Bolu’da Ne Yenir? Bolu’nun En Güzel Yemek Mekanları

0
19386

Bolu denildi mi şüphesiz hepimizin aklına Mengen İlçesi’nin meşhur aşçıları geliyor.

Aşçılar diyarı olarak nam salmış Bolu’da Mengen pilavı, çoban kavurma, bal kabaklı şekerli gözleme, patates çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, keşli mantı gibi pek çoğumuzun aşina olduğu lezzetlerin yanı sıra adını ilk kez duyacağınız ve kendine has hikayeleri olan Bolu’nun yöresel yemeklerini de tadabilirsiniz. Coş, hırma börek, kedi batmaz ve valize unutulmaya yüz tutmuş bu yemeklerden sadece birkaçı.

Bunların içinde en değişik hikayesi olan da bence kedi batmaz. Rivayete göre yeni evli olan bir kadın bir akşam eşine yemek yapmak ister ancak evlerinde sadece un ve bir tür kurutulmuş yoğurt olan keş vardır. Gözyaşları içinde pişirdiği bu uydurma yemek o kadar lezzetli olur ki kayınvalidesi yemeğin tadını bozmak ister ve tencerenin başına bir kedi getirir. Ancak kedi ayaklarını geri çeker ve yemeğe dokunmaz. O günden sonra da bu yemek kedi batmaz olarak anılmaya başlar.

Gelin çokça hikayeli, bolca aşçılı Bolu’da gezilecek yerlerinin yanı sıra uğrayabileceğiniz lezzet duraklarına da birlikte göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

1) Kubbealtı

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kubbealtı Gözleme (@_kubbealti_) on

Yoğurtlu gözlemeleri ile gözlemeye bambaşka bir boyut kazandıran Kubbealtı Bolu’daki lezzet duraklarınız arasında mutlaka olsun derim.

Üzerine yoğurt ve salçalı sos gezdirilen kırpılmış gözlemenin kıymalıdan patatesliye, patlıcanlıdan kaşarlıya bir çok çeşidi var. Benim favorimse kesinlikle bir nevi mantı havasında olan kıymalı gözlemesi.

2) Şef Dursun’un Yeri

Bolu Dağı’nda kahvaltı için uğrayabileceğiniz en lezzetli yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peynirden yumurtaya, tereyağından bala, kahvaltı sofranıza gelen her şey doğal ve lezzetli olsa da dağ çileği reçeli ve manda kaymağını yemeye doyamacaksınız benden söylemesi.

Kahvaltı saatini geçirmiş olursanız da bir Bolu Dağı klasiği olan et seçeneklerinden dilediğinizi de seçebilirsiniz.

3) Oklava

 

View this post on Instagram

 

Bu lezzet, kendini iyi hissetmek isteyen herkes için geliyor! 🍴 #feelinggood #oklava #bolu

A post shared by Oklava | Bolu 🍴 (@oklava.bolu) on

Adından da anlaşılabileceği gibi burası tam bir el açması hamurişi cenneti. Muhteşem gözlemelerle taçlandırılmış mükellef bir kahvaltı etmek istiyorsanız Oklava güzel bir alternatif olacaktır. Oklava’ya yolunuz düşerse kahvaltınızı ya da yemeğinizi kumda kahve ile sonlandırmayı unutmayın.

4) İsimsiz Gözleme

 

View this post on Instagram

 

A post shared by İSİMSİZ Gözleme&Mantı (@isimsizgozleme) on

Güne uzun ve bol çeşitli bir kahvaltı ile başlamak isterseniz adresiniz İsimsiz Gözleme olmalı. İsimsiz Gözleme’de edeceğiniz serpme kahvaltınızı klasik gözleme, Bolu’nun olmazsa olmazı yoğurtlu gözleme veya katmer gibi envai çeşit el açması hamur işi ile taçlandırabilirsiniz.

Kahvaltı faslını fazla uzatmak istemezseniz de tercihinizi tazecik bazlama ekmeğine yapılmış tostlardan ya da menemenden yana kullanabilirsiniz.

İsimsiz Gözleme’ye yolunuz öğlen vaktinde düşerse de seçiminizi mantıdan yana kullanabilirsiniz.

5) Göçmen Börekçisi

Bakmayın siz adının börekçi olduğuna burada börek dışında da çeşit çeşit hamur işleri ve tatlılar yapılıyor.

Yolunuz buraya düşerse göçmen mantısının ve trileçesinin tadına bakmanızı tavsiye ederim.

6) Aden Garden Lounge

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aden Garden Lounge (@adengarden_lounge) on

Salaş mekanların dışına çıkıp şöyle şık bir yerde güzel ve lezzetli bir serpme kahvaltı yapalım derseniz adresiniz Aden Garden Lounge olmalı.

Tazecik ürünlerle hazırlanan Boluların da uğrak mekanlarından olan Aden Garden Lounge’ın serpme kahvaltısında bir kuş sütü eksik desem abartmış olmam.

7) Bolçi Cafe

Bol çeşitli güzel bir kahvaltı edebileceğiniz ya da bir kahve molası için uğrayabileceğiniz lezzet duraklarından biri olsa da buranın alameti farikası tabi ki lezzeti dillere çikolataları çikolataları.

Bütün çeşitleri birbirinden güzel olsa da benim favorim kesinlikle sütlü fıstıklı olan.

8) Yörem Mantı ve Unlu Mamuller

Otantik bir mekanda bir porsiyonla asla yetinemeyeceğiniz bir mantı yemek isterseniz Bolu’daki adresiniz Yörem Mantı ve Unlu Mamuller olmalı.

Klasik mantının haricinde çıtır mantı da bence es geçmemeniz gereken lezzetlerden.

Eğer mantıyla aranız yoksa da enfes sarmasının tadına bakın derim.

Son bir not, Yörem Mantı ve Unlu Mamuller’de kahvaltı şansınız olduğunu da unutmayın.

9) Kral Pide

Bolu’da da bir pide yemeden dönmek olmaz derseniz de Kral Pide’nin ince hamura bol malzeme ile hazırlanan pideleri güzel bir alternatif olacaktır.

Kaşarlı sucuklu, kuşbaşılı, peynirli gibi seçenekleri olsa da benim oyum vazgeçilmez klasiğim olan kıymalı kaşarlıdan yana. Pidenizi seçerken seçim yapmakta zorlananlardanız da içinde her şeyden bir parça olan karışık pideyi deneyebilirsiniz.

Hamur işine biraz ara verip, Bolu’nun yöresel tencere yemeklerinin ya da kebaplarının tadına bakmak isterseniz de bir çok seçeceğiniz var. Gelin bir göz atalım.

10) Paşazade Göynük Sofrası

Bolu Mutfağının geleneksel lezzetlerinin başında gelen ve bir çeşit kurutulmuş yoğurt olan keş ile yapılan Göynük mantısı, güveçte tereyağlı Kanlıca mantarı, yaprak sarma ve pide çeşitleri Paşazade Göynük Sofrası’nda tadabileceğiniz başlıca lezzetler.

Yöresel bir tatlı olan tahinli cevizli pidesinin lezzeti ise parmak ısırtıyor. Siz siz olun bu pideyi tatmandan dönmeyin.

11) Biber Restoran

Menüsü her gün değişen Biber Restoran’da yemekler o günün en taze malzemelerli ile hazırlanıyor. Biber Restoran’da her günün özel bir menüsü var. Tandır yapılan gününe denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

Günlük değişen yöresel yemeklerin yanı sıra Biber Restoran’da pide, lahmacun, yaprak döner ya da kendi spesiyalleri olan armut tatlısını her daim bulabilirsiniz.

12) Köfteci Hasan

Boluluların da favori mekanlarından olan Köfteci Hasan merkezi bir noktada ferah bir ortamda yemek yemek isteyenler için güzel bir alternatif olacaktır. Klasik köftenin dışında farklı bir şeyler tatmak isterseniz de kaşarlı köfteyi denemenizi tavsiye ederim.

Her ne kadar adı köfteci olsa da Hasan’da köfte sevmeyenler de düşünülmüş. Menü de külbastı, pirzola ve şiş gibi seçenekler de var.

13) Hanzade

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BOLU HANZADE ÇORBACI FASÜLYECİ (@hanzademustafayuksel) on

Kocaman porsiyonlarda lezzetli mi lezzetli bir öğlen yemeği yemek isterseniz adresiniz Hanzade olmalı derim. Hanzade, çeşit çeşit çorbaları ve kuru fasulyesi ile size lezzet şöleni yaşatıyor.

Bu güzel yemeklerin üzerine bir de tatlı yemek isterseniz tercihinizi manda kaymağı ile taçlandırılmış, günlük hazırlanan ekmek kadayıfı ya da kabak tatlısından yana yana kullanabilirsiniz.

14) Bol-aş

Kuzu haşlaması ve döneri ile ön plana çıksa da bence muhallebisi tek kelimeyle muhteşem.

Bol-aş’da et sevmeyenler de unutulmamış. Canınız et yemek istemiyorsa nohut pilav veya kabak dolması ile kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.

Hamur işinden vazgeçeyenlerdenseniz de incecik açılmış çıtır pidelerinin tadına bakabilirsiniz.

Salaş ama lezzetli bir yerde yemek yemek isterseniz istikametiniz Bol-aş olmalı.

15) Et Evi

Aynı zamanda kasap olan mekanda istediğiniz eti seçip dilediğiniz gibi hazırlatabiliyorsunuz. Bir çok farklı et çeşidini bir arada bulabileceğiniz Et Evi’nde ete doyacaksınız benden söylemesi.

Et Evi’nde en çok tercih edilenler şiş ve pirzola, mezelerin yıldızı ise bence ete en çok yakışan mezelerden biri olan ezme.

16) Mercan-i Restoran

1880 yılından kalma tarihi bir konakta hizmet veren Mercan-i Restoran’da bir Bolu klasiği olan keşli ve cevizli eriştenin tadına mutlaka bakmalısınız. Köroğlu ve değirmen kebapları ise burada tadabileceğiniz diğer yöresel lezzetlerden sadece ikisi.

Buraya yolunuz düşerse Bolu’nun meşhur Bolu Beyi tatlısının tadına bakmadan da dönmeyin derim.

17) Mengenli Aşçızade Restoran

mengen bolu

Mengen’in en bilinen ve en sevilen adreslerinden. Olur da yolunuz buraya düşerse Bolu’nun meşhur orman kebabının ya da sac kavurmasının tadına bakmanızı ve yemeğinizi mutlaka enfes bir fırın sütlaç ile sonlandırmanızı tavsiye ederim.

Öğünü daha hafif bir şeylerle geçiştirmek isterseniz de buğday çorbası lezzetli bir alternatif olacaktır.

18) Safahat Lokantası

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Safahat Lokantası (@safahatlokanta) on

Türk Mutfağı’nın en sevilen yemeklerini kendine has yorumları ile harmanlıyor Safahat Lokantası. Kuzu tandır, Hünkar Beğendi ve kaşarlı köfte Safahat Lokantası’nın en güzel yemeklerinden.

Avm içinde olmasına rağmen kalitesinden ve lezzetinden ödün vermeyen Safahat Lokantası turistik yerlerin dışında farklı bir alternatif arayanlar için güzel bir seçenek olacaktır.

19) Muhtarın Yeri

Bolu’da her zevke göre seçenek sunan yerlerden bir tanesi. İsterseniz et ya da kebap çeşitlerinin tadına bakın, isterseniz de hamur işinden vazgeçmeyin ve enfes pidelerini tadın tercih sizin.

Tercihinizi pideden yana kullanırsanız farklı bir lezzet tatmak adına Muhtar’ın Yeri’nin spesiyali olan yuvarlak pidesini deneyebilirsiniz.

20) Müdür Restoran

Bolu’nun geleneksel ev yemeklerini tadabileceğiniz en salaş ama en güzel restoranların başında geliyor. Bulgur çorbası, et kavurma, patlıcan kebabı ve sütlaç Müdür Restoran’ın lezzetlerinden sadece birkaçı.

Sakatat sevenlerdeniz de işkembe çorbasını es geçmeyin derim.

21) Mengen Çiftlik & Et Mangal

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mengen Çiftlik Et Mangal (@mengenciftlik) on

Sıcak ve keyifli bir mekanda güzel bir yemek yemek ya da tazecik ürünlerle hazırlanmış bir kahvaltı etmek istiyorsanız adresiniz Mengen Çiftlik & Et Mangal olmalı.

Kuzu tandır, sac kavurma buranın en çok tercih edilen et çeşitlerinden.

Ben de bir küçük öneride bulunacak olursam, Mengen Çiftlik & Et Mangal’da yemeğiniz ne olursa olsun sofranızda mutlaka yoğurt ve kızılcık şerbeti bulunsun derim.

Şehri yeterince keşfettik, lezzetli yemekler tattık. Biraz da dağ havası alıp oksijene doyalım derseniz de rotanızı Bolu Dağı’ndaki restoranlara çevirebilirsiniz.

22) Eniştenin Yeri

Kahvaltı etmek ya da lokum gibi pişmiş etler yemek için uğrayabileceğiniz mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Köftesi ve pirzolası en çok tercih edilen et çeşitlerinden.

Bolu’daki bir çok yerin olduğu gibi Enişte’nin Yeri’nin de yoğurtları enfes. Siz siz olun burada da tava yoğurdunu sofranızdan eksik etmeyin.

Yemeğin sonuna da tatlı bir son yakışır diyenlerdenseniz de fırın sütlaç isteyin, asla pişman olmazsınız benden söylemesi.

23) Arslan Et Mangal

Uçsuz bucaksız bir orman manzarası eşliğinde hem yeşile hem de ete doymak istiyorsanız tercihinizi Arslan Et Mangal’dan yana kullanabilirsiniz.

Buraya kadar gelmişken köpüklü açık ayranın ve bol fındıklı fırın sütlacın tadına bakmadan da dönmeyin derim.

24) Uçar Et Mangal

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🦋Uçar Et Mangal Bolu Dağı🇹🇷 (@ucaretmangal) on

Bolu Dağı’nın tertemiz havasını içinize çekerek keyifli bir yemek yemek istiyorsanız Uçar Et Mangal güzel bir seçenek olacaktır.

Mangalda pişen etleri baya lezzetli ama bol tahinli ve cevizli kabak tatlısı bence bir efsane.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız