Fethiye’nin Saklı Cenneti: Faralya

0
3563

Kimi güzellikler gizlenmeyi pek sever ama gerçeklerin mutlaka ortaya çıkmak gibi bir alışkanlığı da vardır. Faralya da işte böyle sonradan keşfedilmiş ama ziyaretçilerini kendine hayran bırakmış bir köy.

İsmi Uzunyurt olarak değiştirilse de gönüllerin Faralya’sı olan bu yerde hem yazın hem kışın yapabileceklerinizi görünce bu zamana kadar gitmemiş olduğunuza üzüleceksiniz.

Sizleri ölmeden cenneti tattıracak güzellik Faralya ile tanıştırmanın tam vakti. Kışı tam yaşayamadan bahara koşar adımlarla giderken yolunuz Faralya’ya düşerse diye:

Faralya’da Gezilecek Yerler

Fethiye’ye bağlı bu güzel köy Faralya, denize nazır dört bölgesinde ayrı bir tecrübe yaşatır.

Fethiye’de Gezilecek Yerler Rehberimizin de en tepelerinde yer alan Faralya, birbirinden güzel koyları, yürüyüş parkurları, vadisi, tarihi kalıntıları inanılmaz cezbedici.

Babadağ’ın eteklerine bakan bu köyün Ölüdeniz’e uzanan koylarındaki plajlarda sırtınızı daima sağlam kayalıklara dayayacaksınız. Yemyeşil ağaçların gardiyanlık ettiği Kıdrak Koyu’na vardığınızda uzaktan baktığınız Ölüdeniz’i yakından görme fırsatı yakalayacaksınız.

Kabak Koyu ise şehir insanının yine kaçamak yeri olarak sakin mizacıyla bağımlılık yapıyor. Antik Likya Yolu ve mezarlığı da bu köyün parçası olduğu için zamanında burada yaşamış medeniyetlerden iz bulabilirsiniz. Sdyma, Pyndai, Theimussa, Letoon, Apollonia, Simena, Myra, Gagae, Olympos gibi pek çok antik medeniyetlerin izleri sizi karşılayacak.

Babadağ sırtını tırmanıp Aladere Şelalesi’ni görmeniz mümkün ama tırmanışın oldukça zorlu olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bir rehber eşliğinde giderseniz bir kaza olmadan zirveye erişebilir ve sonunda doğal yollarla oluşan gölete dahi girebilirsiniz.

Aladere Şelalesi’nde ve Kelebek Vadisi’nde birbirinden güzel kelebeklere, arılara rastlayacak ve ender görülen hayvan ve bitki türleriyle tanışacaksınız. Aktaş Koyu da mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Faralya’da Yapılacak Aktiviteler

Gemile Koyu Plajı, Kelebekler Vadisi Koyu, Kabak Koyu ve Aktaş Plajı’nda denize girebilir veya su sporları yapabilirsiniz.

Plaj voleybolu burada oldukça tercih edilen bir spor.

Kelebek Vadisi’nde keşfe çıkıp birbirinden değişik türü inceleyebilir veya Likya Yolu üzerinde uzun bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

Vadide şelalelerin tadını çıkarabilir ve dalış okullarına katılabilirsiniz.

Burada konaklamayı tercih edenler gönüllü olarak vadide çalışırsa hem kırsalın enerjisiyle huzur dolabilir hem de topraktan güç alabilir. Bu sayede konaklamanız da daha ucuza mal olacaktır. Konaklama tesislerinde düzenlenen yoga ve meditasyon derslerine mutlaka katılmanızı öneriyoruz. Ruhunuzu bu taptaze havada arındırın.

Yamaç paraşütü yapmak isteyenler ise Babadağ’ı tercih edebilir.

Saklıkent Kanyonu’nda yine yürüyüş yapabilir veya balık tutabilirsiniz. Özellikle jeep safari bu bölgede sıklıkla tercih ediliyor. Eğer doğaya ilgi duyuyorsanız kesinlikle denemelisiniz.

Ölüdeniz üzerinde düzenlenen tekne turlarına katılın ve kıyı boyunca uzanan koyları şöyle bir gezin.

Faralya’da Yeme İçme

Genelde yemekleri kaldığınız otel veya pansiyonlarda yiyebiliyorsunuz ama özellikle Ölüdeniz civarı restoranlar da oldukça güzel.

Fethiye’ye özgü ölemeç çorbası, İngil çorbası, yumurta bohçası, arapaşı, Babadağ keşkeği, et kapama, etli ve bulgurlu patlıcan, sündürme, domatesli bulgur, sebze ve ot yemekleri, leğen böreği, döndürme, kırmızı pancar salatası, sebzeli mücver, bulgur köftesi, kereviz salatası gibi lezzetleri deneyebilir veya deniz ürünlerinden oluşan spesiyalleri tercih edebilirsiniz.

Yöre halkı ziyaretçilere alışmış durumda ve kendi evinden yemek hizmeti veren çok.

Damaklarınızı şenlendirecek mantı yemeğini de tadabilirsiniz.

Gözleme ve portakal suyu satanları da yol üzerinde göreceksiniz.

Kamp kurarsanız organik ürünlerle piknik yapmayı da deneyin mutlaka.

Faralya’da Konaklama

Faralya her zevke ve bütçeye uygun konaklama tesislerine ev sahipliği yapan bir köy ve bütçenize göre size uygun olanı dilediğiniz gibi seçebilirsiniz.

Lüks otellerden pansiyonlara, bungalovlardan kamp alanlarına kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip Faralya. Üstelik kaldığınız süre boyunca güzel yemekler, spor aktiviteleri, yoga ve meditasyon dersleri gibi güzellikler de sunuyorlar.

Faralya Yörük Evi’nde kalırsanız oldukça otantik bir tatil sizi bekliyor olacak.

Kıdrak Motel de oldukça temiz ve sıcak konaklama imkânı sunuyor.

“Ben yoga yapabileceğim bir yer arıyorum” derseniz de Nautical Hotel veya Perdue Hotel gayet uygun seçim olur.

Ayrıca Keyif Motel de Faralya tatilinizi unutulmaz kılmakta epey ısrarlı.

Ölüdeniz’deki Belce Kız Beach Club ve Villa Mandarin de iyi bir seçim.

Tatil boyunca her sabah Kelebek Vadisi manzarasına uyanmak isteyenler için de Pure Life Organic Villa otelini düşünebilirsiniz.

Otel fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de ortalama 250-300 TL.

Kamp kurmak isteyenler ise Kabak Koyu’ndaki Mandala Camping’i veya Kelebek Vadisi’ndeki Kelebekler Vadisi Kampı tercih edebilir. George House’da da kamp kurabilirsiniz. Yemek hizmeti de verdikleri için kamp ücretleri 75 TL.

Faralya’da Alışveriş

Köyden organik ne varsa almanız mümkün. Domatesi, biberi, salatalığı ne varsa arabanıza yükleyeceksiniz nasıl olsa ama özellikle bal ve ada çayı almayı unutmayın.

Köy halkı tarım ve hayvancılıkla geçindiği için ve günlük tüketim malzemeleri kendileri ürettiği için tercihinizi bu yönde kullanabilir ve ev yapımı salça, tarhana, bal, erişte gibi birbirinden leziz ürünler satın alabilirsiniz.

Şifalı otlar, şaraplar, şekerlemeler, meyveler, sebzeler de hep yöre pazarlarında.

Fethiye’deki çarşıdan hediyelik eşyalar, deri ürünler, takılar alabilirsiniz. Elle dokunmuş heybe, çuval, örtü, kilim gibi yöresel ürünler de tercih edebilirsiniz.

Balık halinden istediğiniz balığı doldurun filenize ve götürün.

Faralya’da Eğlence ve Gece Hayatı

Kelebekler Vadisi’nde kayalıkların üzerine konumlanmış Rock Bar’da eğlenebilir, Snack Bar’da biraz atıştırabilirsiniz.

Koylardaki kamp eğlenceleri ve plaj partilerine katılabilir veya plaj kulüplerinde eğlenebilirsiniz.

Gece eğlenceleriniz için Fethiye’de Hisarönü Barlar Sokağı sizleri bekliyor.

Faralya’ya Ulaşım

Fethiye’den Faralya’ya giden dolmuşları kullanarak köye ulaşabilirsiniz. Koylara inmek için minibüs, taksi gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Şehir dışından geliyorsanız Dalaman Havalimanı’na inen Anadolu Jet’in tarifeli uçuşlarından birini tercih edebilirsiniz veya Muğla’ya veya Fethiye’ye gelen Metro Turizm, Efetur gibi firmaların otobüs seferlerine göz atabilirsiniz.

Havaalanından servislerle Fethiye’ye ve oradan da dolmuşla Faralya’ya geçebilirsiniz.

Tekne ile gelecekseniz Ölüdeniz’e gelerek Kelebek Vadisi’ne çıkabilirsiniz.

Özel aracınızla da gelebileceğiniz Faralya’nın yollarına hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.

Fethiye seyahati düşünüyorsanız, Fethiye Gezilecek Yerler rehberimizden gezilip görülecek tüm yerler hakkında detaylı bilgilere göz atamnızı da tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız