Fethiye’de Gezilecek Yerler, Yapılacak Aktiviteler

0
315902

Muğla’nın Fethiye ilçesi, yaz aylarında tatil yapmak için ilk akla gelen beldelerden biri. Dünyaca ünlü plajları ve koylarıyla, tarihiyle, yapılabilecek aktiviteleriyle ve bütçelere uygunluğu ile dikkat çekiyor Fethiye. Yeşilin ve mavinin her tonunu burada görebilirsiniz.

Fethiye, ziyaretçilerine ister sakin bir tatil imkânı, isterse sportif aktivitelerle dolu dolu geçebilecek bir tatil imkanı sunuyor.

Doğayla el ele koşan bir şehrin nadide ilçelerinden biriyle buluşacaksınız şimdi. Yeşille mavinin raks ettiği topraklarda rüzgârın esintisine kapılıp Fethiye’ye bırakacaksınız kendinizi.

Koskoca Lidya Uygarlığının mirası, antik kentlerinde keşfe çıkacak ve Kelebek Vadisi gibi güzelliklerin büyüsüyle kanatlanacaksınız.

Hem romantik buluşmaların adresi hem inziva köşesi ama bir o kadar da deli dolu Fethiye’nin girilmedik köşesini bırakmayacağız. Evet, ruhu hala taptaze antik kentlerinden harikulade plajlarına doğru gemi kalkıyor, yelkenler fora!

Yaz tatilinizde size yol arkadaşı olması amacıyla en güzel yaz şarkılarını bir araya getirdik:

Fethiye’de Gezilecek Yerler

Fethiye’nin Tarihi Yerleri

Fethiye Kalesi

Fethiye Kalesi

İlçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan Fethiye Kalesi, Amintas Kaya Mezarları’na da oldukça yakın.

Kalenin tarihi hala gizemini koruyor, ancak sunduğu görsel şölen yaşadığı inşa edildiği dönemde işlevsel bir konumda bulunmanın yanı sıra müthiş bir manzaranın da tablosu olduğunu gösteriyor.

Zaman zaman kaplumbağaların da uğrak yeri olan bu kaleye ziyaret ücretsiz.

Afkule Manastırı

Kayaköy’ün tarihi siluetinin bir parçası olan Afkule, iki katlı bir bina olarak kayalar oyularak yapılmış. Aynı doğal yöntemlerle oyularak oluşturulan merdivenlerle çıkabileceğiniz bu manastır Elefterios adında bir keşişin çile makamıymış ama öyle bir manzaraya sahip ki pek öyle çile çekilecek bir yer gibi durmuyor.

Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Afkule Manastırı, çamlar arasından 5 km kadar yürüyünce karşınıza çıkacak muhteşem bir tarihi yapı. Gemiler Koyu istikametinde olan Afkule Manastırı deniz seviyesinden ise 400 metre yükseklikte konumlanıyor.

Hagios Elefterios olarak da bilinen Afkule Manastırı’na en kısa sürede ulaşmak için Kayaköy ziyaretinizden sonra dağ yolundan 3-4 km kadar yürümeniz gerekiyor. Kimilerine göre Hz. İsa’nın yıllarca yaşamış olduğu Afkule Manastırı, bir başka rivayete göre de papazların bu manastırda inzivaya çekilerek af dilerlermiş.

Ayios Elefterios adındaki keşişin inşa ettiği ve 10 metrelik bir alanda kayaya oyulu bir şekilde duran Afkule Manastırı’nın efsane bir deniz manzarası da bulunuyor. İblis Burnu, Rodos Adası ve Kurdoğlu Burnu’nun da görülebildiği Afkule Manastırı’nı görmeden Fethiye turunuzu sonlandırmamalısınız.

Amintas Kaya Mezarları (Kral Mezarları) 

Fethiye Amintas Kaya Mezarları (Kral Mezarları) 

Likya Dönemi’nin büyüleyici yapılarından biri de Telmessos Antik Kenti’nde bulunan kayalara oyulmuş mezarlar. 5 TL karşılığında gezebileceğiniz bu bölge, yaz döneminde 09.00-20.00 ve kış döneminde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Kral Amyntas gibi önemli isimler için hazırlanan bu mezarların girişleri kemerli bir yapıya sahip. Mezarda yatan kişinin yaşamına dair ipuçları verdiği düşünülen çeşitli fresklerle süslü olan bu bölge efsunkar bir resim gibi…

Fethiye Müzesi

Arkeoloji ve Etnografya bölümleri ile 1987 yılından beri ziyaretçilerine hizmet veren Fethiye Müzesi ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Kronolojik bir düzende sergilemenin yapıldığı müzede Kumrulu Genç Kız Heykeli, Izraza Anıtı gibi önemli eserler de bulunuyor.

Şehir Müzesi olarak da adlandırılan Fethiye Müzesi, ilçe merkezinde, kolay ulaşılabilir bir noktada yer alıyor. Telmessos başta olmak üzere Fethiye ve çevresinde bulunan antik kentlerdeki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin de olduğu Fethiye Müzesi’ne giriş ise tamamen ücretsiz.

Bizans, Roma, Helenistik, Arkaik ve Tunç Devri dönemlerinden kalma sayısız esere rast geleceğiniz Fethiye Müzesi, kış aylarında her gün 08.00-17.00; yaz aylarında da 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Telmessos Antik Kenti, Kaunos Mezarları, Kadyanda Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti gibi yerlerde yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan eserlerin sergilendiği Fethiye Müzesi’ni mutlaka bir rehber eşliğinde gezmenizi öneriyoruz.

1987 yılında hizmete giren Fethiye Müzesi’nin Arkeolojik Bölümü’nün yanı sıra Etnografya Bölümü’nün de olduğunu hatırlatalım. Muğla Fethiye ilçesine bağlı Kesikkapı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Fethiye Müzesi’ne Muğla merkezden kalkan minibüslerle veya Dalaman Havalimanı’ndan özel araçla kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Fethiye Eski Şehir

Fethiye Eski Şehir

Paspatur Çarşısı olarak da bilinen bu bölgede giyim, hediyelik eşya, takı gibi pek çok ürünün satışının yapıldığı dükkanlar yer alıyor.

400 yıldan fazladır bu bölgede kök salmış olan Fethiye Hamamı’nın bulunduğu Fethiye Eski Şehir, hala eski yapısını koruyor.

Dilerseniz bu tarihi atmosferde bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Zira burada pek çok kafe ve restoran da yer alıyor.

Balık Hali

Fethiye şehir merkezinde yer alan, şehrin deniz mahsulü alanında kalbi konumunda olan Balık Hali, sadece bu ürünlerin satışının yapıldığı yer değil, aynı zamanda yeme içme mekanları ile donatılmış harika bir alan.

Tarihi 1960’lı yıllara kadar uzanan Arasta, yani Fethiye Balık Hali’nin bulunduğu bölge, ilçenin ticari merkezi olma özelliğini de taşıyor. Çarşının içerisinde gezinirken karşınıza çıkacak olan “balık taşı”na mutlaka göz atmalı, satışa sunulan taptaze balıklardan seçip hemen orada pişirterek afiyetle yemelisiniz.

Balık mezatı da denilebilecek Fethiye Balık Hali 80’li yıllarda ise Kasapçılar Çarşısı olarak adlandırılıyormuş. O dönemlerde yoğunlukta olan kasap dükkanları yerini 2000’li yıllarda balık dükkanlarına bırakınca adı Balık Hali olarak değiştirilmiş.

Olta balıkçılığı, balık pişiriciliği ve deniz mahsulleri sektöründe öncü yerlerden biri olan Fethiye’de aklınıza gelebilecek her türde deniz ürününü tatma imkanınız var. 10-20 TL arasında değişen balık pişirtme ücretine bir de balığın kendi ücreti eklenince, esasında çok uygun fiyata leziz bir sofra kurdurabilirsiniz.

Yaz aylarında gece 02.00’ye kadar açık olan Fethiye Balık Hali, kış mevsiminde de genellikle 00.00’a kadar hizmet veriyor. Balık Hali’nde yeme içme mekanı da olan Cengiz Buğdaycı’nın sahibi olduğu Mercan Balık Restoran da ilk uğramanız gereken yer olmalı, bizden söylemesi…

Fethiye’deki Antik Kentler

Fethiye'deki Antik Kentler

Tatil ile tarihi ve kültürel aktiviteleri bir araya getirmeyi seven tatilciler için bir diğer ziyaret sebebi ise antik kentler. Fethiye, tarih boyunca pek çok medeniyete, kültüre ev sahipliği yaptığından, bölgede pek çok antik kent bulunuyor. Bu antik kentlerin belki de en ünlüleri, Letoon, Patara ve Telmessos antik kentleri.

Letoon antik kenti, geçmişte Likyalılara dinsel merkezlik yapmış bir kent. Burada tanrıça Leto, Artemis ve Apollon’a adanmış tapınaklar mevcut.

Patara Antik Kenti ise Afrodit’e adanan tapınağı ile ünlü olup, tarihte gerçekleşen ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapmış bir kent.

Tüm bu kentlerin dışında Caniada Antik Kenti, tiyatrosu, agorası, anıt mezarları ve stadyumu ile son yıllarda yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış bir yer.

Telmessos Antik Tiyatrosu, Fethiye Kalesi ve Gemiler Adası, yine Fethiye’de görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.

Fethiye'deki Antik Kentler

Karmilassos Antik Kenti/Kayaköy

Tarihi Milattan Önce 3 binli yıllara uzanan Kayaköy’ün bulunduğu bölgede Karmilassos Antik Kenti’nin kalıntıları yer alıyor. Müzekart ile girebileceğiniz Kayaköy Örenyeri’nde iki tane kilise, gümrük ve okul binaları ile eski tipte pek çok ev bulunuyor.

Ancak Müzekart’a sahip olmayanların bu kente girerken 6 TL ödemesi gerekiyor.

Fethiye Karmilassos Antik Kenti/Kayaköy

Xanthos Antik Kenti

Fethiye ilçe merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunan Xanthos Antik Kenti, Likya Uygarlığı ile Roma kültürünü tadabilmiş bir kent olarak günümüze kalıntılarını miras bırakan kentlerin arasında yer alıyor.

Ksanthos olarak da adlandırılan bu kentin Milattan Önce 2. yüzyılda Likya’nın başkentliği misyonunu yüklendiği ve Roma’dan sonra Bizans egemenliğini de tattığı biliniyor.

1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Xanthos Örenyeri’ne kış döneminde 8.30-17.00, yaz döneminde 8.30-18.30 saatleri arasında Müzekart ile ücretsiz olarak girmeniz mümkün. Müzekart’ınız yoksa bu örenyerinin 12 TL giriş ücreti bulunuyor.

Xanthos Antik Kenti Fethiye

Letoon Antik Kenti

Müzekart’sız girişlerde 8 TL karşılığında gezilebilecek Letoon Antik Kenti, bakirelik ve avcılıkla nam salan Artemis ile Güneş Tanrısı olan Apollon’un annesi Leto’ya adanan bir kent.

Fethiye ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 65 km olan bu antik kentte kazı çalışmaları suyun altından devam edilmesi gerekmiş. Çünkü Leto’ya adanmış tapınakların bulunduğu bu yerin büyük bir kısmı hala keşfedilmek üzere suların altında gizleniyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırdığı tarih ise 1988 yılına denk geliyor.

Fethiye Letoon Antik Kenti

Patara Antik Kenti

Fethiye ile Kalkan’ın arasında konumlanan Patara Antik Kenti, Müzekart ile gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Milattan Önce 7. yüzyıldan da eskiye giden geçmişin yükünü omuzlamış bir kentten arda kalanları Müzekart olmadan gezeceksiniz 20 TL ödemelisiniz.

Apollon’un doğumuna şahit olduğu rivayet edilen bu kentin atmosferi daha girer girmez sizi etkisi altına alacak.

Fethiye Patara Antik Kenti

Pınara Antik Kenti

Yağlı boya tablosunu andıran ve tanrı ile insanın sanatsal yeteneklerinin buluştuğu Pınara Antik Kenti, Likya’nın üç oy hakkına sahip önemli merkezlerinden biri olmuş. Zaman içinde çeşitli nedenlerden deformasyona uğrasa da hala namütenahi güzelliğiyle büyülüyor.

Kayaların oyulmasıyla elde edilen mezarları ve surlarla sarmalanmış akropolüyle yaz döneminde 09.00-20.00, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık.

Pınara Antik Kenti Fethiye

Telmessos Antik Kenti

Milattan Önce 5. yüzyıla tarihlenen geçmişiyle Likya ruhunu Fethiye’de yaşatmayı sürdüren antik kentlerden biri olan Telmessos, çeşitli kültürlerin kucaklaştığı mistik bir alan.

Apollon’u tanrısı bilen toplumun kehanet merkezlerinden olan ve 6 TL karşılığında gezebileceğiniz Telmessos Antik Kenti, bünyesinde barındırdığı kaya mezarlarıyla ve görkemli antik tiyatrosuyla göz dolduran bir ihtişama sahip.

Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti

Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti Fethiye

Merkezden takribî 30 kilometrelik mesafede bulunan Kadyanda Antik Kenti’nde yerleşim, bünyesinde koruduğu kalıntılara bakıldığında Milattan Önce 5. yüzyıla tarihleniyor. Hamam, tiyatro, agora gibi pek çok tarihi detaylarıyla ziyaretçilerini ağırlayan Kadyanda’da yer yer kaçak kazı çalışmaları gözlenmiş.

Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Üzümlü beldesinden 400 metre yukarıda yer alan bir eski uygarlık. Fethiye ilçe merkezine 24 km uzaklıkta konumlanan Geyran Dağı’ndaki bir tepe üzerine kurulu bir kent.

Antik çağlarda bir atletizm merkezi olarak kullanılan bu kent, Likyalılara katılmış son kent olma özelliğini taşıyor. Milattan Önce 3000’lere kadar uzanan tarihi dokusu ile fark yaratan antik kentin etrafı ise çam ağaçlarıyla örülmüş durumda.

Kentin manzarası ise olağanüstü görüntülere ev sahipliği yapıyor. Fethiye Körfezi’ni de içine alan bu manzara, seyretmeye doyulamayacak kadar güzel. Antik kentte rahatça gezilebilmesi açısından 1992 yılında 2,5 km uzunluğunda bir gezinti yolu yapılmıştır. Bölgeye ulaşabilmek için ana giriş yolundan sonra biraz dik bir tepeye tırmanmanız gerekiyor.

Kadyanda Antik Kenti’nde bulunan kalıntıların çoğu Roma dönemine ait olmakla birlikte Roma döneminden kalma Helenistik tiyatro kalıntılarını da görmek mümkün. Bunun yanı sıra hamam, koşu pisti gibi kalıntılar da kentte yerlerini korumuş durumda.

Antik kentte geniş bir stadyum kalıntısına rastlayabilir, eski çağlardaki insanların spora olan meraklarını bizzat görebilirsiniz. Kentte çok fazla sarnıç kalıntısına da denk gelmeniz olası. Bu durum da o dönemlerde yaşayanların ciddi bir su sorunu ile karşılaşmış olduklarını gözler önüne seriyor. Hatta su sorunu yüzünden kentin terk edilmiş olabileceği de söylentiler arasında.

Kadyanda Antik kenti aynı zamanda Lykia tipi mezar kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Kadyanda Antik Kenti’ni gezmek için giriş çıkış saatlerini bilmenizde yarar var. Bu saatler, yaz sezonunda 9.00 – 19.00; kış sezonunda ise 08.00 – 17.00 arası.

Ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu antik kentte yaşayanların göç sebebinin ise su sorunu olduğu tahmin ediliyor.

Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti Fethiye

Pydnai Antik Kenti

Patara Plajı’na çok yakın mesafede bulunan Pydnai Anti Kenti, tarihte bölgede gerçekleşen depremlerden dolayı neredeyse kaybolma evresine gelmiş. Ancak kuş bakışı bakıldığında plajla beraber doyumsuz bir manzaranın parçası haline gelen kent surları hala seçilebiliyor.

Arsada Antik Kenti

Pek çok tarihi güzelliğini yerin altında saklayan bu antik kentin Likya mezarlarıyla sur duvarları gün yüzüne çıkmış sadece. Arkeolojik kazılar yapıldığı zaman tarihin karanlık bir köşesini aydınlatacağa benziyor.

Araxa Antik Kenti

Fethiye’deki Evren Köyü’ne oldukça yakın bir mesafede bulunan Araxa Antik Kenti, kendine dair pek ipucu vermiyor. Likya Birliği’ne dahil olduğu tahmin edilen bu antik kentte kale, kaya mezarı gibi dokuların kalıntıları bulunuyor.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti Fethiye

Troya Savaşı’nda yer aldığı düşünülen Tlos Antik Kenti, Müzekart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Yaka Köyü’nde yer alan bu antik kent UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Sur duvarlarıyla çevrili bu kentin yamaçlarında oyularak biçimlendirilmiş mezarlar bulunuyor. Hamam, stadyum, kilise gibi yapıların kalıntılarının keyfini sürmek için bu kente bir uğrayabilirsiniz. Müzekart yoksa 6 TL ücret ödeyerek Tlos Antik Kenti’ne girebilirsiniz.

Fethiye’nin Doğal Güzellikleri 

Fethiye Plajları ve Koyları 

Ölüdeniz, Muğla

Fethiye ülkemizin en güzel deniz tatili mekanlarından bir tanesi. Özellikle Ölüdeniz sadece Türkiye’de değil dünyada da en çok tanınan plajlardan. Ancak Fethiye plajları Ölüdeniz ile kısıtlı da değil.

Müthiş doğasıyla Kelebekler Vadisi, özellikle gençlerin uğrak yeri olan Kabak Koyu, yemyeşil ağaçların içerisinde Katrancı Koyu ve şehir merkezindeki Çalış Plajı en bilinen diğer koy ve plajlardan. Türkiye’nin mavi merkezlerinden olan Fethiye’deki en güzel plajlar hakkında tüm detaylara linkteki yazımızdan edinebilirsiniz.

Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı

Fethiye merkez sahilini baştan başa geçme fırsatı veren Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı projesi ile ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler, yapılacak aktiviteler listesine bir şey daha eklemiş oldu. Sadece turistlerin değil, aynı zamanda Fethiyelilerin de spor ve yürüyüş için sıklıkla tercih ettiği Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın en sonunda ise 4 km uzunluğa sahip Çalış Plajı yer alıyor.

Kitesurfing (uçurtma sörfü) ve rüzgar sörfü der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Çalış Plajı’nda gün boyu keyifli akit geçirdikten sonra Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nı sondan başa yürümeyi de tercih edebilirsiniz. Yıl boyu dalgalı denizi ve rüzgarlı havası ile su sporlarının vazgeçilmezi haline gelen Çalış Plajı’nın son noktası olduğu Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın başlangıç noktası ise Fethiye merkez.

Tam tamına 1603 metre uzunluğundaki Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı projesi içinse denize 30 metre dolgu yapılmış. Sadece yürüyüş, spor, aktivite olarak değil, rekreasyon için de harika bir proje gerçekleştiren Fethiye Belediyesi, Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı için herhangi bir ücret de talep etmiyor.

Cahit Gündüz Caddesi 779. Sokak’tan başlayan ve Çalış Plajı’nda sona eren, 1,5 km’yi aşkın Yeni 3. Etap Yürüyüş Bandı’nın devamında ise bisiklet yolları, yeme içme mekanları vb. ile karşılaşacaksınız.

Kordon

Parklar, yeşil alanlar, dinlence yerleri, yeme içme ve eğlence mekanları ve bir de enfes bir deniz manzarası eklenince ortaya Fethiye Kordon gibi bir yer çıkıyor haliyle.

İlçenin şüphesiz gece hayatının en renkli yeri olan Kordon’da her müzik tarzına uygun eğlence mekanına denk gelebilir, envaiçeşit Akdeniz lezzeti ve deniz mahsulünün tadına bakabileceğiniz yeme içme mekanında denize karşı ziyafet çekebilirsiniz.

Özellikle gece ışıklandırmaları ile bambaşka bir hal alan Fethiye Kordon’daki küçük teknelerin birinin gidip diğerinin gelmesini izlemek bile ayrı bir keyif veriyor insana.

Yemek sonrası deniz kenarında yürüyüş yapabileceğiniz ya da bisiklet sürebileceğiniz alanın da olduğu Fethiye Kordon, 5 km’lik yürüyüş bandına sahip.

Aşıklar Tepesi

Fethiye’yi ayaklarınız altına almak ve nefis bir manzaranın tadını çıkarmak üzere ilk fırsatta Aşıklar Tepesi’nin yolunu tutmalısınız. Bu güzel ve dingin atmosferi bir de en tepeden soluma deneyimini yaşamadan Fethiye’den sakın ola ayrılayım demeyin.

Kafe, market, büfe vb. yerlerin bulunmadığı, sadece olağanüstü bir deniz manzarası ile baş başa kalacağınız Aşıklar Tepesi, Fethiye’de en çok ziyaret edilen yerlerin de başında geliyor.

Hisarönü

Aktif gece hayatı ile ünlenen ve sabahın ilk ışıklarına kadar sınırsız eğlence vadeden eğlence mekanlarının yan yana sıralanmış olduğu Hisarönü, açık ara Fethiye’nin en renkli yeri.

Gündüzleri Ölüdeniz’den deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarabilir, gece de 4 km uzaklıktaki Hisarönü’ne giderek Fethiye gece hayatını deneyimleyebilirsiniz. Konaklama açısından da burada birden çok tesisin olduğunu söyleyebiliriz.

Ölüdeniz ve Fethiye’den sık aralıklarla hareket eden dolmuşlar ile kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz Hisarönü, yerli ve yabancı ünlü DJ’lerin sahne aldığı birbirinden eğlenceli mekanlara ev sahipliği yapıyor.

Karaağaç Alınca Köyü

Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan Karaağaç Alınca Köyü, bu rotayı yürüyerek veya bisikletle tamamlamak isteyenlerin en çok sevdiği mola noktalarından biri oluyor.

Sadece dinlence ve yeme içme yerleri değil, aynı zamanda bir kamp alanının da olduğu Karaağaç Alınca Köyü’nün muazzam kuş bakışı manzarası ise kesinlikle görülmeye değer.

Yediburunlar Köyü

Dalaman Havalimanı’ndan yaklaşık 50 km’lik bir yol katettikten sonra varacağınız Yediburunlar’ı tam anlamıyla keşfetmek isteyenlerin ilk tercihi Suv tipi arazi aracı kiralamak oluyor. Havalimanından araç kiralamadıysanız eğer terminalden kalkan toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.

Girişe gelmeden dağ keçilerinin sizi karşılayacağı Yediburunlar Köyü merkezine 10 dakikalık sürüş mesafesinde olan Yediburunlar Light House adındaki konaklama tesisi, ünü Fethiye sınırlarını aşmış, eşsiz manzarası, çevresindeki doğal güzellikleri ve dört dörtlük hizmeti ile öne çıkıyor.

Denizden 600 metre yükseklikteki Yediburunlar Light House ile Yediburunlar Köyü’nün de namı aldı yürüdü desek yanlış olmaz. Türkiye’de yoga yapılabilecek oteller arasında da ilk sırada gelen Yediburunlar Light House oteline tadacağınız her lezzet de doğanın bağrından kopup gelmiş organik tatlardan oluşuyor.

Gizlikent Şelalesi

Muğla’nın Fethiye ilçe merkezine 40 km uzaklıkta; Antalya yolu üzerinde bulunan Saklıkent veya diğer bir adıyla Gizlikent Şelalesi, serin sularla buluşabileceğiniz, sıcak yaz günlerinde sizi ferahlatabilecek eşsiz bir manzaraya sahip doğa harikası.

Fethiye ilçesinin eşsiz doğa güzelliklerinden biri olan Gizlikent Şelalesi, ulaşımı biraz meşakkatli olmasına rağmen, sonuca ulaştığınızda muhteşem manzara ile karşılaşma imkanı bulacağınız bir yer.

Yaka Gizli Vadi & Yakapark

Yaka Gizli Vadi, Fethiye – Antalya karayolu üzerinde; biraz içeri kısımda bulunan, buz gibi kaynak sularının oluşturduğu bir şelale üzerine kurulu, doğa güzelliklerinin yanı sıra serin havasıyla da dikkat çeken bir yer.

Bu güzel doğa harikası yere Şelale Park da deniliyor kimi zaman. Fethiye’nin gizli cennetlerini keşfetmeyi düşünüyorsanız, Saklıkent Kanyonu’ndan sonra buraya da mutlaka uğramalısınız.

Yeşil Vadi

Fethiye’ye sadece 20 km uzaklıktaki doğa harikası yer henüz çok fazla kişi tarafından keşfedilmemiş ama yakın gelecekte, ilçe merkezinin Sıçaklığından bunalanların buraya gelip serinlemelerini sağlayacak muhteşem bir vadi.

Gidiş yolunun biraz bozuk olması, bu muhteşem yeri görmenizi sakın engellemesin.Fethiye ilçe merkezinden Yanıklar Köyü istikametine doğru ilerlemeniz gereken yol sadece 20-30 dakikada varabileceğiniz bir yer. 3 ila 10 metre uzunluğundaki ağaç dallarının üzerinde kurulmuş kamp çadırlarına sıklıkla rastlanılan bir yer.

Yeşil Üzümlü Köyü

Hem tarih dokusu hem de doğallığı ile daha yeni yeni keşfedilmeye başlanmış şirin bir köy, Yeşil Üzümlü Köyü… Fethiye şehir merkezine sadece 18 km uzaklıktaki bu yer, Toros Dağları’nın eteklerinde konumlanmış, mis kokulu çam ağaçlarıyla çevrili doğa harikası bir yer.

Deniz seviyesinden sadece 500 metre yüksek olan bu köyde yeşilin her tonuna rastlamak mümkün. Dağın eteklerinde bulunan bu yeşil ve verimli ovada yetişen ürünler de bir o kadar değerli ve de leziz.

Genellikle daha sakin bir tatil geçirmek isteyenler, bu köyde rahatlıkla villa kiralayabilir, eşsiz doğa dokusunda vakit geçirebilirsiniz. Villalarda bulunan size ait havuzlarda serinleyebilir, bir süreliğine bile olsa şehir yaşantısının o kaosundan uzaklaşmış olursunuz.

Fethiye merkeze olan yakınlığı sayesinde çevre gezileri düzenleyebilir, hem köy yaşantısında vakit geçirebilir ve hem de Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olan Fethiye ve civarını gezme fırsatı bulabilirsiniz

Faralya

Faralya Fethiye

Resmi adı Uzunyurt olan Faralya, görenin âşık olacağı cinsten bir köy. Doğal yaşamın emareleriyle karşılaşabileceğiniz Faralya’nın zorlu yolları, tırmanış tutkunu olanların bayılacağı bir parkura sahip. Ölüdeniz’in bir koyu olan bu enfes köyün Kelebek Vadisi’ne yakın oluşu burayı özel kılan özelliklerden biri.

Fethiye’de Yapılacak Aktiviteler

Saymakla bitmeyecek doğal güzellikleri peşi sıra bünyesine katmış olan Fethiye’de yapabilecekleriniz kafanızı biraz yorabilir. Çünkü tüm bunları yapmaya vakit yetiremeyeceksiniz. Birbirinden cazip bu aktivitelerin içinden seçim yaparken gerçekten yorulacaksınız.

Plajlarında uzanıp denizine girmek, aqua parklarda vakit geçirmek, doğa yürüyüşlerine çıkmak derken daha sayarken gözünüz korkmasın. İşte seçmenizi kolaylaştıracak detaylarla karşınızdayız:

  • Motocross tutkunları için sevindirici bir haber: Akdeniz Off Road Park’taki pistlerde harika vakit geçirebilirsiniz. Doğayla iç içe daha geniş alanda maceraya peşine düşmek isterseniz de ATV veya Jeep ile Saklıkent, Kayaköy, Ölüdeniz keşfinizi bekliyor.

Fethiye'de Yapılacak Aktiviteler

  • Babadağ’dan yapacağınız yamaç paraşütü keyfi bambaşka. Çünkü Ölüdeniz’den Dalaman sahillerine doğru geniş bir çerçeveden bakacaksınız Fethiye’ye. Bu kuş bakışı yaşayacağınız zevki ilk kez tecrübe edecek olanlar da endişelenmesin. Zira uzmanlardan ders alma şansına sahip olacaksınız. Yamaç paraşütü 300 TL’yi bulan fiyatlara mal oluyor ama bir kez kendini rüzgâra bırakınca yeniden yaşamak için sabırsızlanacağınız bir tecrübenin hayaliyle yaşamınıza devam edeceksiniz.

Fethiye'de Yapılacak Aktiviteler

  • Doğa yürüyüşleri ilginizi çekiyorsa Likya Yolu üzerindeki trekking rotaları tam size göre. Ölüdeniz’in manzarasına doyacağınız bu yolculukta deniz havasının rahatlatıcı ambiyansına kapılıp gideceksiniz. Ayrıca yolunuz Kelebek Vadisi’ne düştüğünde endemik türlerin de aralarında yer aldığı pek çok kelebekle ahbaplık edebilirsiniz. Faralya’ya vardığınızda ise huzurun kollarında uyuyup dinlenebilirsiniz.
  • Rüzgâr sörfüyle aranız iyiyse Çalış Plajı’na bir uğramanızı öneriyoruz. Fethiye Surf Center adıyla hizmet veren sörf merkezi, birkaç saat içinde bu sporu öğrenmenizi sağlıyor. Üstelik lisanslı kurslara devam ederseniz VDWS (Verband Deutscher Windsurfing und Wassersportschulen) lisansına sahip olma şansınız da var. Windsurfing olarak bilinen bu spor için alternatif adresler ise Ölüdeniz Plajı’na veya Göcek koylarına doğru uzanabilirsiniz.
  • Uçurtma sörfü anlamına gelen kitesurfing için bilmeyenlerin mutlaka ders alması gerekiyor. Üstelik alanında profesyonel olan hocalardan ders alabiliyorsunuz burada. Yine Çalış Plajı bu spor için mükemmel bir lokasyon. Yelken için de 6 saatlik ders almanız yeterli. Daha sonra yelkenli kiralayarak tarifi imkansız bir deneyim yaşayacaksınız.
  • Fethiye’nin Eşen Çayı üzerinde oldukça popüler olan iki spor var. Biri kano, diğeri rafting. Değişik zorluk derecelerinde parkurları olan bu bölgenin yanı sıra Patara Antik Kenti de bu sporlar için iyi bir seçim olacaktır. Dalış düşünüyorsanız Kızılada Feneri, Afkule, Soğuk Mağara, Amphora ve Akvaryum Koyu gibi sayısız dalış noktası bulunuyor Fethiye’de.
  • Özellikle grup olarak tatile gittiyseniz, mutlaka jeep safariye katılmalısınız. Sabahın erken saatlerinden, akşamın karanlığına kadar süren jeep safari turu sizi Tios Antik Kenti’ne, Yakapark’a, Saklıkent Kanyonu’na götürecek. Safariye katılanlar günün sonunda rafting ve çamur banyosunu da deneyimleme fırsatı buluyor. Yol boyunca su savaşı yapmayı da unutmayın.

Fethiye'de Yapılacak Aktiviteler

  • Sıra geldi şu meşhur “mavi yolculuk” seçeneğinize. Fethiye’nin koylarından çeşitli güzergahlarda ilerleyen teknelerle açılarak masalsı bir yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz. Ölüdeniz’den hareket eden teknelerle ortalama 55-60 TL gibi bir ücrete günübirlik turlara katılmanız mümkün. 12 Adalar’a giden tekneler Akvaryum Koyu, Katrancı Adası, Yassıca Adası, Kızılada ve Göcek Adası gibi noktalarda birer saat geçiriyor. Kelebek Vadisi için hareket eden teknelerle de Mavi Mağara, Akvaryum Koyu, Kelebekler Vadisi, Saint Nicholas Adası, Deve Plajı ve Soğuksu Koyu gibi adreslere uğrayabilirsiniz. Bu tarz turlara genellikle rehberlik, ulaşım, yemek, sigorta ve tur ücretleri dahil oluyor.
  • Eğer birkaç günlük turları değerlendirmek isterseniz Kekova, Yunan Adaları, Datça, Gökova, Marmaris, Bodrum gibi turistik bölgelerde de vakit geçirmeniz mümkün olabiliyor. Buraları da görmek vakit geçirmek isterseniz aşağıdaki rehberlerimize muhakkak göz atın!
  1. Bodrum Gezilecek Yerler Rehberi
  2. Datça Seyahat Rehberi
  3. En Kolay Ulaşılan Yunan Adaları
  4. Marmaris Gezi Rehberi
  5. Milas Seyaahat Rehberi
  6. Akyaka – Azmak Nehri Yolculuk Rehberi

Fethiye’ye Ulaşım

Türkiye’nin en önemli turistik destinasyonlarından biri olan Fethiye, her şehirden ve bölgeden kolay ulaşılabilir olmakla birlikte ziyaretçilerine hem kara yolu hem de hava yolu alternatiflerini sunuyor. Muğla’nın Fethiye ilçesinin diğer il ve ilçelere olan mesafesi ile ulaşım alternatiflerine göz atmak için yazının devamını okuyabilirsiniz:

Hava Yolu ile Ulaşım

Milas-Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı olmak üzere iki ayrı havalimanına birden ev sahipliği yapan nadir şehirlerden biri de Muğla’dır. Tabii Fethiye’ye ulaşım sağlayacağınız için buraya en yakın konumda bulunan Dalaman Havalimanı’nı tercih etmeniz gerekiyor.

Fethiye’den sadece 44 km mesafede konumlanan Dalaman Havalimanı’na vardıktan sonra ise tek yapmanız gereken direkt ulaşım hizmeti veren transfer araçları veya otobüsleri kullanmak ya da araç kiralamak.

Antalya Havalimanı üzerinden Fethiye’ye ulaşacakların da yaklaşık 2,5 saatlik bir yol katetmesi gerekiyor. Onur Air, Pegasus Havayolları, Türk Hava Yolları gibi hava yolu şirketlerinin İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan haftanın 7 günü direkt uçuş seferleri bulunuyor.

Dalaman Havalimanı, Antalya Havalimanı veya Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Fethiye merkeze gitmek isteyenler araç kiralamayıp, Havaş ve Mutaş otobüslerini de tercih edebilir. Sabah erken vakitten gece 2-3’e kadar seferleri bulunan bu otobüsler rahat, güvenilir ve de ekonomik ulaşım hizmeti veriyor.

Dalaman Havalimanı’ndan 40-45 dakikada varacağınız Fethiye merkeze İzmir, Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerden hava yolu ile ulaşmak da gayet kolay.

Kara Yolu ile Ulaşım

Akdeniz Bölgesi’nin batısında konumlanan Fethiye, Muğla şehir merkezinden 130 km uzaklıkta ve Burdur, Denizli ve Antalya ile sınırlarını paylaşıyor. D400 karayolu üzerinden dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de otobüsle ulaşım sağlayabileceğiniz Fethiye’ye Türkiye’nin dört bir yanından otobüs seferi bulmak mümkün.

İstanbul veya İzmir’den Fethiye’ye özel aracınız ile ulaşacaksanız eğer öncelikle Muğla şehir merkezine gelmeli, ardından Sakar Yokuşu’ndan inip, sırasıyla Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’ı geçmelisiniz. Sonra da Göcek Tüneli’ni geçip Fethiye’ye ulaşabilirsiniz.

  • Muğla merkez – Fethiye: 120 km (2 saat)
  • Denizli – Fethiye: 185 km (3 saat 15 dakika)
  • Antalya – Fethiye: 200 km (3,5 saat)
  • İzmir – Fethiye: 340 km (5 saat)
  • İstanbul – Fethiye: 810 km (11,5 saat)
  • Ankara – Fethiye: 617 km (9 saat)

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız