Kuzey Işıkları telefonla çekilir mi?
Evet, Kuzey ışıkları telefonla çekilebilir, ancak iyi sonuç alabilmeniz için yüksek kaliteli bir telefon kamerası, doğru ayarlar ve sabit bir çekim gerekiyor.
Kuzey ışıklarına ne ad verilir?
Kuzey ışıklarına Aurora Borealis adı verilir.
Kuzey ışıkları ses çıkarır mı?
Kuzey ışıkları, genellikle çıplak kulakla duyulabilecek bir ses çıkarmaz. Ancak, bazen bu ışıkların çok düşük seviyeli sesler yaydığı da iddia ediliyor.
Aurora Borealis ya da ülkemizde daha yaygın bilinen adı ile Kuzey ışıkları, bütün dünyada ünlü olan bir doğa olayı. Ne zaman ortaya çıkacağı ve ne zaman kaybolacağı halk tarafından kestirilemeyen bu ışık patlamaları, yüzyıllar boyunca mistik işaretler olarak yorumlanmalarıyla da dikkate değer.
O zaman gelin bu etkileyici doğa olayının nasıl olduğunu, ne zaman, nerede ve nasıl görüldüğünü birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Göz alıcı ve en etkileyici doğa olaylarından biri olan Kuzey ışıklarının nasıl oluştuğu da oldukça merak uyandırıyor. Kuzey ışıklarının oluşması için gereken ilk şey ise Güneş’te bazı patlamaların olması. Güneş uzaya enerji yüklü parçacıkları fırlattığında, bu parçacıklar gezegenimizin manyetik alanına takılıyor. Alana takılan enerji parçaları kutup bölgelerine çekilerek atmosferdeki gazla çarpışıyor.
İşte tam da bu çarpışma sırasında Kuzey ışıkları dediğimiz doğa olayı gerçekleşiyor. Kuzey ışıklarının rengini belirleyen ise çarpışmanın yaşandığı gaz türü. Çarpışma oksijen ile gerçekleştiğinde yeşil ve kırmızı tonlarında bir ışık çıkarken, azot ile olan çarpışmalar sonucu ortaya mavi ve mor renklerinde ışıklar çıkıyor.
Kuzey ışıkları ya da diğer adıyla Aurora Borealis, her ne kadar herkesin en az bir kere görmek istediği bir doğa olayı olsa da bu güzel olay her zaman gerçekleşmiyor. Belirli koşulların bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan bu ışıkların görülme olasığı Eylül ile Mart ayları arasında, gecelerin uzun ve karanlık olduğu zamanlarda daha yüksek.
Ama tabi ki sadece mevsim, Kuzey ışıklarını görmek için yeterli değil. Aynı zamanda bulutsuz ve açık bir gökyüzü de ışıkların özellikle net görülmesi için önemi bir etken. Genel olarak soğuk bir kış gecesi, açık gökyüzüne bakarsanız ve ışıklardan uzak, doğru bir konumdaysanız doğanın size sunduğu harika ışık gösterisine şahitlik edebilirsiniz.
Peki Kuzey ışıklarını görmek için doğru konum ya da konumlar neresi? Kuzey ışıklarına şahitlik edebileceğiniz birkaç farklı nokta bulunuyor. Bu lokasyonlar arasından istediğinizi seçebilirsiniz.
İsveç’in en Kuzey noktasında yer alan şehirlerden biri olan Kiruna, 18 bin nüfuslu minik bir şehir. Şehirdeki Camp Ribon ve Abisko Natural Park gibi alanlar tamamen kutup ışıklarına ayrılmış desek yanlış olmaz. Bu bölgeler, gökyüzündeki renk cümbüşünü izlemek için can atan hevesli turistlerle dolup taşıyor.
Kiruna’ya kadar gelmişken hayatını geyik yetiştiriciliğinden kazanan ve İsveç’in en eskilerinden olan Sami topluluğunu da aynı adlı köyde ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz. Gitmeden önce, birbirinden ilginç geleneksel kökenlere ve inanışlara sahip bu topluluk hakkında minik bir araştırma yapmayı ihmal etmeyin.
Sadece Kuzey ışıklarına değil aynı zamanda Game Of Thrones dizisinin meşhur sahnelerine hayat veren yerlerden oluşan bir tur için İzlanda’yı ziyaret edebiliriz. Karla kaplı tepeleri, donmuş ağaçları ve göz alabildiğine beyaz atmosferi ile Kuzey’in soğuk ama büyüleyici manzaralarını en iyi sahiplenen ülke İzlanda sayılabilir. İzlanda’nın Reykjavik şehrinde bulunan ve doğal bir kaplıca havuzu olan Mavi Lagün; meşhur ışıklar ile bir araya gelince kesinlikle zihninizde unutulmaz bir iz bırakacaktır.
Yalnızca Kopenhag ya da Ryekjavik şehirlerinden aktarma yaparak ulaşabileceğiniz Grönland; zahmetli sayılabilecek bir yolculuktan sonra keyifli manzaralara kendinizi teslim edebileceğiniz özel bir yer. Grönland’ın başkenti Nuuk’ta ise ışıkların gökyüzündeki dansını izleyebileceğiniz birçok yer var. Burayı ağustos ayının ortasından nisan ayının sonuna kadar istediğiniz bir tarihte ziyaret edebilirsiniz.
Yılın hangi döneminde bulunduğunuza göre, burada gündüzler yalnızca birkaç saat sürebiliyor. Hatta tamamı gece olarak yaşanan dönemler bile var. Bu nedenle benzersiz bir deneyime hazır olun. Buzullardan oluşan harika Grönland atmosferinde hem gezi hem de konaklama için dizayn edilmiş özel botlar var. Suların üzerinde, aurora altında içeceğinizi yudumlarken tüm yorgunluğunuzu da unutabilirsiniz.
Kuzey Kutbu’nun 74. ve 81. paralelleri arasında yer alan Svalbard, Norveç’e bağlı bir adalar topluluğu. Norveç ana karasına 900 km mesafede yer alan bu yer, dünyanın en kuzeyindeki noktalardan biri olarak kabul ediliyor. Hal böyle olunca da, tabiat ananın sunduğu ücretsiz ışık gösterilerinin tüm yıl boyunca ardı arkası kesilmiyor elbette.
Kuzey ışıklarını kampla, karavanla, Norveç sınırlarında düzenlenen 7 günlük turların bir parçası olarak; kısaca nasıl isterseniz öyle ziyaret edebilirsiniz. Özellikle çadırda konaklama deneyiminiz varsa ya da bu konaklama biçiminden huzursuz olmuyorsanız; kamp yapma fikrini mutlaka değerlendirin.Tarih aralığınızı ekim ile mart arasında tutmaya gayret edin. Kasım ile şubat arasındaki döneme kuzey ışıkları yönünden daha da kesin gözüyle bakılıyor.
Rusya’da bulunan ve Ural Dağları’ndan başlayarak Büyük Okyanus’a kadar dev bir bölgeyi kapsayan Sibirya; çoğu gezginin kış rotası için olmazsa olmaz sayılan son derece orijinal bir bölge. Burayı özellikle Sibirya Ekspresi aracılığı ile gezmek, gerçek bir seyahatsever için “ölmeden önce yapılacaklar” listesine adını altın harflerle yazdırıyor.
El değmemiş ormanlar, kışın dünya ile irtibatı kesilen köyler ve turistik sayılamayacak kadar uç lokasyonları ile Sibirya; tam bir cesaret meselesi. Ancak hem bütçenizle hem de cesaretinizle Sibirya seyahatine hazır hale gelebilirseniz; doğanın birçok büyülü özelliği gibi kutup ışıkları da önünüze cömertçe serilecektir.
Finlandiya’ya yapacağınız kuzey ışıkları gezisi; balayı, evlilik yıldönümü ya da evlilik teklifi gibi romantik bir kutlama için de biçilmiş kaftan. İglo adlı Eskimo evlerine benzetilen cam tavanlı odalarda konaklamak, eylül ayından mart ayına kadar neredeyse her gece ansızın ortaya çıkan kuzey ışıklarıyla aydınlanmak, sabah olduğunda ise eğitimli köpeklerin rehberliğinde düzenlenen safari turlarına katılmak kesinlikle unutulmaz bir deneyim.
Cam iglonuzun dışında içlikler, termal giysiler, hava geçirmez montlar ve türlü teçhizat ile ancak ayakta durabilirken; odanıza girdiğinizde sıcacık yatağınızdan auroraları fotoğraflayabileceksiniz. Finlandiya aynı zamanda dünyanın en güvenilir ve en yaşanılası ülkelerinden biri olduğu için, bu ülkede turist olmanın tadını çıkarmanız başka bir ülkeye göre çok daha kolay. Tamamen kuzey ışıkları turizmine adanmış tesislerde görevliler, birden fazla dil seçeneği ile konuklara seve seve yardımcı oluyorlar.
Dehan’ın notu: Burası aynı zamanda Ren geyiklerinin de favori adreslerinden biri. Yılbaşı döneminde Noel ruhunu Finlandiya’da yaşamayı düşünebilirsiniz.
Kuzey ışıklarını görmek için pek çok ülkeden ziyaretçiler Kuzey Kutup bölgesinde bulunan ülkelere gidiyor. Ama tabii ki bu ülkelere gitmek çoğu zaman bu etkileyici doğa olayına şahitlik etmek için yeterli olmuyor. Kuzey ışıklarını görmek için aynı zamanda biraz da şanslı olmanız gerekiyor. Fakat birkaç noktaya dikkat ederek Kuzey ışıklarını görme şansınızı arttırabilirsiniz.
Kuzey Kutbu’nda Kuzey ışıklarını görebileceğiniz pek çok ülke var, hepsi de gerçekten çok güzel ülkeler. Fakat Kuzey ışıklarını görmek için bir ülkeyi ziyaret edecekseniz odak noktanızın gerçekten Kuzey ışıkları olması gerekiyor. Kuzey ışıklarını görebilmek için doğru bölgeyi bulmanız ve burada birkaç gün vakit geçirmeniz bu doğa olayına şahitlik etme şansınızı artırabilir ve bu da çoğu zaman biraz zaman alabilir.
Güneş döngüsü, çok net olarak anlaşılmamış bir süreç olsa da, güneş döngüsünün Kuzey ışıklarının oluşumunu yüksek oranda etkilediği bilinen bir gerçek. Yaklaşık olarak 11 yılda tamamlanan güneş aktiviteleri bu yıllar içerisinde yükselir ve sonra azalarak döngü, sonuna gelir. Kuzey ışıklarını döngünün sonunda görmeniz ise oldukça olası.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar ışığında güneş döngüsünün aktivitesinin en yüksek olması beklenen yıllar 2025, 2036, 2047 ve 2058 yılları iken 2030, 2040, 2050 ve 2060 yıllarında güneş aktivitesi en düşük seviyelere ulaşacak. Bu da 2030, 2040, 2050 ve 2060 yıllarında Kuzey ışığı görme olasılığının artabileceği anlamına geliyor. Fakat tabii ki Kuzey ışıklarını bu yıllar dışında göremezsiniz ya da bu yıllarda kesin görürsünüz demek çok doğru olmayacaktır. Burada en büyük etmenin şans ve diğer etkenlerle birlikte doğru bir zamanlama yapabilmek olduğunu unutmamak gerekir.
Kuzey ışıklarını görme olasılığınızı arttıracak bir diğer seçenek ise ekinoks dönemleri. Ekinoks dönemlerinde kutupların yönü güneşe dik açıda olur. Bu da dünyanın manyetik alanını etkiler ve radyasyonun kutuplara daha kolay çekilmesine sebebiyet verir. Böylece aurora olarak da bilinen ışıkların daha kolay bir şekilde oluşmasını sağlar.
Ekinoks dönemlerinin Kuzey ışıklarını görmek için oldukça uygun bir dönem olmasının başka bir sebebi de bulunuyor. Mart sonu ve eylül ayında gerçekleşen ekinoks döneminin hava şartlarının da Kuzey ışıklarını gözlemlemek için oldukça uygun olması dolayısıyla ziyaretçiler bu dönemde Kuzey ışıklarını görme şanslarını arttırırken aynı zamanda daha rahat bir seyahat yapabiliyorlar.
Kuzey ışıklarını takip etmek için oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Çünkü her ne kadar ayrıntılı planlar yapmış olsanız da doğa her zaman sizin planlarınıza uymayabiliyor. Bunun için geziniz esnasında herhangi bir kuzey ışığını görme ihtimalini kaçırmamanız ve olasılıkları takip edebilmeniz için uygulama ve bazı web sitelerinden yardım almanız işinizi büyük ölçekte kolaylaştırabilir.
Kuzey ışıklarını takip etmek için kullanabileceğiniz birkaç tane uygulama ve web sitesi var. Bu uygulama ve siteleri inceleyerek kolaylıkla kullanabildiğiniz, aynı zamanda da size en çok güven veren uygulama ile Kuzey ışıklarını takip etmeye devam edebilirsiniz.
Kuzey ışıklarının takibi için kullanabileceğiniz uygulamalar;
Kuzey ışıklarının takibi için kullanabileceğiniz siteler;
Kuzey ışıklarını izlemek için gittiğiniz yerde ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi gittiğiniz bölgeyi tanımak. Özellikle Kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız bulunduğunuz yerin yerleşim yerlerinden uzak olan yerlerini keşfetmeniz Kuzey ışıklarını görme şansınızı arttırabilir.
Çünkü yapılan araştırmalara göre yerleşim yerlerinden uzaklaştıkça Kuzey ışıklarını çok aktif olmasa dahi görme şansınız oluyor. Bulunduğunuz yer yapay ışık açısından ne kadar az ışık alan bir yer olursa o kadar iyi. Böylece gökyüzünde olan bütün ışık hareketlerini net bir şekilde görebilirsiniz.
Dehan’ın notu: Ayrıca ışığın az olması istendiği için Kuzey ışıklarını görmeye gittiğiniz dönemlerde dolunay olmamasına da dikkat edin. Kuzey ışıklarını etkileyen önemli bir unsur olan ay en parlak zamanındayken bu ışıkların görülmesi çok daha zordur.
Kuzey ışıklarını görme şansınızı arttırmak bazen de ufak şeylerle mümkün hale gelebiliyor. Bunlardan bir tanesi ise yönünüzün hep kuzeye bakması. Bulunduğunuz bölgede hep kuzeye doğru ilerleyin. Böylece Kuzey ışıklarını görme şansınızı yükseltebilirsiniz.
Kendinize karanlık ve kuzey yönünde bir bölge belirleyin. Aynı zamanda Kuzey ışıklarını görme şansınızın biraz daha artmasını istiyorsanız kendinize Kuzey ışıklarını gözlemleyebileceğiniz bir kıyı şeridi seçin. Bu konunun uzmanları, Kuzey aurorasını bir kıyı şeridinden görmenin çok daha kolay olduğunu çünkü hem ışık kirliliğinin daha az olacağını hem de bu tarz bölgelerin vereceği sınırsız görüş alanının çok kullanışlı olacağını söylüyor.
Kuzey ışıklarını görmek için bölgenizi de ayarladığınıza göre şimdi de saatleri ayarlamanızın zamanı. Her ne kadar bunun gibi bilgiler değişkenlik gösterebilse de Kuzey aurorasını görme ihtimalinizin yüksek olduğu bir saat aralığı bulunuyor. Bu saatlerde ışıkları izlemek için seçtiğiniz bölgede olmanız Kuzey ışıklarını görebilme ihtimalinizi yükseltebilir.
Kuzey ışıkları için karanlığın çok önemli olduğu bir gerçek. Bu yüzden kuzey aurorasını görmek için en uygun saatler günün en karanlık ve soğuk olduğu akşam 22.00 ve gece 02.00 saatleri arası. Bu saatler arasında 15-30 dakika boyunca gerçekleşebilecek kısa patlamalar görülebilir. Ayrıca akşam, uzun saatler dışarıda ve karanlıkta olmanız gerekeceği için yanınıza ışık sağlaması açısından kırmızı bir fener alabilirsiniz. Kırmızı fener hem gece görüşünüzü koruyacak hem de görüşünüzü etkilemeyecektir.
Bölgede kolay hareket edebilmek oldukça önemli. Çünkü Kuzey ışıklarının kolay görülebileceği ortalama bir saat aralığı olsa da yine de bu harika ana şahitlik edebileceğinizin kesin bir zamanı bulunmuyor. Bu yüzden belirli aralıklarla konum değiştirmeniz gerekebilir. Bunun en kolay yolu ise kullanabileceğiniz bir aracınızın olması. Bölgede araç kiralayabileceğiniz gibi çok daha rahat bir seçenek olan sizin için ulaşım sağlayan bazı lokal kişiler ile de anlaşabilirsiniz.
Kuzey ışıklarını görebilmek için oldukça sabırlı olmanız gerekiyor. Kuzey ışıklarını seyahatinizin ilk ya da ikinci gününde göremeyebilirsiniz. Bunun için hemen vazgeçmeyin ve sabırla bekleyin. Şartları ve gökyüzü olaylarını takip edin. Bir başka önemli nokta ise vakit ayırmak. Seyahatinizin asıl amacı Kuzey ışıklarını görmek ise bunun için gerçekten belirli bir süre ayırmanız eve eliniz boş dönmemeniz açısından oldukça önemli.
Kuzey ışıklarını görmek gerçekten çok etkileyici bir deneyim. Fakat bunun için oldukça zor ve soğuk hava şartlarında uzun saatler boyunca dışarıda olmanız gerekebilir. Bunun için seyahate çıkarken hava şartlarına uyan ama içinde rahat ettiğiniz kullanışlı kıyafetler seçin.