veya Aldi süper marketleri uygun fiyatlarıyla şehrin her bölgesinde bulunabilir.

Bloemenmarkt (Amsterdam Çiçek Pazarı)

Bloemenmarkt amsterdam

Dünyanın su üzerindeki tek çiçek pazarı 1862 yılında kurulmuş. Laleleriyle ünlü olmuş ülkenin en güzel lale fidelerini bulabileceğiniz pazarda ayrıca hediyelik eşya satın alabileceğiniz dükkanlar da bulunuyor. Hollanda tahta ayakkabılarından veya magnet yel değirmenlerinden bulabilirsiniz.

Nieuwmarkt

amsterdam

Meydanıyla beraber “Yeni Market”, Red Light District bölgesinin hemen doÄŸusunda kalıyor.

17. yüzyıldan beri Amsterdam sosyal ve ticari hayatının merkezi olan bölgede cumartesi günleri organik ürünler pazarı organize ediliyor.

Alışveriş yapmasanız bile bu bölgedeki cafelerde ve restoranlarda vakit geçirmek isteyebilirsiniz.

Amsterdam’da Önemli Etkinlikler 

King’s Day

amsterdam

2020 yılında 27 Nisan Cumartesi günü baÅŸlayacak olan bu özel gün ülkenin temsili kralı Willem-Alexander’ın 30 Nisan 2012’de tahta çıkmasından beri kutlanıyor. Daha öncesinde Kraliçe Günü olarak kutlanan etkinlik ilk olarak kutlanması 31 AÄŸustos 1885’te kutlanmış.

Ä°smi tahttaki yöneticiye göre deÄŸiÅŸse de eÄŸlence hep aynı kalıyor. Tüm Hollanda’da düzenlenen etkinlikler özellikle Amsterdam bölgesinde yoÄŸunlaşıyor. Kutlama süresince her yer adeta ülkenin rengi olan turuncuya boyanıyor.

amsterdam

Aynı Venedik Karnavalı’nda olduÄŸu gibi, kanallarıyla ünlü olan bir baÅŸka ÅŸehir olan Amsterdam’da da etkinlikler özellikle kanalların çevresinde yoÄŸunlaşıyor.

EÄŸer festival için Amsterdam’da bulunmayı ve Amsterdam gezinizi de o sırada gerçekleÅŸtirmeyi planlıyorsanız, bazı müzelerin kapalı olabileceÄŸini aklınızdan çıkarmayın. Seyahati planlamadan önce müzelerin durumunu kontrol etmekte fayda var. Åžehrin en turistik müzeleri olan Anne Frank House, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum ve Rijksmuseum ise bu özel kutlama boyunca açık kalıyor.

Dünyanın en ünlü festivallerinden biri sayılabilecek King’s Day etkinlikleri tam 1 gün sürse de, gece boyunca da, hatta tüm bir hafta sonu boyunca çeÅŸitli eÄŸlenceler devam ediyor.

Lale Festivali

amsterdam

Nisan ayının Hollanda için çok eğlenceli geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Haliyle seyahatinizi bu döneme denk getirmeniz durumunda ülkenin kültürünü tüm hatlarıyla keşfedebilirsiniz.

King’s Day’den hemen önce de ülkede lale festivalleri baÅŸlıyor. Hollanda’nın yükseliÅŸe geçtiÄŸi 17. yüzyılda baÅŸlayan bir baÅŸka gelenek de Hollanda’da lale bahçelerinin düzenlenmeye baÅŸlaması. BilindiÄŸi üzere Avrupa’ya lalelerin tanıtılması Türkiye’de büyükelçilik yapan Avusturyalı Ogier de Busbecq’in ülkesine lale göndermesiyle baÅŸlıyor. Çok sevilen bu renkli çiçekler kısa sürede Viyana’dan yayılarak önce Antwerp’e daha sonra da Amsterdam’a ulaşıyor. Zenginlik simgesi haline gelmiÅŸ olan lale zamanla bir Hollanda markası olarak ün kazanıyor.

Renk renk lale bahçeleri arasında kaybolmanın en ideal yolu da Keukenhof’u ziyaret etmeniz. Keukenhof Avrupa’nın en ünlü parklarından biri olabilir. Bu parka her yıl 7 milyondan fazla lale ekiliyor.

Keukenhof’a ister turlarla, isterseniz de toplu taşıma imkanlarıyla ulaÅŸabilirsiniz. Park, Amsterdam ve Lahey ÅŸehirleri arasında kalan Lisse’ye baÄŸlı. Ä°ki ÅŸehirden de bu bölgeye ulaşım trenle yaklaşık 1.5 saat kadar sürüyor.

Keukenhof Parkı 21 Mart’tan baÅŸlayarak 19 Mayıs’a kadar açık kalıyor.

Amsterdam Onur Yürüyüşü

amsterdam

Kanal partileri, sokak etkinliklerinin yaÅŸandığı Amsterdam Onur Yürüyüşü, 2020 yılında 25 Temmuz’dan 2 AÄŸustos’a kadar devam edecek.

Tüm dünyada kutlanan Onur Yürüyüşü etkinliklerinin belki de en ünlüsü Amsterdam’nın tarihi kanallarında yaÅŸanıyor.

Åžehrin en kalabalık hale geldiÄŸi bu dönemde Amsterdam’da bulunmak isterseniz aylar öncesinden konaklama rezarvasyonu yapmanız ve uçak biletlerinizi bir an önce almanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız