İstanbul’un En Nostaljik 18 Mekanı

0
17769

‘İstanbul deyince aklıma bir masal gelir / Bir varmış bir yokmuş’ demiş Bedri Rahmi Eyüboğlu.

Her ne kadar çoğu güzellik gerçekten de bir var bir yok olsa da İstanbul’da hala ayakta kalan sizi geçmişte yaşatacak pek çok nostaljik mekan ve o mekanlarla özdeşleşen enfes lezzetler var.

Siz de zaman zaman eskiye özlem duyan, arada sırada da olsa çocukluğunuzdaki lezzetleri yemeyi, eski İstanbul’da keyifle gezmeyi sevenlerden misiniz? Cevabınız evetse güzel İstanbul’un en nostaljik mekanlarına doğru mini bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

İstanbul’un En Nostaljik Mekanları:

Avrupa Yakası’ndaki Nostaljik Mekanlar 

Baylan Pastanesi, Bebek

Baylan Pastanesi, Bebek

Öyle bir tatlı düşünün ki hem dedelerimizin hem annelerimizin hem de bizlerin favorisi olsun. İşte o tatlı bence bir Baylan Pastanesi efsanesi olan baskın karamel tadı ile kendine hayran bırakan ‘Kup Griye’.

Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri var olan Baylan Pastanesi, İstanbul’un en nostaljik mekanları arasında bence kesinlikle ilk sıralarda yer alıyor.

Üstelik yıllardır lezzetinden asla ödün vermeyen birçok tatlısına da menüsünde yer vermeye devam ediyor.

Meşhur Bebek Badem Ezmesi, Bebek

Kim hayır diyebilir ki tazecik ağızda dağılan bir badem ezmesine. Badem ezmesi denilince İstanbul’da akla ilk gelen yer şüphesiz ki Meşhur Bebek Badem Ezmesi.

Hem nostaljik bir lezzet hem de nostaljik bir mekan arıyorsanız Meşhur Bebek Badem Ezmesi’ne mutlaka uğrayın derim.

Meşhur Bebek Badem Ezmesi’nde badem ezmelerin büyük bir kısmının hala elle yapıldığını da söylemeden geçmek olmaz.

İnci Pastanesi, Beyoğlu

Altmış yedi yıl hizmet verdiği binanın tahliye edilmesinin ardından bir süre kapalı kalan İnci Pastanesi yeni bir mekanda müdavimlerine yeniden merhaba dedi.

Mekanı değişmiş olsa da İnci Pastanesi ve onun lezzeti dillere destan profiterolünün tadı asla değişmedi. Bence İnci Pastanesi’nin profiterolü sadece İstiklal Caddesi’nin değil İstanbul’un en iyilerinden.

İnci’nin profiterolünün hamuru o kadar hafif, içinin kreması ve çikolata sosu o kadar taze ki insanın yedikçe yiyesi geliyor desem abartmış olmam.

Siz de İstanbul’da nostaljik bir gün geçirmek istiyorsanız İnci Pastanesi’ni ve onun enfes profiterolünü mutlaka listenize alın derim.

Ali Muhiddin Hacı Bekir, Eminönü

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ali Muhiddin Hacı Bekir A.Ş. (@hacibekir1777) on

Cam kavanozlardaki rengarenk şekerleri ile renk cümbüşü yaşatan Ali Muhiddin Hacı Bekir’in bir de öyle bir lokumu var ki insan yemelere doyamıyor.

Büyük küçük herkesin bir hikayesi bir anısı vardır Ali Muhiddin Hacı Bekir ile.

Kimileri için bayramların değişmez ikramlığı, kimileri için şekerlerin en güzeli, kimileri içinse çayın en güzel eşlikçisidir Ali Muhiddin’in akide şekerleri.

Siz de İstanbul’da geçmişe yolculukluk yapmak istiyorsanız Ali Muhiddin Hacı Bekir uğramanız gereken duraklar arasında mutlaka olsun derim.

Vefa Bozacısı, Vefa

Hatırlar mısınız eskiden sokaklarda booozaaa diye bağıran bozacılar dolaşırdı. Akşamın sessizliğinde onların sesi yükselerdi sokaklarda.

İşte Vefa Bozacısı’da Osmanlı Dönemi’nden beri değişmez geleneklerimizden biri olan bozanın en lezzetli adreslerinden.

Çocukluk anılarınız canlansın, eski günler anılsın istiyorsanız istiyorsanız Vefa Bozacısı’nın Vefa’daki tarihi yerine mutlaka uğrayın derim.

Pando Kaymak, Beşiktaş

Az sayıda masası olmasına rağmen geçmişten günümüze hizmet veren ve müdavimlerinin sayısının bir hayli fazla olduğu mekanlardan biri de Pando Kaymak.

Pando Kaymak’ta sadece bal kaymak değil, sarısına ekmek banmaya doyamayacağınız harika bir sahanda tereyağlı yumurta ve lezzetli kahvaltılıklar da yiyebilirsiniz.

Ancak bana sorarsanız Pando Kaymak’ta kendinizi bal kaymak ikilisinin kollarına bırakın. Çünkü muhtemelen daha önce bu kadar lezzetli bir kaymak yemediniz.

Tarihi Pano Şaraphanesi, Beyoğlu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarihi Pano Şaraphanesi (@panosarapevi) on

Tarihe tanıklık etmiş, ruhu olan bir mekan arıyorsanız yüz yılı aşkın geçmişi ile Tarihi Pano Şaraphanesi Beyoğlu’nda sizi bekliyor.

Duvarlarını Pano’da çekilen eski fotoğrafların süslediği bir şarap evinde lezzetli bir kadeh şarap eşliğinde harika bir peynir tabağı yemek isterseniz Tarihi Pano Şaraphanesi’ne mutlaka uğrayın derim.

Peynir tabağı bize yetmez derseniz de harika mezelerin ve yemeklerin Pano’da sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

1924 Rejans Restaurant, Beyoğlu

Eski İstanbul’dan günümüze kalan ender yerlerden biri de 1924 Rejans Restaurant.

Aslında mekanın açılışı 1924 yılına değil, Osmanlı Dönemi’ne, Rus İhtilali zamanlarına dayanıyor. Ancak bir süre kapalı kaldıktan sonra yeniden açılan, eskinin bildiğimiz Rejans’ı yeni hayatına bu isimle devam etmek durumunda kalmış.

İçerisinde ’Sonsuza kadar rezerve’ yazısı olan ve insanın gözlerini dolduran Atatürk’ün masası da Rejans’ı en özel kılan detaylardan biri bence.

Ayaspaşa Rus Lokantası, Beyoğlu

1943 yılında bir Rus ve bir Macar göçmeni tarafından açılan Ayaspaşa Rus Lokantası için bir yazar ‘eski bir dost evi’ demiş.

İstanbul’da masa örtülerinden sandalyelerine, avizelerinden çalan müziklerine her detayında o nostaljik havayı soluyabileceğiniz mekanlardan biri de Ayaspaşa Rus Lokantası.

Ayaspaşa Rus Lokantası sadece Türklerin değil, nostalji tutkunu turistlerin de favori mekanlarından. O yüzden gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Sultanahmet

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TarihiSultanahmetKöftecisi (@tarihisultanahmetkoftecisi) on

İstanbul’da köfte denilince akla ilk gelen yerlerden biri de şüphesiz 1920 yılından beri hizmet veren Tarihi Sultanahmet Köftecisi.

Çocukluğumuzdaki lezzetinden ödün vermeden günümüzde de hizmet vermeye devam eden Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nin kapısında çoğu zaman kuyruk oluyor.

Siz de tarihi yarımadada gezmeyi, İstanbul’un geçmişine tanıklık etmeyi seviyorsanız Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nde keyifli bir öğlen yemeği molası vermeyi ihmal etmeyin derim.

Köftenizin yanında harika piyazından da söylemeyi unutmayın.

Altan Şekerleme, Eminönü

Eskiden bayramlar yaklaştı mı salon sehpaların üzeri içi rengarenk şekerler, süslü paketli şekerlemelerle dolu kaselerle donatılırdı. Her gelen misafire ikram edilir, misafirler çekilince de ev ahalisi dibini bulurdu o kaselerin.

İşte Altan Şekerleme’de çocukluğumuzdaki o tadına doyamadığımız şekerlerin yaratıcılarından.

Hala Eminönü’ndeki dükkanında şeker satmaya devam eden Altan Şekerleme çocukluğundaki şekerleri özleyenleri bekliyor.

Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi, Beyoğlu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi (@tarihicumhuriyetmeyhanesi) on

İstanbul’un şiirlere, romanlara konu olmuş en nostaljik en keyifli mekanlarından biri de cumhuriyetle yaşıt Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi.

Duvarlarını süsleyen fotoğrafları, fonda çalan nostaljik müzikleri ve tarihi atmosferi ile geçmişe yolculuk yapmak isteyen herkesin uğraması gereken mekanlardan biri de bence kesinlikle Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi olmalı.

Kurukahveci Mehmet Efendi, Eminönü

Tahtakale’de yürürken burunuza gelen taze çekilmiş kahve kokusunu takip ederseniz Kurukahveci Mehmet Efendi’yi kolaylıkla bulabilirsiniz.

Önünde her daim kuyruk olsa da sıra sizi korkutmasın çünkü oldukça hızlı ilerliyor, belki de kahve kokusunun güzelliği sizi etkisi altına alıyordur ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuzdur kim bilir…

Kurulduğu günden beri aynı yerde olan Kurukahveci Mehmet Efendi İstanbul’un olmazsa olmazı, herkesin göz bebeği olan nostaljik mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Çiçek Pasajı, Beyoğlu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TARİHİ ÇİÇEK PASAJI (@tarihicicekpasaji) on

Sizi İstiklal Caddesi’nin kalabalık ortamından bir anda koparıp bambaşka bir dünyaya götürüyor 1876 yılında kurulan Çiçek Pasajı. Böylesi tarihi bir ortamda geçmişe yolculuk yapmak da kaçınılmaz bence.

 

View this post on Instagram

 

Çiçek Pasajı Tarihten Bugüne… ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Photo by 📸 @metinbdemirel

A post shared by TARİHİ ÇİÇEK PASAJI (@tarihicicekpasaji) on

Siz de her anında nostalji rüzgarları esen felekten bir gece çalmak istiyorsanız Çiçek Pasajı tüm sıcaklığı ve samimiyeti ile sizi bekliyor.

Meşhur Sarıyer Börekçisi, Sarıyer

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEŞHUR SARIYER BÖREKÇİSİ (@meshursariyerr) on

Semtin adıyla özdeşleşen Sarıyer’in bu çıtır çıtır ağızda dağılan böreğini sevmeyen yoktur sanırım. İşte Meşhur Sarıyer Börekçisi’de İstanbul’un en nostaljik semtlerinden birinde börek denilince akla ilk gelen yerlerden biri.

Sarıyer’e gittiğinizde birçok börekçi ile karşılaşacaksınız ama bilenler bilir ana caddenin bir arkasındaki caddede yer alan börekçi Sarıyer’in en eskisi en lezzetlisi benden söylemesi.

Anadolu Yakası’ndaki Nostaljik Mekanlar

Şekerci Cafer Erol, Kadıköy

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Şekerci Cafer Erol (@sekercicafererol) on

Bir şekerci düşünün vitrini her daim rengarenk şekerlerle marzipanlarla süslü olsun ve geçmişi 212 yıl öncesine dayansın.

İşte hayal etmesi bile güzel olan o yer Şekerci Cafer Erol. Temelleri Eminönü’nde atılan Cafer Erol’un günümüzdeki en nostaljik havaya sahip yeri ise bence kesinlikle Kadıköy.

Siz de çocukluk anılarınızı süsleyen içi bademli şekerlerden, rengarenk akide şekerlerinden ya da ağızda dağılan marzipanlardan yemek istiyorsanız hiç düşünmeden Şekerci Cafer Erol’un yolunu tutun derim.

Oyuncak Müzesi, Göztepe

Oyuncak Müzesi, GöztepeSadece kendi çocukluğunuza değil, anne babalarımızın hatta dedelerimizin bile çocukluğuna yolculuk yapabileceğiniz bir yer Oyuncak Müzesi.

1700’lü yıllardan günümüze kalan ve müzede sergilenen oyuncakların birçoğu koleksiyonerlerden ve antikacılardan bizzat Sunay Akın tarafından toplanmış.

Oyuncak Müzesi, Göztepe

İstanbul’da farklı bir gün geçirmek, çocukluk anılarınızı hatırlamak ve gönlünüzce eğlenmek istiyorsanız Oyuncak Müzesi’ni gezmeye mutlaka birkaç saatinizi ayırın derim.

Adile Sultan Kasrı, Hababam Sınıfı Müzesi, Üsküdar

Adile Sultan Kasrı, Hababam Sınıfı Müzesi, Üsküdar

İzlemeyen yoktur sanırım Hababam Sınıfı’nı. Türk Sineması’nın en keyifli yıllarına doğru nostaljik bir yolculuğa çıkmak, Damat Ferit’in, Güdük Necmi’nin, İnek Şaban’ın oturduğu sıraları görmek, Hababam Sınıfı’nın pek çok sahnesini gözünüzde canlandırmak istiyorsanız Adile Sultan Kasrı içindeki Hababam Sınıfı Müzesi’ni mutlaka gezin derim.

Hatta bir pazar günü ailecek giderek birlikte keyifli zaman geçirebilirsiniz.

İstanbul’daki tüm gezilecek yerler için dev listemize göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız