Isparta Gül Hasadı Festivali Ne Zaman?

0
1931

Kokusu sarhoş eden, bir damlası altın değeri taşıyan gül yağının serüvenine ortak olmaya ne dersiniz?

Her yıl uyanan doğayla birlikte tomurcuk açan gül dallarından baharı devşirmek isteyenler için dünyanın belirli yerlerinde özel festivaller düzenleniyor.

Elbette ilk olarak yönümüzü ülkemize çeviriyoruz ve mayıs ayında Isparta yollarına düşüyoruz.

Isparta Gül Hasadı Festivali

Isparta Gül Hasadı Festivali Ne Zaman?

Isparta Gül

Isparta’da her yıl mayısın 15’inden haziran ortasına kadar olgunlaşan güllerin hasadı gerçekleşiyor. Son yıllarda bu muhteşem deneyime ortak olmak isteyenlerin de katıldığı hasat şenliği boyunca Isparta caddeleri, sokakları ve bahçeleri güllerle donanıyor. 150 yıllık geçmişe sahip olan Isparta gülünün ilk yetiştiricisi olan Gülcüzade İsmail Efendi, 1889 yılında Bulgaristan’a bağlı Kızanlık bölgesindeki Gül Vadisi’nden getirdiği fidanları ekerek uzun yıllar süren uğraşlarla gül yağı üretimine başlayabilmiş. Onun başarılı olan girişiminin ardından Isparta’da gül yetiştiriciliği yaygınlaşıp bugünkü halini almış.

Bugün dünyanın gül ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da her yıl düzenlenen Gül Hasadı Festivali, her yıl daha çok konuk ağırlıyor. Gülün dalından girdiği şişeye kadar olan yolculuğuna ortak olan konuklar, sabah 5’te başlayan gül hasadına katılarak güneşin kızdırıcı ışıklarına kadar yani saat 10’a kadar gül toplamaya yardım ediyorlar. Isparta’da gül yağı üretimine uygun olan pembe Şam gülleri; Rosa Damascena, Isparta Gülü ve Sakız Gülü adlarıyla da biliniyor. Pembe renkli, yarım katmerli ve güçlü bir kokuya sahip olan bu bitki türü çok yıllık, dikenli ve kışa dayanıklı oluşuyla ünlü.

Isparta’da Gezilecek Tarihi Yerler

Isparta Gül

Baharın en güzel günlerinde bir hafta sonunuzu Isparta ve çevresini gezmeye ayırmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü Ege’nin bu gül kokulu şehrinin çevresinde tadılacak çok lezzet görülecek çok yer var.

Gül hasadı sonrası Isparta’nın tarihi ve tursitik yerlerine doğru keyifli bir keşif gezisi düzenleyebilirsiniz. Tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız, Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti’ni mutlaka görmeniz gerek. İlk yerleşimin 12 bin yıl öncesine dayandığı antik kentte pek çok yapı bozulmadan günümüze ulaşmış. Akdeniz Bölgesi’nin Pisidia olarak anılan kısmından çıkarılan paha biçilmez heykelleri ve mezar taşlarını ise Isparta Müzesi’nde görebilirsiniz. Isparta’nın en önemli tarihi yerlerinden Ertokuş Medresesi ve Aya Baniya Kilisesi de Isparta’da görülecek yerler listenizde yer alabilir.

Akdeniz’de Kayak Keyfi: Davraz Kayak Merkezi

Ekvatora en yakın kayak merkezi olarak nam salan Davraz Kayak Merkezi, Antalya’ya tatile gelenlerin sabah kayağa gidip öğleden sonra denize girebileceği mesafede yer alımasıyla oldukça ilgi görüyor. Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen Davraz Dağı, 2635 metre zirve yüksekliğiyle Türkiye’nin sevilen kayak merkezleri arasında yerini aldı. Isparta’ya gelmişken bu kayak merkezini de görmek hatta kayak yaparken Eğridir Gölü’nün manzarasını seyretmek ilginç olabilir.

Isparta’dan Ne Alınır?

Gül kokulu kentten gülle ilgili her şeyi almanız neredeyse farz. Zaten bunca güzel kokunun ve rengin arasında alışveriş yaparken kendinizi kaybedebilirsiniz. Gül yağı, gül suyu, gül reçeli, güllü lokum ve bilumum güllü kozmetik ürünü albenileriyle sizi cezbedecek. Isparta’dan alabileceğiniz bir diğer kalıcı ürün ise Isparta halıları. Doğanın en güzel desenleriyle dokunan Türkmen halıları, dünya halıcılığında özel bir yere sahip. Isparta sadece gülleriyle meşhur da değil, Isparta Keçiborlu’daki Lavanta Kokulu Köy de lavanta bahçeleriyle sizi büyüleyecek ayrı bir güzelliğe sahip. O konudaki yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

Akdeniz’in sakin ve sıcak kanlı şehri Isparta, yaylaları, rengarenk gölleri ve enfes doğasıyla görülecek şehirler listenizde yer alsın. Biraz gül kokusu, biraz orman havasıyla hayata tatlı bir mola vermek için bahardan güzel bahane mi var?

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız