Edirne’de Nerede Ne Yenir?

0
9086

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapısı, Osmanlı İmparatorluğu’nun eski başkentlerinden olması Edirne’yi hem kültürel hem de mutfak açısından oldukça zengin bir hale getirmiş. Edirne’de gezilecek yerler bir hayli fazla olsa da Edirne ziyaretçilerini kendine has mutafağı ile de memnun ediyor!

Her ne kadar Edirne denilince akıllara ilk olarak tava ciğeri gelse de Edirne Mutfağı oldukça zengin.

edirne ciğer (2)

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan miras kalan ve günümüzde yapılan yemeklerin sayısı her geçen gün azalsa da Edirne’de kuru meyveli ve bademli et yemeği mutancana, kuru meyveli bir diğer et yemeği zirva, patlıcan, domates, biber, maydanoz ve sarımsakla yapılan enfes meze mamzana gibi bazı lezzetlere hala rastlamak mümkün.

Edirne Mutfağı’nda tadabilecekleriniz elbette ki ciğer tava ve Saray Mutfağı’ndan miras kalan yemeklerle sınırlı değil.

Pofuduk Edirne köftesi, nefis bir iç pilavla sunulan ciğer sarma, Rumeli beğendisi, peynir helvası, badem ezmesi bunlardan sadece bir kaçı.

Gelin Edirne Mutfağı’nın tadına doyamayacağınız yemeklerini tadabileceğiniz lezzet duraklarına birlikte göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Edirne’de Kahvaltı Mekanları

Edirne Mutfak Gereçleri

Güzel bir gün güzel bir kahvaltı ile başlar diyorsanız işte Edirne’nin en lezzetli kahvaltı mekanları:

Tadım Kahvaltı Salonu

Tadım Kahvaltı Salonu hazırladığı çeşit çeşit menemenlerle kahvaltıyı bir şölene çeviriyor.

Tereyağı ile pişirip tavalarda servis ettiği menemenlerinin hepsi birbirinden güzel olsa da karışık, sucuklu ve kaşarlısının tadı bir başka.

Menemenle pek arası olmayanlardansanız da üzülmeyin çünkü Tadım Kahvaltı Salonu’nda kavurmalı, pastırmalı ve beyaz peynirli başta olmak üzere çeşit çeşit sahanda yumurta da var.

Yumurtanıza doya doya ekmek banmak güne enfes bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız Tadım Kahvaltı Salonu sizleri bekliyor.

Mola Cafe Kahvaltı

Son derece salaş ama lezzetli bir yerde tazecik ürünlerle hazırlanmış ve bol çeşitli enfes bir serpme kahvaltı yapmak isterseniz Mola Cafe en güzel adreslerden biri olacaktır.

Yolunuz Mola Cafe’ye düşerse kahvaltı keyfinizi patatesli yumurta ve çıtır çıtır biz gözleme ile taçlandırmanızı tavsiye ederim.

Bence Mola Cafe’nin kahvaltısının es geçemeyeceğim lezzetlerinden biri de mis kokulu reçelleri.

Nehir Kahvaltı Salonu

Edirne’nin en keyifli kahvaltıcılarından biri de Nehir Kahvaltı Salonu.

Serpme kahvaltısını menemen, sahanda kavurmalı yumurta gibi lezzetler ile renklendirebilirsiniz.

Nehir Kahvaltı Salonu’nu farklı kılan özelliklerinden biri de kahvaltıda çorba seçeceği de bulunması.

Burada güne mis gibi sıcacık bir kase mercimek çorbası ile başlama şansınız da var.

Has Bahçe 22.5 Kahvaltı & Cafe

Kalabalık ve gürültüden uzakta doğayla iç içe kalabileceğiniz güzel bir kahvaltı etmek isterseniz Has Bahçe güzel bir alternatif olacaktır.

Klasik ama lezzetli bir serpme kahvaltı sunan Has Bahçe’ye yolunuz düşerse yok böyle bir lezzet dedirtecek çiğ böreğinin tadına mutlaka bakın derim.

Kahvaltı için değil de öğlen yemeği için giderseniz de mantısına bir şans verebilirsiniz.

Sandwich Shop

Yemekle uzun uzun vakit kaybetmek istemiyorsanız Sandwich Shop en güzel seçenekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Muhteşem ekmeleri ve tazecik iç malzemeleriyle hazırladıkları sandviçlerini tatmak için günün her saati Sandwich Shop’a uğrayabilirsiniz.

Çeşit çeşit tostlar ve sandviçler arasında kendinizi kaybedebilirsiniz benden söylemesi.

Edirne’de Ciğerciler ve Köfteciler

Edirne Ciğer

Sadece turistler değil Edirneliler de ciğere ve köfteye çok düşkün.

Gelin Edirne’nin en lokalinden en turistik olanına ciğer ve köfte mekanlarına bir göz atalım. Buralarda yedikten sonra ciğer sevmeyen kalmayacak, benden söylemesi.

Köfteci Osman

Köfteci Osman’ın dinlendirilmiş dana eti, incecik kıyılmış soğan ve özel baharatlarla hazırlanan köftesinin lezzeti dillere destan.

İçi hafif sulu ve yumuşacık olan bu pufudik köfteler yanında acılı sos ile servis ediliyor. Acı ile aranız varsa köftelerinizi bu sosa banıp yemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Köftenize eşlikçi olarak da bol sirke ve limonlu piyaz söylemeyi unutmayın.

Aydın Tava Ciğer

Edirne Ciğer

Çıtır çıtır kızarmış bir ciğer yemek istiyorsanız tercihinizi Ciğerci Aydın’dan yana kullanabilirsiniz.

Ciğerinizin tadına tat katmak istiyorsanız masanızda kızarmış acı kuru biber, turşu ve kırmızı acı biber sosuna da mutlaka yer vermelisiniz.

Bir tavsiye de bulunacak olursam, Ciğerci Aydın’ın kapısında her daim kuyruk oluyor, o yüzden bekleme payınızı da hesaplayarak gitmenizde fayda var.

Ciğerci Niyazi Usta

Edirne Niyazi Usta Ciğercisi

Edirne’de ciğer yiyebileceğiniz en lezzetli adreslerden biri olan Niyazi Usta’da ciğerler titizlikle temizlenip zar kısmı soyulduktan sonra kağıt inceliğinde doğranıyor.

Ardından kızgın yağda bir dakika kadar kızartılıyor ve yanında kızartılmış acı kuru biberle servis ediliyor.

Karaağaçtaki tarlalardan toplanıp kurutulan bu biberler bir hayli acı o yüzden acıyla aranız yoksa aman dikkat demekte fayda var.

Niyazi Usta’da ciğerin yancıları arasında biberin acısını dindirecek cacık, söğüş domates soğan ve kızarmış yeşil biber var.

Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım ve İlhan Usta

Edirne Ciğer

Kazım ve İlhan Usta’nın ciğer sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan lokum gibi pişmiş ciğerleri bir baba oğulun elinden çıkıyor.

Burada da hemen hemen her yerde olduğu gibi ciğer Edirne’ye özgü bir sunumla, yanında kurutulmuş biberle servis ediliyor.

Kazım ve İlhan Usta’da masanızı biraz daha renklendirmek isterseniz cacık, piyaz, acı biber sosu, mevsim salata ya da nefis bir tava yoğurdu isteyebilirsiniz.

Kırkpınar Kasap & Restoran

Edirne’nin meşhur tava ciğerini nispeten daha az salaş bir yerde tatmak isterseniz Kırkpınar Kasap keyifli bir seçenek olacaktır.

Kırkpınar’ın lezzetleri sadece ciğerle sınırlı değil. Kaşar peynirli köfte ve parça et mekanın diğer sevilen spesiyallerinden.

Tercihinizi Kırkpınar’dan yana kullanırsanız yemeğinizi enfes bir trileçe ya da Hayrabolu tatlısı ile sonlandırmayı unutmayın derim.

Ciğerci Kemal Usta

Küçük ve samimi bir ortamda ciğer yemek isterseniz tercihinizi Kemal Usta’dan yana kullanabilirsiniz.

Sizin isteğinize göre yumuşak ya da kıtır olarak pişirilen ciğerin Kemal Usta’daki eşlikçileri yoğurtlu biber kızartma, acı biber salçalı ezme, soğan ve tabi ki kızartılmış kuru biber.

Her ne kadar ciğeri yedikçe yiyesiniz gelse de Kemal Usta’da Hayrabolu tatlısı, peynir helvası ya da mevsimine göre yapılan kabak tatlısı için midenizde yer bırakın derim.

Kazım Usta

Baştan söyleyelim, Edirne’nin en eski ciğercilerinden olan Kazım Usta’ya hafta sonu giderseniz kalabalık nedeniyle ciğerin bitme ihtimali var.

O sebeple hafta sonu gidecekseniz öğlen saatlerinde gitmenizi tavsiye ederim.

Dışı çıtır, içi yumuşacık bir yaprak ciğer yemek isterseniz Kazım Usta en lezzetli adreslerden bir tanesi.

Öz Akgünler Edirne Ciğercisi

Öz Akgünler’de ciğer sevmeyenler de düşünülmüş, şayet ciğerle aranız yoksa burada lezzetli bir Edirne köftesi de yiyebilirsiniz.

Sadece ciğer ve köftesi ile değil önden getirdikleri ikramlar ile de gönülleri fetheden Öz Akgünler lezzetli bir ciğer yemek isteyenlerin uğrak noktalarıdan bir tanesi.

Edirne’de Akşam Yemeği 

Hadi gelin biraz da Edirne’nin, her biri birinden lezzetli esnaf lokantalarını ve şık bir akşam yemeği için gidebileceğiniz keyifli restoranlarını keşfedelim.

Ali İlte Kıyık Et Lokantası

Ciğer dışında bir et yemek, Edirne mezelerinin tadına bakmak isterseniz Ali İlte Kıyık Et Lokantası güzel bir alternatif olacaktır.

Ali İlte Kıyık Et Lokantası’nda yemeğinize közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberle yapılan mamzana, yoğurtlu biber borani gibi mezelerle başlayıp kuzu tandır, kelle, köfte gibi lezzetlerle devam edebilirsiniz.

Lalezar Restoran

Meriç Nehri kıyısında yer alan Lalazer Restoran’da günün her saati keyif yapabileceğiniz seçenekler var.

Lalezar Restoran’da ister kahvaltı keyfi yapın, isterseniz de tava ciğeri, köfte, safranlı irmik tatlısı ya da tahinli Hayrabolu tatlısı gibi Edirne lezzetlerinden seçmeceler yaparak masanızı donatın.

Yöresel lezzetlerden sıkıldık derseniz de Lalezar Restoran’da birçok farklı seçeceğin olduğunuzu belirtmek de fayda var.

Tadım Lokantası

Makedon göçmeni bir dedenin açtığı Tadım Lokantası’nı şimdi torunları işletiyor.

Nerede olursanız olun ev yemeklerinden vazgeçemeyenlerdenseniz her gün 15 çeşit yemeğin tezgaha dizildiği Tadım Lokantası güzel bir alternatif olacaktır.

Yolunuz Tadım Lokantası’nda düşer de denk gelirseniz ciğer sarma ve ekşili köfteyi denemenizi tavsiye ederim.

Bereket Lokantası

Bence bir şehrin yerel mutfağına dair en lezzetli seçenekleri bulabileceğiniz yerlerin başında esnaf lokantaları geliyor. İşte Edirne’deki Bereket Lokantası da bu lezzetli esnaf lokantalarından.

Yaprak döneri başta olmak üzere tüm yemekleri muhteşem ama Bereket Lokantası’nın bir irmik helvası var ki lezzeti dillere destan. Sırf o enfes helvadan yemek için bile uğranır desem abartmış olmam.

Vargo Restoran

Edirne’nin en şık mekanlarıdan birinde keyifli bir akşam geçirmek istiyorsanız, lezzetlerinin yanı sıra hava karardıktan sonraki manzarası ile de kendine hayran bırakan Vargo en güzel seçeneklerden biri.

Oldukça geniş bir menüsü olan Vargo’da tercihinizi kırmızı ya da beyaz et çeşitlerinden yana kullanabilirsiniz.

Son olarak çocuklar içinde bol seçenekli özel bir çocuk menüsü olduğunu belirtmek de fayda var.

Ponsetya Restoran

Esnaf lokantalarını ve Edirne’nin olmazsa olmazı ciğercilerini bir kenara bırakıp şehre şöyle kuşbakışı bakarak şık bir akşam yemeği yemek isterseniz adresiniz Ponsetya olmalı derim.

Ponsetya’nın menüsünde her zevke göre bir seçenek bulmak mümkün.

Pontesya’da her şey çok lezzetli o yüzden ister meze-balık keyfi yapın isterseniz de kırmızı et seçeneklerinden birini tercih edin, karar sizin.

Hanedan Restoran

Hanedan Restoran, mezeden balığa, kebaptan pideye oldukça geniş bir menü sunuyor.

Nehir manzarası eşliğinde şık bir akşam yemeği yemek istiyorsanız Hanedan Restoran güzel bir alternatif olacaktır. Özellikle hava karardığında ışıklandırılan köprünün görüntüsü sizi kendine hayran bırakıyor.

Fesleğen Kır Bahçesi

Hem kahvaltı hem de yemek için uğrayabileceğiniz keyifli mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bahçesinde oturup, serpme kahvaltı eşliğinde uzun uzun keyif yapabileceğiniz gibi, öğlen ya da akşam vakti uğrayarak parmak ısırtan lahmacununun da tadına bakabilirsiniz.

Tercihinizi akşam yemeğinden yana kullanmak isterseniz de, birbirinden lezzetli ızgara çeşitleri de Fesleğen Kır Bahçesi’nde sizi bekliyor.

Edirne’de Tatlıcılar

Edirne Badem Ezmesi

Bademli gevrek bir kurabiye, ağızda dağılan bir badem ezmesi, mis gibi bir peynir helvası ya da dev bir Kemal Paşa gibi duran Hayrabolu tatlısı… Bunlar Edirne’de tadabileceğiniz tatlılardan en yöresel olanları.

Gelin her damak zevkine göre bir tatlı bulabileceğiniz Edirne’de tatlı molası verebileceğiniz mekanlara bir göz atalım.

Tatlı Konağı

Tatlı Konağı, üzeri tahin ve bol cevizli Hayrabolu tatlısı ya da Edirne’nin meşhur peynir helvasını tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden bir tanesi.

Tercihinizi peynir helvasından yana kullanırsanız üzerine sade dondurmayı ekletmenizi tavsiye ederim. Hem helvanın o yoğun tadını hafifletmiş hem de içinizi ferahlatmış olursunuz.

Tatlı Konağı’nda tercihinizi hangi tatlıdan yana kullanırsanız kullanının yanında tavşan kanı demlenmiş mis gibi bir çay ya da bir yorgunluk kahvesi içmeyi ihmal etmeyin.

Keçecizade

Edirne Badem Ezmesi

Edirne’nin meşhur badem ezmesini alabileceğiniz en sevilen adreslerden bir tanesi.

Badem ezmesinin yanı sıra bademli kurabiye, çikolatalı sultan lokumu, çikolata kaplı portakal kabuğu Keçecizade’nin öne çıkan lezzetlerinden sadece birkaçı.

Olur da Keçecizade’ye giderseniz sadece orada tatmakla kalmayıp, sevdiğiniz ürünlerden paket yaptırıp yanınızda götürebilirsiniz, benden söylemesi.

Arslanzade

Edirne’nin meşhur lezzetlerinden biri de meşhur kallavi kurabiyesi.

Yağ, un ve tuz kullanılmadan Antep fıstığı, bal, safran ve şeker ile hazırlanan kallavi denilen kurabiyenin bağımlısı olabilirsiniz benden söylemesi.

Kallavi kurabiyesi haricinde Arslanzade’de Kavala kurabiyesi, helva, lokum ve badem ezmesi gibi tatlıları da bulabilirisiniz.

Balaban Dondurma

Edirne’de her daim taze ve lezzetli dondurma bulabileceğiniz yerlerden bir tanesi Balaban Dondurma.

Tahinli, cevizli başta olmak üzere, hafif mayhoş vişneli dondurma çeşitleri benim favorilerimden.

Dondurma yemek istemezseniz de bol çikolata soslu profiterolüne bir şans verin derim.

Ondo

Keyifli bir tatlı molası vermek için uğrayabileceğiniz Ondo’da kendilerine özgü kremalarıyla hazırladıkları profiterol ve eklerin yanı sıra tulumba tatlısı, peynir helvası gibi seçenekler de bulabilirsiniz.

Ondo’da oturup kısa bir mola verebileceğiniz gibi, hiç oturmadan dondurmanızı külahta ya da kapta alarak Edirne’yi keşfetmeye devam edebilirsiniz.

Edirne’de Alışveriş 

Edirne Macun

Asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya’ya özgü geleneksel bir içecek olan ’hardaliye’den içmeden, sizi çocukluğunuza götürecek Osmanlı macunu yemeden, bal ile tatlandırılan gaziler helvasını tatmadan, yanınızda götürmek için badem ezmesi ya da bademli kurabiye, tam yağlı ve tek cins sütle üretilen meşhur Edirne beyaz peynirinden almadan dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız