Arabayla Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

0
12474

Söz konusu yurt dışına çıkmak olunca nedense aklımıza hep uçak seyahatleri geliyor. Fakat ülkemiz konumu nedeniyle muhteşem komşulara sahip. Özellikle Marmara Bölgesi‘nde yaşayan vatandaşlarımız için birkaç saat içinde Yunanistan’a geçebilmek mümkün.

Bu düşük maliyetli ve daha özgür bir tatil olanağı sunan yöntemi, size ayrıntılarıyla anlatacağız. Gelin kendi aracınız ile Türkiye’den Yunanistan’a nasıl gidilir hep birlikte öğrenelim.

Arabayla Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

Arabayla Yunanistan’a Giderken Hangi Sınır Kapılarını Kullanabiliriz?

Türkiye’den karayolunu kullanarak Yunanistan’a geçmek için kullanabileceğimiz iki sınır kapısı var. Bunlar İpsala ve Pazarkule. İkisi de Edirne sınırları içerisinde yer alıyor. İpsala Sınır Kapısı, Trakya’nın Güneybatısında kalıyor. Tekirdağ, Malkara, Keşan düzleminde Tekirdağ İpsala Otoyolu’ndan ulaşılabilir. 

Pazarkule Sınır Kapısı, Edirne’nin kuzeyinde, Bulgaristan sınırına daha yakın bir konumda yer alıyor. Fakat bu sınır kapısı Edirne merkeze neredeyse yürüme mesafesinde diyebiliriz. Tarihi merkezdeki Karaağaç Pazarkule Köprüsü’nü geçtikten sonra Ortaköy Caddesi üzerinden Pazarkule sınır kapısına ulaşabilirsiniz. 

Eğer İstanbul yönünden geliyorsanız tavsiyemiz, daha çok tercih edilen İpsala sınır kapısına ulaşmanız. Bu rota hem şahsi araçla daha uygun hem de Edirne merkezin şehir trafiğine girmemiş oluyorsunuz.

Yunanistan’a arabayla giderken hem sizin bireysel olarak hem de aracınızın bazı belgelere ihtiyacı var. Bu belgeleri eksiksiz topladığınız takdirde, sadece 3 saat uzaklıktaki komşumuza oldukça düşük maliyetlerle ulaşabiliriz.

Peki nedir arabayla Yunanistan’a giderken gereken belgeler?

Yunanistan’a Arabayla Giderken Vize Gerekli Midir?

Evet, Yunanistan’a arabayla giderken Schengen vizesi gereklidir. Bu vizeyi sınır kapısında alamazsınız. Bu nedenle vizeye mutlaka önceden başvurmanız gerekmektedir.

Eğer yurt dışına ilk defa çıkıyorsanız bu konuda yazılmış ayrıntılı yazılarımız blog’ta mevcut. Schengen vizesi ile ilgili derlemeniz gereken belgeleri ve prosedürü inceleyen yazımız: Schengen Nedir, Hangi Ülkelere Gidilir?

Yunan Adaları’na Ulaşım yazımızdan da Yunanistan kapı vizesi ve Yunan Adaları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yunanistan Vizesi İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Yunanistan’dan Schengen vizesi almak için aracı kurumlar aracılığıyla başvuru yapmanız gerekmektedir.

Konsolosluğun da kendi web sitesinde belirttiği üzere, Yunanistan (C Tipi) kısa süreli vize başvuruları konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Bu vize başvuru merkezleri Türkiye’nin birçok farklı şehrinde, birçok Avrupa ülkesi için hizmet veren VFS Global ve sadece Yunanistan ile ilgili işlem yapan Kosmos Vize Merkezi‘dir. 

Kosmos Vize merkezinin web sitesinde ayrıntılı olarak seyahat bilgilerini girdiğiniz ve buna göre gereken belgeleri öğrendiğiniz bir filtreleme sistemi var.

Ben sizin için, bu kategoriyi aşağıdaki gibi seçerek ilgili belgelere ulaştım. Vize kategorisi: turistik, seyahat aracı: araba, konaklama: otel, meslek: çalışan ve çocuksuz seyahat için gerekli belgeler şu şekilde listeleniyor:

  • Başvuru Formu
  • Pasaport
  • Vize Ücreti 
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sigortası
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Pasaport fotokopisi
  • Otel rezervasyonu ya da konaklama bilgisi
  • İşveren mektubu ve/veya izin onayı: SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi 
  • 3 aylık maaş bordroları 
  • Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri);
  • Son üç ayın banka hesap dökümü
  • Çalıştığınız şirkete ait güncel Vergi Levhası, Ticari Sicil Gazetesi, Faaliyet belgesi Orijinal / e-imzalı  (son 6 aya ait), İmza Sirküleri
  • Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • QR kodlu ikametgâh belgesi

Araç sahibi siz iseniz;

Ruhsat fotokopisi ve fotokopi üzerine ruhsat sahibinin seyahat planını açıklayan yazısı, aracı kullanacak kişiye ait uluslararası yeni ehliyet fotokopisi.

Araç 3. bir şahsa ait ise yukarıdaki evraklara ek olarak;

Araç sahibinden vekaletname eklenir (son 5 seneye ait).

Eğer araç ruhsatı sahibi ile beraber seyahat edilecekse, araç sahibinin vizesinin fotokopisi evraklara eklenir.

Yunanistan’a Karayolu ile Giderken Aracınız İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Vize için gereken belgelerin dışında, aracınızın Uluslararası sigorta (yeşil kart) denilen bir belgeye ihtiyacı var. Yeşil kart, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan temin ediliyor.

Yeşil kart, Turing’in kendi sitesinde aktardığı kadarıyla, “Yeşil Kart Sertifikası, Türk Hükümeti’nin de imzaladığı 1959 tarihli Strasbourg Anlaşması çerçevesinde, yeşil kart sistemi dahilindeki ilkelere, Mali Mesuliyet Poliçesinin uluslararası uzantısı şeklinde, kaza mahalli ilke mevzuatı ve limitleri dahilinde teminat veren, uluslararası, yeşil renkli ve tek formatla düzenlenen bir belgedir.”

Yeşil kart alabilmeniz için taşıt ruhsatınız ve geçerli Türk Trafik Sigortası fotokopilerinizin ibrazı yeterli olacaktır.

Yeşil Kart, kazanın meydana geldiği ülkede yapılması zorunlu olan Motorlu Taşıt Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’na eşdeğer bir belge olup, kazanın meydana geldiği ülkede yürürlükte olan trafik sigortası mevzuat, kapsam ve limitleri çerçevesinde teminat verir.

Yeşil Kart Sigortası bir sorumluluk sigortası olduğundan bir trafik kazası sonucu bir başkasına zarar vermeniz halinde zarar görenin hasarını öder. Sigortalı aracın kendi hasarını karşılamaz. Turing ofisinden temin edeceğiniz bu belge diğer Avrupa ülkelerinde de geçerlidir.

Güncel fiyat bilgisi şu şekildedir:

GEÇERLİLİK SÜRESİ OTOMOBİL
15 Gün 47,25 €
1 Ay 59,06 €
2 Ay 82,69 €
3 Ay 106,31 €
4 Ay 129,94 €
5 Ay 153,56 €
6 Ay 177,19 €
1 Yıl 236,25 €

 

Turing’in güncel adresi Huzur Mah. Fazıl Kaftanoğlu Cad. No:2 Seyrantepe, Sarıyer, İstanbul. Bu adrese giderken aracınızın yanınızda olmasına gerek yok. Gerekli belgeleri sunduğunuz takdirde Turing size en az 15 gün olmak üzere dilediğiniz süre için araç sigortası sağlıyor. 

Bunun dışında, Yunanistan’a geçerken Turing’in İpsala ve Kapıkule sınır kapılarındaki bürolarında da kredi kartı ile ödeyerek aracınızı sigortalayabilirsiniz. Fakat bunu muhakkak vizeniz varsa yapın, çünkü vize almak için aracınızın sigortasını da konsolosluğa beyan etmek zorundasınız.

Güvenliği artırmak için, eğer aracınızın kaskosu var ise kendi poliçenize ufak bir ekleme yaparak yurt dışı teminatı da alabilirsiniz. 

Ehliyet Bilgileri

Gelelim ehliyetle ilgili ayrıntılara. 16 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçiliği tarafından yapılan duyuru ile birlikte Türkiye’de ehliyet sahibi olan sürücülerin, artık hiçbir işlem yapmadan Yunanistan’da araba kullanabilecekleri ilan edilmiştir. Bu durum elbette yeni, çipli ehliyeti olanlar için geçerlidir.

Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz yıllarda yeni ehliyetleri kullanmaya başladı. Tavsiyemiz, bir an önce ehliyetinizi yeniletmeniz. Çünkü eski ehliyete sahipseniz Turing’ten bir de uluslararası sürücü belgesi almanız gerekecek. Yani ekstra iş yükü. Eski ehliyetiniz, kimliğiniz ve 2 adet fotoğraf ile bu sürücü belgesini Turing’ten alabilirsiniz. 

Fakat eski ehliyetinizi yeniletmeniz çok daha kolay bir seçenek olacaktır. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alıyorsunuz. Sağlık Raporu, sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı, 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve adli sicil belgeniz ile yeni ehliyetinize kavuşuyorsunuz.

Şimdi yaptığımız tüm adımları bir tekrar edelim. Schengen vizemiz hazır, aracımız için Yeşil kart yani sigortamız da öyle. Geriye kaldı gaza basmak ve güzel müzikler eşliğinde yola çıkmak.

İstanbul’dan İpsala Sınır Kapısı’na ulaşmak 3 saat alıyor. Sınır kapısına yakınlarda yol üzerinde birçok benzin istasyonu var. Benzininizi de doldurduktan sonra, gümrüğe giriyorsunuz. 2022 Mayıs ayı itibariyle Yunanistan’da litre benzin fiyatı 2,1 Euro. Türkiye’de ise litre benzin 1,27 Euro’ya denk geliyor.

Ülkeden çıkarken, yurt dışı çıkış harç pulu almanız gerek. Bunu sınır kapısında da yapabilirsiniz ya da artık elektronik ortamlarda da harç pulu alabilirsiniz. Bu pulu gümrük görevlisine göstermeniz gerekmekte.

Gümrük görevlisi pasaportunuz, vizeniz ve harç pulunuzu kontrol ediliyor. Pasaportunuza damga vurulduktan sonra başka bir kuyruğa geçip aracınızla ilgili belgeleri kontrol ettiriyorsunuz. Bu belgeler de onaylandıktan sonra gümrükten geçiyorsunuz. Ve hoş geldiniz komşu! Kalimera!

Yunanistan’a ilk girdiğinizde Türkiye’den çok da farklı olmadığını hissedeceksiniz. Bu tanıdıklık hissi içinize sıcak bir duygunun yayılmasını sağlıyor. Türkiye’ye geri dönerken de aynı işlemleri Türkiye gümrüklerinde tekrarladıktan sonra vatana geri dönüş yapabilirsiniz. 


obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız