Amsterdam’da Ne Yenir, Nerede Yenir? 

0
2580

Hollanda yemeklerinin Ä°talyan yemekleri kadar popüler ve lezzetli olmadığı aÅŸikar. Hollanda’ya giden turistlerin birçoÄŸu da Hollanda yemeklerinin karbonhidrat ve yaÄŸ ağırlıklı olmasından ÅŸikayetçi. Fakat, Hollanda tatiliniz sırasında kalori saymayı bir süre kenara bırakmayı düşünebilirsiniz. Rahatlıkla Hollanda’nın beklentilerin üstünde bir yemek kültürüne ve tatlı sevenler için ideal bir yemek çeÅŸitliliÄŸine sahip olduÄŸunu belirtebiliriz.

Gelin hep beraber, ülkenin baÅŸkenti Amsterdam’da günün her öğününde ve tatlı olarak ne yiyebileceÄŸinizi, nerede yiyebileceÄŸinizi görelim:

Amsterdam’da Kahvaltı

Peynir Çeşitleri

hollanda yemekleri

Peynir ile ilgili bildiÄŸiniz her ÅŸeyi unutun!

Az yaÄŸlı, tatlı, biberli, pestolu, sarımsaklı, hardallı veya fındıklı çeÅŸit çeÅŸit peynir üreten Hollanda’ya gitmiÅŸken hayatınızda yemediÄŸiniz kadar farklı çeÅŸitlerde peyniri mutlaka denemelisiniz.

Bütün bu peynir çeÅŸitlerinin de “eski kaÅŸar” tipi peynir olduÄŸunu unutmayın; haliyle tatları her zaman için biraz daha sert. Damak tadınıza uygun olan çeÅŸidi bulmak için Hollanda’daki çeÅŸitli peynir dükkanlarında epeyce vakit geçirmeniz gerekebilir. Fakat ideal peynirinizi bulduÄŸunuzda evinize kilolarca götürmek isteyeceksiniz.

Peynir yapımı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek ve çeÅŸitli peynirleri tatmak isterseniz Peynir Müzesi’ne uÄŸrayabilirsiniz. Geleneksel Hollanda kıyafetleri içerisinde sunum yapan aşçılar sayesinde Hollanda’nın en güzel peynirlerini burada ücretsiz bir ÅŸekilde tadabilirsiniz. Müze, Anne Frank Evi Müzesi’nin hemen çarprazında bulunuyor. Her gün açık olan müzeyi 9-21 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Daha da güzeli, müzeye giriÅŸ ücretsiz.

EÄŸer müze için vaktiniz olmazsa Amsterdam‘daki Çiçek Pazarı’na uÄŸrayabilir ve burada da Amsterdam’a özgü peynir çeÅŸitlerini bulabilirsiniz.

Birçok peynir dükkanı ÅŸehrin ünlü alışveriÅŸ caddesi Kalverstraat‘ta bulunuyor. Şehrin en ünlü peynir satan dükkanı ise Kaashuis Tromp. Amsterdam Cheese Company‘nin ÅŸehirde bulunan birçok farklı ÅŸubesinde de ücretsiz bir ÅŸekilde farklı peynirleri deneyebilirsiniz.

EÄŸer Hollanda’da fazladan vaktiniz varsa ve ülkenin baÅŸka ÅŸehirlerine uÄŸrama ÅŸansınız olursa Gouda ve Edam ÅŸehirlerine uÄŸrayabilir, buraya özel peynirleri de yerinde tadabilirsiniz.

Restoranlarda peynirle yapılmış çeşitli yemekleri ve tatlıları da denemek isteyebilirsiniz.

Amsterdam marketlerinde ve peynir dükkanlarında 10 euro’dan baÅŸlayan fiyatlarla çeÅŸitli peynirleri satın almanız mümkün. 

Krepler

hollanda yemekleri

Krep ya da akıtma olarak bildiÄŸimiz bu pancake türü Hollanda’ya özgü bir ÅŸekilde yapılıyor. Fakat Fransızların yaptığı krepten -açıkçası bizimkinden de- pek farkı olduÄŸu söylenemez. Sadece kreplerin porsiyonları epey büyükçe ve hamuru da oldukça ince. Yine de Hollanda’da bulunuyorken bu uygun fiyatlı ve lezzetli krepleri denemelisiniz.

Özel pancake şurupları ve pudra şekeriyle yiyebileceğiniz gibi içine peynir de koydurabilirsiniz.

Bu krepler için Amsterdam sokaklarında uzun uzun kuyruklar oluÅŸuyor. EÄŸer sokakta yemekte zorlanırım diyorsanız, Amsterdam’daki birçok kafede de kahveniz eÅŸliÄŸinde deneyebilirsiniz.

Mutlaka uğramanız gereken kafeler arasında, Bakers & Roasters, Pancakes Amsterdam, The Pancake Bakery ve Pannenkoekenboot bulunuyor.

Lotus Bisküvi ve Speculoos

Lotus Bisküvi Hollanda

Bisküvi kahvaltıda yenir mi demeyin, Amsterdam’ın kahvaltılarının vazgeçilmez bir ögesi Lotus Bisküvi ve bu bisküviden yapılan Biscoff bisküvi ezmesi.

Lotus Bisküvi Hollanda

Ä°ster bisküvisini yiyin, isterseniz ezmesini ekmeÄŸinize sürün, Lotus’un çeÅŸit çeÅŸit ürünlerini mutlaka denemelisiniz.

Kahveniz eşliğinde de sunulan bisküvi, tatlılarda da bol bol kullanılıyor.

Kahvaltı için sıklıkla tercih edilen kafeler arasında The Breakfast Club bulunuyor.

Bisküvi fiyatları yaklaşık 3 euro.

Koffie Verkeerd

Hollanda, kahvesiyle meÅŸhur bir ülke deÄŸil. Ãœlkede bolca tüketilen sütlü kahveye dahi “yanlış kahve” deniyor. Çünkü kahveden çok süt içeren bir kahve çeÅŸidi bu. Yine de kahvaltıda ya da tatlıların yanında tercih edebilirsiniz.

Hagelslag

Hagelslag Amsterdam Kahvaltı

Hollanda’da kahvaltıda size sunulan birçok yiyecek bizim için tatlı sınıfında görülebilir. Ä°ÅŸte karşınızda renk renk çikolata parçacıkları! EkmeÄŸe sürerek tüketeceÄŸiniz bu kalori bombası Hollanda seyahatiniz sırasında ihtiyacınız olan tüm enerjiyi depolamanızı saÄŸlayacak.

Kahvaltı için biraz fazla tatlı olacağını düşünmekte de haklısınız; öğlen yemeği ya da tatlı saati için de tercih edebilirsiniz.

Amsterdam’da Öğle YemeÄŸi

Patates Kızartması ve Soslar 

hollanda yemekleri

Avrupa’nın paylaÅŸamadığı patates kızartması ve çeÅŸit çeÅŸit soslar için Amsterdam ideal bir ÅŸehir. Avrupa’nın paylaÅŸamadığı bir ÅŸehir diyoruz; çünkü patates kızartması Fransızlar, Hollandalılar ve Belçikalılar arasında paylaşılamamış; her millet kızartmayı sahiplenmiÅŸ.

Hem ucuz olduÄŸundan hem de Amsterdam sokaklarında gezerken kolaylıkla yiyebileceÄŸinizden dolayı, bu ÅŸehirde bol bol patates kızartması tüketeceksiniz. Hollanda’da patates kızartması fiyatları 3,50 euro’dan baÅŸlıyor. Mayonez ve ketçap soslarının yanı sıra deneyebileceÄŸiniz çok fazla sos var; soÄŸanlı, kebaplı, peynirli ve hatta salatalı soslar dahi mevcut. Sosların ek bir ücrete tabi olduÄŸunu da hatırlatalım.

Şehirde birçok patates kızartması satan dükkan olsa da Belçika asıllı Vlaams Friethuis şehrin en iyilerinden biri.

Bitterbalen – Kroket

hollanda yemekleri

Biftek eti ile hazırlanan ve baharatlı bir atıştırma olan bu Hollanda yemeğinin vejetaryen seçenekleri de var.

Amsterdam sokaklarında gezerken rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Özellikle şehirde düzenlenen sokak marketlerine göz atmak isteyebilirsiniz. En popüler sokak marketi ise De Pijp bölgesinde bulunan Albert Cuyp.

Kroket fiyatları 5-10 euro arasında değişiyor.

Balık Çeşitleri

Bu ülkede her ÅŸey mi kızartma, hamurlu ya da tatlı olur diye yakındığınızı duyar gibiyiz. Ama Hollanda aynı zamanda zengin balık çeÅŸitlerine de sahip. Yüzyıllarca balıkçılık ile uÄŸraÅŸan bir ülke olarak Hollanda, Kuzey Denizi’ne kıyısı olduÄŸundan dolayı taze balığın en iyi tüketilebileceÄŸi ÅŸehirlerden biri.

Kibbeling

hollanda yemekleri

Mayonez, tartar ve sarımsak sosuyla sunulan balık kızartması Hollanda’nın en popüler yemeklerinden biri.

Amsterdam’da gezerken yiyebileceÄŸiniz gibi en güzel balık çeÅŸitlerini Amsterdam’a 35 dakikalık bir tren yolculuÄŸu kadar uzakta bulunan Volendam şehrinde denemeyi tercih edebilirsiniz.

EÄŸer Volendam’a gidecek vaktiniz yoksa, Amsterdam’daki Volendam menÅŸeli restoranlar da ideal olacaktır. ÖrneÄŸin, Volendammer Vishandel ‘t Centrum, merkezi lokasyonu ve geleneksel yaklaşımıyla uygun fiyatlı bir seçenek.

Bir porsiyonu yaklaşık 4 euro.

Flaman Karidesi (Hollandse Garnalen) ve Diğer Balık Çeşitleri

Flaman karidesi olarak bilinen bu yiyeceği balık restoranlarında yemeyi tercih edebilirsiniz.

Mayonez ve beÅŸamel sosunun kahverengi bir renk verdiÄŸi bu yemek genellikle “Flaman Kızılı” olarak bilinen Rodenbach Belçika birasıyla beraber tercih ediliyor. EÄŸer aynı yemeÄŸi Belçika’da denemek isterseniz kroket kızartma olarak da denemeniz mümkün.

hollanda yemekleri

Balık restoranlarında tercih edebileceğiniz balık çeşitlerinden biri ringa balığı. Geleneklere göre kuyruğundan tutarak kılçıksız ve pişmemiş bir balığı bütün olarak yutmanız bekleniyor, fakat bu beklentiyi karşılamak zorunda değilsiniz tabii.

Özellikle yaz mevsiminde tüketmek için ideal bir seçenek.

Amsterdam’da Tatlılar

Poffertjes 

hollanda yemekleri

Hollanda’nın en popüler atıştırmalığı kabarık krepler ÅŸurup, çilek ile veya pudra ÅŸekeri serpilerek servis ediliyor.

Bu lezzetli minik krepleri yerken kendinizi durdurmakta zorluk çekebilirsiniz. Eğer evinize de götürmek isterseniz birçok marketten satın alabilir; daha sonrasında mikrodalgada ısıtarak tüketebilirsiniz.

İster kahvaltı için ister de atıştırmalıklar için gidebileceğiniz kafeler içerisinde The Pancake Bakery, Mook Pancakes ve Carousel Pancake House rahatlıkla tercih edebileceğiniz mekanlardan.

Stroopwafels

hollanda yemekleri

BildiÄŸimiz Belçika’ya özgü waffle’dan ziyade bizdeki kağıt helvaya benzeyen Hollanda’daki bu atıştırmalığın içinde özel bir ÅŸurup bulunuyor.

Bu atıştırmalık yiyecek ilk kez, Hollanda’nın gastronomi ÅŸehirlerinden biri olan ve peynirleriyle daha da ün kazanmış Gouda‘da yapılmış.

Un, yaÄŸ, süt ve yumurta ile yapılan bu özel tatlıyı Hollanda’daki birçok markette bulabilirsiniz.

Appeltaart

Appeltaart

Hollanda’nın en geleneksel tariflerinden biri: elmalı tart.

Geleneksel Hollanda fırınları içerisinde pişen (bizdeki davul fırına benzer bir fırın) tart, krem şanti ile beraber servis ediliyor. Tatlı ihtiyacınız için ideal olan elmalı tartı kahveniz eşliğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Hollanda’da gezerken farklı farklı çeÅŸitlerine rastlayabileceÄŸiniz tartı birçok ÅŸehirde neredeyse bütün kafelerde deneyebilirsiniz. Amsterdam için en iyi elma tartılar için Noordermarkt karşısındaki Winkel 43‘ü tercih edebilirsiniz.

Drop

shutterstock_526487149

Tatlıdan tuzluya farklı çeşitleri olan bu küçük şekerleri, Albert Heijn ve Hema gibi Hollanda marketlerinde bulabileceğiniz gibi şehirdeki çeşitli şeker dükkanlarında da bulabilirsiniz.

Amsterdam’daki en ünlü ÅŸeker dükkanı ise Jamin. Drop haricindeki birçok ÅŸekeri de burada bulabilirsiniz.

Drop, meyan kökünden yapılıyor ve özellikle siyah renkte olanların alışık olmayabileceğiniz güçlü bir tadı var.

Amsterdam’da AkÅŸam YemeÄŸi

Erwtensoep / Snert

Erwtensoep / Snert Bezelye Çorbası Hollanda

Hollanda usülü bezelye çorbasını birçok restoranda deneyebilirsiniz. İçerisinde soğan, havuç ve bazen patates de bulunuyor.

Ufak bir uyarı, genelde domuz eti de içeren çorbayı sipariş etmeden önce çorbanızın özel olarak hazırlanmasını da rica edebilirsiniz.

Genellikle kış mevsiminde tüketilen çorba, Hollanda mutfağının en klasik örneklerinden biri. Kanal ve köprülerin yakınındaki birçok çorba standından da sipariş edebilir; rüzgarlı bir Amsterdam akşamında çorbanızı içerek kanal manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Çavdar ekmeği, tereyağı ve peynirle beraber servis edilen çorbanın yanında bazen krep de servis edilebiliyor.

Stamppot

Stamppot Hollanda

Patates ve ıspanak ile servis edilen geleneksel Hollanda yemeklerinden biri de Stamppot.

Bu klasik akÅŸam yemeÄŸini Amsterdam’ın en ilginç restoranlarından birinde deneyebilirsiniz. Amsterdam Kuzey’deki REM Eiland bunlardan sadece biri. MüthiÅŸ bir Amsterdam manzarasına tanık olabileceÄŸiniz restoranın fiyatları tahmin ettiÄŸinizden çok daha uygun. Öğlen 12’de açılan restoran için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Bu restorana ulaÅŸmak ÅŸehir merkezinden biraz zor olabilir fakat merkez tren istasyonundan sonra kanal boyunca yürüyerek bu noktaya ulaÅŸabilirsiniz ya da toplu taşıma kullanabilirsiniz.

REM Eiland Hollanda

Kuzey Amsterdam bölgesinde Pllek restoranı da kanal manzarası izlemek ve lezzetleri yemekleri tatmak için ideal bir nokta. Bu noktaya ulaÅŸabilmek için Merkez Ä°stasyonu’ndan feribota binmeniz gerekiyor.

Akşam yemeği için şehir merkezinden fazla uzaklaşmayalım diyorsanız, Bierfabriek, hem yemekleri hem de özel biralarıyla son zamanlarda tercih edilen bir restoran haline geldi.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız