Göbeklitepe Nerede? Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir?

0
5511

Göbeklitepe, insanlık tarihinin ve dünyanın bilinen en eski yerleşim alanıdır. Kazı çalışmaları 1995 yılından bu yana devam eden antik bölgede, bu zamana kadar ortaya çıkan eserler ziyarete açılmıştır.

Alanda; T biçiminde yapılmış 10-12 adet dikilitaşın yuvarlak bir alana dizilmiş olan kalıntıları görülür. Bu taşların üzerinde çeşitli insan el ve kol ile hayvan figürlerine, soyut çizimlere de rastlanmaktadır.

Göbeklitepe, Mısır Piramitleri ve İngiltere’de bulunan Stonehenge yapılarından çok daha eski bir tarihe uzanmaktadır.

Göbeklitepe Nerededir?

Göbeklitepe, Urfa

Göbeklitepe, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Şanlıurfa ilinin Haliliye ilçesine bağlı olan Örencik Köyü yakınlarında bulunmaktadır.

Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa Göbeklitepe

Göbeklitepe’ye hava yolu ve kara yolu üzerinden gidebilirsiniz. Uçak, otobüs, özel araç alternatiflerinden herhangi birini tercih etmeniz mümkün

Göbeklitepe’ye Otobüs İle Ulaşım

Göbeklitepe’ye gitmek için önce Şanlıurfa’ya gitmeniz gerekmektedir. Şanlıurfa’ya vardıktan sonra şehir merkezindeki Abide durağından saat 10.00 ve 16.00’da kalkan 100 numaralı şehir içi otobüsleri ile gidebilirsiniz.

Şanlıurfa’ya gidiş için ise, Şanlıurfa otobüs bileti için ülkenin diğer şehirlerinden düzenli sefer düzenleyen otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.

Göbeklitepe’ye Uçak İle Ulaşım

Göbeklitepe’ye uçakla gitmek için Şanlıurfa’ya uçuş yapmanız gerekmektedir. GAP Havalimanı’ndan Göbeklitepe’ye direkt ulaşım bulunmadığı için önce şehir merkezine gitmelisiniz.

Havalimanından şehir merkezine HAVAŞ servisleri, şehir içi belediye otobüsleri, taksi ya da araç kiralama alternatiflerinden birini kullanarak geçebilirsiniz. Şehir merkezine ulaşmanız sadece 35-40 dakika sürecektir.

Şehir merkezine vardığınızda Göbeklitepe’ye gitmek için araç kiralayabilir ya da Abide durağından kalkan belediye otobüslerini kullanabilirsiniz.

Şanlıurfa uçak bileti  Türkiye’nin her şehrinden direkt ya da aktarmalı uçuşlar düzenlenmektedir.

Göbeklitepe’ye Bireysel Araç İle Ulaşım

Göbeklitepe’ye özel aracınızla ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Marmara Bölgesi’nden giderken O-4 ve E-90 yollarını kullanarak 14-20 saat arası süren bir yolculuk sonunda varış sağlayabilirsiniz.

Ege Bölgesi’nden gitmek için E-90 yolunu kullanarak, 14-20 saat arası bir yolculuk sonunda Şanlıurfa’ya ulaşabilirsiniz.

Karadeniz’den ve Doğu’dan giderken Erzurum-Bingöl Yolu/D950 üzerinden yol haritanızı çıkarabilirsiniz. 10-15 saat süren bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Akdeniz’den giderken E-90 yolunu kullanarak, 8-11 saat arası süren bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Güneydoğu’dan araçla gitmek için Adıyaman yolu üzerinden 2-5 saat arası süren bir yolculuk sonunda Şanlıurfa’ya varabilirsiniz.

Şanlıurfa şehir merkezine vardıktan sonra özel aracınızla D400 yolu üzerinden ortalama olarak 25 dakika süren bir yolculuk yaparak Göbeklitepe’ye ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız