Bouvet Adası Nerededir?

Bouvet Adası, Norveç sınırlarında yer alan, Okyanusya, Antarktika ve Ümit Burnu ile çevrilmiş bir adadır.

Dünyanın en uzak adası olan Bouvet, Orta Atlantik Sırtı’nın güney ucunda bulunan bir yanardağın tepesini oluşturan volkanik bir adadır aynı zamanda. 

Bouvet Adası’nın Tarihi

Bouvet Adası, 1739’da Fransız denizci Jean-Baptiste Charles Bouvet de Loizer tarafından keşfedildi. Ve adını da bu kâşiften aldı.

Tarihler 22 Aralık 1927 yılını gösterdiğinde kraliyetin kararıyla ada, Norveç topraklarına dahil edildi ve adaya Norveç bayrağı dikildi. 1977’de ise Bouvet Adası, Norveçlilerin otomatik meteoroloji istasyonuna ev sahipliği yapmaya başladı. 

Bouvet Adası tarihinde yaşanan ilginç olaylardan biri de 1964 yılında keşfedilen cankurtaran botudur. Botun içindeki malzeme ve ekipmanlara erişilirken çevrede hiçbir yolcuya dair iz bulunamadı. Hala açıklığa kavuşturulamamış olan cankurtaran botu hikâyesi, adayla özdeşleşmiş gizemli bir hikâye.

Bouvet Adası’nda Gezilecek Yerler

Dünyanın en uzak, ıssız volkanik adası Bouvet’e bir gün yolunuz düşerse, görebileceğiniz en büyük güzellik penguenler olacaktır. 

Related Post

Çok da misafirperver olarak tanımlanamayan Bouvet Adası, yalnızca belli koşullar altında düzenlenen helikopter turlarıyla ziyaret edilebilir.

Karaya basmak zorlu olduğundan, araştırmacılar dahi çoğunlukla helikopterle ziyaret etmeyi tercih ediyor. 

Ortalama sıcaklığın -1 derece olduğu, buzullarla kaplı olan bu adada 765 metre yüksekliğinde, buzlarla kaplı Lykketoppen zirvesi bulunuyor.

Adanın en yüksek tepesi de Olavtoppen adını taşıyor.

Bouvet Adası’na Nasıl Gidilir?

Bouvet Adası’na gitmek için öncelikle Norveç’e ulaşmanız gerekiyor. Norveç’in herhangi bir şehrinden, bir gemiyle açılıp güverteden helikopterle adaya doğru hareket edilebilir.

Araştırmacı ya da çılgın bir buz tırmanışı ekibine dahil olmadığınız sürece dünya üzerindeki en ıssız adayı ziyaret etmeniz pek tavsiye edilmez. Ancak dünya üzerinde böyle ilginç bir yer olduğunun bilgisi, herkesin aklının bir köşesinde kalmalı. 

Paylaş
Başak Bektaşoğlu Cumalı

Yazmayı, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi, yemek yapmayı hobi ve meslek edinmiş biri.