Karaman’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

0
4282

Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebali gibi pek çok önemli ismin yetiştiği Karaman’ın oldukça köklü bir mutfak kültürü var.

Buğday, bulgur, baklagiller ve kuru sebzelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı geleneksel Karaman mutfağında keçi sütüyle yapılan yoğurdun, peynirin de çok özel bir yeri var.

Ayva dolması, kayısı musakkası gibi meyve ile pişen et yemekleri, toprak güveçlerde pişirilen kuzu etli calla kebabı, ince bulgurla yapılan batırık, özel günlerin en sevilen yemeklerinden olan bıldırcın dolması, geleneksel Karaman mutfağının öne çıkan lezzetlerinden olsa da Karaman’ın öyle bir mantarı var ki bence tadı ile insanın aklını başından alıyor.

Mayıs ayında yetişen domalan mantarından öyle bir tereyağlı kavurma yapılıyor ki tadı tam anlatılmaz yaşanır türeden, denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

En sevilen yemekleri ile Karaman mutfağına mini bir giriş yaptığımıza göre sıra geldi Karaman’ın lezzet duraklarını keşfetmeye. Hadi gelin Karaman’da nerede ne yenir bir göz atalım.

Karaman Lezzet Durakları:

Zeyve Yörem Lokantası

Karaman’a geldik şöyle şırıl şırıl akan bir suyun kenarında güzel bir köy kahvaltısı etmeyelim mi derseniz hiç düşünmeden Zeyve Yörem Lokantası’nın yolunu tutun derim.

Klasik kahvaltılıkları bir kenara bırakacak olursak Zeyve Yörem Lokantası’nın öne çıkan lezzetleri arasında taş fırından çıkan sıcacık böreği ve keş salatası bence ilk sıralarda yer alıyor.

Adres: Yaylapazarı Köyü, Ermenek, Karaman

Chef Börek

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Chef Börek® & Cafe (@chefborek)’in paylaştığı bir gönderi ()

Bir zamanlar sosyal medyada fenomen haline gelen Adana’nın peyniri uzayıp giden meşhur su böreğinin pastırmalı, kıymalı, ıspanaklı gibi farklı çeşitlerini bulabileceğiniz Chef Börek güne sıcacık bir hamur işi ile başlamak isteyenlerin Karaman’daki favori lezzet duraklarından.

Adana böreği sevmem derseniz de Chef Börek’in Boşnak börekleri de harika. Birkaç farklı Boşnak Böreği var ama benim önerim üzeri yoğurt soslu patatesli Boşnak böreğinden tatmanızdan yana.

Adres: 1. İstasyon Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Okulu Karşısı, Karaman merkez
Telefon: 0338 213 80 00

Birtat Lokantası

Bu gönderiyi Instagram’da gör

BİRTAT LOKANTASI (@birtat_lokantasi)’in paylaştığı bir gönderi ()

Bir şehrin mutfağını tanımanın en iyi yolu esnaf lokantalarını keşfetmekten geçer diyenlerdenseniz Karaman’daki adresiniz Birtat Lokantası olsun derim.

Fırın kebabı, Karaman’ın en meşhur lezzetlerinden olan Calla ya da namı-diğer güveç Birtat Lokantası’nda sizi bekleyen lezzetlerden sadece ikisi.

Siz de Karaman mutfağının tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek lezzetlerini tatmak istiyorsanız Birtat Lokantası’na mutlaka bir şans verin derim.

Adres: Tahsin Şanal Mahallesi, 27. Sokak, No: 13/B
Telefon: 0338 213 18 53

Mim Lokantası

Karaman’da öğlen yemeği için uğrayabileceğiniz en lezzetli adresler arasında ilk sıralarda yer alıyor Mim Lokantası.

Özellikle kuzu kavurmasını ve kuru fasulye pilavını deneyin derim.

Mim Lokantası’nın tadı damağınızda kalacak lezzetlerinden mahrum kalmak istemiyorsanız öğlen üçten önce gitmenizi öneririm. Çünkü öğlen saatlerinde çok kalabalık oluyor ve yemekler hızla bitiyor, benden söylemesi.

Adres: Tahsin Ünal Mahallesi, Şamkapı Caddesi, No:83, Merkez
Telefon: 0338 213 26 86

Köşebaşı Yemek Evi

Anne eli değmişçesine lezzetli ev yemekleri yemek istiyorsanız Köşebaşı Yemek Evi’ne mutlaka bir şans verin derim. Özellikle fırında kuru fasulyesi ve patlıcan musakkası kesinlikle denemeye değer.

Köşebaşı Ev Yemekleri’ne giderseniz yemeğinizin yanına mis gibi tereyağı kokan pirinç pilavından da söylemeyi ihmal etmeyin.

Adres: Külhan Mahallesi, İstasyon Caddesi, No:24, Merkez
Telefon: 0338 213 28 16

Hanzade Etli Ekmek

Bol malzemeli çıtır çıtır bir lahmacun, çeşit çeşit pideler ya da en lezzetlisinden bir etli ekmek için uğrayabilirsiniz Hanzade Etli Ekmek’e.

Hanzade Etli Ekmek’in tüm hamur işleri lezzetli ama benim önerim yanında buz gibi bir bardak ayranla etli ekmeğini tatmanızdan yana.

Adres: Koçakdede Mahallesi, Kendi Caddesi, No: 4 / C, Karaman Merkez
Telefon: 0532 658 29 60

Hatıra Tantuni

Bu gönderiyi Instagram’da gör

HATIRA TANTUNİ (@hatira.tantuni)’in paylaştığı bir gönderi ()

İsteyene et isteyene tavuk, Hatıra Tantuni’de her damak zevkine göre bir tantuni bulmak mümkün.

Menüsünde ekmek arası tantuni de olsa benim önerim klasik et dürüm tantuniden şaşmamanızdan yana.

Hatıra Tantuni’ye giderseniz etli tantuni dürümünüzü bir de arasına biraz limon sıkarak deneyin derim.

Adres: Tahsin Ünal Mahallesi, 1. Sokak, No:2, Karaman merkez
Telefon: 0338 213 71 73

Şükret Köfte & Kokoreç

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Şükret Köfte & Kokoreç (@sukretkoftekokorec)’in paylaştığı bir gönderi ()

Hızlıca bir şeyler atıştırmak ama lezzetten de ödün vermemek istiyorsanız Şükret Köfte & Kokoreç’e bir şans verin derim.

Izgara köfte ya da kaşarlı köfte gibi tabakta porsiyon olarak servis edilen seçenekler olsa da Şükret Köfte Kokoreç’e giderseniz benim önerim ekmek arası lezzetlerinden birini tatmanızdan yana. Özellikle ekmek arası köftesi favorim.

Adres: Külhan Mahallesi, Kemal Kaynaş Caddesi, No: 64/B, Karaman merkez
Telefon: 0554 160 70 66

Almila Restaurant

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Almila Restaurant&Cafe (@almilarestaurantcafe)’in paylaştığı bir gönderi ()

Parmak ısırtan güzel bir kebap ve lezzetli mezelerle donatılmış bir masada akşam keyfi yapmak isterseniz de Karaman’daki adresiniz Almila Restaurant olsun.

Almila Restaurant’a giderseniz başlangıç niyetine önden çıtır çıtır bir lahmacun yanına da bol köpüklü bir yayık ayranı söylemeyi ihmal etmeyin.

Adres: Alişahane Mahallesi, 1. İstasyon Caddesi, Merkez
Telefon: 0338 214 14 53

Özdiyar Burma Künefe Salonu

Simit katmerden havuç dilim baklavaya, fıstıklı kadayıftan midye tatlısına envaiçeşit şerbetli tatlı bulabileceğiniz Özdiyar Burma Künefe Salonu Karaman’da tatlı keyfi yapabileceğiniz en lezzetli alternatiflerden biri.

Siz de tatlısız duramayanlardansanız Karaman’a gittiğinizde Özdiyar Burma Künefe Salonu’nu es geçmeyin derim.

Adres: 1. İstasyon Caddesi, Karaman merkez
Telefon: 0338 214 57 51

Gaziantep Sultana Künefe Katmer

Şerbetli tatlının her halini bulabileceğiniz Gaziantep Sultana Künefe Katmer’in tatlıları arasında kendinizi kaybedebilirsiniz, demedi demeyin.

Kaymaklı fıstıklı paşa künefe ve Antep fıstıklı klasik baklava, Gaziantep Sultana’nın en çok tercih edilen tatlıları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Benim gibi şerbetli tatlı demek fıstık demek diyenlerdenseniz de iri fıstık taneleriyle süslü, fıstık ezmeli kaymaklı Sultana Özel künefenin tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Muhteşem bir lezzet ama biraz ağır gelebilir o yüzden orataya paylaşımlık söylemenizi öneririm.

Adres: Külhan Mahallesi
Telefon: 0338 213 15 16

HB Waffle

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Hb Waffle (@hbwaffle)’in paylaştığı bir gönderi ()

İsteyene sandviç isteyene çift katlı ya da en klasiğinden bol çikolatalı çilekli enfes bir waffle. HB’de her damak zevkine göre bir waffle bulmak mümkün.

Ben waffle sevmem diyenler içinse HB Waffle’da enfes çikolatalı tatlılar da var ama HB’nin wafflelarına karşı koymak bence biraz imkansız. Özellikle bol fındıklı patlayan şekerli sütlü çikolatalı olanı bir deneyin derim.

Adres: Külhan Mahallesi, 1. İstasyon Caddesi, No: 28 / D
Telefon: 0338 212 92 90

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız