Balıkesir’de Gezilecek Yerler

0
27391

Masmavi denizi, doğa harikası Kazdağları ve yaz aylarında şenlenen cıvıl cıvıl adalarıyla Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, Türkiye’nin en kalabalık on yedinci şehri konumundadır.

Dünyaca meşhur koylarıyla göreni kendine hayran bırakan eşsiz doğasıyla Balıkesir, ziyaretçilerine sahip olduğu antik kentleriyle doğa ile tarihin uyumla iç içe geçtiği zengin bir seyahat deneyimi sunuyor.

Mavi bayraklı plajlarıyla sadece yaz aylarında değil, her mevsim bünyesinde farklı güzellikler barındıran Balıkesir çevresinde gezilebilecek antik kent kalıntıları, doğal güzellikleri, mavi bayraklı sahilleri, koyları ve müzeleri merak ediyorsanız, görmeniz ve deneyimlemeniz gerekenleri sizler için yazdık.

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde bulunan Balıkesir’in, aynı zamanda Ege denizine de kıyısı bulunmaktadır.

Türkiye’de iki denize de komşu olan 6 ilden biri olan Balıkesir; Bursa, Kütahya, Manisa, İzmir ve Çanakkale illerine komşudur.

Balıkesir’in merkez dahil 19 ilçesi vardır. Tarih boyunca Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı olmak üzere birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Balıkesir, yerli turizmde ön plana çıkan sahil kasabalarıyla oldukça meşhurdur.

2010 nüfus sayımına göre ilin nüfusu 1 milyon 152 bin 323’dır.

Balıkesir’in başlıca geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Sahil kesimlerinde turizmin oldukça geliştiği Balıkesir’de zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık yapılmaktadır. Şehrin iç kesimlerinde ise madencilik, ormancılık, tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Balıkesir Yemekleri, Balıkesir’de Ne Yenir?, Balıkesir Plajları ve Balıkesir’de Yapılacak Aktiviteler yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.

1) Ayvalık

Cunda Adası, AyvalıkBalıkesir’de yaz turizmi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Ayvalık, Balıkesir ilinin bir ilçesidir ve ülkenin hızla gelişen ama yine de büyük ölçüde el değmemiş turizm yerlerinden biridir.

Ayvalık, BalıkesirEtkileyici coğrafya, bölgenin temiz havasında yetişen çam ormanları ve zeytin bahçeleri ile tamamlanmaktadır.

Midilli Adası körfezin tam karşısındadır ve 24 küçük adadan oluşan Ayvalık Takımadaları kasabayı çevrelemektedir.

Cunda Adası, AyvalıkEge kıyısında yer alan Ayvalık’ın batısında deniz, kuzey sınırında Gömeç İlçesi, güneyinde İzmir ilinin Dikili ilçesi ve doğusunda İzmir ilinin Bergama İlçesi yer almaktadır.

Ayvalık, olağanüstü doğal güzelliğin ortasında yer alan tarihi bir şehrin eşsiz atmosferine sahiptir. 18. ve 19. yüzyıl yaşam izleri hala sokaklarda görülebilir.

Ayvalık Tekne Turu

İlçenin balıkçılık kültürü ve diğer denizcilik faaliyetleri, zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi ile birlikte sadece ekonomiyi değil, bölgenin yaşamını derinden şekillendirmiştir.

Ayvalık’ta şehir hayatı, Akdeniz kültürünün sonsuz hissini taşımaktadır.

Şeytan Sofrası Ayvalık Balıkesir

Çamlık ormanının üzerinde bulunan bir tepede bulunan Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın en güzel noktalarından biri ve ziyaretçiler tarafından görülmesi gereken bir doğa harikasıdır.

Şeytan Sofrası, eski bir lav konisidir ve bölgenin geleneksel, alçak, yuvarlak yemek masalarına benzemektedir.

Günümüzde bir demir kafesle kaplı olan kayanın üzerinde şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılmaktadır.

Şeytan Sofrası, Ayvalık takımadalarının panoramik manzarasına sahiptir ve bu özelliğiyle Türkiye’de günbatımının en güzel izlendiği noktalardan biridir.

2) Cunda (Alibey) Adası

Cunda Adası BalıkesirEşsiz güzellikte doğanın huzurla buluştuğu Alibey (Cunda) Adası, Türkiye’nin en popüler yerlerinden biridir.

Cunda Adası, araç trafiğinin bulunduğu bir geçit ile Ayvalık’a bağlanır. Yaz aylarında Ayvalık ve Cunda Adası arasında saatlik tekne gezileri yapılmaktadır.

Cunda Adası Balıkesir

Neo-klasik tarzdan hoşlanan ziyaretçiler, taş binalar ve doğa arasında mükemmel bir uyumun hakim olduğu Cunda Adasından daha iyi bir yer bulmakta zorlanabilirler.

Deniz ürünleri restoranlarında sunulan Cunda Adası’nın ünlü balığı Papalina ve diğer deniz ürünleri ve mezelerin yanı sıra zeytinyağı ile hazırlanan sebze yemekleri kesinlikle denenmelidir.

3) Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası Balıkesir

Kapıdağ Yarımadası, yaz aylarında turizm açısından oldukça canlı bir bölgedir.

Balıkesir’in Erdek ilçesine yakın bir konumda bulunan Kapıdağ Yarımadası, doğal güzellikler ve tarihi bakımdan çok zengindir.

Yarımadanın en yüksek kısmında bulunan Kirazlı Manastırı, gün batımını izlemek için harika bir noktadır. Ayrıca, Hadrianus Tapınağı ve Kyzikos Antik Kenti de bu bölgede bulunur.

Erdek ve Bandırma Körfezleri arasında yer alan Yarımada, ormanla kaplı dağlardan oluşur ve sahillerle çevrilidir.

Kapıdağ, Balıkesir’i ziyaret eden turistlerin görmesi gereken en eşsiz bölgelerden biridir.

4) Antandros Antik KentiAntandros Antik Kenti Balıkesir

Sadece 17 yıl önce, gezginlerin neredeyse hiçbiri Edremit Körfezi’nde bulunan antik Antandros antik kentinin kalıntılarının varlığını bilmiyordu.

Bir zamanların güçlü Antandros şehrinin tek görünür izleri, bir zeytinlikte gizlenmiş ve dağınık bina parçaları olarak görünüyordu. Ancak, o zamandan beri çok şey değişti ve Profesör Gürcan Polat liderliğindeki araştırmacı ekibi Antandros’ta olağanüstü keşifler yaparak Balıkesir’in en güzel tarihi yerlerinden birini ortaya çıkardı.

Antandros Antik Kenti Balıkesir

Antandros antik kentini ziyaretçiler için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri yapan en büyük cazibesi, mozaik zemin ve duvar freskleriyle süslenmiş ve harika bir şekilde korunmuş bir Roma Evi’dir.

Altınoluk’ta bulunan Antandros antik kentine ulaşım özel araçla veya Balıkesir’den kalkan otobüslerle yapılabilir.

5) Kyzikos Antik Kenti

Bandırma ile Erdek arasındaki karayolu üzerinde, Kapıdağ Yarımadası’nın güney eteklerinde yer alan Kyzikos Antik Kenti’ne ait kalıntılar, günümüzde hâlâ görülebilmektedir.

Bölgedeki insan yerleşimi Neolitik Çağ’da başlamış ve Kalkolitik Çağ boyunca devam etmiştir.

Kyzikos şehri, adını kurucusu Kral Kyzikos’tan alır. Erdek’i ele geçiren Kral Kyzikos, şehri daha sonra bölgenin başkenti olan önemli bir ticaret merkezi haline getirmiştir.

Kyzikos şehr, tarih boyunca yaşanan depremler sonucunda büyük yıkımlar yaşamıştır ve 23 Eylül 1063 tarihinde gerçekleşen en yıkıcı deprem sonucunda şehir tamamen harap oldu.

Depremler, antik çağda dünyanın sekizinci harikası olan Hadrian Tapınağının yanı sıra Kyzikos Amfitiyatrosu ve şehrin olağanüstü yapısında yıkıma neden oldu.

Depremler sonucunda zamanın ünlü Kyzikos şehri terk edildi.

Üç limanı, şarabı, zeytinyağı, buğday, mermer, sikke ve parfümleri ile ünlü şehir çorak bir arazi haline gelse de, kalıntıları ve tarihsel değeriyle Balıkesir’de görülmesi gereken yerler arasındadır.

6) Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir’in merkezinde ve Belediye parkının içinde yer alır.

Tarihi saat Kulesi, 1827 yılında Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Galata Kulesi’nin bir benzeri olarak yaptırılan saat kulesi, 1897 yılındaki depremde zarar görünce 1901 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmıştır.

Üst tarafında bulunan kubbeli köşküyle şehrin görüntüsüne tarihi bir hava katan saat kulesinin üst bölümünde her cephede olmak üzere yuvarlak kadranlı saatler bulunur.

7) Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi

Müze binası 1840 yılında inşa edilmiş bir konak eviydi.

Kurtuluş Savaşı sırasında yerel bir merkez olarak kullanılan konak, daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.

Müzenin giriş katında, Kurtuluş Savaşı sırasında Balıkesir’de düzenlenen çeşitli kongreler, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının kişisel eşyaları ve fotoğrafları Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları, Balıkesir’e yaptığı ziyaret sırasında alınan belgeler ve kararlar sergilenmektedir.

Binanın ikinci katında, tarih boyunca Balıkesir’in zaman çizelgesini temsil eden kronolojik bir düzen izleyerek, yerel arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkarılan eserler bulunmaktadır. Müze her gün halka açıktır.

8) Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

1461 yılında inşa edilmiş Zağnos Paşa Camii Külliyesi oldukça iyi korunmuş bir mimari güzelliğe sahiptir.

1908 depreminden sonra yeniden inşa edilen cami, dört büyük sütun üzerine oturmuş göz alıcı bir kubbe ile kaplı bir kare plan üzerine inşa edilmiştir.

Camii, Yunan ve Ermeni ustaları tarafından yaratılan Osmanlı mimari sanatı tarzındadır.

Camiinin Kubbesi, çiçekler ve lalelerle süslenmiştir. Camiinin Barok mimari tarzındaki taş duvar minareleri ziyaretçiler için gerçekten etkileyici bir tarihi görsel şölen sunmaktadır.

Balıkesir’in simge yapılarından olan Camiinin görsel güzelliği yanı sıra, tarihi bir diğer önemi de Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmet Akif Ersoy’un bu Camiide hutbe vermiş olmasıdır.

Ayrıca hamam ve türbelerden oluşan külliye de, kesinlikle görülmeye değerdir.

9) Yıldırım Camii (Eski Camii) ve Külliyesi

Osmanlı Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Yıldırım Camii ve Külliyesi, 1338 yılında büyük bir avlu etrafında inşa edilmiştir.

Yapı, dikdörtgen bir plan üzerinde oturtulmuş taş duvardan yapılmıştır.

1876 yılında yaşanan depremden dolayı zarar gören Camiinin kubbesi zarar görmüş; fakat daha sonra onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

10) Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı Balıkesir

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı içinde barındırdığı birçok çeşitli ağaç ve piknik alanıyla Balıkesir’in görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında yer alır.

İki tepe arasında bulunan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı hafta sonları ve tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğrar. Balıkesir-Bursa karayolunun 10. Kilometresinde bulunan tabiat parkında keyifli bir öğleden sonra geçirebilirsiniz.

11) Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağları, ÇanakkaleKaz Dağı, 1994 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 21.450 hektarlık bir alanı kaplayan Milli park, ziyaretçilere tertemiz bir hava ve olağanüstü bir doğa vaat etmektedir.

Kaz Dağı Milli Parkında 101 aileden 900 kayıtlı bitki türü vardır. Türkiye’ye özel en az 68 nadir bitki vardır ve bunların 23’ü milli Park’a endemiktir.

Parkta yaşayan en önemli hayvan türleri ayı, yaban domuzu, kurt, karaca, tilki, porsuk ve sansardır.

Kaz Dağları Balıkesir

Doğal kaynakları, farklı ormanlar, vadiler ve şelaleler ile Kazdağı Milli Parkı, doğa severler için bir cennet gibidir.

Milli parkı ziyaret eden gezginler tertemiz havayı solumanın yanı sıra, ormanda yürüyüş, dağ bisikleti, Jeep safari, binicilik, tepe tırmanışı, nehirlerde yüzme gibi keyifli aktivitelerle zaman geçirebilir.

Aynı zamanda İda Dağı olarak da adlandırılan Kaz Dağları, Türkiye’nin Ege ve Marmara bölgelerini ayıran Biga Yarımadası’nın en yüksek dağıdır.

Zengin flora ve faunası, tarihi kalıntıları ve yeşil doğası ile İda Dağı, Edremit ve Balıkesir’in eşsiz güzelliklerinden sadece biri değil, aynı zamanda dünyanın olağanüstü güzelliklerinden biridir. Dağ, mitolojik zamanda İda Dağı efsanesi ile ünlüdür.

12) Manyas Kuş Gölü

Manyas Kuş Gölü BalıkesirBalıkesir’i ziyaret eden doğa severlerin kesinlikle görmesi gereken bir diğer doğal cennet ise Manyas Kuş Gölü’dür.

Kuş Cenneti alanı 1959 yılında Milli park ilan edilmiştir. Kuş Cenneti Milli Parkı’ndaki temel ağaç türleri, gölün güney ve doğu kıyılarında bulunan Söğüt ve Ilgın ağaçlarıdır.

Tüm sazlık ve diğer otların yanı sıra, yüzlerce çiçekli bitki türü de bulunmaktadır. Tatlı su ıstakozu, yeşil kurbağalar ve ağaç kurbağalarının sürekli olarak bulunduğu göl, aynı zamanda bas, pike, kefal ve sazan da dahil olmak üzere 20’den fazla balık türünün yaşam alanıdır.

Kuş Cenneti Milli Parkı, günümüzde eskisi kadar çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmasa da, göçmen kuşlar için önemli bir duraktır ve bu özelliğiyle fotoğraf tutkunlarının vazgeçemediği bir cazibe merkezidir.

Kuş Cenneti Milli Parkı’nı ziyaret eden 246 kuş türü olduğu tahmin edilmektedir. Kuşlar ve genel olarak park hakkında ayrıntılı bilgi, parkın içindeki müze tarafından sağlanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız