Bursa’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
11473

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’nın mutfağı da tarihi gibi oldukça zengin.

Her ne kadar Bursa mutfağı denilince akıllara ilk olarak ‘İskender Kebap’ gelse de Bursa mutfağında iskenderden çok daha fazlası var.

Osmanlı Saray mutfağının haricinde Rumeli mutfağı kültüründen de izler taşıyan Bursa mutfağında tarhana çorbasından, kurutulmuş yeşil fasulye yemeğine, yörük kebabından dızmanaya keşfedilmeyi bekleyen onlarca lezzet var.

Gelin biz bu yazıda Ulu Camii’den Tophane Bölgesi’ne, dünyanın sayılı çarşılı köprülerinden biri olan Irgandı Köprüsü’nden Karagöz Müzesi’ne, tarihi hanlardan türbelere onlarca keÅŸfedilecek durağı olan ‘YeÅŸil Bursa’nın tarihini ve Bursa’nın gezilecek yerlerini deÄŸil de mutfak kültürünü keÅŸfe çıkalım, Bursa’da nerede ne yenir bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

İşte Bursa’nın en keyifli lezzet durakları:

Bursa’nın Kahvaltı Mekanları

Pasto

Bursa’nın en iyi fırınları arasında kesinlikle ilk sıralarda yer alıyor Pasto. Siz de güne fırından yeni çıkmış, kokusu ile aklınızı başınızdan alacak enfes ekmekler başta olmak üzere tadı damağınızda kalacak hamur işleri ile başlamak istiyorsanız istikametiniz Pasto olsun derim.

Üstelik Pasto’da self servis kahvaltı seçeceği de var. Nedir bu self servis kahvaltı derseniz de dolaptan dilediğiniz kahvaltılığı seçip tepsinize alıyorsunuz. Geriye ödemenizi yapıp masanıza kurulmak kalıyor.

Pasto’ya giderseniz Bursa’nın geleneksel lezzetlerinden olan cevizli lokumun ve tahinli pidenin ya da Bursalıların tabiri ile ’tahanlı’nın tadına da mutlaka bakın derim.

Ayanoğlu Mandıra & Kahvaltı

Peynir çeşidi bol bir sofrada kahvaltı etmeyi sevenlerdenseniz Ayanoğlu Mandıra & Kahvaltı tam size göre. Keçi sütü ile yapılan deri tulumu ve Arnavut loru başta olmak üzere kendi yapımları olan harika peynirler bulabilirsiniz Ayanoğlu Mandıra & Şarküteri’de.

Bu peynir bolluğunun yanı sıra on iki çeşit zeytin ile hazırladıkları zahterli özel zeytin karışımları Ayanoğlu Mandıra & Şarküteri’nin öne çıkan lezzetlerinden.

Siz de güne salaş ama damak çatlatan ürünlerle taçlanmış bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız Ayanoğlu Mandıra & Kahvaltı güzel bir alternatif olacaktır.

Kahvaltı Kulübü

Çeşit çeşit zeytinli, bolca peynirli, çokça hamur işli uçsuz bucaksız bir serpe kahvaltı istiyorsanız Bursa’daki adresiniz Kahvaltı Kulübü olsun derim.

Kahvaltı Kulübü’ne giderseniz serpme kahvaltıya ek olarak uzayıp giden kuymağından, parmak ısırtan kavurmasından ve bazlama ile hazırladıkları enfes tost seçeneklerinden size en cazip geleni söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Uzay Pastanesi

Güzel bir serpme kahvaltı için uğrayabileceğiniz en keyifli mekanlardan biri de Bursa’nın en eskilerden olan Uzay Pastanesi.
Ancak Uzay Pastanesi’ne kahvaltıya giderseniz tatlı için de mutlaka yer bırakın derim. Çünkü Uzay Pastanesi’nin efsane tatlıları, pastaları var. Özellikle ‘Beberoski’ dedikleri mini seçeceği de olan pastasının seveni çok. Beberoskinin bitter çikolatalı muzlu ve beyaz çikolatalı çilekli olmak üzere iki farklı çeşidi var.

Bursa’da Kebap YiyebileceÄŸiniz En Ä°yi Yerler

Ä°skender Yavuz Ä°skenderoÄŸlu

İskenderinizi, eski döner hazırlama ve pişirme malzemelerinin sergilendiği tarihi bir konakta, müze havasında bir restoranda yemek istiyorsanız adresiniz İskender Yavuz İskenderoğlu olsun derim.

Eski Osmanlı evlerinin mimarisine sadık kalınarak yenilenen bir konakta hizmet veren İskender Yavuz İskenderoğlu Bursa’nın en iyi iskendercileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Kebapçı İskender

Mavi tenteli kebapçı ya da mavi dükkan olarak da bilinen Kebapçı İskender, Bursa Kebabı’nı tadabileceğiniz hem en lezzetli hem de en nostaljik mekanlardan biri.

Bu muhteşem lezzetli tatmak için bir süre sıra beklemeniz gerektiğini de söylemeden geçmek olmaz. Ama emin olun beklediğiniz sıraya fazlasıyla değiyor.

Tarihi Uludağ Kebapçısı Cemil & Cemal Usta

Bursa’nın meşhur kebabını tadabileceğiniz en eski kebapçılardan biri de Tarihi Uludağ Kebapçısı. Bence Tarihi Uludağ Kebapçısı’nı lezzet sırrı kesinlikle o enfes tereyağında saklı. Kokusu bile insanın iştahını kabartmaya yetiyor.

Siz de Tarihi Uludağ Kebapçısı Cemil & Cemal Usta’ya giderseniz kebabınızın üzerine bol tereyağı döktürmekten çekinmeyin derim.

Kebapçı Hüseyin

Altı pideli, üzeri mis gibi tereyağlı bir Bursa Kebabı’na kim hayır diyebilir ki? Siz de Bursa’nın en meşhur kebabını daha lokal bir yerde yemek isterseniz tam bir esnaf lokantası olan Kebapçı Hüseyin güzel bir alternatif olacaktır.

Kebapçı Hüseyin’e giderseniz Kemal Paşa tatlısından da mutlaka tadın derim.

Bursa’nın En Ä°yi Köftecileri

İdris Pideli Köfte

Kat kat yükselen bir lezzet desem yeridir pideli köfte için. Altta muhteşem bir pide üzerinde kimyonlu köfte, bir yanında yoğurt diğer yanında ise salçalı sos ve tabi ki tuzlu tereyağı ile yapılan son dokunuş… Yazarken bile insanın canı çekiyor desem abartmış olmam.

Siz de kebabın en lezzetli alternatifi Bursa’nın meşhur pideli köftesini tatmak isterseniz İdris Pideli Köfte’ye mutlaka bir şans verin derim.

Kayhan Köftecisi

Kendisini ‘Yemek İçin Seyahat Ettiren Dükkan’ olarak tanımlıyor Kayhan Köftecisi. Bence de kesinlikle haklılar.

Adına bakıp da sıradan bir köfteci sanmayın. Kayhan Köftecisi’nde klasik köftenin piyazın haricinde kuru etli, bonfileli, sosisli, efsane lezzetler bulabilirsiniz.

Siz de kendinize mini bir ziyafet çekmek istiyorsanız Bursa’daki adresiniz Kayhan Köftecisi olsun derim.

Üç Köfte

Üç Köfte’de köfteler adına yaraşır bir şekilde servis ediliyor. Tabağınıza üç adet köfte konuyor ve tabağınızdakiler bittikçe sıcak köfteler üçer üçer eklenmeye devam ediyor. Böylelikle her bir köftenizi sıcak sıcak yemiş oluyorsunuz.

Üç Köfte’ye giderseniz ortaya da güzel bir piyaz yanına da bir mis gibi bir ayran söylemeyi unutmayın derim.

Ömür Köftecisi 1965

Elli yılı aşkın süredir hizmet veren Ömür Köftecisi Bursa’nın en iyi köftecilerinden biri. İnegöl, kaşarlı, spesiyal ve karışık köfte çeşitlerinin haricinde piliç şiş, kuzu şiş ya da kuzu pirzola gibi alternatifler de bulabilirsiniz.

Ancak Ömür Köftecisi’ne giderseniz benim önerim kaşarlı köftesini tatmanızdan yana olacaktır.

Bursa’nın En Ä°yi Esnaf Lokantaları

Ä°nan KardeÅŸler

Bursa’da hep kebap yenecek değil ya biraz da meze yiyelim derseniz size harika bir önerim var: İnan Kardeşler.

Zeytinyağlı lahana sarmadan pastırmalı humusa, Arnavut ciğerinden şakşukaya, Girit ezmesinden atoma ya da Bursalıların tabiri ile Müzeyyen’e her biri birbirinden lezzetli mezeler tatmak isterseniz hiç düşünmeden İnan Kardeşler’in yolunu tutun derim.

Bu enfes akşam tatlısız bitmesin derseniz de kaymaklı ekmek kadayıfının ya da kaymaklı tahinli kabak tatlısının tadına mutlaka bakın derim.

KardeÅŸler Pide ve Kebap Salonu

Bir nevi pide diyebileceğimiz hafif kalın kenarlı, kıymalı yuvarlak hamur işi cantığı tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden biri Kardeşler Pide ve Kebap Salonu.

Cantık pek sevmem derseniz de Kardeşler Pide ve Kebap Salonu’nun pideleri de çok lezzetli. Özellikle kuşbaşılı veya kıymalı pidelerini tatmanızı tavsiye ederim.

Acı Dayı Cantık ve Pide Salonu

Bursa’nın geleneksel lezzetlerinden biri de kıymalı domatesli bir harçla hazırlanan pofidik yuvarlak hamur işi cantık. Siz de bu lezzetli hamur işini Bursa’nın en bilinen mekanlarından birinde tatmak isterseniz adresiniz Acı Dayı Cantık ve Pide Salonu olsun derim.

Yalnız bir hatırlatma yapmak da fayda var. Acı Dayı’nın akşamları kapalı oluyor.

Kukul Pide

Karadeniz Pidesi’nin de tadı bir başka oluyor derseniz Bursa’daki adresiniz Giresun usulü pide yapan Kukul Pide olsun derim.

Kukul Pide’de fırından çıkan pidenin üzerine servis edilmeden önce birkaç parça tereyağı atılıyor. Pidenin sıcağıyla eriyen tereyağı pideye bambaşka bir tat katıyor. Siz de sakin bir ara sokakta parmak ısırtan pideler yemek istiyorsanız Kukul Pide’ye mutlaka uğrayın derim.

Özellikle kuşbaşılı pidesi favorim. Etli pide yemek istemezseniz de yumurtalı peynirli pidesine bir şans verebilirsiniz.

PidecioÄŸlu

İçi hafif sulu kıyması bol çıtır çıtır bir cantık için Bursa’nın en iyi adreslerinden biri de Pidecioğlu.

Cantığın orijinali kıymalı olan ama Pidecioğlu’nun et yemeyenler için Ezine peyniri ile hazırladığı özel cantık da damak çatlatan türden.

Bir de küçük bir bilgi verecek olursam pek çok kebapçının pidesi de Pidecioğlu’nun fırınından çıkıyor.

Zennup 1884

Anadolu Mutfağı’nın en harika yemeklerinin en lezzetli halini tatmak istiyorsanız hiç düşünmeden Şef Ömür Akkor’un restoranı Zennup 1884’ün yolunu tutun derim. Menüsü sık sık yenilense de Zennup 1884’ün değişmez lezzetleri var.

Siz de tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetlerle dolu bir yemek deneyimi yaşamak istiyorsanız adresiniz Zennup 1884 olsun.

Yalnız bir uyarı yapmakta fayda var. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın aksi takdirde yer bulamayabilirsiniz.

Fasulyeli Odun AteÅŸi

Bursa’nın yöresel yemeklerini tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden biri de Fasulyeli Odun Ateşi.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri de pişirmeye özen gösteren Fasulyeli Odun Ateşi’nde tüm yemekler odun ateşinde pişiriliyor.

Siz de geleneksel Bursa mutfağının en lezzetli yemeklerini tatmak isterseniz Fasulyeli Odun Ateşi’ne mutlaka bir şans verin derim.

Kestaneli kuru fasulye ve süt helvası ya da nam-ı diğer sütkeri tatlısı Fasulyeli’nin öne çıkan lezzetlerinden.

Rumeli Kardeşler Lokantası

Bursa’nın en iyi esnaf lokantalarından biri de Rumeli Kardeşler Lokantası.

Konumu ve efsane yemekleri sebebiyle öğlen saatlerinde bir hayli kalabalık oluyor, o yüzden mümkün olduğunca erken gitmeye çalışmalısınız.

Hatta bana sorarsanız saat on iki olmadan Rumeli Kardeşler Lokantası’nda olun ve güne direk öğlen yemeği ile başlayın.

Güveç Lezzet Evi

Meşe odununun ateşinde taş fırında güveçte pişen yemeğin lezzeti de bir başka olur diyenlerdenseniz Güveç Lezzet Evi’ne mutlaka uğrayın derim.

Her gün değişen çeşitleri ile insana lezzet şöleni yaşatan Güveç Lezzet Evi’nin öne çıkan lezzetleri arasında tabi ki güveçte kuru fasulye, kuzu incikli islim kebabı, dana rosto ve şalgamlı bulgur pilavı var.

21 Masa

Meyveli salatalardan harika mezelere, lokum gibi etlerden farklı bakliyatlara damak çatlatan lezzetler bulabileceğiniz Bursa restoranlarından biri de 21 Masa.

Şık sunumları ile göz dolduran 21 Masa’nın en lezzetli yemeklerinden biri mekanın da spesiyallerinden olan kokoreçli nohut.

Siz de farklı tatlar denemeyi sevenlerdenseniz 21 Masa’ya keyifli bir akşam yemeği için uğrayabilirsiniz.

Söylemeden geçmek olmaz 21 Masa’nın harika bir de kahvaltısı var.

Şark Yaprak Döner

Bursa’nın mis gibi kebabı varken döner yenir mi demeyin. Şark Yaprak dönerin kıyma kullanmadan hazırladığı döneri o kadar lezzetli ki tattığınıza asla pişman olmayacaksınız.

Döner yemek istemezseniz de Şark Yaprak Döner’de lahmacun seçeneğinizin olduğunu da belirteyim.

Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu

Bursa’nın Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda yer alan Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu tam bir aile işletmesi. Dededen toruna miras kalan ve şu an beşinci kuşak tarafından işletilen Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu yıllardır lezzetinden ödün vermeden hazırlıyor çiğ börek ve mantılarını.

Siz de Eskişehir’deki mekanları aratmayacak lezzette bir çiğ börek ve mantı yemek istiyorsanız adresiniz Akay Çiğ Börek ve Mantı Salonu olsun derim.

Tavacı Refik

Lokum kıvamında bir sac tava için Bursa’daki adresiniz Tavacı Refik olsun derim.

Tavacı Refik’te oturduğunuz anda masanıza meşhur Karacabey soğanı ile hazırlanan pişmiş soğan, közlenmiş kırmızı biber, acılı ezme, turşu, tereyağı ve sıcak pide gibi harika ikramlıklar geliyor. Size de sac tavanızı sipariş verip ikramlıkların tadını çıkartmak kalıyor.

İnanç Fırın

Bursa’nun meşhur tahanlısını en geleneksel haliyle tadabileceğiniz fırınlardan biri de İnanç Fırın.

Tahini karamelize etmeden çok az pekmezle tatlandıran İnanç Fırın’ın rafine şeker kullanmadan hazırladığı ‘tahanlı’sını yemelere doyamayacaksınız.

Tahinli pide sevmeyenlerdenseniz de İnanç Fırın’ın Muradiye kurabiyesi bir efsane, benden söylemesi.

Geye Dondurmacısı

Geye Dondurmacısı’nın öyle bir kazandibi tatlısı var ki lezzetli tam anlatılmaz yaşanır. Özellikle de üzerine sade dondurma koyunca yemelere doyamıyor insan.

Geye’nin gerçek tavuk göğsü kullanarak hazırladığı kazandibi bugüne kadar yediğiniz tüm kazandibi tatlılarını unutturabilir, benden söylemesi.

Glasserie

Bursa’nın en keyifli mekanlarından biri de yeni açılan Glasserie. Her köşenin kendine has ayrı bir havasının olduğu, özenle dekore edilmiş Glasserie’de kendinizi evinizde gibi hissedebilirsiniz.

Şık sunumları ve farklı lezzetleri ile de göz dolduran Glasserie’ye giderseniz bal badem krokanlı dondurma ve ev yapımı çilek sosu ile servis ettikleri çikolatalı suflesini denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bursa’da AlışveriÅŸ

Bursa Koza Han

Helvacı Mehmet’in tazecik helvalarından yemeden, Seha Şarküteri’nin harika kahvaltılık ürünlerinden, Aksu Baharat’ın mis kokulu baharatlarından, en sevdiğiniz markanın kestane şekerinden almadan, Tarihi Fidan Han’da isli kahve, Koza Han’da üzeri bol tarçınlı salep içmeden, Kemal Paşa tatlısını ve Bağdat hurmasını tatmadan Bursa’dan ayrılmayın.

Bursa Yakınlarındaki Lezzet Durakları

Gölyazı Bursa

Bursa’ya gelmişiz yakınlarındaki köyleri de gezelim derseniz size bir kaç önerim daha olacak.

Trilye’ye giderseniz kahvaltınızı mutlaka Çamlı Kahve’de yapın derim. Harika bir manzara ve muhteşem lezzetler var. Özellikle fındık ezmesi favorim. Trilye’den ayrılırken sahile kurulan tezgahlardan Bursa’nın meşhur Gemlik zeytininden de almayı ihmal etmeyin.

Gölyazı’ya giderseniz sokaklara kurulan tezgahlardan ev yapımı erişte veya tarhana alabilirsiniz.

Cumalıkızık’a giderseniz tarihi sokaklarda gezebilir, güzel bir köy kahvaltısı edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız