Doğadan İlham Alan Kent: Bolu

0
2470

Muhteşem doğal güzellikleriyle ve göz alıcı ormanlarıyla, sahip olduğumuz güzide şehirlerimizden biri olan Bolu’ya gidecekler için harika bir gezi rehberi hazırladık. Sadece doğallığıyla değil, aynı zamanda da tarihi yapılarıyla da ilgi odağı olan bir şehir. Yorucu iş ya da okul hayatınıza kısacık bir mola vermek Bolu ideal bir seçim olacak. Öyle uzun bir tatil planı yapmanıza da gerek yok; günübirlik gidip, bu cennet şehri gezip motive olabilirsiniz. Bolu’dan bahsederken, yiğitliğiyle ve şairliğiyle destanlaşan Köroğlu’yu da şu dizeleriyle analım:

“Benden selam olsun Bolu Beyine

Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır

At kişnemesinden kargı sesinden

Dağlar seda verip seslenmelidir“

Bolu’da Gezilecek Yerler

Karacasu Kaplıcaları

Şehir merkezine çok yakın olan Karacasu Kaplıcaları, deri ve kalp hastalıklarına, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına, kemik ve kireçlenme gibi birçok rahatsızlık derdine de deva oluyor.

Abant Gölü

Abant Gölü Bolu

Her mevsimde duru bir güzelliğe sahip Abant Gölü, günübirlik vakit geçirmek veya bir süre kalıp keyif yapmak için harika bir rota olabilir.

Gölün etrafında meşe, kayın, kavak, söğüt, gürgen, dişbudak, kuşburnu, eğrelti, nane, çilek, böğürtlen, sarmaşık, ahududu, ısırgan gibi ağaçlar, meyveler ve otlar bulunuyor.

Yine gölün civarında bulunan ormanlarda çakal, ayı, tilki, kurt, karaca, geyik, sincap, domuz gibi hayvanlar da yaşıyor.  Aklınıza gelebilecek neredeyse bütün kuş türlerine de rastlamanız olası.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı

Bilhassa gençler tarafından sıklıkla tercih edilen Yedigöller, trekking, kamp ve piknik yapmak için tercih edilebilecek en güzel yerlerden biri. Ama bu saydıklarımızı yapmak için yeterli zamanınız yoksa da romantik bir yürüyüş için kesinlikle 1-2 saatinizi ayırmalısınız.

Bolu Gölleri yazımızdan tüm Bolu Göllerini görüntüleyebilirsiniz!

Kartalkaya Kayak Merkezi

Burayı gezip, müthiş zaman geçirmek isterseniz kış sezonunun açılmasını sabırsızlıkla bekleyeceğinizden şüpheniz olmasın. Çam ormanlarının arasında, bembeyaz karın üzerinde, doğayla bütünleşip gerçek heyecanı hissedeceksiniz.

Bolu’da Yapılacak Aktiviteler

Yılın her sezonunda farklı bir aktivite yapma imkanı sunan Bolu’ya ne zaman vakit bulursanız gidebilirsiniz.

Yaz sezonunda Abant’ta kamp kurabilir, Abant Gölü’nde balık tutabilir ve yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Ayrıca tekne turlarına da katılmayı unutmayın. Kış sezonunda Bolu’da kayak yapmaksa hayatınıza farklı bir renk katacak, bu doğal güzelliklerin tadını doyasıya çıkarabileceksiniz.

Bolu’daki göllerin etrafında yalnız başınıza ya da sevdiklerinizle yürüyüş yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir ve izin verilen bölgelerde piknik yapabilirsiniz.

Tarihten izler taşıyan bu şehirde, çok sayıda han, hamam ve cami gibi yapılar bulunduğu için şehir hakkında farklı bilgiler öğrenebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Her yerde göremeyeceğiniz manzaralara şahit olmak ve gözünüzü doyurmak niyetindeyseniz ilk durağınız Göynük olmalı.

Göynük’te bulunan tarihi evler, yamaç şehir niteliği taşımasının yanında, Anadolu’daki Türklerin ilk yerleşim yerlerinden oluşuyor ve yamaçta bulunması nedeniyle size sunacağı manzarayı gördüğünüzde, eğer yanınızda fotoğraf makineniz yoksa gerçekten bu anı ölümsüzleştiremediğiniz için üzülebilirsiniz.

Bolu’da Yeme İçme

Bolu, tarihi yöresel yemeklerinden ziyade aşçılarıyla daha fazla ön plana çıkıyor olsa da yemeklerinin lezzetini tatmadan dönmeyin.

Dünyaca meşhur Bolulu aşçılarımızın elinden çıkan, saray mutfağına dayanan tarihiyle bu çok özel yemeklere bir göz atalım. Önce Bolu Mengen Çorbacısı’na gidip güzel çorbalarından seçim yapın; Mengen Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Patates Çorbası.

Daha sonra yemekler ve tatlılar için Mengen Aşçızade Restaurant, Müdür Restaurant veya Göynük Lalezar Restaurant aşçılarının maharetli ellerinden, yemek ve tatlı çeşitlerinden seçip devam edebilirsiniz: Haluşka, Çığırtma, Mengen Pilavı, Bolu Beyi Tatlısı, Saray Helvası.

Bolu’da Konaklama

Butik otelleriyle, dağ evleriyle ve eski yapılarıyla konaklama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Sadece ne istediğinize karar vermeniz yeterli.

Ücretler de gideceğiniz sezona göre değişkenlik gösterebilir ama ortalama iki kişi için günlüğü 150-250 TL’ye memnun kalacağınız bir hizmet alabilirsiniz.

Ormanın içinde kafa dinleyip, sadece sevdiklerinizle kalmak isterseniz köşk şeklinde hoteller ve konakları tercih edebilirsiniz.

Ama heyecana gerek yok derseniz de istediğiniz her kalitede konaklayabileceğiniz Bolu Yıldız Otel, Dorukkaya Ski & Mountain Resort ve Büyük Abant Oteli, ziyaretçilerin en çok konakladığı yerler arasında yer alıyor.

Bolu’da Alışveriş         

Elinizde anı olarak bir şeyler kalsın veya sevdiklerinize hediye almak istiyorsanız şayet fındık şekeri, çam kolonyası, çam balı, Mudurnu’dan saray helvası ve ipek oyaları, deri ve bakır eşyaları, el dokuması kilimleri alabilirsiniz.

Eğer el sanatlarına ilginiz varsa Göynük Belediyesi’nin el sanatları için açtığı eğitim merkezine giderek kadınların şaheserlerini görebilir ve hediyeler alabilirsiniz.

Mesela Bolu Çikolatası kulağa farklı gelmeyebilir ama tadına baktığınızda sevdiklerinize de götürmek için can atacaksınız.

Umarız ailenizde ve çevrenizde bu rahatsızlıklara sahip olan yoktur fakat çevrenizde bronşit ve astım hastaları varsa, kesinlikle Bolu’ya has acı balı alıp onlara götürebilirsiniz. Çünkü halk tarafından, bu hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor.

Bolu’da Eğlence ve Gece Hayatı

2017 yılında Abant’ta, Rusya, İngiltere, ABD gibi birçok ülkenin vatandaşlarının da katıldığı “Yıl boyu festival, yıl boyu yoga” sloganıyla Uluslararası Yoga Festivali yaptılar.

İpek Yolu Festivali, Mudurnu’da üç günlük süre ile yaz mevsiminde yapılıyor.

Ekim ayı ilk haftasında Elma Festivali size çok farklı gelebilir, son haftasında ise Uluslararası Köroğlu Festivali gerçekleştiriliyor.

Bolu’da gece hayatına dair beklentinizi diğer şehirlere göre belirlememelisiniz çünkü bu şehirde gece hayatı, bildiklerinizden biraz farklı. Hareketli ve eğlenceli mekanlarından olan;Köroğlu Bar, Geyikli Bar ve Mazı Bistro’ya gidip keyifli bir akşam geçirebilir, sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilirsiniz.

Hele bir de üniversite şenlikleri zamanına denk gelirseniz, konserlere giderek tüm enerjinizi atabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz Abant ve Kartalkaya etrafındaki gece kulüpleri ve barlar da Bolu’nun gözde mekanları arasında bulunuyor.

Bolu’da Ulaşım

Karadeniz’in bu güzel şehrinde havalimanı bulunmadığı için kendi aracınızla veya otobüsle gidebilirsiniz.

Otobüs firmalarından Öz Bolu, Düzce Güven, Pamukkale, Metro ve Kamil Koç ile şehir merkezinde bulunan otogara her gün seferler düzenleniyor.

İzmir, İstanbul ve Bursa’dan 3-5 saatte Bolu’ya gelebilirsiniz. Yolların geniş ve düzgün olması nedeniyle rahat bir yolculuk yapacağınızdan şüpheniz olmasın.

Şehre geldikten sonra minibüslerle, taksilerle, halk otobüsleri ve bisikletlerle istediğiniz yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız