Dünyanın En İyi Formula 1 Pistleri – Dünyanın En İyi 10 F1 Pisti

0
2681

Formula 1 yarışları, dünya çapında büyük ilgiyle izlenen önemli spor etkinliklerinin başında gelir. İlki 1950 yılında düzenlenen yarışlar, günümüzde devam etmekte ve ilk günkü heyecanını korumaktadır.

Formula 1 yarışları, her sene farklı bir noktalarda düzenlenir ve yıl boyunca yarışmalar devam eder. Yarışlar için özel olarak tasarlanmış olan pistlerde, her biri Grand Prix olarak anılan yarışlar yapılır. Yıl sonunda tüm yarışlarda elde edilen sonuçlar toplanır ve puan sıralaması ona göre belirlenir. 

Bu zamana kadar FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu), F1 yarışlarını daha çok Avrupa’da düzenlemeyi tercih etmiştir. Ancak Avustralya, Japonya ya da Amerika gibi ülkelerde yaptığı yarışların sayısı da oldukça fazladır. 

Yarışların keyfi bir yana, “dünyanın en iyisi” olarak kabul edilen pistleri sizler için derledik. 

Dünyanın En İyi Formula 1 Pistleri

1) Türkiye- Intercity İstanbul Park

Türkiye Grand Prix, 2005-2011 yılları arasında düzenlendi ve FIA ile yapılan anlaşma sona erince uzun süre yarış yapılmadı.

2020 yılı, tekrar sağlanan anlaşma ile ülkemizde gerçekleşen en yeni ve en son yarış yılı oldu. 2021 yılı için yine ülkemizde yapılması planlanan yarışın tarihi 3 Ekim. 

Yarışların yapıldığı İstanbul Park pisti, Alman mühendis Hermann Tilke tarafından tasarlandı ve pistin yapım maliyetinin 250 milyon dolara mal olduğu biliniyor. Saat yönünün tersinde tur atmayı gerektirdiği için keyifli bir pist olarak kabul edilir. 

İstanbul Park, 5378 km uzunluğunda ve toplam 58 yarış turuna ev sahipliği yaptı. Bu ters yönlü pistlerin en çok kazanan takımı Ferrari, en çok kazanan pilotu da Felipe Massa oldu.

2020 yılında düzenlenen yarışta Lewis Hamilton, 7. şampiyonluğunu ilan etti ve Schumacher ile birlikte en çok şampiyonluk kazanan pilot oldu. Bu tarihi anın İstanbul Park’ta yaşanmış olması da keyifli bir ayrıcalık olarak kabul ediliyor.

2) Avustralya – Melbourne Albert Park Pisti

F1 yarışmaları 1993 yılında Melbourne’e taşınmasına karar verilene kadar Avustralya’nın Adelaide şehrinde yapılıyordu.

Bir yandan Melbourne’deki pistin çalışmalarına başlandı ve 1997 yılında Albert Park Pisti’nde ilk yarış düzenlendi. 

5,303 km uzunluğundaki pistte yapılan yarışların toplam tur sayısı 58’dir.

Albert Park’ta bu zamana kadar en çok yarış kazanan takım McLaren, en çok yarış kazanan pilot ise; Michael Schumacher’dir. 

3) İtalya – Monza Autodromo Nazionale Di Monza Pisti

F1 tarihi boyunca en güzel ve en kötü yarışların gerçekleştiği bir pist olarak ünlenmiş olan Monza Autodromo Nazionale Di Monza pisti, İtalyan halkı tarafından “Sihirli Pist” olarak anılır.

Milano’nun bir kasabası olan Monza’da bulunan pist, F1 yarışlarının hakkını verecek hızı ister niteliktedir. 

Ferrari’nin ve tabii onunla bağlantılı olarak Michael Schumacher’in 19 kez yarış kazandığı pistin şekli oval, uzunluğu ise 5,783 kilometredir.

Pistte bu zamana kadar atılan yarış turlarının toplam sayısı ise, 53’tür. 

4) San Marino – Imola Autodromo Enzo E Dino Ferrari Pisti

Ferrari’nin anavatanı olan Imola Autodromo Enzo E Dino Ferrari pisti, 1954 yılında yarışlara ev sahipliği yapmaya başladı. Hatta 1963 yılında gayriresmî yarışların da yapıldığı bir pisttir.

Monza pistinin F1 yarışlarını devraldığı 1982 yılından önceki seneye kadar İtalyan yarışlarının düzenlendiği pist, o seneden sonra San Marino Grand Prix için özel hale geldi.

Ferrari’nin yuvasında en çok kazanan pilotun Michael Schumacher olması şaşırtıcı bir sonuç değil elbette.

4,933 km uzunluğundaki pistte bu zamana kadar atılan tur sayısı 62, en çok kazanan takım da Ferrari

5) İspanya – Barcelona Catalunya Pisti

Her sokağı başka bir döneme, diyara çıkan muhteşem şehir Barselona’nın Catalunya pisi, F1 yarışları için önemli yer tutanlardan biri. Çünkü hem seyirciler hem de yarışmacılar için gerçek bir kalp çarpıntısına sebep olan New Holland turlarının en iddialı ayağı bu pistte yaşanıyor. 

Yarışlardaki adrenalini artıran Catalunya, 4730 km uzunluğunda ve toplam 65 tur yarışmanın düzenlendiği bir pist.

Sert virajların hakkını vererek en çok kazanan takımın ve pilotun da Ferrari ile Michael Schumacher olması da sürpriz değil elbette. 

6) Monte Carlo – Monaco GP Pisti

Monte Carlo – Monaco GP Pisti

Monaco’nun gösterişli havası F1 pistine de yansımış desek yeridir. Çok keyifli fakat pistler arasında en tehlikeli olanlardan biri.

Bir pilotun iyi ya da kötü olduğuna karar vermek için burada izlemek yeterlidir. Düşünün ki, F1 şampiyonluğu deyince ilk akla gelen Schumacher’in bile bu pistte yarışı yarıda bırakmak zorunda kaldığı görülmüştür.

Daracık alanda, sıfır hata payıyla yarışılması gereken bu nefes kesici pistin uzunluğu 3370 kilometredir.

78 kez tur atılmış olan pistin en çok kazanan takımı McLaren, en çok kazanan ve böylelikle F1 dünyasında hafızalara kazınan pilot ise Ayrton Senna olmuştur.

7) Almanya – Nürburg Nurburging Pisti

Avrupa’nın hatta dünyanın en iyi yarış pistlerinden biri olarak kabul edilen Nurburging’in tarihi de oldukça köklüdür.

Eiffel dağlarında konumlanmış Nurburging kasabası sınırlarında bulunan pistin temelleri 1920’li yıllarda atılmıştır. 

Görkemli bir orta çağ kalesinin çevresine konumlandırılmış olan pist, 4556 km uzunluğuna sahiptir ve 67 kez tur atılmıştır.

Ferrari takımı ve Alman pilot Michael Schumaer, burada en çok kazanan olma unvanını kimseye kaptırmamıştır.

8) Belçika – Spa Franchorchamps Pisti

F1 yarışlarının en eski ev sahiplerinden biri olan Franchorchamps, F1 öncesinde de 1924 yılından bu yana pek çok yarışın düzenlendiği pist olmuştur.

Bu uzun geçmişi ve dar sokaklarda yürek sarsan hızla arabaların koşmuş olması, burayı F1 camiasının kıymetlilerinden biri haline getirmiştir.

Zaman içerisinde, pisti cazip kılan özellikler yok edilmeden uzunluğu düşürülerek her yarış öncesi bakımlarla altyapısı desteklenmiştir.

Şu anki uzunluğu 7 km olan pistte atılan toplam tur sayısı 44’tür. Franchorchamps’un en çok kazanan pilotu zorlu pistlerle arası iyi olan Ayrton Senna, en çok kazanan takım ise, McLaren olmuştur.

9) Japonya – Suzuka Pisti

Suzuka pisti, 1962 yılında Honda’nın test sürüşleri amacıyla tasarlanmıştır. Daha sonra yapılan ilavelerle F1 yarışları için ideal hale getirilmiştir.

8 şeklinde tasarlanmış olan Suzuka, yarışanlar için de izleyenler için de dünyadaki en özel ve keyifli pistlerden biridir. İddialı virajları ile heyecan dolu yarışlara ev sahipliği yapmıştır. 

5821 km uzunluğundaki efsane Suzuka pistine toplam 53 kez tur atılmıştır. Keyifli yarışların en çok kazanan takımı McLaren, en çok kazanan pilotu da Schumacher olmuştur.

10) Amerika – Indianapolis Motor Speedway Pisti

Amerika – Indianapolis Motor Speedway Pisti

İlk kez 1908 yılında yarışlara ev sahipliği yapmaya başlayan bu olgun pist, dünyanın en eskilerindendir. Nispeten kolay bir pisttir ancak konumu ve tarihi sebebiyle F1 camiasında önemli bir yere sahiptir. 

4192 km uzunluğa sahip olan Indianapolis Motor Speedway pistinde toplam 73 tur atılmıştır. Bu yolların en çok kazanan pilotu Schumacher, en çok kazanan takımı da McLaren’dır. 


F1 yarışlarını televizyondan izlemek oldukça heyecanlı ve keyifli olsa da bir gün fırsatınız olursa bu saydığımız pistlerden birinde gerçekleşen yarışlara tanıklık etmenizi öneririz.

Her pist, başka güzel bir şehirde yer alıyor ve her şehir, her yarış başka bir heyecan vadediyor. Siz de bu heyecanın tadını çıkaranlardan olabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız