Dünyanın En Güzel Köprüleri (İnfografik)

0
1333
Dünyanın En Güzel Köprüleri
Tasarım: Yaprak Civan

Her biri birer mühendislik ve mimari harikası olan ve dünyanın en güzel köprüleri olarak isimlendirebileceğimiz köprüler… Bazıları Orta Çağ’dan kalma, bazıları modern; bazıları tamamen doğal malzemelerle inşa edilmiş, bazıları tamamen çelikten! İşte karşınızda dünyanın en güzel şehirlerinin en etkileyici köprülerinden bazıları.

1) Charles Köprüsü – Prag, Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag‘ta bulunan tarihi köprü Vltava Nehri üzerine inşa edilmiş. 1357 yılında inşaatına başlanan köprü Bohemya Kralı 4. Karl döneminde bitirilmiş.

Sadece yaya geçişine açık olan köprüde barok stilinde süslenmiş 30 heykel bulunuyor. Heykeller Çek tarihinin önemli azizlerini temsil ediyor.

En dikkat çekecek heykellerden biri de Osmanlı yeniçerisi heykeli. 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na ve haliyle Türklere olan korku ve önyargıları yansıtan heykelde tespih çeken Osmanlı askerli neşeli bir şekilde zindan başında beklerken, şehrin koruyucu azizleri içerideki Hristiyanları yeniçeriden habersiz kurtarıyor.

Toplam uzunluk: 516 m

Mimar: Peter Parler

Adres: Karlův most, 110 00 Praha 1, Çekya

2) Ahlar Köprüsü- Venedik, İtalya

Ahlar Köprüsü’nün etkileyici bir hikayesi var. Beyaz kireç taşından yapılmış olan köprü 16. yüzyılda inşa edilmiştir.

Venedik Hapishanesi’ne ulaşmadan önce mahkumların en son gördüğü köprüye İngilizce ismi olan “The Bridge of Sighs” ismini İtalyanca aslından çeviren İngiliz şair Lord Byron vermiştir. Mahkumların güzel Venedik‘e veda ederken çektiği ahları temsil eden köprü ancak böylesine etkileyici bir şehre yakışırdı.

Adres: Piazza San Marco, 1, 30100 Venezia VE, İtalya

Toplam uzunluk: 11 m

Açılış tarihi: 1602

İl: Venezia ili

Bulunduğu yer: San Marco, Castello, Venice

3) Ponte Vecchio – Floransa, İtalya

Floransa’nın en eski köprüsü Orta Çağ’a ait taş bir köprü. Arno Nehri üzerinde bulunan köprünün üzerinde birçok mücevher dükkanı da bulunuyor.

Köprünün en önemli özelliklerinden biri 2. Dünya Savaşı zamanında Naziler tarafından işgal edilen şehirde Naziler tarafından yıkılmayan tek köprü olması.

Köprü aynı zamanda Medici Labirenti’ne de ev sahipliği yapıyor. Floransa Hükümet Binası Vecchio Sarayı’nı yaşadıkları saray olan Pitti ile birleştirmek isteyen Floransa‘nın en prestijli yönetici ailesi Medici ailesi, sokağa hiç çıkmadan iki saray arasında yolculuk etmenin yolunu, iki sarayı “Vasari Koridoru” olarak bilinen bir tünel ile birleştirerek başarmışlar.

Köprü üzerindeki dükkanlar eskiden kasaplara aitken daha sonra Medici ailesinin isteği üzerine mücevher dükkanlarıyla yer değiştirmiş.

Adres: Ponte Vecchio, 50125 Firenze FI, İtalya

Toplam uzunluk: 95 m

Bulunduğu yer: Floransa

Su kütlesi: Arno Nehri

Mimarlar: Taddeo Gaddi, Neri di Fioravante

4) Mostar Köprüsü – Mostar, Bosna Hersek

Tarihi Mostar şehrinin köprüsü 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmış. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri olan Mimar Hayruddin tarafından yapılan ve 1993’teki Bosna Savaşı sırasında Hırvatlar tarafından yıkılan köprü Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımlarıyla 2004 yılında orijinaline uygun olacak şekilde tekrar inşa edilmiş.

Uzun yıllar Türk egemenliğinde kalarak mimari ve kültürel olarak Türk geleneklerine uygun olarak gelişen şehir Balkanların en güzel yerlerinden biri.

Adres: Stari Most, Mostar 88000, Bosna Hersek

Yükseklik: 24 m

Ülke: Bosna-Hersek

Bulunduğu yer: Mostar, Hersek

Mimarlar: Mimar Sinan, Mimar Hayruddin

5) Rakotz Köprüsü- Kromlau, Almanya

Alman masallarında geçen Büyülü Orman’ı bulmak isteyenler için Almanya’daki Azalea and Rhododendron Park mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Almanya’nın doğu sınırına yakın bulunan Gablenz’teki bu büyüleyici park özellikle “Şeytan Köprüsü” olarak da anılan 19. yüzyıl köprüsüyle de ün kazanmış.

Şeytan Köprü olarak adlandırılmasının sebebi dönemine göre üstün bir teknolojik yapı olarak görüldüğünden dolayı insan eliyle değil şeytanın kendisi tarafından yapıldığının düşünülmesi. 

Adres: Altes Schloß 11, 02953 Gablenz, Almanya

6) Vasco Da Gama Köprüsü- Lizbon, Portekiz

Avrupa’nın en uzun 2.  köprüsü olan Portekiz’deki Vasco de Gama Köprüsü, ülkenin başkenti Lizbon’da bulunan Tagus Nehri boyunca uzanıyor.

Köprü, Portekizli kaşif Vasco de Gama’nın Hindistan’a ulaşmasının 500. yılı olan 1998’de hizmete açıldı.

Adres: PTE Vasco da Gama, Lisboa, Portekiz

Toplam uzunluk: 12.345 m

Yükseklik: 148 m

Açılış tarihi: 29 Mart 1998

7) Chengyang Köprüsü – Liuzhou, Çin

Chengyang Rüzgar ve Yağmur Köprüsü, Çin’in Guangxi Zhuang özerk bölgesinde bulunan üstü kapalı bir köprü.

Yapımında hiç çivi kullanılmamış olan köprü Çin mimarisini temsil ediyor.

3 katlı olan köprünün üstü kapalı 5 çardağı ve 19 verandası bulunmakta böylece bağladığı iki köyün insanlarını rüzgar ve yağmur gibi kötü hava koşullarından koruma işlevi sunmaktadır.

Adres: Sanjiang, Liuzhou, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi, Çin

Açılış tarihi: 1912

Toplam uzunluk: 64 m

Yükseklik: 10 m

8) Canlı Kök Köprü- Nongriat, Hindistan

Doğal zenginlikler kullanılarak inşa edilen köprüler demişken, adeta Hollywood aksiyon filmlerinden fırlamış gibi görülen bu köprü Khasi ve Jaintia kabileleri tarafından yapılmış ve Hindistan’ın Nagaland eyaletinde bulunuyor.

Fakat bu köprünün üzerinden geçerken hiç korkmanıza gerek yok, bu köprü 500 kişiye kadar taşıyabiliyor.

Toplam Uzunluk: 50 metre

Genişlik: 1.5 metre

Adres: Megalaya 793108, Hindistan

9) Helix Köprüsü – Singapur

Helix Köprüsü, Singapur’da bir yaya köprüsü. 2010 yılında ulaşıma açılan köprü, özellikle gece ışıklandırmasıyla göz alıyor. DNA sarmalından ilham alarak inşa edilen Helix Köprüsü, tamamen çelikten yapılmış.

Tasarımıyla dünyadaki diğer köprülerden ayrılan Helix’in mimarları köprünün barış ve yaşamı temsil ettiğini söylüyor.

Adres: Singapur

Açılış tarihi: 24 Nisan 2010

Toplam uzunluk: 280 m

Yapım başlangıç tarihi: 2007

Bulunduğu yer: Downtown Core

Köprü tipi: Üst geçit

Mimar: Philip Cox

10) Puente Nuevo Köprüsü- Runda, İspanya

“Yeni Köprü,” Runda şehrinden geçen Guadalevín Nehri üzerinde yapılmış en büyük ve en yeni köprü.

1759 yılında yapımına başlanan köprünün yapımı 34 yıl sürmüş.

Köprünün merkez kemerinde bulunan odalardan biri yıllar içerisinde farklı amaçlarla kullanılmış. 1936-1939 yılları arasında yaşanan İspanyol İç Savaşı’nda buranın işkence odası olarak kullanıldığı da düşünülüyor. Şu anda ise burası bir müze olarak hizmet veriyor.

Adres: Calle Armiñán, 3, 29400 Ronda, Málaga, İspanya ( El Tajo Kanyonu)

Toplam Uzunluk: 66 metre

Açılış Tarihi: 1793

Mimar: Domingo Lois de Monteagudo

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız