Dünyanın En Kalabalık 10 Ülkesi

0
26267

Seyahat etmeden önce gidilecek yerle ilgili bilgi toplamak, araştırma yapmak herkesin alışkanlığı haline geldi. Belki kimileri sürprizleri sever ve gitmeden önce araştırma yapmayabilir. Fakat ufak tefek de olsa fikir sahibi olmak, seyahatinizi kolaylaştırabilir.

Bu kez, dünyanın en kalabalık 10 ülkesinden bahsedeceğiz. Genel kültür bilgi dağarcıklarına katkı sağlayacak, bu ülkelerden herhangi birine yapılan seyahatlerde işe yarayacak bilgiler gelsin!

Dünyanın En Kalabalık 10 Ülkesi

1) Çin

Nüfus: 1.386.220.000

Şanghay Çin Şangay’a Ne Zaman Gidilir?

Dünyanın en kalabalık ülkesi olma unvanını elinde tutan ülke, Çin. Başkenti Pekin olan ülkenin en önemli şehirleri; Şangay, Hong Kong, Wuhan Chongqing ve Guangzhou. Daha önce bu ülkeye seyahat etmediyseniz, ilk olarak bu şehirlerden birini görmek için plan yapabilirsiniz.

Şangay Çin

Çin oldukça eski bir uygarlık. Var olduğu süre boyunca hanedanlık ve imparatorluk gibi süreçlerden geçtikten sonra 1912 yılında milliyetçiler tarafından yönetimi ele alınıyor. 1978 yılına kadar çeşitli siyasi süreçlerden geçen ülke, şu anda da devam eden cumhuriyet sistemi ile yönetilmeye başlanıyor ve artık Çin Halk Cumhuriyeti olarak tanınıyor.

Çin Seddi, Huairou, Çin

Ticaret başta olmak üzere pek çok açıdan oldukça önemli bir ülke ve dünya devlerinden biri.

Hong Kong, Çin 

Çin hakkında pek bilinmeyen ilginç bilgiler mevcut. 

  • 9 sayısı tüm ülke için uğurlu bir rakamdır.
  • Miladi takvimi resmi olarak kullansalar da özel bayramları için hala Çin takvimini kullanırlar.
  • Resmi tatillerinde, ülkeden seyahat edenlerin sayısı ile günümüz dünyasının en büyük göç hareketi yaşanıyor. Kalabalığı siz düşünün!

2) Hindistan

Nüfus: 1.339.686.732

Lal (Kızıl) Kale Yeni Delhi Hindistan

Spiritüel temalı tatillerin vazgeçilmez adresi Hindistan, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Yakın bir zamanda, dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını Çin’den alacağı ön görülüyor.

Jaipur Hindistan

Ülkenin başkenti Yeni Delhi ve onun arkasından gelen diğer önemli şehirleri ise; Bombay, Jaipur, Bangalore ve Chennai’dir. Hindistan ziyaretlerinizde öncelik vereceğiniz şehir, bunlardan biri olabilir.

Taj Mahal, Hindistan

Hindistan, 1000’li yıllara kadar bağımsız bir durumdayken sırasıyla; Arap, Gazne, Timur ve Babür ve İngiltere gibi devletlerin egemenliği altına giriyor. Uzun yıllar sömürge olarak yaşamını sürdüren ülke, 1947 yılında Gandhi liderliğinde başlattığı hareketle bağımsızlığını kazanıyor. Hala bağımsızlığını korumaktadır.

Yeni Delhi, Hindistan'da Safdarjung'un Türbesi

Hindistan’la ilgili pek çok ilginç bilgi bulunuyor:

  • Resmi bir dinle sınırlı kalmayıp, dünyada var olan tüm dinlerin yaşandığı ülke olmasıdır. Başka bir yerde bu kadar farklılığa denk gelmek mümkün değil.
  • Ayrıca, Hindistan dendiğinde hafızalarda canlanan Hint kostümleri gerçeklik taşıyor; kıyafetler, ülkedeki sınıfların temsilciliğini üstleniyor. Çünkü kast sistemi hala geçerliliğini koruyor.

3) Amerika Birleşik Devletleri

Nüfus: 339.200.513

Grant Park, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri

Dünya devi Amerika, dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi. Bunun en büyük sebeplerinden biri yüz ölçümü, diğeri de göç olarak görülüyor. Amerika’nın başkenti Washington fakat New York başta olmak üzere pek çok şehri, başkentten daha ön planda. Chicago, Boston, Orlando, San Franciso ve Miami bu şehirlerden birkaçı.

Louisiana, Amerika Birleşik Devletleri

Kuzey Amerika kıtası, 1492 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedildi. Kabilelerin var olduğu topraklar olarak bilinen Amerika, uzun süre sömürge halindeydi. 1776 yılında İngiliz Kolonisi ile bağımsızlık mücadelesine girdi ve 1783 yılında Paris Antlaşması ile bağımsızlığını kazandı. 1787 yılında resmi olarak kuruldu ve o günden bugüne dünyanın en güçlü devleti haline geldi.

Empire State Binası New York

Amerika Birleşik Devleti ile ilgili ilginç bilgiler şu şekilde: 

  • Amerikalıların tüketim çılgını olduğundan hep bahsedilir ve araştırmalara göre 1 Amerikalı, 32 Kenyalı kadar tüketim yapıyor.
  • Ve yine ilginç ki, fast food düşkünü bir ülke olarak, her 8 vatandaşından birinin McDonalds’ta çalıştığı bir dönem olmuş.
  • Ülke ile ilgili dolanan ilgi çekici bilgilerden biri de Amerika Ulusal Kütüphanesi’nde bu zamana kadar atılan tüm Twitter paylaşımlarının saklanıyor olması. Şaşırtıcı!

4) Endonezya

Nüfus: 264.704.986

Bali, Endonezya

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya’nın başkenti Jakarta, en popüler ve turist çeken yeri ise, Bali. Medan, Batam, Lombok, Surabaya ve Sumatra diğer önemli şehirleridir.

Jatiluwih Pirinç Terasları Bali

Endonezya uzun yıllar boyunca Çin, Hindistan, İran ve Bizans’ın deniz ticaret yolu üzerinde bulunan bir bölge olmaktan ibaretmiş. 1789 yılında Hollanda Krallığı’nın sömürgesi haline geliyor ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japonya tarafından işgal ediliyor. Ülkenin bağımsızlığını kazanması 1949 yıllarını buluyor ve günümüzdeki konumuna geliyor.

Lempuyang Tapınağı Bali

Endonezya ile ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler var:

  • Endonezya, dünyanın en büyük ada ülkesi.
  • Bu ülkenin ilginç yanlarından biri, Sumatra’da bulunan ormanlarının batısında hala ilkel kabilelerin yaşamaya devam ediyor olması.
  • Bali dahil olmak üzere ülkenin pek çok şehrine dağılmış olan 127 adet aktif volkanı var. Yani güzel olduğu kadar tehlikeli topraklar olduğu da söylenebilir.

5) Brezilya

Nüfus: 209.381.432

Kurtarıcı İsa Heykeli, Tijuca, Rio de Janeiro, Brezilya

Sambanın anavatanı Brezilya, dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi. Başkenti Brasilia fakat karnaval mekanı Rio de Janeiro başta olmak üzere, Sao Paulo, Macelo, Porto Alegre ve Salvador de Bahia en önemli ve popüler şehirleri.

Rio, Brezilya

Brezilya, 1500 yılında Portekizli kaşifler tarafından “yanlışlıkla” keşfediliyor. Uzun yıllar süren Portekiz ve İspanya sömürge dönemlerinden sonra 1822’de bağımsızlıklarını kazanıyorlar. 1824’te liberal yönetim biçimini benimsiyorlar. Günümüzde ise Federal Cumhuriyet sistemi ile yönetiliyor.

Rio Copacabana Plajı

Brezilya’nın dünyanın en ilginç ülkelerinden biri olmasının birçok sebebi var:

  • Brezilya’nın plajlarından bahsedilmesinin sebebi yersiz değil; dünyanın en uzun sahili burada bulunuyor.
  • Tıpkı Endonezya gibi, Brezilya’daki Amazon’da da hala yaşayan ilkel kabileler var.
  • Ülkenin popülaritesi az olan başkenti Brasilia, buranın üçüncü başkenti ve önceden planlanarak yapılmış bir şehir. Ayrıca, UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

6) Pakistan

Nüfus: 197.160.111

İslamabad'ta İklim. İslamabad'a Ne Zaman Gidilir?

Hindistan’a rakip olacak kadar kalabalık olduğu düşünülen Pakistan, dünyanın en kalabalık ülkesi listesinde altıncı sırada.

Pakistan Anıtı

Başkenti İslamabad ile en büyük şehri Karaçi başta olmak üzere Lahor, Rawalpindi, Multan ve Ketta en önemli şehirleridir.

Fatima Jinnah Parkı Pakistan

Pakistan toprakları 11. yüzyıldan itibaren sırasıyla; Gazne, Babür, İngiltere ve Hindistan sömürgeleri altında varlığını sürdürmüş. Fakat 1947 yılında bağımsızlığını ilan etmeyi başarmış. 1999 yılında askeri bir darbe görüyor ve uzun süre bunun etkisiyle çalkalandıktan sonra 2008 yılından itibaren daha sakin bir döneme girdiği gözlemleniyor.

Pakistan’ın Wagah kenti ve Hindistan’ın Amritsar kentini ayıran sınır kapısı

Pakistan ile ilgili bilinmesi gerekenler:

  • Pakistan, nükleer enerji sistemlerine erişen ilk Müslüman ülkedir.
  • Yine tahmin edilmeyen bir bilgi daha vermek gerekirse; dünyanın en büyük ambulans ağına sahip ülkesidir.
  • Ayrıca, kutup dışındaki en uzun buzul burada yer alır: Baltoro Buzulu.

7) Nijerya

Nüfus: 190.992.517

Lagos Katedrali Nijerya

Başkenti Abuja olan Afrika ülkesi Nijerya, dünyanın en kalabalık yedinci ülkesi. Lagos, Benin City, Ibadan, Jos ve Kaduna, başkentten sonraki önemli ülkelerdir.

Lagos Nijerya

Nijerya, 19. yüzyıl başlarına kadar kolonilerin yaşadığı topraklarmış. 19. yüzyıl ile birlikte İngiltere’nin sömürgesine giriyor ve 1960 yılında bağımsızlığını kazanana kadar bu süreç devam ediyor. 1967 – 1971 yılları arasında iç savaş ve darbe yaşanıyor; 1999 sonrasında kendini toparlayan ülke, Afrika’nın en gelişmiş ülkesi haline geliyor.

Abuja Camii Nijerya

Nijerya ilginçliklerle dolu bir ülke:

  • Nijerya’nın resmi dili İngilizce olarak geçer fakat ilginçtir ki, ülkede konuşulan 500 tane yerli dil vardır.
  • En belirgin özelliklerinden biri maalesef güvenlik sorunu olan bir ülke olmasıdır. Yerel bir tanıdık olmadan, ülkeye seyahat etmenin tehlikeli olduğu söylenir.
  • Ayrıca, yabancı insanların tokalaşmasını kabalık olarak kabul eden bir bakış açıları var. Dikkatli olmak gerekebilir.

8) Bangladeş

Nüfus: 164.800.000

Dakka Bangladeş

Dünyanın fakir ülkelerinden biri olarak da bilinen Bangladeş, en kalabalık sekizinci ülke. Başkenti Dakka ve diğer önemli şehirleri ise; Chittagong, Barisal, Rajshahi, Sylhet ve Khulna’dır.

Bangladeş Dakka

8. yüzyılda kurulmuş ve 12. yüzyılda Müslümanlığın etkisinde kalmış. 1757 yılında British East India Company tarafından Bengal’in kazanılmasıyla Hint ve Müslüman nüfus olarak bölünme yaşamış.

1905 yılında bir ayaklanma ortaya çıkıyor ve 1947’de yılında karışıklık son bularak ülkeyi Doğu ve Batı Bengal olarak ikiye ayırıyor. 1971’de ise tam bağımsızlığını ilan edip, 1991 yılında yeniden kuruluyor.

Bengal Kaplanı

Bangladeş ile ilgili bilinmesi gerekenler:

  • Bangladeş; Bengal ülkesi ya da diyarı anlamına gelir ve Bengal kaplanı, ülkenin ulusal hayvanıdır.
  • Dünyanın en yoğun nüfuslu ova devleti olarak bilinir.
  • Kültüründe ve yasalarında çok farklı kurallar olmakla birlikte en ilginçlerinden biri; kadınlara sadece eşlerinin mücevher alabilmesi kanunudur. Aksi durumlarda ceza yaptırımı uygulanır.

9) Rusya

Nüfus: 144.533.000

St Isaac Katedrali St. Petersburg Rusya

Dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Rusya, kalabalık ülkeler sıralamasında dokuzuncu sırada yer alıyor.

Moskova Rusya

Başkenti Moskova, turizm başta olmak üzere pek çok açıdan dünyada ve ülkede en önemli şehirlerden biri. St. Petersburg, Kazan, Novosibirsk, Samara, Rostov ve Kaliningrad gibi şehirler de diğer önemli olanlarıdır.

Catherine Sarayı St. Petersburg Rusya

Rusya tarihi oldukça eski ve karmaşıktır. 3 ve 8. yüzyıllar arasında Doğu Slavları ile başlayan tarihi, 9. yüzyılda Ortaçağ Kiev Rus Devleti adıyla devam ediyor.

Moskova, Rusya Noel

988 yılında Moğollar istilasına uğrayan topraklar, Altın Orda Devleti olarak isim değiştiriyor. 18. yüzyılda ise, tarihin en büyük üçüncü imparatorluğu olan Rusya İmparatorluğu kuruluyor. 1917 yılına kadar bu şekilde devam ederken; Sovyetler Devrimi yaşanıyor ve 1991 yılında da dağılan Sovyetler Birliği sonucunda Rusya Devleti federal cumhuriyet olarak tek başına yoluna devam ediyor.

Tarihi kadar Rusya’nın kültürünün de birbirinden ilginç özellikleri var:

  • Rusya’nın meşhur içeceğinin votka olduğunu herkes bilir. Fakat Rus erkeklerinin 4’ünden 1’inin 55 yaşından önce ölmesinin sebeplerinden biri olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.
  • Özellikle sanat, edebiyat ve bilimle adı anılan Rus toplumunun kapalı alanda ıslık çalmanın uğursuzluk getirdiğine inanması da ilginç bilgilerden biri.
  • Ayrıca, tüm uçuşlarda mutlaka dua etmek için anons yapılır. Rusya seyahatinde denk gelirseniz, şaşırmayın.

10) Meksika

Nüfus: 129.273.473

Palacio de Bellas Artes, Mexico City, Meksika

Kartelleri, tekilası ve tacosuyla meşhur olan Meksika, dünyanın en kalabalık onuncu ülkesi. Başkenti Mexico City ve Oxaca, Cancun, Merida, La Paz, Tijuana, Yucatan gibi şehirler; en önemli şehirleridir.

Chapultepec Parkı, Mexico City, Meksika

Meksika’nın tarihi oldukça eskiye dayanır; öyle ki, bu topraklarda ilk yaşayan toplulukların Maya ve Aztek uygarlıkları olduğu tespit edildi.

Bilinen tarihine gelince; 1519 yılında İspanyolların sömürgesi oluyorlar ve 1800’lerde bağımsızlık mücadelesine girene kadar bu süreç devam ediyor. 1910 yılı, devrimlerin başladığı bir dönem; 1929’da tek partili sistemin başlamasıyla o dönem de kapanıyor. 1940 yılında başlayan ayaklanmalar ve ülke içi karışıklık sonrası 1990 yılında tek partili yönetim son buluyor. 2000 yılından beri ülke, PAN yönetiminde.

Cancun Meksika

Meksika’yla ilgili bilinmesi gerekenler:

  • Meksika, film gibi bir ülke desek yeridir. Kendilerine has kültürleri ve ilginç gelenekleri ile ilgi çekiyorlar. Bunlardan en önemlisi, her yıl 31 Ekim ve 1 Kasım’da düzenledikleri Ölüler Günü. İlk gün çocuklar, ikinci gün yetişkinler için yapılan bu törenlerde ruhların, kendilerini ziyaret ettikleri düşünülüyor.
  • Yılbaşında da saat tam 12’de 12 adet üzüm yiyerek dilek tutarlar, böylece dileklerinin kabul olduğuna inanırlar. Belki de sırf bu gelenekleri görmek için yılbaşı ya da Ölüler Günü’nde Meksika seyahati planlanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız