Kars’ın Meşhur Yemekleri

0
650

Doğu Anadolu’nun mutfağına en aşina olduğumuz illeri arasında ilk sıralarda yer alıyor bence Kars.

Lezzeti dillere destan kaz etinden şanı il sınırlarını çoktan aşmış gravyerine, kahvaltıların yıldızı kaşar peynirinden bol etli, hamurlu tencere yemeklere, enfes hamur işlerinden damak çatlatan tatlılara pek çok lezzet Kars mutfağında keşfedilmeyi bekliyor.

Kars’a giderseniz kahvaltılarınızın tadına tat katacak sarı yağından, kaşar peynirinden, gravyerinden, balından, ev ketesinden, kavurmasından tatmadan ve almadan dönmeyin derim. 

Lafı daha fazla uzatmıyorum ve sizi Kars mutfağının nefis lezzetleri ile baş başa bırakıyorum. Bakarsınız yazıyı okuduktan sonra kendinizi Kars’a bilet bakarken bulursunuz, belli mi olur?

Kars’ın Meşhur Lezzetleri

1) Evelik Aşı

Bahar aylarında yetişen, hafif ekşimsi tadı ile damaklarda nefis bir tat bırakan evelik yaprakları toplanıp kurutuluyor. Bütün yıl boyunca da yemeklerin tadına tat katıyor. Evelik aşı da o muhteşem lezzetlerden biri.

Yeşil mercimek, buğday, soğan, patates ve tabi ki soğan ve salça ile yapılan evelik aşı özellikle soğuk kış aylarında Kars sofralarından eksik olmuyor.

2) Kars Ketesi

Anadolu sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan kete Kars mutfaklarında da en sık pişirilen hamur işlerinden biri.

Hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlananan Kars ketesinin lezzet sırrı içine ilave edilen tereyağında kavrulmuş unda saklı.

Kars’a giderseniz kendinize en tazesinden bir kete ısmarlamayı ihmal etmeyin derim.  

3) Hörre Çorbası

Hörre ya da nam-ı diğer un çorbası, özellikle kış aylarında Kars sofralarının olmazsa olmazlarından biri.

En basit haliyle tereyağı, un ve su ile yapılan hörre çorbasının üzerine tereyağında kavrulmuş salçalı özel bir sos dökülüyor.

Siz de yemeğe çorbasız başlayamayanlardansanız Kars usulü hörre çorbası güzel bir alternatif olacaktır.

4) Tandırda Kaz Çekmesi

Güneşte kurutulan kaz etti ile yapılan çekme Kars mutfağının en özel lezzetlerinden biri.

Kurutulmuş kaz eti bol tereyağlı bulgur pilavı ile birlikte tandırda pişiriliyor. Ardından ortaya damat çatlatan bir lezzet çıkıyor. Kars’a giderseniz asla es geçmeyin derim. 

5) Kars Kazı

Kars denilince ilk akla gelen yemek olsa gerek kaz eti.

En lezzetlisini kış aylarında yiyebileceğiniz klasik Kars kazı yanında nefis bir pilavla servis ediliyor.

Her lokmasında lezzet fırtınası estiren bir yöresel lezzet arıyorsanız Kars kazı tam size göre. Kaz eti kimilerine göre biraz ağır olsa da bence kesinlikle denemeye değer.

6) Piti Kebabı

Et yemeklerinin başrolde olduğu Kars mutfağının en sevilen yemeklerinden biri de piti kebabı.

Kuzu eti, haşlanmış nohut, domates ve biberle yapılan piti kebabı o müthiş rahiyasını ise zerdeçaldan alıyor.

Geleneksel hali ile yanında incecik lavaş ile servis edilen piti kebabından tatmak isterseniz istikametiniz şehir merkezinde yöresel yemek yapan restoranlardan biri olsun. 

7) Ekşili Et

Kaz etini ağır bulanların Kars mutfağındaki favori et yemeklerinden biri ekşili et.

Pişerken içine hiç kaşık sokulmadan, sadece tencereyi sallayarak pişirilen ekşili ete son dokunuş ise piştikten sonra üzerine yarım limonun suyu sıkılarak yapılıyor. Limon etin baskın tadını ve kokusunu alıyor ve ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor.

8) Mercimekli Patatesli Erişte

Muhteşem üçlünün efsane buluşması bir yemek bence mercimekli, patatesli erişte. Ayrı tencerelerde haşlanan erişte ve yeşil mercimek aynı tencereye girip bol tereyağı ile buluşuyor. İncecik dilimlenip kızartılan yuvarlak patateslerle buluştuktan sonra da afiyetle yeniyor.

Aslında yemeden önce bir süre dinlendirmek gerekiyor ama pişerken yaydığı kokuya dayanmak bence pek mümkün değil.

9) Hangel

Sunumu itibariyle mantıyı andırsa da Kars’ın hangeli bence çok başka. İncecik açılan hamurlar bol suda haşlanıyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilip karamelize soğan ilave edildikten sonra afiyetle yeniyor.

Kars’a gittiğinizde yemek tercihiniz ne olursa olsun sofranızda bir porsiyon hangel mutlaka bulunsun. 

10) Haşıl

Bir Anadolu sofrası klasiğidir haşıl. Hem pratik hem de son derece lezzetli olan haşıl Kars mutfaklarında da son dakikaların en kurtarıcı yemeklerinden biri.

Son derece doyurucu olan bulgurlu, üzeri yoğurtlu ve tereyağlı haşıl Kars mutfaklarında da bolca pişiriliyor. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim. 

11) Feselli

Elde açılan yufkalar kol böreği misali sarılarak şekillendiriliyor. Ama börek dediysem aklınıza öyle kalın bir hamur gelmesin. Feselli incecik çıtır çıtır bir hamur işi.

Peynir ve zeytinle mükemmel bir uyum içinde olan feselli Kars kahvaltılarının en aranan lezzetlerinden. Hele bir de sacda pişmişine denk geldiniz mi tadı damağınızdan uzun süre silinmeyebilir, benden söylemesi.  

12) Kars Katmeri

Eminim katmer denilince hepinizin aklına arası bol fıstıklı ve kaymaklı Antep katmeri geliyordur. Ancak Kars’ın da öyle güzel, öyle farklı bir katmeri var ki insan yemelere doyamıyor.

İncecik açılan yufkalar aralarına bol tereyağı sürülerek üst üste diziliyor. Ardından tekrar açılıp rulo şeklinde sarılıyor. Üzerine yumurta sarısı sürülerek pişirilen Kars katmeri sade ama muhteşem bir lezzet.

Kars’a giderseniz kahvaltı sofalarınızda katmere mutlaka yer açın derim.  

13) Nezik

Kars mutfağında keşfedilmeyi bekleyen onlarca hamur işinden biri nezik. Son derece basit ve sade bir görüntüsü olan nezik tadı ile farkını ortaya koyuyor. Hamurunda kaymak kullanılan nezik en güzel kahvaltı sofralarının yıldızı.

Küçük de bir lezzet tüyosu verecek olursam Kars’a giderseniz neziğinizin arasına Kars’ın mis gibi sarı yağından ve balı sürüp kendinize en güzelinden bir tatlı kahvaltı dürümü yapmanız. 

14) Umaç Helvası

Kars’ta soğuk ve uzun kış gecelerinin en aranan ve en sevilen tatlılarından biri umaç helvası.

Alışık olduğumuz helvalardan farklı olarak, umaç helvasının içinde İngilizlerin crumble tatlısı misali arada kıtır kıtır ağıza gelen un parçacıkları var. Denk gelirseniz mutlaka deneyin derim.

15) Hasuda

Pekmezli ya da sade olarak yapılabilen, muhallebi kıvamındaki hasuda Kars mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.

Su muhallebisini andıran hasuda cevizle buluşunda lezzet patlaması yaşatıyor, aklınızda bulunsun. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız