İstanbul’daki En İyi 10 Koşu ve Yürüyüş Parkuru

0
15010

Hafta sonlarınızı hareketli bir şekilde geçirmek isterseniz İstanbul’da tercih edebileceğiniz birçok yürüyüş ve koşu parkuru bulunuyor.

Özellikle sahil kenarındaki bir yürüyüş veya koşudan sonra çimlerde dinlenmek, piknik yapmak ve manzaranın tadını çıkarmak vazgeçilmez bir his.

İşte İstanbul’da yürüyüş ve koşu yapabileceğiniz en iyi yürüyüş ve koşu parkurları:

İstanbul’da Yürüyüş ve Koşu Parkurları

Belgrad Ormanı, Sarıyer 

Belgrad Ormanı (2)

İstanbul’un nefes aldığı Belgrad Ormanı‘nda farklı uzunluklarda koşu ve yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları ve piknik alanları bulunuyor. Haftanın her günü açık ormanda İstanbul’un içindeki doğal yaşama tanık olabilirsiniz.

Neşet Suyu Koşu ve Yürüyüş Parkuru veya yeni adıyla Fıratpen Koşu Parkuru, toplam 6 kilometre uzunluğunda ve doğa içerisinde huzurlu bir yürüyüş ve koşu imkanı sunuyor.

Belgrad Ormanı Göl

Parkurun her iki yanında da “Sağlık Çesmesi” olarak adlandırılan birçok çeşme sporcuların su ihtiyacını karşılamak için bekliyor.

Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynaklardan biri olan Belgrad Ormanı’ndaki akarsu yataklarına inşa edilen tarihi su kementleri bulunuyor.

İstanbul ve çevresindeki canlı varlığı açısından önemli bir bölge olan ormanda av yasağı bulunuyor.

Adını Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferinden sonra Belgrad’tan getirip yerleştirdiği köylülerden almaktadır.

Belgrad Ormanı Su Kemeri, İstanbul

Bahçeköy kapısı olarak da bilinen ana kapıdan içeri girdikten sonra yol ikiye ayrılıyor. Eğer sağdan giderseniz, tarihi bentleri görebilirsiniz. Soldaki yol ise Neşet Suyu Yürüyüş Yolu’na çıkıyor. Yürüyüş Yolu’nun sonunda ise yürüyüşten sonra dinlenebileceğiniz Üçgen Ev adlı bir kafe bulunuyor.

Belgrad Ormanı (2)

Ormandaki mesire alanlarında mangal ve piknik yaparak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Mesire alanlarında çocuk parkları, basketbol, futbol, voleybol sahaları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları bulunuyor.

Sarıyer ilçesinde bulunan Belgrad Ormanı’nda kamp da yapılabiliyor.

Adres: Bahçeköy Merkez Mahallesi, 34473 Sarıyer/Istanbul, Turkey

Ulaşım: 

Çayırbaşı’na 5 kilometre ve Büyükdere’ye 6 kilometre uzaklıkta bulunan Belgrad Ormanı’na 42T, 42R, 42M, 42HM veya 153 numaralı İETT otobüs hatları ve sadece hafta sonu çalışan D2 ile ulaşabilirsiniz.

Ücret: 

Yayaların giriş ücreti ödemediği Belgrad Ormanı’na girişte araçların belli bir ücret ödemesi gerekiyor.

Motosiklet, ATV 8 TL

Otomobil 12 TL

Minibüs 35 TL

Midibüs 60 TL

Otobüs 110 TL

Kennedy Caddesi, Bakırköy

Kennedy Caddesi, belki de Avrupa Yakası‘nın en ünlü caddelerinden biri.

Sahilyolu olarak anılan cadde, Sirkeci’den başlayarak Bakırköy’e uzanan bir yol.

Sirkeci’den başlayan tren yoluna paralel ilerleyen bulvarda bisiklet, koşu ve yürüyüş parkurları da bulunuyor.

Bankların sıralandığı, yolun çeşitli parklarla birleştiği cadde, Yenikapı, Kazlıçeşme ve Zeytinburnu semtlerinden geçerek Bakırköy‘e ulaşmaktadır.

Rengarenk çiçeklerle süslenmiş sahil boyunca sıralanan çay bahçelerinde yürüyüşünüzden sonra dinlenebilirsiniz.

Ulaşım:

Marmaray’la Sirkeci durağından binerek Yenikapı’da inip cadde boyunca dilediğiniz yerde Kennedy Bulvarı’nda yürüyüşünüze başlayabilirsiniz.

Yenikapı’dan sonra, İstanbul’un Samatya, Zeytinburnu gibi semtlerinden de geçerek Bakırköy‘e ulaşacaksınız. İstanbul’un oldukça turistik bir noktası olan Bakırköy’e birçok İETT otobüsü de sefer düzenlemektedir.

Maçka Parkı, Beşiktaş

Maçka Parkı Beşiktaş

Beşiktaş ve Taksim arasındaki Maçka Demokrasi Parkı, semt halkının ve İstanbulluların en sevdiği parklardan biri.

Çevresindeki Hilton Oteli, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Küçükçiftlik Park, Maçka Silahhanesi (İTÜ Maçka Yerleşkesi) ve Vodafone Park gibi yapılardan dolayı hem hafta içi hem de hafta sonu çalışanlar, öğrenciler, fotoğraf severler ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında geniş bir alanı kaplayan parkta yürüyüş parkurlarının yanı sıra spor aletleri de bulunuyor.

Adres: Harbiye, 34367 Şişli/İstanbul

Ulaşım: İstanbul’un oldukça merkezi bir konumunda bulunan Maçka Parkı’na ulaşım oldukça kolay.

Beşiktaş’tan Taksim yönüne ilerleyen İETT otobüsleriyle Maçka Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Metroyla ulaşmak isterseniz, Hacıosman-Yenikapı metrosunun Osmanbey durağında inerek Harbiye’den denize doğru ilerlerseniz yaklaşık 10 dakika içerisinde Maçka Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Maçka Parkı’nın kendine özel teleferiği ile yokuşlu parkın bir ucundan diğer ucuna ulaşabilirsiniz.

Emirgan Parkı, Sarıyer

Emirgan Korusu (2)

Emirgan-İstinye semtleri arasındaki Emirgan Parkı, özellikle her yıl nisan ayında düzenlenen Lale Festivali ile gittikçe daha fazla önem kazanmış durumda.

İstanbul’da yaşayan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken Emirgan Parkı, aileyle beraber sabah yürüyüşleri yapmak ve kahvaltı için en ideal noktalardan.

Emirgan Korusu (2)

Yüksek duvarlarla koruma altına alınmış olan park, 17. yüzyılda Osmanlı padişahı 4. Murat tarafından İranlı Emir Güne Han‘a armağan edilmiş bir alan.

Emirgan Korusu (2)

Sık sık el değiştiren koru, 19. yüzyılda Mısır Hidivi İsmail Paşa‘ya devredilmiştir.

Emirgan Parkı Köşk

42,7 hektarlık bir yamaç üzerine yayılan koru içerisindeki 3 köşk de 1871-1878 tarihleri arsında inşa edilmiştir. Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk adındaki yapılar günümüzde kahvaltı ve yemek servisinin yanı sıra özel davetlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Reşitpaşa, Sakıp Sabancı Cad., Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul

Ulaşım:

Sarıyer sahilde olan Emirgan Parkı’na, Baltalimanı‘nı geçtikten sonra aynı adlı durakta inerek ulaşılabilir. Taksim, Kabataş ve Beşiktaş’tan geçen 42T, 25E, 40T ve 22 numaralı otobüsler kullanılabilir.

Balat Sahili, Fatih

Balat Sahili

Atatürk ve Haliç Köprüleri arasındaki sahil, Balat, Fener, Feshane gibi tarihi semtlerden geçen ve Haliç kıyısında ilerleyen bir sahil yolu.

İstanbul’daki En İyi Koşu Parkurları ve Bisiklet Rotaları

3 kilometrelik nispeten kısa bir yürüyüş parkuru olduğundan hızlı ve hafif bir yürüyüş için ideal.

Ulaşım:

Balat Sahili ve Parkı, Atatürk (Unkapanı) Köprüsü ile başlıyor diyebiliriz. Yenikapı-Hacıosman metrosunun Haliç durağında inerek yürüyüşünüzü başlatabilirsiniz.

Bebek Sahil, Beşiktaş

Bebek İstanbul

Arnavutköy’den başlayarak Sarıyer’e kadar ilerleyen sahil yolunun özellikle de Bebek semtindeki bölgesi, sabah yürüyüşleri yapmak ve köpek gezdirmek için ideal.

Özellikle Arnavutköy‘de yan yana dizilen tarihi yalıların yanından geçerek Bebek Parkı’na ulaşmak, Bebek Parkı’ndan sonra Rumelihisarı‘na doğru yol almanın verdiği his vazgeçilmez.

Bebek Gezisi

Ulaşım:

Beşiktaş’tan kalkarak Sarıyer’e sahil yolu hattından giden birçok İETT otobüsünün Bebek yakınından geçen güzergahları bulunuyor. 22, 25E, 40T, 42T hatlarıyla Bebek’e ulaşabilirsiniz. 40T hattıyla da Taksim’den Bebek’e ulaşabilirsiniz.

Kağıthane’den Bebek’e gelirken 48T hattını kullanabilirsiniz.

Yıldız Parkı, Beşiktaş

Yıldız Parkı Korusu

Yıldız Parkı veya Yıldız Korusu, Beşiktaş‘ta yer alan tarihi bir park. Palanga Caddesi ve Çırağan Caddesi üzerinden ulaşılabilen koruda, Malta Köşkü ve Çadır Köşkü gibi tarihi yapılar da bulunuyor.

Özellikle yokuşlu olmasıyla yürüyüş severleri ve koşucuları zorlayabilen Yıldız Korusu, sabah saatlerinde oldukça sakin oluyor.

Özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamid için önemli bir yere sahip olan park, bizzat padişah tarafından büyük bir masraf harcanarak yenilenmiş ve içerisindeki köşkler inşa edilmiş.

Malta ve Çadır Köşklerinde kahvaltı yapabileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz gibi, koru içerisindeki masalarda piknik de yapabilirsiniz.

Adres: Yıldız, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Ulaşım:

Çırağan Caddesi üzerinde bulunan Yıldız Parkı’nın ana girişi, Çırağan Sarayı girişinin karşısında, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Küçük Mecidiye Camii‘nin hemen yanında bulunuyor. Beşiktaş’tan yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşe Yıldız Parkı’na ulaşabilirsiniz.

DT1, U2, 22B, 16B ve 132Z İETT hatlarının Yıldız Parkı ve yakınından geçen güzergahları var.

Üsküdar Sahili

Üsküdar Sahili

Yenilenen Üsküdar Salacak Sahili, yeni bisiklet ve yürüyüş rotalarıyla, şehrin yükselen noktalarından.

Kız Kulesi‘ne karşı yürüyüş yapmak ve yorulduğunuzda Kız Kulesi’nin karşısındaki minderlerde oturup çay içmek isterseniz Üsküdar Sahili sizi bekliyor.

Üsküdar merkezden Harem‘e kadar ilerleyen sahilde ayrıca cafe, restoranlar ve çay bahçeleri de bulunuyor.

Kız Kulesi , Üsküdar

Huzur verici mis gibi sahil havası almak, gün doğumu ve gün batımı karşılamak için Üsküdar ideal bir nokta.

Üsküdar Sahili

Eğer Üsküdar merkezden Harem yönü yerine sola dönerek Beykoz‘a doğru ilerlemek isterseniz de, yürüyüşünüzü Paşa Limanı Caddesi‘nde gerçekleştirebilir veya gününüze Fethi Paşa Korusu‘nda devam edebilirsiniz.

Ulaşım:

İstanbul’un en merkezi noktalarından biri olan Üsküdar Meydanı’na, vapur seferleri, İETT otobüsleri veya Marmaray ile ulaşabilirsiniz.

Moda Sahili, Kadıköy

Moda Sahili

Kadıköy Rıhtım’dan Pendik’e kadar uzanan sahil yolunun ilk bölümü Moda Sahili.

Huzurlu bir şekilde yürüyüşünüzü gerçekleştirmek, bisiklete binmek veya çimlere yayılıp kitap okuyarak dinlenmek için Moda Sahili şehrin en sevilen noktalarından biri.

Gün doğuşunu ve gün batımını izlemek için en ideal noktalardan biri olan Moda Sahili, özellikle hafta sonları sıklıkla ziyaret ediliyor.

Moda Sahili’nden başlayarak Kurbalıdere ve Fenerbahçe üzerinden Kalamış Parkı’na ulaşabilir, bu noktadan daha da ilerleyerek Caddebostan ve Bostancı’ya kadar gidebilirsiniz.

Ulaşım:

Kadıköy Rıhtım’ından yaklaşık 10 dakika yürüyüş uzaklığında bulunan Moda Sahili’ne Bahariye üzerinden geçen tarihi Kadıköy tramvayıyla da ulaşabilirsiniz. 14B, 15ÇK, 19S, E-58, 34AS, 19S gibi İETT hatları da Moda Sahili yakınlarından geçiyor.

Caddebostan Sahili, Kadıköy

caddebostan sahili

Kadıköy-Pendik hattının en sevilen bölgesini sorarsanız, Caddebostan Sahili hiç kuşkusuz birinci çıkacaktır.

Yürüyüş, koşu ve bisiklet için özel rotaların olduğu Caddebostan Sahili, piknik de yaparak saatler geçirebileceğiniz noktalardan biri.

Ulaşım:

Kadıköy ve Bostancı’dan hem minibüs hatları hem de 16, 16D, 222 ve 4 İETT hatlarıyla ulaşabilirsiniz.

Caddebostan’a Taksim’den ve Kadıköy’den direkt kalkan dolmuşlar da bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız