Karabük, Karadeniz’de bulunan illerden biri. 1937 yılına kadar Safranbolu’ya bağlı olan Karabük, demir-çelik fabrikasının açılmasıyla gelişme göstermiş ve 1995 yılında resmi olarak il kabul edilmiştir.
Hitit, Helen, Roma ve Osmanlı imparatorluklarının yaşadığı Karabük toprakları, tarihi açıdan büyük zenginliklere sahiptir.
Bol oksijenli Karadeniz havası ve doğasıyla da ilgi çeken bir şehir.
Konumundan dolayı, ulaşımı da oldukça kolaydır; kısa tatil rotası olarak seçilebilir. Karabük otobüs bileti aldıktan sonra rehber niteliğinde hazırladığımız bu yazı ile harika bir Karabük tatili yapabilirsiniz.
Gezinize, herkesin Karabük’e gelme sebebi olan Safranbolu’dan başlayabilirsiniz.
Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi bir kent. 18 ve 19. yüzyıldan kalma Osmanlı evleri ile tarihi ve mimari güzellikler sunuyor. Her sokağı, her evi ayrı bir güzellikte ve insanları büyülemeyi başarıyor.
Sayısı 2000’i bulan Safranbolu evlerinin 800 tanesi koruma altındadır. Şehrin yazlık ve kışlık bölgelerine yayılmış durumdadırlar. Safranbolu’yu gezerken planlarınızı ona göre ayarlamalısınız: Kent merkezi ve çiftlik bölgesi.
Safranbolu’da evleri, dükkanları, sokakları keşfederken karşınıza Tarihi Saat Kulesi çıkacak. 1794-1797 yılları arasında III. Selim’in Safranbolu Sadrazamı olan İzzet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tasarımı ile ilçenin nostaljik havasını destekler nitelikte ve etkileyici bir yapıdır.
Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini sergilendiği Safranbolu’da karşınıza çıkacak bir diğer mimari eser, Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Cami’dir. 1662 yılında inşa edilen cami, günümüze kadar iki kez restorasyon çalışması görmüştür. Eski Çarşı içinde bulunan camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Karabük’teki Eskipazar ilçesinin Budaklar Köyü’nde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti’nin 1. yüzyıldan kaldığı biliniyor.
Antik Çağ’da hac merkezlerinden biri olarak kabul edildiği de bilinen bilgiler arasındadır.
Erken Bizans, Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu antik kentte dönemsel olarak kazı çalışmaları devam ediyor. Kent içinde şu anki haliyle de ilgi çekici kalıntılar görmeniz mümkün. Tarih meraklısıysanız mutlaka buraya gelmelisiniz.
Hadrianapolis Antik Kenti’ne özel ya da kiralık araçla ve otobüsle gidebilirsiniz. Her gün ziyarete açıktır.
Klasik Safranbolu konaklarından birinde her şeyin ters olduğu bir dünya görmek için buraya gelmelisiniz. Eğlenceli bir müze olarak hizmet veren bina, yetişkin ve çocuk demeden herkesin ilgisini çekiyor.
Ters Ev Müzesi’ne özel ya da kiralık araç, taksi, toplu taşıma aracı kullanarak ulaşabilirsiniz. Kristal Cam Teras ile aynı mevkide bulunmaktadır.
Her gün 08.00 – 22.00 saatleri arasında ziyarete açık olan evin giriş ücreti 10 TL’dir.
Ev sahibi Bahattin Tunç tarafından oluşturulan müze, birbirinden kıymetli antikaların sergilendiği özel bir yer. Bu zengin koleksiyon bir de Safranbolu ruhuyla birleşince insanda harika bir his yaratıyor. Zaman yolculuğu sevenlerdenseniz, burayı mutlaka görmelisiniz.
Aşağıdana Köyü’nde bulunan Nostalji Gezi Evi’ne özel ya da kiralık araç, taksi veya toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir.
Her gün 09.00 – 22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Tarihi Saat Kulesi’nin hemen arkasında bulunan müze, bir zamanlar Hükümet Konağı olarak faaliyet gösteriyormuş.
Şimdi ise, üç katlı binanın her katında, kentin tarihini anlatan eserler sergilenmektedir. Safranbolu üzerinden Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine yolculuk yapmak isterseniz, buraya gitmelisiniz.
Merkezde bulunan müzeye yürüyerek gidebilirsiniz. Her gün 09.00-17.30 arası ziyarete açıktır ve giriş ücreti 20 TL’dir.
Safranbolu’da bulunan deri tabakhanesi, 800 yıldan uzun bir geçmişe sahip.
Müze olarak ziyarete açık hale gelen tabakhanede, geçmişe doğru yolculuk yapabilirsiniz. Bu açıdan ülkenin ilk ve tek gezi tabakhanesidir.
Ayrıca, üst katında Türkiye’nin ilk kahve müzesine de ev sahipliği yaptığını belirtmek gerek. Farklı kahveler deneyerek, müzeyi keşfedebilirsiniz.
Safranbolu’da Aşağı Tabakhane Sokak‘ta bulunan müzeye yürüyerek, özel ya da kiralık araç, taksi, toplu taşıma yöntemlerinden biriyle gidebilirsiniz.
Hafta içi 10.00 – 21.00; hafta sonu ise, 09.00 – 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Safranbolu’da bulunan Kaymakamlar Gezi Evi, 19. yüzyılın başlarında yapıldığı bilinen bir konaktır. Kentsel dokuyu ve kentin geleneksel tarihini anlatan küçük ve keyifli bir müzedir.
Kaymakamlar Gezi Evi’ne, Safranbolu merkezden yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Her gün 10.00-21.00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücreti 10 TL’dir.
Son dönemlerde oldukça popüler olan Kristal Cam Teras, hafif adrenalin hissi de yaratan eşsiz bir yapı. Cam teras üzerinde seyrettiğiniz manzara muazzam ve tasarımın etkisiyle uçarken bakıyor hissi yaşatıyor.
Cam terasın dünyada iki benzeri daha var; biri Arizona, diğeri de Gürcistan’da bulunuyor. Farklı bir deneyim veren bu tasarımı mutlaka görmeli ve o manzarayı seyretmelisiniz.
Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan cam terasa; özel, kiralık araçlar, toplu taşıma araçları ya da taksiyle gidilebilir.
Her gün 07.00 – 22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücreti 50 TL’dir.
Yörük Köyü aslında sadece doğal değil tarihi zenginliğe de sahip bir bölgedir. Başka bir döneme gitmiş hissi yaratan tarihi evleri ve sokakları vardır.
Asırlık çınarların sarmaladığı köy kahvesi, lezzetli gözlemeler yiyebileceğiniz Yörük Sofrası gibi yerleriyle köyün tamamını gezmeniz ve keşfetmeniz tavsiye edilir.
Safranbolu’ya 11 km uzaklıkta bulunan köye özel ya da kiralık araç, taksi, toplu taşıma araçları alternatifleriyle gidebilirsiniz.
Karabük’ten 11 km uzaklıkta bulunan Yenice Ormanları, WWF tarafından, korunması gereken 100 alandan biri olarak ilan edilmiştir.
Doğa yürüyüşü yaparak; şelaleler, ağaçlar, Arboretum bölümündeki endemik bitkiler ve farklı çiçeklerle tanışabilirsiniz.
Orman içinde kamp için uygun alanlar da bulunuyor. Eğer kamp seviyorsanız; Karabük gezisi dahilinde değil, özel olarak Yenice’ye gitmenizi tavsiye ederiz.
Yenice Ormanları’na özel ya da kiralık araç, taksi gibi alternatiflerle ulaşabilirsiniz.
Yenice Ormanı’na yakın bir konumda bulunan Eğriova Göleti, oldukça etkileyicidir.
Batı Karadeniz’in en yüksek tepesinde bulunan gölet, yapay bir oluşumdur ve balıkçıların mekanıdır diyebiliriz. Burada trekking yapabilir ya da kamp kurabilirsiniz. Doğa severlerin hayran kalacağı türden bir yer!
Eğriova Göleti’ne özel ya da kiralık araç, taksi gibi alternatiflerle gidebilirsiniz.
Safranbolu ile Bulak Köyü arasında bulunan mağara, Bulak Mağarası olarak da bilinir.
Ülkenin en uzun beşinci mağarasıdır ve üç milyon yıl önce karstik erimeler sonucu oluştuğu tahmin edilmektedir.
Hidrolojik olarak da hala aktif olduğu bilinir. Doğal oluşumla elde ettiği muazzam görüntüsüyle büyüleyici bir yerdir, listeye eklenmelidir.
Mencilis Mağarası’na özel ya da kiralık araç, taksi ve Safranbolu Eski Çarşı’dan kalkan minibüslerle gidebilirsiniz.
Mağara her gün ziyarete açıktır ve giriş ücreti 25 TL’dir.
Karadeniz’in yarattığı gizli ve yeşil güzelliklerden biri Baklabostan Tabiat Parkı’dır.
İçinde bulunan etkileyici şelalesi, birbirinden güzel ağaçlarıyla inanılmaz bir yer. Şelale başında piknik yapabileceğiniz alanlar da var. Doğa ile vakit geçirmek isteyenlerin planlarında olmalı!
Karabük’ten özel ya da kiralık araç, taksi gibi alternatiflerle buraya gelebilirsiniz.
Çitdere sadece Karabük’ün değil, ülkemizin en kıymetli ve özel doğal alanlarından biri.
Endemik bitki zenginliği ile ön plana çıkan 33 farklı ağaç türünün ve farklı hayvan türlerinin yaşadığı bir doğa harikası.
Doğa gezileri için tercih edildiği kadar araştırmacılar için de biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.
Yenice’ye yakın bulunan parka, özel ya da kiralık araç, taksi gibi alternatiflerle ulaşabilirsiniz.
Şeker mevkiinde bulunan Şeker Kanyonu; canyoning, trekking ve bisiklet gibi sporlar için ideal bir alandır. Aynı zamanda çarpıcı bir havaya sahiptir. Doğa sporları sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Yenice ile Karabük karayolunun üzerinde bulunan kanyona; özel ya da kiralık araç, taksi gibi alternatiflerle ulaşabilirsiniz.
Kristal Cam Teras’tan manzarasına bakabildiğiniz Tokatlı Kanyonu ile yakından tanışmalısınız.
Üç kanyonun birleşmesinden oluşan alanda 9 metrelik bir yürüyüş rotası da bulunmaktadır. Eğer doğa yürüyüşlerini seviyorsanız, bu harikulade yere gitmek için mutlaka zamanınızı ayırmalısınız.
Tokatlı Kanyonu, cam terastan dolayı turistik olduğu için toplu taşıma, taksi, özel ya da kiralık araçla ulaşma imkanı bulunuyor.