Likya Yolu Yürüyüşüne Hazırlık Rehberi

Likya Yolu

Doğada yürüyüş yapmak dinlendirici ve heyecanlı bir aktivite olarak gezginlerin ilgisini çekiyor. Özellikle alışılmışın dışında bir gezi planı yapmak isteyenler için doğal yürüyüş yolları, maceralı bir tatil imkânı sunuyor. Türkiye’nin güneyinde yer alan Likya Yolu, kadim bir medeniyet olan Likyalılardan ismini alıyor.

Likya Yolu, son yıllarda artan sosyal medya etkileşimleri ve gezginlerin özel ilgisi sayesinde birçok seyahatsever ve kampçı için tercih edilen rotaların başında geliyor. Likya Yolu, dilerseniz kısa süreli dilerseniz de uzun süreli bir yürüyüş parkuruna sahip. Siz de Likya Yolu için bir gezi planı düşünüyorsanız öncesinde ciddi bir hazırlık yapmanız gerekiyor.

Likya Yolu Hakkında Genel Bilgiler

Likya Yolu

Kadim bir yürüyüş yolu olan Likya Yolu, dünyanın önemli doğal yürüyüş yolları arasında yer alıyor. Toplamda 532 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Likya Yolu, Muğla’nın Fethiye ilçesinden Antalya’ya uzanıyor.

Mavi ve yeşilin ahengine sahip olan Likya Yolu, tamamı yüründüğünde 7senede tamamlanabilir. Teke Yarımadası’nın neredeyse tamamını kapsayan bu yol Akdeniz’i keşfedebileceğiniz ve eşsiz güzellikler barındıran bir yapıya sahip.

Likya Yolu, Batı, Orta ve Doğu şeklinde 3 adet rotaya sahip. Batı Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’nın Kaş ilçesinde son buluyor. Orta Likya Yolu, Kaş’tan başlayıp Kekova, Demre ve Karaöz’e doğru sürüyor. Doğu Likya Yolu ise Çıralı ve Antalya arasında yer alıyor.

Related Post

Likya Yolu, üç rotasında da çeşitli antik kentlerin harabelerine sahip. Bilinen antik kentlerin isimleri şöyle sıralanabilir; Xanthos Antik Kenti, Apollonia Antik Kenti, Antiphellos Antik Kenti, Aperlai, Simen ve Olimpos Antik Kenti…

Likya Yolu Ne Zaman Yürünmelidir?

Likya Yolu

Bu kadim yolu yürümek için plan yapıyorsanız en iyi dönem, havanın görece daha ılık olduğu bahar ve sonbahar ayları şeklinde söyleniyor. Yaz ayları çok sıcak olduğu için bu mevsimde seyahat etmek güneş çarpmasına ve yürümenize engel teşkil edebilir.

Kış aylarında bölgenin soğuk olmasına ek olarak ıssızlaşması da yürüyüş yolunu güvenli olmaktan uzaklaştırıyor. Likya Yolu’nu yürümek için en ideal dönem için nisan ve mayıs ayları veya eylül ve ekim ayları olarak öne çıkıyor.

Likya Yolunu Yürürken Nasıl Bir Hazırlık Yapmalısınız?

Likya Yolu

Akdeniz’in antik dokusunu ve doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz Likya Yolu için etraflıca bir hazırlık yapmanız gerekiyor. Yol boyunca gün içinde yürüyeceğiniz akşam saatlerinde de kamp yapacağınız için giyiminizden edineceğiniz ekipmanlara kadar her bir detaya önem vermeniz gerekiyor.

  • İlk olarak rotanızı planlayın. Likya Yolu için iyi bir rota planı yapmanız gerekiyor. Tercih edeceğiniz üç rotadan birini, neleri görmek istediğinize karar vererek seçebilirsiniz.
  • Sağlam bir ayakkabıya ve yürüyüş ekipmanlarına sahip olun. Likya Yolu engebeli ve sert kayalara sahip bir zemine sahip. Bu yüzden sağlam bir trekking ayakkabısına sahip olmanız öneriliyor. Ayrıca ayakkabınız ile uyumlu ve terletmeyen bir çoraba da sahip olmanız gerekiyor. Çantanızda mutlaka yedek birkaç çorabınız bulunsun.
  • Kamp çantası seçimi de dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Sırtınıza gereğinden fazla yük yüklemek yürüyüş yolunda yorulmanıza ve planladığınız yürüyüş hızına ulaşamamanıza neden olabilir. Bu yüzden ortalama 10-15 litrelik bir çanta yürüyüş boyunca yeterli olacaktır.
  • Kamp çantanızda mutlaka ışık ve bu ışık kaynağı için pil, kamp mutfak malzemeleri, kamp çakısı ve ilkyardım seti bulundurmanız gerekiyor.
  • Bahar ve sonbaharları yağmurlu olabileceği için çantanızda yağmurluk veya panço bulunmalıdır.
  • Eğer yol boyunca pansiyon ve benzeri noktalarda konaklamayı tercih ediyorsanız birçok kamp eşyasını çantanıza eklemenize gerek yok. Ancak kamp yapmayı düşünüyorsanız uyku matınız ve çadır ekipmanlarınız eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır.
  • Yönünüzü kaybetmemeniz için telefon aplikasyonlarından veya haritalardan yararlanabilirsiniz. Eğer telefonunuza Likya Yolu uygulaması indirecekseniz powerbank çantanızda bulunmalıdır.
Paylaş
Ebrar Büyükkapucu