Dikili Gezilecek Yerler ve Ulaşım Rehberi

0
4703

İzmir iline 120 kilometre uzaklıkta konumlanan Dikili uzun zamandır huzuru arayanların ancak bulamayanların yardımına koşuyor. Kendine özgü atmosferi, birbirinden güzel çiçek çeşitleri ve doğal güzellikleriyle bu yer tam bir cennet.

Güzelliğiyle göz büyüyen Dikili vücutları da kaplıcaları ve şifalı sularıyla iyileştiriyor.

Dikili akşamlarından şehrin tüm güzelliğini gözler önüne seren sahilde dolaşarak her şeyi bir anlığına da olsa geride bırakmanız mümkün.

Dikili’de Gezilecek Yerler

dikili

İzmir’e yakın olması nedeniyle İzmir ve çevresinde gezilecek yerler listesinin başında gelen Dikili kültürel zenginlikleri ve insan huzur veren doğasıyla akıllara geliyor.

Festivalleriyle misafirlerinin eğlenceli zamanlar geçirmesini sağlayan ilçe her yıl binlerce kişinin uğradığı yerler arasında.

İsmi kadar çiçekleri de bir hayli güzel olan bu bahçede aldığınız her nefesin başka bir anlamı var.

Tropik bitki çeşitlerinden Alp Dağları’nda yetişen bitkilere kadar sayısız çeşit görebilirsiniz burada. 3000’e yakın çiçeğe hayat veren Atatürk Botanik Bahçesi’nin ünü dünya tarafından duyulmuş durumda.

Ayrıca bahçede Herbaryum Merkezi de bulunuyor. Bu merkezde kurutulan bitki çeşitleri incelenerek üzerinde çeşitli araştırmalar yapılıyor.

Bülent Ecevit Meydanı’nda bulunan Atatürk Botanik Bahçesi’ne merkezden yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Atarneus Antik Kenti

İlk kent devlet olma özelliğini taşıyan Atarnetus Antik Kenti’nin kuruluşu Milattan Önce 4000 yılına kadar uzanıyor.

Antik kentin etrafında bulunan sıcak su kaynakları buranın Atarneus ismini almasının en önemli nedeni.

Zamanında antik kente zarar vermemek amacıyla burada yüzeysel kazı çalışmaları yapılmış. Bulunan kalıntılar yerli halkın durumunun oldukça iyi olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak o zamanlarda yaşanan salgın hastalık kentin sonu olmuş ve yerli halk burayı hızla terk etmiş.

Zamanın aşındırıcı gücüne pek fazla karşı koyamayan Atarneus Antik Kenti’nde birçok iz yok olmuş durumda.

Dikili ilçe merkezinden yaklaşık 4 km uzaklıkta konumlanan Atarneus Antik Kenti’ne en kısa sürede ulaşmak için taksileri tercih edebilirsiniz.

Nebiler Köyü

İzmir’de gezilecek güzel köyler var, Nebiler Köyü de doğasıyla en çok dikkat çekenlerden.

Nebiler Köyü’ne adım atar atmaz kendinizi tam bir doğal yaşam ortamında bulabilirsiniz. Şelaleleri, mağaraları ve nehirleriyle görenleri kendine hayran bırakan bu köyden gitmeyi hiç istemeyeceksiniz.

Köyün Dikili merkeze yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta bulunması buraya kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Kendi aracınızla 5 – 10 dakika içerisinde cennetten çalınmış bu yere gelmeniz mümkün. Tek yapmanız gereken Dikili – Ayvalık istikametine doğru ilerlemek. Dikili Nebiler Köyü tabelasını gördükten sonra sağ tarafa dönüp 3 kilometre daha ilerlemeniz gerekiyor. Bu 3 kilometrenin sonunda sola sapıp 800 metre kadar ilerleyerek Nebiler Şelalesi’ne de ulaşabilirsiniz.

Yemyeşil ağaçlara sırtınızı yaslayıp su seslerini huzur içerisinde dinlemek buraya gelince yapılması gereken ilk aktivite. Ayrıca trekking tutkunlarının seveceği bir parkur da bulunuyor. Uzun bir yürüyüş sonrasında kendinizi kaplıcaların sıcak sularına bırakabilirsiniz.

Bademli Ilıcası’nı görmek için buraya ismini veren köye gelmeniz yeterli. Dikili merkezden Şht. Sami Akbulut Caddesi’ne çıkıp güneydoğu yönüne ilerlemelisiniz. Sonrasında karşınıza çıkan Bademli yolu caddesini takip ederek Bademli Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Dikili merkeze yaklaşık 9 kilometre mesafede yer alan bu köy muhteşem bir manzaraya sahip.

Köye geldiğinizde Bademli Ilıcası’nı gezdikten sonra rotanızı Kalem Adası’na çevirebilirsiniz.

Antik dönemden günümüze kadar gelmeyi başaran eserlere ev sahipliği yapan Bademli Köyü aynı zamanda bir SIT alanı. Etrafta herhangi bir yapılanma bulunmadığı için her göreni büyüleyen ılıcalar, Dikili turunuzun unutulmazlarından olacak.

Çandarlı Kalesi

Denize karşı konumlanan Çandarlı Kalesi nefes kesen bir manzarayı gözler önüne seriyor. Geçirdiği uzun yıllara rağmen ilk günkü gibi ayakta kalmayı başaran bu kale Dikili’nin en önemli tarihi yapılarından biri.

Dikili merkeze 19 kilometre uzaklıkta konumlanan Çandarlı Amazon kadın savaşçılarıyla ünlü.

Eğer İzmir’den direkt buraya gelmek isterseniz terminalden saat başı kalkan otobüsleri tercih edebilirsiniz. Dikili merkezden Çandarlı’ya hareket eden şehir içi otobüsler de mevcut. Eğer kendi aracınızda buraya ulaşmak isterseniz Şht. Sami Akbulut Caddesi’ne çıkıp buradan Çandarlı yolunu takip edebilirsiniz.

Pitane Antik Kenti

Çandarlı’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir diğer yerse Pitane Antik Kenti. Burası Dikili çevresinde bulunan ve en çok ilgi gören yerler arasında.

Suyu bol anlamına gelen ismiyle yüzyıllar öncesinde insanlara ev sahipliği yapmış olan bu yer hakkında bilgiler oldukça kısıtlı. Ancak buradan çıkartılan ölü külü kalıpları, kadehler, vazolar ve diğer eşyalar görülmeye değer.

Buradan çıkartılan eserlerin diğer yarısına Bergama Müzesi’nde rastlayabilirsiniz.

Dikili’ye Nasıl Gidilir?

Bu yaz tatilinizi gözlerden ırak, kimselerin sizi rahatsız edemeyeceği ve huzur dolu bir ortamda geçirmek istiyorsanız Dikili ilk tercihiniz olmalı.

Kendine özgü atmosferi ve doğal güzellikleri sayesinde kelimenin tam anlamıyla insana nefes aldıran Dikili’ye ulaşım için birçok seçenek mevcut. Eğer İzmir merkezden buraya gelecekseniz işiniz çok daha kolay çünkü İzmir Otogarı’ndan saat başı kalkan Dikili otobüsleri yaklaşık 2,5 saatte Dikili’ye ulaştırıyor. Türkiye’nin birçok ilinden İzmir’e aktarmasız otobüs seferleri mevcut. İzmir Otogarı’na ulaştıktan sonra şehir içi otobüsleriyle Dikili’ye gitmeniz mümkün.

İzmir’den özel aracıyla yola çıkacaklar için ulaşım süresi çok daha kısa olacaktır. İstanbul, Ankara, Antalya ya da diğer şehirlerden Dikili’ye ulaşımda ise hava yolu ve karayolunu kullanabilirsiniz.

İzmir-Dikili 120 km, Bursa-Dikili 290 km, İstanbul-Dikili 520 km ve Ankara Dikili arası ise 680 km.

Yolculuğunuzun ilk kısmında hava yolu ulaşımını kullanarak vakit kazanmak isterseniz yapmanız gereken ilk şey, İzmir Adnan Menderes Havalimanı varışlı bir uçak bileti almak. Havalimanına geldikten sonra araç kiralayabilir ya da havalimanı geliş terminali önünde bulunan transfer araçlarını tercih edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız