İstanbul’daki En İyi 17 Güllaç Mekanı

0
2837

Pek çoğumuz için iftar sofralarının pideden sonraki vazgeçilmezlerinden biri de şüphesiz güllaç.

Güllaç Osmanlı Dönemi’nde de iftar sofralarının öne çıkan lezzetlerinden biriydi. Osmalı Dönemi’nde özellikle Saray Mutfağı’nın ve şehzade sofralarının olmazsa olmazı olan güllaç hazırlanırken, nişasta ve su ile hazırlanan yufkalar incecik açılarak kurutuluyor sonrasında ise süt ve şeker ile ıslatılıp afiyetle yeniliyormuş. Zamanla bu sütlü şeker karışımına gül suyu da eklenmeye başlanmış ve tatlı güllü aş adını almış.

Yıllar içinde ismi güllaç olarak değişen ve mutfaklardaki yerini daim kılan tatlı günümüzde de Ramazan ayının en aranan lezzetlerinden.

Son yıllarda mutfakların modernleşmesi, yeme içme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte güllaç da farklı şekillerde sunulmaya başladı. Kimi zaman rafine şeker kullanılmadan tatlandırılan güllaç kimi zamansa tadını arasına ve üzerine koyulan meyvelerden alıyor.

Fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişlerin olmazsa olmazı olduğu güllacı muhallebi ile birleştirenler bile var.

Gelin, kendine sadece Ramazan ayında sofralarda yer bulabilen, hafif ve son derece lezzetli bir tatlı olan güllacı İstanbul’da nerelerde yiyebilirsiniz bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Şekerci Cafer Erol

Güllaç

İstanbul’un en keyifli tatlıcılarından olan Şekerci Cafer Erol’un iri kırılmış Antep fıstığı ve çilek ile tatlandırdığı güllacının tadına doyamayacaksınız.

Muhteşem atmosferi ile sizi bir anda saran Kadıköy’deki şubesine giderseniz keyfinize keyif katabilirsiniz, benden söylemesi.

Emirgan Sütiş

İstanbul’un en güzel manzarasına sahip yerlerinden birinde, eşsiz bir boğaz manzarası eşliğinde güllaç yemek isterseniz Emirgan Sütiş en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.

Hafız Mustafa

Her ne kadar şerbetli tatlıları ile öne çıksa da ramazan ayı boyunca güllaç bulabileceğiniz yerlerden biri de Hafız Mustafa.

Tercihinizi Hafız Mustafa’nın tarihi yarımadadaki şubesinde gitmekten yana kullanırsanız ramazanın geleneksel ruhunu daha iyi hissedebilirsiniz.

Saray Muhallebicisi

Sütlü tatlı denilince akla ilk gelen yerlerden biri de tabi ki Saray Muhallebicisi.

Sadece Ramazan ayına özel hazırladıkları arası bol cevizli üzeri Antep fıstıklı bu enfes güllacı bir çok şubesi bulunan Saray Muhallebicisi’nden size en yakın olana giderek tadabilirsiniz.

Köşkeroğlu Baklava

Tam tadında yumuşacık bir güllaç yemek isterseniz Karaköy’ün en eskilerinden Köşkeroğlu en lezzetli adreslerden bir tanesi.

Köşkeroğlu’nda güllaç yerseniz yanında bir bardak da tavşan kanı demlenmiş çay içmeyi unutmayın derim.

Karaköy Güllüoğlu

Güllaç

Her ne kadar Güllüoğlu adını duyunca akıllara ilk olarak baklava gelse de sadece Ramazan ayına özel hazırladıkları güllacına da hayranı olacaksınız, demedi demeyin.

Murat Muhallebicisi

Hem Anadolu Yakası’nda hem de Avrupa Yakası’nda şubesi bulunan Murat Muhallebici’si sütlü tatlı denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri.

Ramazan ayı boyunca hazırladıkları güllacının lezzeti de diğer sütlü tatlıları gibi dillere destan.

Beyaz Fırın

Beyaz Fırın’nın günlük olarak hazırlanan sütü bol tazecik güllacının tadına doyamayacaksınız benden söylemesi.

Ramazan bitmeden güllaç yemek istiyorsanız Beyaz Fırın en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.

Göreme Muhallebicisi

Göreme Muhallebicisi’nin manda sütü ve inek sütünü karıştırarak hazırladığı güllacını yemeye doyamayacaksınız.

Üzeri bol malzemeli bu enfes güllaç Ramazan ayı boyunca Göreme Muhallebicisi’nin farklı şubelerinde sizleri bekliyor.

Zeynel Muhallebicisi

İstanbul en eski tatlıcılarından biri olan Zeynel Muhallebicisi’nin Ramazan ayına özel hazırladığı bol malzemeli yumuşacık güllacını mutlaka tatmalısınız.

Manolya Pastanesi

Profiterolü ile gönüllere taht kurmuş, Anadolu Yakası’nın en favori pastanelerinden biri olan Manolya Pastanesi’nin Ramazan ayına özel hazırladığı, üzeri nar taneleri ile süslü güllacının da seveni çok.

Siz de tadına doyamayacağınız bir güllaç yemek istiyorsanız Manolya Pastanesi’ne bir şans verin derim.

Ceviz Ağacı

Anadolu Yakası’nın en sevilen mekanlarından olan ve tatlıları ile öne çıkan Ceviz Ağacı Ramazan ayı boyunca güllaç yiyebileceğiniz adreslerden bir tanesi.

Diyar Burma

İster cevizli isterseniz de fıstıklı. Diyar Burma’da her damak tadına uygun bir güllaç bulmak mümkün.

Birçok farklı noktada şubesi bulunan Diyar Burma İstanbul’da güllaç yiyebileceğiniz en lezzetli adresler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Pasta Sanatı

Ramazanın yıldızı güllaç, iftar saati yaklaştığında Pasta Sanatı’nın tezgahında yerini alıyor.

Taze hazırlanan güllacın cevizlisi en çok tercih edilen çeşidi olsa da siz damak zevkinize en uygun olanı seçip iftardan sonra tatlı keyfi yapabilirsiniz.

Divan Pastanesi

İstanbul’un en lezzetli pastanelerinden biri olan Divan Pastanesi Ramazan ayı boyunca güllaç tadabileceğiniz adreslerden bir tanesi.

Bol malzemeli, incecik yapraklı bu güllacın tadına doyamayacaksınız benden söylemesi.

Pelit Pastanesi

Tatlı ve pasta denilince akla ilk gelen pastanelerden biri olan Pelit’in ramazana özel hazırladığı güllacının tadı damağınızda kalabilir.

Nar taneleri ile süsledikleri güllaç hem gözünüze hem de midenize hitap ediyor.

Opera Pastanesi

Opera Pastanesi’nden alacağınız güllacınızı ister yanında bir bardak çay ile birlikte pastanede oturup yiyin, isterseniz de alıp evinize götürün ve iftar sofranızı tatlandırın.

Özellikle kalabalık sofraların en bereketli tatlılarından olan güllacın en lezzetli adreslerinden biri de Opera Pastanesi.

Ramazan’a özel hazırladığımız Türkiye’nin En İyi İftar Mekanları, Yöresel Ramazan Lezzetleri ve Ramazan’da İstanbul’da Ziyaret Edilecek 15 Yer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız