Kurtarıcı İsa Heykeli Nerededir?

0
772

“Tanrı dünyayı altı günde yarattı ve yedinci gününde Rio de Janeiro yaratıldı,” der Brezilyalılar.

Eğer siz de kendine has tarzıyla, ziyaretçileri büyüleyen bu şehre bir seyahat gerçekleştiriyor iseniz, görmeniz gereken önemli bir anıt var: Kurtarıcı İsa Heykeli. Christ the Redeemer ismiyle bilinen, Brezilya’nın sembollerinden olan bu heykel, 2007 yılından beri Dünyanın Yeni Yedi Harikası‘ndan biri. 

İsmini bir insanın kamburuna benzetildiği için “kambur” kelimesinden alan Corcovado Dağı’nın tepesindeki Kurtarıcı İsa Heykeli, konumu sebebiyle Rio de Janeiro şehrinin her noktasından gözüküyor rahatlıkla. Heykelin bulunduğu tepeye vardığınızda ise tüm şehir ayaklarınız altında. 

Açık kollarıyla milyonlarca insanı kutsuyor gibi duran Kurtarıcı İsa Heykeli, yalnızca Brezilya’nın sembollerinden biri değil, ayrıca tüm Hıristiyanlığın sembollerinden. Bu sebeple heykelin en yoğun ziyaret zamanları Paskalya ve Noel dönemi.

Eğer siz de dünyanın pek çok noktasında replikaları yapılan Kurtarıcı İsa Heykeli’ni ziyaret etmek istiyorsanız, bu yazımızda heykelin tarihi ve ziyaret bilgilerini bulabilirsiniz. 

Kurtarıcı İsa Heykeli Nerede ve Kurtarıcı İsa Heykeli’ne Nasıl Gidilir?

Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinin, Corcovado Dağı zirvesinde yer alıyor. Bu heybetli heykele nasıl giderim diye düşünüyorsanız, bütçenize ve seyahat tercihlerinize göre çeşitli alternatifler bulunuyor. 

Kurtarıcı İsa Heykeli’ne en yaygın ulaşım, heykelden daha eski bir trenle sağlanıyor. Corcovado Dağı’nın zirvesine tırmanan tren ile yapılan bu yolculuk yaklaşıp 20 dakika sürüyor. Her gün sabah 8 ve akşam 8 saatleri arasında her yarım saatte bir kalkan tren, yağmur ormanlarından geçerek keyifli bir yolculukla ziyaretçileri zirveye ulaştırıyor. Tren tercih edecekler, yoğun saatlerde oluşan kuyruğu planlarına dahil etmeyi unutmamalı veya önceden elektronik bilet temin etmeli.

Ipanema ve Copacabana plajlarından 570, 583 ve 584 numaralı otobüsle ile tren istasyonuna gidilebiliyor.

Şehir merkezindeki “Lapa” denen bölgeden, trene oranla daha hızlı bir ulaşım seçeneği olan servisler yer alıyor. Servis ücretleri, tren biletleri ile aynı.

Kurtarıcı İsa Heykeli’ne gitmek için araç kiralayabileceğiniz gibi, 3-4 kişiyseniz taksi kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

Hiking sevenler veya yağmur ormanlarında yürüyerek Kurtarıcı İsa Heykeli’ne varmak isteyenler, Corcovado Dağı’nın eteklerinde yer alan Parque Lage’dan tepeye doğru bir tırmanış gerçekleştirebilirler.

Kondisyonunuza göre bir buçuk, iki saat süren bu yolculuğun en keyifli yanı, sevimli küçük maymunların sizlere eşlik ediyor olması. 

Kurtarıcı İsa Heykeli Ücretler

Kurtarıcı İsa Heykeli’ne giden tren ve otobüs ücretleri aşağı yukarı aynı. Düşük sezonda yetişkinler ve öğrenciler için 61 R$ (yaklaşık 14 ABD Doları), hafta sonları ve tatilleri kapsayan yüksek sezonda ise 74 R$ (yaklaşık 16 ABD Doları). 5-11 yaş arası yolcular her dönem 48 R$ (yaklaşık 10 ABD Doları) öderken, 60 yaş üstü kullanıcılar için bu rakam 24 R$. 4 yaş altı yolcular ise ücretsiz. 

Kurtarıcı İsa Heykeli’ne ulaştıktan sonra ödemeniz gereken bir diğer ücret ise alana giriş ücreti. 60 yaş üstü ve 11 yaş altı ziyaretçiler ücretsiz olarak alana giriş yaparlarken, giriş ücreti yetişkinler için yüksek sezonda 24 R$ (Yaklaşık 5 ABD Doları), düşük sezonda 12 R$ (Yaklaşık 2.60 ABD Doları).

Kurtarıcı İsa Heykeli Tarihi ve Heykelin Özellikleri

Corcovado Dağı’nın zirvesinde bulunan ve 2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri seçilen Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın sembollerinden.

Portekizce ismi Cristo Redentor, İngilizce ismi Christ the Redeemer olan bu heykel, yalnızca heybetli boyutundan dolayı değil, bulunduğu konumdan dolayı da oldukça etkileyici bir yapı. 

1859 yılında Katolik din adamı Pedro Maria Boss, Rio de Janeiro şehrine vardığında Corcovado Dağı’nın muhteşem manzarasından oldukça etkileniyor ve buraya bir anıt dikme projesi ortaya atıyor.

Rahip, Brezilya İmparatoru’nun kızı Prenses Isabella’dan bu projeyi finanse etmesini istiyor; fakat ne yazık ki masraflar karşılanmadığı için proje ertelenmek zorunda kalıyor.

Yıllar yıllar sonra, Rio de Janeiro’da tekrardan bir anıt dikme fikri gündeme geliyor 1921 yılında. Şehirdeki Katolik örgütlerin girişimleri ve dokuz yıl boyunca toplanan bağışlarla projeye adım atılıyor. 

Kurtarıcı İsa Heykeli, 1922’de Rio de Janeiro’da, Brezilya’nın 100. yılı şerefine, mühendis Heitor Silva Costa tarafından tasarlanıyor. İsa’nın başı ve elleri Fransız heykeltıraş Paul Landwski tarafından alçıdan yapılıp, 5 yılda Fransa’da tamamlanarak Brezilya’ya gönderiliyor. Çizimlerin geliştirilmesinde pek çok Fransız mühendis çalıştığı gibi, heykelin dış tabakasının yapıldığı sabun taşı İsveç’ten getiriliyor ülkeye.

Beton üzerine sabun taşı kaplama olan 30 metre boyutundaki Kurtarıcı İsa Heykeli, 8 metre yükseklikteki bir kaideye yerleştiriliyor; 12 Ekim 1931’de resmi bir törenle açılıyor.

Kurtarıcı İsa Heykeli’nin tepesine 222 basamağı tırmanarak çıkabilir veya sonradan yapılan asansör den faydalanabilirsiniz. Zirveye vardığınızda tüm şehir ayaklarınızın altında olduğu gibi, bu noktadan eşsiz Ipanema ve Copacabana plajlarını, dünyanın en büyük stadyumu olan, ünlü “Maracana”yı görebilirsiniz. 

Milyonlarca insanı kutsuyor gibi duran kolları açık Mesih tasviri ile “Var olan her şey Rabb’in elindedir” mesajı veren Kurtarıcı İsa Heykeli, yalnızca Rio de Janeiro şehrini değil, tüm dünyayı kucaklıyor; her yıl dünyanın çeşitli noktalarından iki milyondan fazla turist ağırlıyor. 

Önceden, heykelin gece için aydınlatılması radyo dalgaları kullanılarak 9000 km uzaklıktaki Vatikan, Roma’dan yapılıyormuş. Kötü hava koşullarında aydınlatmalarda kesintiler olduğu için, aydınlatmanın direkt olarak Rio’da yapılmasına karar verilmiş. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız