Kızılırmak Deltası Nerede? Kızılırmak Deltası’na Nasıl Gidilir?

0
407

Aynı zamanda Bafra Ovası olarak da adlandırılan Kızılırmak Deltası, Kızılırmak’ın tam da Karadeniz’e döküldüğü yerde büyüleyici bir konuma sahip bir doğa harikası.

Sulak alanlar ve delta ovası kompleksi olarak da geçen bu bölge Samsun ili sınırları içerisinde yer almakla birlikte Bafra, Ondokuzmayıs ve Alaçam ilçeleri ile de sınırlarını paylaşmaktadır.

Tam tamına 56 bin hektarlık bir alana yayılan ve Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası hakkında tüm bilgileri sizler için derledik:

Kızılırmak Deltası Hakkında Genel Bilgi

Toplam kapladığı 56 bin hektarlık alanın esasında 11 bin 600 hektarı sulak alan ekosistemlerinden oluşuyor.

Tatlı ve tuzlu bataklıkları, açık su yüzeyleri, kıyı kumulları, kumsallar, subasar ormanı, mera, orman, çayır, sazlık, geniş yapraklı ormanlar, ırmak, göl, deniz gibi sayısız farklı doğal yaşam alanına ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası’nı ilginç kılan bir diğer özellik ise 1994 senesinde “su kuşları yaşam alanı” olarak ilan edilmesidir.

İklim olarak Samsun ilinin tüm özelliklerini taşıyan delta geneli itibariyle ılıman bir iklime sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak iken, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Deltanın doğu sahilinde bulunan Balık Gölü, Uzun Göl, Gıcı Göl, Tatlı Göl, Altınlı Göl, Paralı Göl, Cernek Gölü, Liman Gölü, Tuzlu Göl ve Sülüklü Gölü; batı sahilindeki Karaboğaz Gölü ve Mülk Gölü de mutlaka görülmeye değer yerler. Zengin bir flora ve faunaya sahip olan Kızılırmak Deltası’nda 355 bitki türü yer alıyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Su kuşları yaşam alanı olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 465 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Şu ana kadar 465 kuş türünün görüldüğü Türkiye’nin yaklaşık %76’sına denk gelen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde özellikle göç sırasında küçük karabatak, dikkuyruk, küçük akbalıkçıl, akkanatlı sumru ve küçük martıya denk gelmeniz yüksek ihtimal.

Kış aylarında 50 bin ile 100 bin arasında su kuşunun yaşadığı Kızılırmak Deltası’nda üreyen önemli kuş türlerinden bazıları ise erguvani balıkçıl, boz ördek, karaleylek, elmabaş patka, Macar ördeği, Kocagöz, saz horozu, bataklık kırlangıcı, turna, küçük orman kartalı, pasbaş patka ve çıkrıkçın.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun’un turizmine de önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Kızılırmak Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar ile oluşan Kızılırmak Deltası’ndaki Kuş Cenneti’nde 2 adet Kuş Gözlem Kulesi, Yönetim Merkezi, Ziyaretçi Merkezi ve içerisinde de Görüntü İzleme Merkezi bulunuyor. Buna ek olarak, hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz satış reyonu da mevcut.

Tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden 15’inin bulunduğu Kuş Cenneti’nde görülen diğer kuş türlerinden bazıları ise şöyle:

  • Küçük Kerkenez
  • Tarda
  • Deniz Kartalı
  • Şah Kartal
  • Dikkuyruk
  • Alboyunlu Kaz
  • Cüce Karabatak
  • Tepeli Pelikan
  • Kara Leylek
  • Leylek
  • Turna
  • Ördek Yağmurcan
  • Balıkçıl

Kızılırmak Deltası’nda Yapılacak Aktiviteler

Sazcılık, balıkçılık, hayvancılık, tarım ve avcılığın oldukça popüler olduğu Kızılırmak Deltası, Karadeniz Bölgesi’nin tabiatını en iyi şekilde korumuş yer olarak biliniyor. Hal böyle olanca da delta içerisindeki doğal yaşam alanlarında yapılacak aktiviteler oldukça çeşitli oluyor.

Başta kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık olmak üzere trekking ve yürüyüş aktivitelerine de katılım gösterebilirsiniz. Buna ek olarak, bazı dönemlerde katılımcısı yüksek, geniş çaplı etkinlikler de düzenleniyor.

Şüphesiz Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yapılabilecek en keyifli doğa aktivitesi kamp yapmak olacaktır.

Kızılırmak Deltası’nda Yeme İçme

Karadeniz’in en modern şehirlerinden biri olan Samsun’da Karadeniz mutfağının en leziz yemeklerini tadabilirsiniz. Ama bilhassa buraya özgü lezzetler tatmak isteyenler, başlangıcı nokul, baklalı sarma, Bafra / Samsun pidesi (Karadeniz pidesi olarak da geçer), kaz pilavı, Oymaağaç kebabı, mısır çorbası, haluçka, katık sündürmesi ve turşu kavurması ile yapmasını öneriyoruz.

Bölgenin en iyi ve kaliteli yeme içme mekanları arasında Samsun Çiftlik Mahallesi’ndeki Çalıkuşu ve Beyaz Ev, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Öz Terme Pide Salonu, Samsun – Ankara Yolu üzerindeki Muhtar’ın Yeri İnanç Menemen Çakallı, Karadeniz Mahallesi’ndeki Samsun Pidecisi Nuri Usta, Batıpark’taki Pamuk Kardeşler Balık Restaurant ve Fevzi’nin Yeri Gurme Balık Restaurant, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Et Atölyesi, Mimar Sinan Mahallesi’ndeki Chef Grill & Steakhouse ve Samsun – Bafra karayolu üzerinde bulunan Gülhan Restaurant yer alıyor.

Kızılırmak Deltası’nda Konaklama

Ekonomik bir konaklama seçeneği olmasının yanı sıra bu el değmemiş doğanın tadını en güzel şekilde çıkarmaya da imkan tanıyan kampçılık bölge için olmazsa olmaz bir aktivite.

Bafra ilçe merkezinden yola çıkıp, Kuş Cenneti içerisindeki köylerden de geçerek kamp çadırınızı kurabileceğiniz birbirinden güzel noktalara ulaşabilirsiniz.

Öyle ki yılın belli dönemlerinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki doğa kampı aktivite ve etkinliklerini de takip edebilirsiniz.

Delta içerisinde veya çevresinde konaklamak istemeyenler ise tercihini Bafra ilçe merkezindeki otellerden yana kullanabilir. Erken rezervasyon sayesinde Bafra’daki konaklamanızı daha ekonomik hale getirebilirsiniz.

Kızılırmak Deltası’na Nasıl Gidilir?

Samsun il merkezine 30 km uzaklıktaki Kızılırmak Deltası’na ulaşım aslında gayet kolay.

Bafra ilçe merkezinden kolaylıkla gidebileceğiniz Kızılırmak Deltası’na toplu taşıma araçları ile gitmek isteyenler ya Ondokuzmayıs ya da Bafra ilçe merkezlerindeki otobüs ve dolmuş duraklarına gitmeliler.

Özel aracınızla da kolaylıkla gidebileceğiniz Kızılırmak Deltası’na bir diğer ulaşım yöntemi de araç kiralama hizmetleridir.

Delta içerisinde ise bisikletle veya yürüyerek doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin çevre il ve ilçelere olan uzaklığı:

  • Kuş Cenneti – Bafra ilçe merkezi: 18 km
  • Kuş Cenneti – Samsun il merkezi: 61 km
  • Kuş Cenneti – Ondokuzmayıs: 24 km
  • Kuş Cenneti – Alaçam: 47 km
  • Kuş Cenneti – Atakum: 67 km
  • İzmir’e 1100 km, İstanbul’a 539 km, Ankara’ya ise 148 km uzaklıkta bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız