İstanbul’un Michelin Yıldızlı Restoranları

Yıldızlı hayatına sürücüleri daha fazla seyahat etmeye teşvik etmek gibi mütevazi bir sebeple başlamış olsa da Michelin Yıldızları artık oldukça prestijli ve havalı bir konumda.

Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızı Nasıl Alınır?

Michelin aslında Fransa, Clermont – Ferrand’da iki kardeş tarafından 1889’da kurulmuş bir lastik firması. Bir süre sonra Michelin kardeşler, sürücülerin seyahatlerini daha keyifli hale getirmek ve böylelikle daha çok seyahat edip daha sık lastik almalarını sağlamak için mini bir rehber hazırlanmışlar. Kim bilebilirdi ki böyle girişimci bir ruhla başlayan o kırmızı rehber bugün üç kıtaya yayılmış 1500’den fazla restoranın değerlendirildiği bir rehbere dönüşecek.

Gizli müfettişlerin düzenlediği gizemli akşam yemekleri ile değerlendirdiği restoranlardan yıldıza layık görülenler bu rehberde kendilerine yer buluyor. Bu yıl Türkiye’yi de listesine alan Michelin’in gizli müfettişleri İstanbul’daki pek çok restoranı ziyaret etti.

Bu değerlendirmeler sonucunda ise İstanbul’da bir restorana iki Michelin Yıldızı, dört restoran ise birer Michelin Yıldızı verildi. On restoran ise yemek ve fiyat kalitesi açısından güzel bir deneyim sunan Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.

İşte İstanbul’un Michelin Yıldızlı restoranları:

1) Turk Fatih Tutak

Gelenekselden ve doğadan ilham alarak menüsünü oluşturan Şef Fatih Tutak, İstanbul’un ilk ve tek iki Michelin Yıldızlı şefi.

Mutfakta sürdürülebilirlik ve sıfır atık gibi konulara da önem veren Fatih Tutak, mutfağında kuru olgunlaştırma ve fermantasyon gibi teknikleri kullanmaya özen gösteriyor.

İsli, tütsülenmiş gibi aromatik tatlarla farklı lezzetler yaratan Turk Fatih Tutak’ın menüsü mevsimin getirdiklerine göre şekilleniyor.

Siz de iki Michelin Yıldızlı bir şefin elinden çıkan bir tadım menüsü deneyimlemek isterseniz Turk Fatih Tutak’a en yakın tarihe rezervasyonunuzu yaptırın. Ama en yakın tarih tahminlerinizden çok daha uzakta olabilir, benden söylemesi.

Adres: Bomonti Mahallesi, Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Caddesi, Yeniyol Sokak, No: 2, Şişli

Telefon: 0212 709 56 79

2) Araka

Adını bulmacaların değişmez sorusu iri taneli bezelyeden alan Şef Pınar Taşdemir’in Araka’sı İstanbul’un Bir Michelin Yıldızlı restoranlarındana biri.

İstanbul’un en keyifli semtlerinden biri olan Yeniköy’de keyifli bir ara sokakta yer alıyor Araka.

Sebze ve otlardan ilham alan Şef Pınar Taşdemir Araka’nın menüsünde öyle farklı tatları bir araya getirmiş ki lezzetleri tam anlatılmaz yaşanır türden. Acılı ekişili, baharatlı soslarla tadına tat katan yemekleri yemelere doyamayabilirsiniz.

Siz de unutulmaz bir yemek deneyimi yaşamak isterseniz istikametiniz Araka olsun. Eğer denk gelirseniz Pınar Şef’le sohbet etmeyi de ihmal etmeyin.

Adres: Kapalı Bakkal Sokak, No: 8, Yeniköy, Sarıyer

Telefon: 0212 223 72 23

3) Neolokal

Anadolu Mutfağı’na gönülden bağlı şeflerimizden biri olan Maksut Aşkar, Neolokal’de harikalar yaratıyor desem abartmış olmam.

Geleneksel yöntemleri korumayı, yereli desteklemeyi prensip edinmiş, mevsimselliği ve tazeliği her daim ön planda tutan Şef Maksut Aşkar, kazandığı Michelin yıldızının hakkını sonuna kadar veriyor diye düşünenlerdenim.

Geleneklerini bilmeyen ve sahip çıkmayanların gelecekleri olamaz mottosunu benimseyen Maksut Aşkar’ın Neolokal’ine hala gitmediyseniz bir an önce rezervasyonunuzu yaptırın derim.

Giderseniz de özellikle İzmir tulum peyniri ile tadına tat katan pancarlı kuskusun ve karamelize kereviz püresi, pırasa sote ve tereyağında pişmiş armut ile servis edilen dana kuyruğun tadına bakmanızı öneririm.

Söylemeden de geçmek olmaz Neolokal ayrıca gastronomi ve sürdürebilirlik alanında verilen Michelin Yeşil Yıldız ile de ödüllendirildi.

Adres: Arap Camii Mahallesi, Bankalar Caddesi, No: 11/1, Salt Galata, Beyoğlu

Telefon: 0212 244 00 16

4) Nicole

Menüsünde yerel ürünlere ağırlık veren Michelin yıldızlı restoranlardan biri de Nicole.

Soframda lezzet fırtınaları estirecek Michelin yıldızlı muazzam yemekler olsun karşımda da büyüleyici bir İstanbul manzarası olsun derseniz hiç düşünmeden Nicole’ün yolunu tutun derim.

Şef Serkan Aksoy, Türk mutfağının en sevilen ve en özel lezzetlerine yaptığı dokunuşlar ile yemekleri bambaşka bir boyuta taşıyor. Özellikle füme yoğurt ve üzüm suyu hazırlanan lokum gibi kuzu eti ile servis edilen dolmalarını asla es geçmemelisiniz.

Adres: Tomtom Kaptan Sokak, No: 18, Beyoğlu

Telefon: 0212 292 44 67

5) Mikla

Mutfağı Şef Cihan Çetinkaya’ya emanet olan Mikla, Michelin ekibi tarafından bir yıldıza layık görülen restoranlardan biri oldu.

Mikla’nın semizotu, elma sirkesi ve fasulye turşusu ile yapılan salatası ve ızgara ahtapotu sadece Michelin müfettişlerinin değil her gidenin hafızasından silinmeyecek lezzetlerinden sadece ikisi.

Söylemeden de geçmek olmaz Mikla’nın vegan beslenenler için her an hazır bekleyen bir tadım menüsü ve kendi tadım menünüzü oluşturabileceğiniz bir a la carte menüsü de var.

Adres: Meşrutiyet Caddesi, No: 15, 18. Kat, Tepebaşı, Beyoğlu

Telefon: 0212 293 56 56


Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi Michelin’in ödülleri yıldızlarla sınırlı değil. Bir de yemek fiyat performansı açısından değerlendirilerek Bib Gourmand kategorisinde ödüllendirilen restoranlar var. Onlardan da kısaca bahsetmeden geçmek olmaz.

Bir Gourmand kategorisinde yer alan restoranlar:

6) Calipso

Anadolu Yakası’nda meze ve balık denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Calipso, Michelin’in gizli müfettişlerinin radarına da girmeyi başarmış.

Ege usulü sızma zeytinyağlı nefis otlar, kendi spesiyalleri olan balık köftesi, ahtapot ve fırında pişmiş tandır levrek Calipso’nun öne çıkan lezzetlerinden sadece birkaçı.

Related Post

Adres: Küçükyalı Sahil, Cumhuriyet Caddesi, No: 2, Küçükyalı, Maltepe

Telefon: 0216 489 28 58

7) Giritli

Giritli Restoran muhteşem mezeleri ile gönülleri fethediyor. Kırma yeşil zeytin, keçi peyniri, sarımsak, ceviz ve kurutulmuş otlarla yapılan Girit mezesi, incecik filetolarla hazırlanan çiğ balık ve radika, turp otu gibi efsane otlar başta olmak üzere pek çok lezzet Giritli’nin meze tezgahında sizi bekliyor.

Siz de gönlünüzce meze yemek, tabağın dibini ekmekle sıyırmak istiyorsanız Giritli Restoran’ı asla es geçmemelisiniz.

Adres: Yenigüvey Sokak, No: 9, Cankurtaran, Fatih

Telefon: 0212 458 22 70

8) Pandeli

Eminim pek çoğunuz için bir İstanbul klasiğidir Mısır Çarşısı’nın içindeki Pandeli. Pandeli, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kraliçe II. Elizabeth, İspanya Kralı Juan Carlos gibi pek çok dünya liderinin yanı sıra bir çok Hollywood yıldızını da ağırlamış.

Siz de Pandeli dokunuşları ile bambaşka bir boyuta taşınan zeytinyağlı fasulye pilaki, üzerinde dilim döner ile servis edilen patlıcan böreği, döner kebap, kuzu etli hünkar beğendi gibi aşina olduğunuz lezzetleri yeniden keşfetmek isterseniz soluğu Mısır Çarşısı’nda alın derim.

Adres: Rüstempaşa Mahallesi, Balık Pazarı Kapısı Sokağı, No: 1/2, Mısır Çarşısı içi, Eminönü, Fatih

Telefon: 0212 527 39 09

9) SADE Beş Denizler Mutfağı

Anadolu’nun en sevilen lezzetlerini özgün bir dille yorumlayan SADE Beş Denizler Mutfağı’nda keşfedilmeyi bekleyen pek çok lezzet var. O yüzden bir kere gitmek pek yeterli olmayabilir.

SADE Beş Denizler Mutfağı’nın en sevilen lezzetlerinden birkaç önerim var. SADE Beş DEnizler Mutfağı’na giderseniz midyeli lahana sarmanın, yağ somununun, tarhanalı tavuğun, yanında pilav ile servis edilen kuru erikli incik huruşutunun, incirli hurma tatlısının tadına bakmanızı öneririm.

Adres: Teşvikiye Mahallesi, Akkavak Sokak, No: 36

Telefon: 0212 234 01 34

10) Tershane

İstanbul’un yeni nesil ocakbaşı mekanlarından biri olan Tershane’de kebaptan mezeye muhteşem lezzetler sizi bekliyor.

Sadece kuzu eti kullanılarak yapılan kebapları ve bir Balkan klasiği olan ajvar, Tershane’nin en sevilen lezzetlerinden sadece ikisi.

Adres: Tershane Caddesi, No: 24, Hotel Momento, 8. Kat, Karaköy

Telefon: 0212 292 23 10

11) Karaköy Lokantası

Kremamsı kıvamdaki humusu, çıtır mantısı, kuzu etli böreği başta olmak üzere seksene yakın meze çeşidi bulabileceğiniz Karaköy Lokantası, uzun yıllardır İstanbulluların değişmez favorilerinden biri. Yoksa siz hala keşfetmediniz mi?

Adres: Kemankeş Mahallesi, Kemankeş Caddesi, No: 57, Karaköy, Beyoğlu

Telefon: 0212 292 44 55

12) Aheste

İstanbul’un en tarihi ve en keyifli semtlerinden biri olan Pera’da hizmet veren Aheste, modern tarzda sunduğu mezeleri ile beğeni topluyor.

Lavantalı kabak, dudi pilavı, zahterli tulum peynirli havuç, Aheste’nin en sevilen lezzetlerinden. Giderseniz masanızda mutlaka olsun derim.

Adres: Asmalı Mescit Mahallesi, Meşrutiyet Caddesi, No: 107/F, Beyoğlu

Telefon: 0212 243 26 33

13) Cuma

Nefis bir Türk kahvaltısı, enfes tapaslar ya da damak çatlatan ana yemekler… Cuma’da her damak zevkine ve günün her saatine uygun bir seçenek bulmak mümkün.

Siz de İstanbul’un antikacıları ile meşhur semtinde keyifli bir yemek yemek isterseniz Cuma güzel bir alternatif olacaktır.

Adres: Çukur Cuma Caddesi, No: 53/A

Telefon: 0212 293 20 62

14) Alaf

Şef Deniz Temel büyüdüğü Anamur Bölgesi’nden esinlenerek şekillendirdiği menüsü ile beğeni topluyor.

Odun ateşinde pişen hafif isli lezzetler Alaf’ın müdavimlerinin favorilerinden.

Minik de bir bilgi verecek olursam Alaf, Yörük şivesinde közlü alev demek.

Adres: Arnavutköy Mahallesi, Kuruçeşme Caddesi, No: 19, Beşiktaş

Telefon: 0532 015 94 19

15) Aman da Bravo

Modern Bistronomi restoranı olarak konumlandırılan Aman da Bravo, Bebek’te açılan yeni yeri ile İstanbullulara unutulmaz lezzetler sunmaya devam ediyor.

Stracciatella peynirli incir, fırın bamya Aman da Bravo’nun en sevilenlerinden.

Adres: Bebek Mahallesi, Bebeköy Sokak, No: 5, Beşiktaş

Telefon: 0212 277 15 16

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com