Dizi ve Film Sahnelerinin Çekildiği Ünlü Oteller

0
2079

İzlemiş olduğunuz dizilerde ve filmlerde geçen otellerin neresi olduğunu merak ederek araştırdığınız oldu mu hiç?

Bu yazımızda hem Türkiye televizyonlarında yer edinen dizilerin geçtiği otelleri hem de birbirinden güzel yabancı filmlere ev sahipliği yapmış otelleri ele aldık.

İşte dünyanın çeşitli noktalarından dizi ve film sahnelerinin çekildiği oteller. 

1- Pera Palas Otel, İstanbul

Bir zaman yolculuğu yapacak olsanız hangi zamana gitmeyi tercih ederdiniz? Netflix’de yayınlanan Türk dizisi Pera Palas’ta Gece Yarısı ile pek çok izleyiciyi kendisine tekrar tekrar çekmeyi başarmış Pera Palas Otel, Türkiye’nin en önemli otellerinden biri.

Doğu ve Batı’nın buluşma noktası olarak sayısız hikayeye tanıklık eden Pera Palas Otel, Türkiye’de ilk elektrikli asansörün ve ilk sıcak suyun bulunduğu otel olarak da biliniyor.

Pek çok ünlü ismi, diplomat ve devlet insanını ağırlayan otelde geçen yerli ve yabancı çok sayıda film ve dizi bulunuyor. 

Gençlik dönemlerinde aynı kadına aşık üç erkeğin ve bir kadının 50 yıl sonra Pera Palas Otel’de bir araya gelmesiyle başlayan macerayı ele alan Kalbin Zamanı filminde, filmin ana karakterlerinden biri de Pera Palas Otel’in kendisi.

Yeşilçam’ın unutulmaz komedi filmlerinden Banker Bilo’da Pera Palas Otel’in içinde bir asansör sahnesi bulunurken, En Büyük Şaban filminin yılbaşı sahneleri için de Pera Palas Otel kullanılıyor. 

Olivier Megaton’un Taken II isimli filminin ünlü sahnelerinden bazıları Pera Palas Otel’de geçerken, en son Charles King’in “Midnight at the Pera Palace” isimli ödüllü romanından uyarlama Netflix’in Türk yapımı dizilerinden Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin neredeyse tamamı Pera Palas Otel’de geçiyor. 

Sizler de Pera Palas Otel’de minik bir zaman yolculuğuna çıkabilir, Atatürk’ün odasını ziyaret edebilir veya Orient Bar’da kokteyl molası verebilirsiniz. 

2- Büyük Londra Oteli, İstanbul

Grand Hotel de Londres ismi ile de bilinen Büyük Londra Oteli, İstanbul’un Tepebaşı semtinde 1891 senesinde ilk olarak konut olarak inşa ediliyor, sonradan otel olarak hizmet vermeye başlıyor.

19. yüzyıldan itibaren yerli ve yabancı pek çok kişiyi ağırlayan otel, filmlerde de plato olarak kullanılıyor. 

Yönetmen Fatih Akın’ın en sevdiği mekanlardan biri olan Büyük Londra Oteli’ni yönetmenin Duvara Karşı, Yaşamın Kıyısında ve İstanbul Hatırası filmlerinde görüyoruz.

Duvara Karşı filminde Cahit’in çaldığı piyano hala Büyük Londra Oteli’nde aynı yerde durmaya devam ediyor.

Büyük Londra Oteli, ayrıca Hatırla Sevgili dizisinin bazı sahnelerine, Sezen Aksu’nun Fatih Akın tarafından çekilen “Yanmışım Sönmüşüm Ben” müzik klibine de ev sahipliği yapıyor. 

3- Splendid Palas Hotel, İstanbul

Çağatay Sarıkaya ve Serenay Sarıkaya’nın yer aldığı Amerika’nın popüler HBO dizilerinden olan The O.C dizisinden uyarlama Medcezir’i izlemiş miydiniz?

Döneminin en çok konuşulan gençlik dizilerinden olan Medcezir’de, Eylül’ün doğum günü sahnesi için tercih edilen mekan Büyükada’nın en ikonik yapısı Splendid Palas Hotel olmuştu. 

1908 tarihinde açılan ve Art Nouveau akımının Türkiye’deki temsillerinden olan Splendid Palas Hotel, Atatürk’ün de sık sık ziyaret ettiği bir otel olarak biliniyor.

Siz de 110 seneden uzun süredir hizmet veren ve üç kuşaktır aynı aile tarafından işletilen bir otelde Doğu-Batı sentezini hissetmek ve “nostaljik” bir zaman geçirmek istiyorsanız Büyükada’daki Splendid Palas Hotel’i ziyaret edebilirsiniz. 

4- Anastasia Meziki Hotel, İstanbul

Büyükada’da yer alan 1880 yapımı rüya gibi bir pembe köşk…

Burak Hakkı ve Aslı Tandoğan’ın başrollerini paylaştığı Reşat Nuri Güntekin’in unutulmaz eseri Dudaktan Kalbe romanından uyarlama ve kitapla aynı ismi taşıyan dizi, Büyükada’da yer alan Anastasia Meziki Hotel’de çekilmişti.

Dizinin yayınlandığı dönemde pek çok izleyici Büyükada’yı ziyaret ederek “Lamia’nın atladığı pencereyi” aramış ve oteli ziyaret etmişti. 

Günümüzde de romantik bir tatil için tercih edebileceğiniz Anastasia Meziki Hotel, Büyükada’nın en güzel köşklerinden biri olarak, arkada minik bahçesi ve döneminin ruhunu yansıtan mobilyaları ile konuklarını ağırlamaya devam etmekte. 

5- A’jia Hotel, İstanbul

İstanbul, Kanlıca’da bulunan tarihi Ahmet Rasim Paşa Yalısı, 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinden izleri günümüze kadar taşıyarak şu anda A’jia Hotel olarak hizmet veriyor.

Hazal Kaya, Çağatay Ulusoy ve Vahide Gördüm’ün başrollerini paylaştığı ve Türkiye ekranlarının unutulmaz dizilerinden olan Adını Feriha Koydum dizisi ile ilk kez ekranlarda kendini gösteren A’jiya Hotel, Hazal Kaya’nın canlandırdığı Feriha karakterinin çalıştığı restoran olarak biliniyor. 

Kanlıca’nın en güzel otellerinden biri olan A’jia Hotel, yalnızca Adını Feriha Koydum dizisinde değil, Kuzey Güney dizisinde de kendini gösteriyor.

Kuzey Güney dizisinde Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Kuzey karakteri, dizinin bölümlerinden birinde tekne ile A’jia Hotel’e yanaşıyor.

6- Legend Hotel Kardak, İstanbul

Halit Ziya Uşaklıgil’in unutulmaz eseri Aşk-ı Memnu romanından uyarlama ve kitap ile aynı ismi taşıyan dizi, Türkiye’nin en çok konuşulan drama dizilerinden olmayı günümüzde dahi sürdürüyor.

Başrollerini Selçuk Yöntem, Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat ve Hazal Kaya’nın paylaştığı Aşk-ı Memnu dizisinde, Behlül (Kıvanç Tatlıtuğ) ve Bihter (Beren Saat) karakterlerinin yasak aşk evleri de oldukça merak uyandıran mekanlardan biri.

Polonezköy’e bağlı Cumhuriyet Köyü’nde yer alan meşhur taş ev Legend Hotel Kardak ismi ile popülaritesini koruyarak hizmet vermeye devam ediyor. 

7- Old Greek House, Nevşehir

Türkiye’de dizilerin/filmlerin izinde yapılan turizmi başlatan yapımlardan ilki muhtemelen Asmalı Konak.

2000’li yılların başında izleyiciyi ekranları başına kitleyen dizi, Ürgüp’e 5 kilometre mesafede yer alan ve 1887 yılından gelen zerafetini koruyarak hizmet veren Old Greek House isimli otel/restoranda çekilmiş. 

Nurgül Yeşilçay ve Özcan Deniz’in başrollerini paylaştığı Bahar ve Seymen’in aşkına ev sahipliği yapan Old Greek House, yalnızca 2000’li yılların başında değil, günümüzde de popülerliğini koruyarak ziyaretçi çekmeye devam ediyor. 

8- The Plaza Hotel, New York

New York’ta Central Park karşısında yer alan The Plaza Hotel, yıllardır pek çok filme ev sahipliği yapmış bir otel.

İlk olarak Alfred Hitchcock’un North by Northwest filminde ekranlarda kendini gösteren The Plaza Hotel, The Way We Were ve The Great Gatsby filmlerine de ev sahipliği yapıyor. 

The Plaza Hotel’in akıllara kazınmasına yardımcı olan film ise 90’lı yılların sevilen ve hala seyirciyi ekran karşısına kitlemeyi başaran komedi filmi Evde Tek Başına serisinin ikinci filmi.

Filmin ana karakteri Kevin, New York’ta tek başına lüks bir otelde kaldığında hangi otelde kalıyor dersiniz? Evet, The Plaza Hotel!

New York’un ikonik otellerinden olan The Plaza Hotel’in 411 numaralı odasında kalan Kevin, otelin yüzme havuzundan oda servisine kadar tüm olanaklarından faydalanıyor.

The Plaza Hotel ve film ile ilgili komik bir detay ise, o dönemde 411 numaralı odanın Donald Trump’a ait olması ve kendisinin de bu filmde minik bir rol üstlenmesi. 

9- The Timberline Lodge, Oregon

Stanley Kubrick’in en unutulmaz filmlerinden, Stephen King’in aynı isimli romanından uyarlama The Shining, Amerika’nın Oregon eyaletinde yer alan The Timberline Lodge isimli bir otelde geçiyor.

Filmde The Overlook Hotel olarak isimlendirilen yapı, muhtemelen sinema dünyasında en akıllara kazınan otellerden biri. 

Filmde, Jack Nicholson tarafından canlandırılan ana karakter Jack Torrance, kış sezonunda hizmete kapalı olan The Overlook Hotel’in bakımını üstleniyor ve bu süreçte metafiziksel bir takım olaylar yaşıyor.

Stephen King’in kitabında “perili oda” olarak geçen 217 numaralı oda, filmin çekimleri için kullanılan The Timberline Lodge tarafından “Film yüzünden bu odada kimse kalmak istemeyecek” korkusu ile kabul edilmiyor ve bu sebeple otelde yer almayan 237 numaralı bir oda yaratılıyor. Bu korkuya rağmen The Timberline Lodge’un en çok talep edilen odası, o gün bugündür 217 numaralı oluyor.

Günümüzde kayak ve dağcılık sporları ile ilgilenlerin sıklıkla tercih ettiği The Timberline Lodge, Kubrick’in kült filmi The Shining’in de etkisiyle yılın her döneminde rezervasyon yaptırmanın oldukça zor olduğu bir otel. 

10- Hotel Sidi Idriss, Tataouine

Star Wars sevenleri buraya alalım! Star Wars serisinde Luke Skywalker’ın amcası ve teyzesi ile birlikte yaşadıkları Tatooine çiftliği, filmin çekildiği lokasyonlar arasında en çok merak edilen noktalardan biri.

Tatooine, gerçek hayatta Tunus’ta Gabes Vahası’na 40 kilometre uzaklıkta yer alan bir Berberi kasabası olan Matmata. 

Yüzyıllar önce Berberiler tarafından oyularak yapılan mağaralardan biri ilk olarak Episode IV: New Hope’da Luke Skywalker’ın yaşadığı ev olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde ise orijinal dekorasyonu koruyarak 20 konuk odası ile Hotel Sidi Idriss ismi ile hizmet veriyor. Star Wars hayranlarının yılın her döneminde ziyaret ettiği Hotel Sidi Driss, ayrıca göçebe insanların kültürüne de bir kapı açıyor. 

11- Fontainebleau, Miami Beach

Florida’nın en gözde tatil noktası Miami Beach’te konumlanan Fontaineblueau, 1954 senesinde açılan ve pek çok filme ev sahipliği yapmış bir otel.

2007 senesinde Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından “Amerika’nın Favori Mimarisi” listesinde 93. sırada yer verilen Fontainebleau, ilk olarak Frank Sinatra’nın 1959 yılında oynadığı A Hole in the Head filmi ile ekranlarda görülüyor. 

The Bellboy filmi Fontainebleau’da çalışan bir karakteri anlatıyorken, James Bond’un Goldfinger, Police Academy: Assignment Miami Beach ve The Bodyguard filmleri de Fontainebleau Oteli’nde geçiyor; Sylvester Stallone ve Sharon Stone’un başrollerini paylaştığı The Specialist filminin finali burada gerçekleşiyor.

Fontainebleau Oteli’ni ekranlarda en son Amazon’un sevilen komedi dizisi The Marvelous Mrs. Maisel’in 3. sezonunda görüyoruz: Midge Maisel Fontainebleau Otel’in lobisindeki süslü büyük merdivenlerden aşağı iniyor. 

12- Four Seasons Beverly Wilshire, Los Angeles

Pretty Woman filmini sevenler? Julia Roberts ve Richard Gere ile hafızalara kazınan Pretty Woman filminin geçtiği Four Seasons Beverly Wilshire, 1928 senesinde Beaux-Arts stilinde inşa edilmiş bir otel.

Julia Roberts’ın canlandırmış olduğu Vivian karakteri, filmde bu otelde sofra adabı da öğreniyor, alışveriş konusunda ipuçları da alıyor.

Four Seasons Beverly Wilshire, filmden aldığı ilhamla günümüzde de konuklarına workshop’ların yer aldığı ve alışverişi de kapsayan konaklama paketleri sunuyor. 

Pretty Woman filminin geçtiği yer olarak dünya çapında tanınan Four Seasons Beverly Wilshire, ayrıca Valentine’s Day ve Sex and the City: The Movie gibi filmlere de ev sahipliği yapmış bir otel. 

13- The Bellagio Hotel, Las Vegas

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Bellagio Las Vegas (@bellagio)’in paylaştığı bir gönderi

The Hangover ve Ocean’s Eleven filmlerini izleyenler, Las Vegas’taki The Bellagio Hotel’i gördüklerinde hemen tanırlar.

Her iki filmde de the Bellagio Hotel’in pek çok noktası mekan olarak kullanılıyor. The Hangover filmi otelin ana girişi, lobisi, havuzları ve Augustus Kulesi’nin 24. katı gibi pek çok alana yayılmışken; bir grup hırsızın kasa soymak için komple kurduğu film Ocean’s Eleven daha çok The Bellagio Hotel’in gazinosuna odaklanıyor, ayrıca botanik bahçeleri, otelin içinde yer alan Picasso Restaurant’a da yer veriyor. 

Eric Bana ve Drew Barrymore’un oynadığı Lucky You ve başrollerini Will Smith ve Margot Robbie’nin paylaştığı Amerikan suç komedi filmi Focus’un da bazı sahnelerinde The Bellagio Hotel gözüküyor.

Ev sahipliği yaptığı pek çok filmden sonra Las Vegas’ta mutlaka görülmesi gereken noktalar arasına girmiş The Bellagio Hotel, kumarhanesi, gece kulüpleri, yüzme havuzları ve ünlü su gösterileri ile her yıl binlerce misafir ağırlamaya devam ediyor. 

14- Park Hyatt Tokyo

Park Hyatt Tokyo Oteli, 2003 yapımı Sofia Coppola filmi Lost in Translation filmi ile hafızalara kazınan bir otel.

Başrollerini Scarlett Johansson ve Bill Murray’ın paylaştığı film ve otel öyle bir özdeşleşiyor ki, Park Hyatt Tokyo, Lost in Translation Oteli olarak anılmaya başlıyor. 

Ödüllü film, her ne kadar Tokyo şehrinin pek çok noktasında geçse de, Park Hyatt Tokyo’nun barında geçen unutulmaz sahneleri ve otelin 52. katında yer alan restoranda yenen yemekler ile Park Hyatt Tokyo, filmlerde geçen unutulmaz oteller listesinde yer almayı başarıyor. 

15- Parknasilla Resort, İrlanda

Yorgos Lanthimos’un karanlık ve bir o kadar da komik distopik hikayesi The Lobster, 2014 yılının bahar aylarında Cork’un 80 kilometre batısında yer alan Country Kerry’deki Parknasilla Resort’da çekilen bir film.

Başrollerini Colin Farrel ve Rachel Weisz’in paylaştığı The Lobster filmine ev sahipliği yapan Parknasilla Resort, filmde insanların romantik bir eş bulmaları için bekleme yeri olarak hizmet veriyor.

Gerçek hayatta ise İrlanda’nın en lüks otellerinden biri olan Parknasilla Resort, “bir hayvana dönüşme korkusu olmadan” İrlanda’nın sakinliğini çıkarmak isteyen konuklarını ağırlamaya devam ediyor. 

16- Görlitzer Warenhaus, Almanya

Otel ve film kelimeleri bir araya geldiğinde hepimizin aklına ilk gelen Wes Anderson’ın şahsına münhasır yönetmenliği ve toz pembe renkleri ile kendini tekrar tekrar izletmeyi başaran The Grand Budapest Hotel filmi.

İzlediğimiz ilk andan itibaren gidip görmek istediğimiz otel ne yazık ki gerçek bir otel değil. 

Röportajlarında, Budapeşte’de yer alan Corinthia Hotel Budapest isimli beş yıldızlı bir otelden esinlendiğini dile getiren Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel filmi için Doğu Almanya’nın tarihi Görlitz kasabasında yer alan bir binayı tercih etmiş.

Pembe doğum günü pastasını andıran dış cephesi her ne kadar gerçek olmasa da, filmin iç mekanları 1913 tarihli Görlitzer Warenhaus isimli yapıda çekilmiş.

Art Nouveau tarzında inşa edilen Görlitzer Warenhaus ise, 2009 yılına kadar alışveriş merkezi olarak kullanılan ve şu anda geçici olarak kapatılan bir tarihi yapı. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız