Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? En İyi Maraş Restoranları

0
6988

Kahraman şehir Maraş’ın öne çıkan değerlerinden biri de mutfak ve yemek kültürüdür. Bulgur ve et ağırlıklı olan Maraş Mutfağı’nda başta sumak olmak üzere, nane, kekik, kırmızı pul biber, baharatların da yeri ayrıdır.

Maraşlılar kışlık tarhanalarını, nişastalarını dolmalık kurularını ve konservelerini yaz aylarında kendi elleriyle hazırlar kış boyunca damak çatlatan yemekler yaparlar.

Acem Pilavı Maraş

Maraş Mutfağı’nda tarhana çorbası, döğmeli mercimekli çorba, ekşili köfte, Maraş dolması, Acem pilavı, samsa gibi bir çok lezzet var. Ancak bunların çoğu evlerde yapılıyor.

Restoranlar genellikle et ağırlıklı dolayısıyla yöresel ev yemeklerini bulmak biraz zor olsa de Maraş’ta keşfedilmeyi bekleyen şahane bir mutfak var.

Gelin Maraş’ın lezzet duraklarına bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Kahramanmaraş’ta Nerede Ne Yenir?

1) Bir Ekşi Bir Tatlı

Zeytinlerin Ayvalık’tan, Hatay’dan, beyaz peynirin Ezine’den, pastırmanın Kayseri’den, tereyağın Trabzon’dan geldiği özenle seçilmiş kahvaltılıklarla donatılmış bir sofra ile güne başlamak istiyorsanız Bir Ekşi Bir Tatlı en güzel alternatif olacaktır.

Kendi yaptıkları ekşi mayalı ekmekleri ile öne çıkan Bir Ekşi Bir Tatlı’nın ekşi mayalı simidi ve siyez unlu poğaçasının tadına da bakmayı ihmal etmeyin derim.

2) Kervan Pastaneleri

Güne Kahramanmaraş’ın en sevilen pastanelerinden birinde kahvaltı ederek başlamak istiyorsanız Kervan Pastaneleri keyifli bir alternatif olacaktır.

Açık büfeden seçeceğiniz ürünlerle donatacığınız masanızı Kervan Pastaneleri’nin enfes hamur işleri ile çeşitlendirmeyi de unutmayın derim. Özellikle zeytinli açması favorim.

3) Akdo

Akdo’nun zengin kahvaltı menüsünde kıymalıdan mantarlıya, sosisli hellimliden çemenliye bir çok farklı omlet seçeneğinin yanı sıra menemen, tost veya gözleme alternatifi de var.

Ben bunca seçenek arasında karar vermekte zorlanırım derseniz de tercihinizi serpme kahvaltıdan yana kullanabilirsiniz.

Kahvaltının sonunda ise tahinli cevizli gözlemenin tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

4) Tostçu Ali

Tostçu Ali özel bir ekmeğe hazırladığı çeşit çeşit tostları ile güne hızlı bir başlangıç yapmak isteyenleri bekliyor. Tostçu Ali’de içinde sucuktan salama, mantardan zeytine birçok malzeme olan xl tost, kavurmalı, tavuklu, mantarlı ya da simit tost gibi bir çok alternatif var.

Sunumları ve lezzetleri ile sıradan bir tostçu olmaktan çıkan Tostçu Ali Maraş listenizde mutlaka olsun derim.

5) Yöresel Kahvaltı

Yöresel Kahvaltı aslında yerel ve tamamen doğal ürünler satan bir işletme olsa da burada satışta olan ürünlerden dilediğinizi seçerek son derece salaş bir mekanda kendi kahvaltı sofranızı hazırlayabilirsiniz.

Zeytin, peynir ve reçellerin çeşitliliği seçim yapmakta oldukça zorlanmanıza sebep olabilir o yüzden hepsinden hepsinden azar azar alarak daha fazla çeşidin tadına bakın derim.

6) Lokanta Saray

Sanayi içersinde, son derece salaş bir esnaf lokantasında tadına doyamayacağınız yemekler yemek istiyorsanız istikametiniz Lokanta Saray olsun derim.

Her gün yedi sekiz farklı çeşit yemeğin çıktığı Lokanta Saray’ın bütün yemekleri güzel ama özellikle döneri bir efsane.

7) Tarihi Cumhuriyet Lokantası

Tarihi Cumhuriyet Lokantası, ev yemeği tadında, suyuna ekmek banmaktan kendinizi alıkoyamayacağınız enfes lezzetler tatmak isteyenleri bekliyor.

Özellikle de tereyağında kızartılmış pide üzerinde servis edilen mis gibi kebabının tadına doyamayacaksınız benden söylemesi.

8) Yanyanacı

Eliböğründe de denilen yanyana Kahranmaraş Mutfağı’nın öne çıkan lezzetlerinden. Bir çeşit fırın yemeği olan yanyana, biber, domates ve et ile yapılıyor.

Lokum gibi pişen etin lezzeti bir yana yanında gelen közlenmiş diş diş sarımsakların lezzeti bir efsane.

9) Yanyanacı Mustafa & Ferit

View this post on Instagram

A post shared by yanyanaci_mustafa_ferit46 (@yanyanaci_mustafa_ferit46) on

Önden çıtır lahmacunla başlayıp ardından insana bu kadar basit bir yemek nasıl böyle lezzetli olur dedirten ‘yanyana’nın tadına bakabilirsiniz.

Yanyanayı ister yanında gelen lavaşlara sarıp dürüm yaparak isterseniz de lavaşları etin suyuna banarak yiyin tercih sizin.

10) Küçük Ev

Maraş İçli Köfte

Maraş’ın geleneksel ev yemeklerini tatmak istiyorsanız Küçük Ev en lezzetli alternatifler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Sarımsaklı sumak ile tatlandırdıkları kele paça çorbası, içli köfte, mumbar dolması ve Maraş kebabı Küçük Ev’de tadabileceğiniz yöresel lezzetlerden sadece birkaçı.

11) Hacı Milcan Lokantası

Maraş Pide

Közlenmiş patlıcan üzerine, közlenmiş domates, biber ve kıyma kebabı konularak pişirilen Paşa Kebabı üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis ediliyor. Yanında pide ile gelen bu kebabın tadına doyamayacaksınız.

Hacı Milcan Lokantası’nda tadabileceğiniz diğer lezzetler arasında ise yanyana ve bol sarımsaklı tereyağlı Ali Nazik var.

12) Efendioğlu Kebap ve Kasap

Efendioğlu Kebap ve Kasap’ın alışılagelmişlerden farklı bir servis tarzı var. Tadına doyamayacağınız etler masaya oturduğunuz anda önünüze gelen lavaşların üzerine konularak servis ediliyor.

Yumuşacık kuşbaşı, adana kebap, ciğer, şiş kebap, çıtır çıtır bir lahmacun, ev yapımı ayran ve salata eşliğinde kendinize bir ziyafet çekmek istiyorsanız adresiniz Efendioğlu Kebap ve Kasap olsun derim.

13) Saray Kasabı

View this post on Instagram

A post shared by Saray Kasabı Kasap Paşa (@saraykasabi) on

Siz Saray Kasabı’ndan etinizi seçiyorsunuz onlar karşıdaki pide salonunda pişirip masanıza getiriyorlar.

Eliböğründe, teneke kebabı ya da lokum gibi yumuşacık bir pirzola yemek istiyorsanız Saray Kasabı’na uğramanızı şiddetle tavsiye ederim.

14) Bağdat Kasabı

Mis kokulu köy domatesi ve tazecik çıtır çıtır köy biberi ile yapılan eliböğründe ya da namı diğer yanyanayı tadabileceğiniz adreslerden bir diğeri de Bağdat Kasabı.

Sıcacık pidenizi banmalara doyamayacağınız bir yanyana yemek istiyorsanız adresiniz Bağdat Kasabı olmalı.

15) Kent Kasabı

Kahramanmaraş’ta fırınlı kasap fırınlı kasap geleneği diye bir gerçek var. Canınız hangi kebabı istiyorsa kendi seçtiğiniz et ile hazırlatıp afiyetle yiyorsunuz.

Bezdirme, pirzola, eliböğründe gibi etli seçeneklerin haricinde Kent Kasabı’nda kıyması bol çıtır çıtır bir lahmacun ya da tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir lezzet olan şekerli fıstıklı pide de yiyebilirsiniz.

16) Kebaphan Fırınlı Kasap Lokanta

Kebaphan, kuzu etinden yapılan ve kuyruk yağı ile lezzetlendirilen yanyanayı tadabileceğiniz en lezzetli fırınlı kasaplardan bir tanesi.

Ancak Kebaphan’ın öyle bir spesiyali var ki tadına doyum olmaz: Kaşarlı, sucuklu ve tabi ki etli seçenekleri olan kapalı pide tadında çıtır çıtır fırın beyti. Kebaphan Fırınlı Kasap’a gideseniz bu enfes beytinin tadına mutlaka bakın derim.

17) Z Döner

Hem et hem de tavuk döner bulabileceğiniz Z Döner, Kahramanmaraş’ta döner yiyebileceğiniz en lezzetli adreslerden biri.

Özel bir ekmek ile servis ettikleri et döneri de güzel ama benim önerim farklı soslarla lezzetlendirilen tavuk dönerini tatmanızdan yana.

18) Pideci Ahmet

Bol köpüklü yayık ayranı eşliğinde çıtır çıtır bir pide yemek isterseniz adresiniz Pideci Ahmet olsun derim.

Yanında salata ile ikram edilen kavurmalı pidesinin tadına doyamayabilirsiniz benden söylemesi.

19) Menekşe Paça Salonu Remzi Usta

Maraş’ta sıkça karşılaşacağınız lezzetlerden biri de kelle paça. Menekşe Paça Salonu’da paça tadabileceğiniz adreslerden bir tanesi.

Lezzet sırrının ilik ve sumak ekşisinde saklı olduğu söylenen Menekşe’deki paça çorbasının seveni çok. Siz de sakatat sevenlerdeniz Menekşe Paça Salonu’na bir şans verin derim.

20) Özdoğan Çörek ve Çubuk Unlu Mamüller

Meşhur Maraş çöreğinin yanı sıra yanında tavşan kanı demleniş bir bardak çayla enfes bir ikili olan çıtır çubuklardan, ağızda dağılan susamlı simitlere yemelere doyamayacağınız tuzlular almak istiyorsanız Özdoğan Çörek ve Çubuk Unlu Mamüller en lezzetli adreslerden biri.

21) Tatsam Çörekleri

View this post on Instagram

A post shared by TAT-SAM ÇÖREKLERI (@tatsamcorekleri) on

Hem tuzlusu hem de tatlısı olan Maraş çöreğini tadabileceğiniz hatta sadece tatmakla kalmayıp birkaç tanede sardırıp yanınıza alabileceğiniz bu lezzetli çörekleri tadabileceğiniz en nostaljik yerleden biri de tarihi Kapalı Çarşı içindeki Tatsam Çörekleri.

22) Yaşar Pastanesi

Bir Maraş klasiği, bir dondurma efsanesi olan Yaşar Pastanesi’nin insana bugüne kadar yediklerim neymiş dedirtecek güzellikle bir dondurması var.

Girişinde de ‘Her dondurma dondurma değildir’ yazısı ile sizi karşılayan Yaşar Pastanesi’sinin keçi sütü ile hazırladığı dondurmasını yemelere doyamazsanız özel olarak paketletip evinize de götürebilirsiniz.

23) Saraymar Şekerleme & Kuruyemiş

Gül yapraklı lokumdan fıstıklı muskaya, cevizli sucuktan pestile onlarca çeşit sunan Saraymar’da kendinizi kaybedebilirsiniz.

Kahvenin en güzel eşlikçilerinden olan her biri birbirinden lezzetleri bu ürünleri sadece orada tatmakla kalmayıp kutu kutu alarak yanınıza alabilirsiniz.

24) Hanzade Baklava ve Dondurma

Maraş Dondurma

Bakmayın adının baklava olduğuna Hanzade’de cennet çamurundan künefeye, kuş gözünden gülzadeye, bir Maraş klasiği cevizli kıvrımdan kadayıfa bir çok şerbetli tatlı seçeceğiniz var.

Yolunuz Hanzade Baklava ve Dondurmaya düşerse üzeri Maraş dondurmalı ılık künefeyi tatmadan dönmeyin derim.

25) Enfes Tatlı

Şerbetli tatlılardan vazgeçemeyenlerdeniz tatlıların günlük olarak hazırlandığı Enfes Tatlı’ya uğrayın derim.

Enfes tatlının adı gibi enfes olan, içi bol fıstıklı incecik hamurlu midye baklavasını tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız