Bozcaada Gezi Rehberi- Bozcaada Nerede? Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

0
3097

Çanakkale’nin hemen yanı başında, cennetten çıkma bir ada Bozcaada. Hani hep derler ya, “Issız bir adaya düşsen yanına alacağın üç şey ne olurdu?” diye. Eğer düştüğünüz yer Bozcaada ise, yanınıza kendinizden başka hiçbir şey almanıza gerek yok. Çünkü huzuru, güzelliği ve ferahlığı ada sizin yerinize çoktan almış.

Bozcaada, Kuzey Ege’de, Çanakkale Boğazı’nın hemen yanı başında, Türklerle Rumların bir arada huzur içinde yaşadıkları, Türkiye’nin üçüncü büyük adası…

Rumca adı Tenedos olan adanın üzümleri, şarapları ve birbirinden güzel sokaklarıyla meşhur.

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada Sokakları
Bozcaada Sokakları

Bozcaada’nın sokakları bile gezilip görülmesi, uzun yürüyüşlerle tanınması gereken bir atmosfer sunuyor. Rum ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz sokaklarda, turistik mekânlar, kahvehaneler, tavernalar, pansiyonlar bulunuyor.

Yüzyıllardır ayakta olan Bozcaada Kalesi de, adaya feribotla yaklaşırken, kartpostalları aratmayacak fotoğraflar yakalama imkânı sunuyor.

Bozcaada şaraplarıyla ünlü demiştik. Adada yer alan şarap fabrikaları, belirli gün ve saatlerde tur düzenliyorlar. Bu turlara katılıp şaraplardan tatmadan dönmeyin.

Adanın güneyinde bulunan, bahçesindeki çınar ağacı ve çeşmesinden akan tertemiz suyu ile tarihi Bozcaada Ayazma Manastırı da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırmış olan Bozcaada Müzesi, küpe, kolye, kitap, kartpostal gibi adanın Yunan kültürel mirasına tanıklık eden örnekleriyle, yine mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri.

Tüm bunların dışında Göztepe, Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı, rüzgar gülleri, Meryem Ana Kilisesi, Alaybey Camii ve Hamamı, Yel Değirmenleri, Polente Feneri ziyaret edilebilir.

Bozcaada Festival ve EtkinlikleriBozcaada Ayazma Panayırı

Ayazma Panayırı, her yıl 26 Temmuz‘da Rumların Aya Paraskevi günlerini kutladıkları bir etkinlik.

Manastır bahçesinde yapılan şenlikte kutlanan bu özel günde, çeşitli müzik grupları eşliğinde eğlenceler düzenleniyor.

Bozcaada Ozanın Günü ve Homeros Okuması

2002 yılından bu yana süregelen etkinlik, 5 Ağustos tarihinde gerçekleştiriliyor.

Etkinlikte, davet edilen ozanların şiirlerini dinleme fırsatı bulabilir, İlyada Destanı tekrar tekrar dinleyebilirsiniz.

Bağbozumu Festivali

Eylül’ün ilk haftasında gerçekleştirilen bu etkinlikte, bir Ege klasiği olan bağbozumu şenliklerine katılabilir, şarap üreticilerinin elinden çıkma şarapların tadına bakabilir, müzik ve yarışmalarla eğlenebilir, yüzyılların nostaljisini yaşayabilirsiniz.

Yerel Tatlar Festivali

22-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 2010 yılında ilk defa düzenlenen festivalde, adanın yerlisi kadınlar, adaya has yiyecekleri ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Yöresel yiyeceklerden tatmak istiyorsanız, 22-24 Eylül tarihleri tam size göre.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

11-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festivalde, dünya çapında üne kavuşmuş, çevre konulu filmler görücüye çıkmakta.

Sanat ve çevre duyarlılığını bir araya getiren festivalde, atölye çalışmaları, ekoloji konulu paneller, konserler ve fotoğraf sergileri de bulunuyor.

Bozcaada’da Ne Yenir?

Bozcaada Yemeklier- Ahtapot

Rum ve Türk halkının yaşadığı adada, bu iki kültür mutfağının en güzel örnekleri mevcut. Zeytinyağı, ot ve sebzelerin bir araya gelmesiyle oluşan mutfak, hafif ve taze öğün olanağı sunuyor. Kazayağı, radika, ısırgan, cibes, turpotu, şevketi bostan, adada yetişen ve yemeklere sıklıkla konan yabani otlardan birkaçı. Bunun dışında kuzu ve oğlak etinin kullanıldığı yemekler de var.

Eti yenen, adaya özgü ada tavşanı da, yine Bozcaada mutfağının önemli besin kaynaklarından birisi.

Denizkestanesi de sıklıkla tüketilen yiyecekler arasında bulunuyor. Kalamar, sardalya ve ahtapot, ada çevresinde bolca bulunduğu için, yine sıklıkla tüketilen yiyeceklerden.

Gelincik şurubu ve reçeli, domates, incir ve karadut reçeli, adanın sevilerek tüketilen tatlarından. Özellikle her yerde bulamayacağınız domates reçelini mutlaka tatmak gerekiyor.

Çanakkale Yemekleri ve Çanakkale’de Nerede Ne Yenir? yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Bozcaada’da Alışveriş-Eğlence

Bozcaada Reçelleri
Bozcaada Reçelleri

Domates, incir, gelincik reçellerinden almak için Bozcaadalı Veli Dede’yi ziyaret edebilirsiniz. 1878 yılından bu yana üretim yapan Veli Dede’de, yine adanın lezzetlerine has kurabiyelerinden ve organik üzümlerinden edinebilirsiniz.

Çiçek Pastanesi’nden çeşitli kurabiye çeşitlerini, özellikle de damla sakızlı bademli kurabiye satın alabilirsiniz.

Adanın şarap üretimi ünlü olduğu için, bölgede bulunan şarap üretim fabrikalarından şarap satın alabilirsiniz.

Bozcaada sokaklarında gezinti yaparken hediyelik eşya satın alabileceğiniz pek çok dükkân var. Özellikle adanın simgelerinden üzüm, şarap ve rüzgâr gülü temalı hediyelik eşyaları, ziyaretinizden bir anı kalması için satın alabilirsiniz.

Bozcaada’da gece hayatı biraz sakin geçse de alternatifsiz değilsiniz. Adada meyhane tarzında rakı-balık yapabileceğiniz pek çok mekân bulunmakta. Nevreste, Simyon Meyhane, Sandal Restoran, Cabalı Meyhane, Koreli Restoran, Polente Kafe gibi, hoşça vakit geçirebileceğiniz pek çok lokasyon mevcut.

Bozcaada’ya Ne Zaman Gidilir?

Adayı ziyaret etmeyi düşünen turistlerin, özellikle hangi amaca göre hareket ettikleri önemli. Eğer denize girmek istiyorsanız, yaz döneminde, temmuz ve ağustos ayları oldukça ideal. Yaz ayları Bozcaada’da nemsiz ve bol rüzgârlı geçtiği için bunaltıcı bir iklim yok.

Bunun dışında kafa dinlemek isteyen ziyaretçiler için ise en uygun zaman aralığı sonbahar. Üzümlerin, incirlerin toplanmaya başlandığı bu zaman aralığında uzun yürüyüşler yapmak, bisiklet gezintilerine katılmak gibi, yapılacak pek çok aktivite var.

Adayı ilkbahar aylarında ziyaret etmek de apayrı bir tat tabii. İlkbaharda doğanın uyanışıyla yemyeşil hale gelen ada, adeta tekrar canlanıyor.

Tüm bunların dışında, Bozcaada’da gerçekleşen bazı etkinlikler, ziyaret tarihinizi belirleyebilmeniz için oldukça önemli.

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Bozcaada Feribot- Bozcaada'ya Ulaşım
Bozcaada Feribot- Bozcaada’ya Ulaşım

Bozcaada’ya ulaşım, Çanakkale’nin Geyikli beldesinde bulunan Gestaş firmasının Bozcaada feribotu ile sağlanıyor. Günün erken saatinden itibaren başlayan seferler sayesinde adaya rahat bir şekilde ulaşım mümkün.

Havayolunu kullanacak ziyaretçilerin, Çanakkale Havalimanı’ndan otogara, oradan da minibüs ve servislerle Geyikli beldesinde bulunan feribota ulaşmaları mümkün.

Bir diğer olasılık ise, havalimanından araç kiralayarak Geyikli’ye varmak. Otobüs firmalarını kullanacak ziyaretçiler ise doğrudan Geyikli beldesine giden firmaları tercih edebilirler.

Şahsi aracını kullanmak isteyen ziyaretçiler ise, Ezine üzerinden Geyikli beldesine ulaşım sağlayabilirler.

Bozcaada’ya gitmişken Çanakkale’yi de gezmek isterseniz, Çanakkale Gezi Rehberi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız