Mersin’de Nerede Ne Yenir?

0
8659

Mersin denilince akla ilk tantuni ve kerebiç tatlısı gelse de Mersin’de insanı şaşırtacak zenginlikte ve güzellikte bir mutfağın sizi beklediğini bilmenizi isterim.

Bolca acılı, çokça baharatlı, hafif ekşili, salçalı yemekleri, mutfağın geneline hakim olan etin her türlüsünün kullanıldığı yemekleri, kebapları Mersin mutfak kültürünün olmazsa olmazları.

Mersin en iyi tantuni ve Mersin kebap adreslerini sizin için araştırdık.

Akdeniz kıyısındaki Mersin’in yemekleri elbette etle sınırlı değil, Mersin’de en kıymetli ve en lezzetli deniz ürünlerinden olan mavi yengeçten küçük lagosa, dil balığından kefale bir çok balık ve deniz ürünü bulmak mümkün. Mersin Mutfağı’nın bu denli zengin olmasının nedenlerinden birinin de farklı etnik kökenli insanların bir arada yaşaması olduğu söylenmektedir.

Gelin Akdeniz’in incisi Mersin’in az bilinen ama oldukça zengin mutfağında neler varmış, nerede ne yenirmiş birlikte keşfedelim.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

1) Irmak Restoran

Güne doğayla iç içe bir yerde, çökelek kavurmalı, sac börekli, patates kavurmalı, sıkmalı, envai çeşit reçelli enfes bir yörük kahvaltısı ile başlamak istiyorsanız adresiniz Irmak Restoran olsun derim.

Mis kokulu portakal reçeli özellikle favorim. Yörük kahvaltısı ile Mersin’de sıkça karşılaşabilirsiniz. Aslında bir çeşit serpme kahvaltı olan ‘yörük kahvaltısı’nı klasik serpmeden ayıran en bariz fark ekmek yerine lavaş ve bazlama veriliyor olması.

2) Çağlar Köy Konağı

Kiremitte sucuk, sahanda yumurta, sıcacık bir pide, tadına doyamayacağınız bir sıkma, çeşit çeşit kahvaltılıklar ve tabi ki tavşan kanı demlenmiş bir bardak çay, güne mutlu bir başlangıç yapmak için yeter de artar bile.

Güne böylesi lezzetlerle donatılmış bir sofrada başlamak istiyorsanız Çağlar Köy Konağı bütün sıcaklığı ile sizleri bekliyor.

3) Gusto Cafe

Tercihinizi tazecik ürünlerle hazırlanmış, ballı kaymaklı, karadut reçelli lor peynirli, yumurtalı çeşidi bol bir serpme kahvaltıdan yana kullanmak isterseniz Gusto Cafe güzel bir alternatif olacaktır.

Bu güzel kahvaltıya bir tatlı son yakışır derseniz de Gusto Cafe’nin waffle’ına bir şans verin derim.

4) The Mint

Şık ve modern sunumları ile dikkat çeken The Mint’de peynirli zeytinli, simitli börekli klasik bir kahvaltının haricinde, arasından çikolata akan kruvasanlı ya da yanında bir kase çikolatayla gelen Belçika usulü waffle ile bol tatlılı Avrupai bir kahvaltı da yapabilirsiniz.

Ya da neden önden klasik kahvaltı ardından çikolatalı enfes bir tatlı olmasın ?

5) Ciğerci Saboş

Mersin Ciğer

Güne bir Mersinli gibi ciğer ile başlamak isterseniz sadece sabah 7 ile 10 saatleri arasında ciğer servisi yapan Ciğerci Saboş’un yolunu tutabilirsiniz.

Kimilerine göre güne ciğerle başlamak oldukça ağır bir tercih olsa da Mersin’de kahvaltıda ciğer sevenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirtmek de fayda var.

6) Ayrancı Orhan

Çoğu Mersinli’nin çocukluk anılarında yeri olan, nostaljik bir mekanda simit ayran ikilisinden oluşan farklı bir kahvaltı ile güne hızlı bir başlangıç yapmak istiyorsanız adresiniz Ayrancı Orhan olmalı.

Sabah sabah ayran mı içilir derseniz de Tarsus’un meşhur kazan simidinin tadına bakmak için uğrayabilirsiniz.

7) Enis Tantuni

Bir tane ile asla yetinemeyeceğiniz bir yerde tantuni yemek istiyorsanız adresiniz Enis Tantuni olsun derim.

Tereli ve naneli gibi farklı seçenekler de sunan Enis Tantuni de tercihinizi lavaşa sarılı ya da açık ekmek üzeri tantuniden yana kullanabilirsiniz.

Lavaşın ekmeğe oranla daha fazla yağlı olduğunu da söylemekte fayda var.

8) Denizhan 2 Tantuni

Turistlerin çok fazla bilmediği lokallerinse en beğendiği tantunicilerden olan Denizhan 2, bir site içinde bulunuyor.

Sitenin güvenliğinden geçerek gireceğiniz Denizhan 2’de tantuni açık ekmeğe veya somuna yapılıyor.

Bir de küçük tavsiye, bol yeşillikli tantuninizi yemeden önce üzerine hafif limon sıkın ve bir de öyle tadın derim.

9) Şişko Tantuni

Mersin Tantuni

Özellikle gençlerin favori mekanlarıdan bir tanesi olan Şişko Tantuni’de dilerseniz tantuninizi beyti görünümünde dilimletebiliyorsunuz.

Her ne kadar tantuni yemenin usulüne biraz aykırı olsa da üzerine damlatmadan yemek isteyenler bu şekilde tercih edebilir. Çünkü tantunide, her daim yanlardan süzülen enfes bir yağ var.

10) Melek Tantuni

Sabahın erken saatlerinden gece geç vakte kadar hizmet veren Melek Tantuni özellikle gece yemek yemeyi sevenlerin favori mekanlarından.

Siz de gece aç uyuyamayanlardansanız Melek Tantuni imdadınıza koşacaktır.

11) Memoş Tantuni

İstanbul’da da bir şubesi bulunan Memoş Tantuni Mersin’in en meşhur tantunicilerinden. Memoş’ta biftek ya da klasik yağlı tantuni tercihinizi açık ekmek veya somundan yana kullanabilirsiniz.

Tatlı olaraksa peynirli kadayıfı tatmanızı öneririm.

12) Hasan Usta Tantuni ve Biftek Salonu

Mersin’in en sevilen yerlerinden biri olan Hasan Usta’da ister yağı da lezzeti de bol klasik tantuni yiyin, isterseniz de yağsız biftek tantuninin tadına bakın tercih sizin.

Hasan Usta’da yeni trend, lavaş ekmeğine ya da açık ekmeğe yoğurtlu tantunilerin tadına bakabilirsiniz.

Ayrıca kırmızı et yemiyorsanız tavuklu tantuni seçeneklerinin olduğunu da aklınızda bulunsun.

13) Göksel Tantuni

Göksel Tantuni’de tantuni geleneksel adabına uygun olarak servis ediliyor. Yani tabakta değil de kağıda sarılı olarak geliyor.

Baharat ve ot dengesi mükemmel bir şekilde ayarlanmış Göksel Tantunide bir tantuni ile muhtemelen yetinemeyeceksiniz, ikinci tantuni siparişinizi verirken ‘Takviye alabilir miyim?’ demeniz yeterli.

14) Yaprak Tantuni

Cadde üzerinde yer alan Yaprak Tantuni’nin önünden geçerken burnuzuna gelen koku ile kendinizi bir anda içeride bulabilirsiniz.

Tantuninizi ister etin yağıyla ıslatılmış lavaşa sarılı isterseniz de ekmek arası yiyebilirsiniz.

Acılı ile aranız varsa lavaşınızın arasında birkaç parça acı biber turşusu sıkıştırmayı da ihmal etmeyin.

15) Salih Usta Tantuni & Biftek

Salih Usta’da tantunide yeni trendleri takip eden yerlerden. Salih Usta’da, dilimlenen tantuni üzerine yoğurt ve biberli yağ gezdirilerek beyti misali servis ediliyor.

Klasikçiler bu tadı biraz yadırgasalar da siz farklı tatları denemeyi seviyorsanız Salih Usta’nın yoğurtlu tantunisine bir şans verebilirsiniz.

Tantuninin yanında ayran da her daim iyi bir seçenek.

16) Gurme Döner

Pilav üstü, ekmek arası gibi seçenekleri olsa da Gurme Döner’in esas öne çıkan lezzeti beyti döneri. Üzerine yoğurt ve salçalı sos gezdirilmiş, dönere sarılı hamurlar ile hazırladıkları bu beyti kebabın tadına doyamayacaksınız.

Yolunuz Gurme Döner’e düşerse bu enfes lezzetin tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

17) Yeşilova Kebap Salonu

Mersin Humus

Klasik fındık lahmacun boyutlarında ama hamuru biraz daha kalın pide tadında kuşgömü lahmacunun ve Tarsus kebabının tadına bakabileceğiniz en lezzetli adreslerin başında geliyor Yeşilova Kebap Salonu.

Burada yemek keyfinizi şahane bir humus ve ev yapımı buz gibi bir ayranla taçlandırmayı da ihmal etmeyin derim.

18) Kaburgacım

Masaya oturduğunuz anda getirdikleri ikramlık mezeleri ile gönülleri fetheden Kaburgacım’da ete doyacaksınız benden söylemesi.

Lokum gibi pirzolası ve ağızda dağılan kaburga kebabı özellikle favorim.

Kebapların yanında servis edilen cacık ve salatanın hakkını da yememek lazım.

19) Eyvan Kebap

Adana kebap, ciğer ve lokum Eyvan Kebap’ın en sevilen lezzetlerinden olsa da benim oyum kesinlikle kaburgadan yana olacaktır.

Eyvan Kebap’ta et tercihiniz ne olursa olsun masanızda çiğ köfte ve közlenmiş soğan mutlaka olsun derim.

20) Bedii Usta

Doyurucu porsiyonlarda parmak ısırtan kebaplar yemek istiyorsanız adresiniz Bedii Usta olsun derim.

Tarsus’a özel açık ekmek ile servis ettikleri kebaplarının yanı sıra bol kıymalı enfes fındık lahmacununun da tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.

21) Mığçıoğlu Ocakbaşı

Soğan kebabı, patlıcan kebabı ve mevsiminde yapılan keme kebabı öne çıkan lezzetlerinden olsa da Mığçıoğlu Ocakbaşı sakatat düşkünlerini de unutmamış.

Menüsünde ciğer, yürek gibi sakatat ürünlerine de yer veren Mığçıoğlu lezzetli kebap yemek isteyenlerin en beğendiği adresler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

22) Cihangir Antep Kebap

Cihangir Antep Kebap’ta yemeğinize Antep’in meşhur yuvarlaması ile başlayıp kebapla devam edin derim.

Haşhaşlıdan fıstıklıya, adanadan kazbaşına birçok farklı kebap çeşidi arasında karar vermekte zorlanırsanız da ortaya karışık kebap söyleyebilirsiniz.

Kebabın yanında gelen meze ve salatalarsa kebabınızın tadında tat katıyor.

23) Göçtü Restoran

Lezzetli ve keyifli bir akşam yemeği istiyorsanız Göçtü Restoran güzel bir alternatif olacaktır.

Kaşarlı brokoli, pastırmalı humus, süzme atom, altı kıymalı çiğ köfte, fındık lahmacun ve yağlılara ya da namı-ı diğer ördekbaşı Göçtü Restoran’da tadabileceğiniz lezzetlerden bazıları.

24) Lahmacun Sarayı

Lahmacun Sarayı’na uğrarsanız mayalı hamurdan yapılan Mersin usulü biberli ekmeğin tadına bakmadan dönmeyin derim.

Acılı ve acısız olmak üzere iki seçeceği bulunan biberli ekmeği yemelere doyamayacaksınız.

Biberli ekmekle aram yok derseniz de Tarsusi lahmacun, kaşarlı-kıymalı-sucuklu pidenin tadına bakabilirsiniz.

25) Köfte Durağı

Hemen hemen her şehrimizin meşhur bir köftecisi vardır. İşte Mersin’inki de Köfte Durağı.

Burada çatal bıçak yok. Köfteniz yanında bolca yeşillik ve ekmek ile birlikte geliyor. Size kalansa kendi damak zevkinize göre köfte ekmeğinizi hazırlayıp afiyetle yemek.

26) Tarsuslu Murat Usta

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarsuslu Murat Usta (@tarsuslu_murat_usta) on

Tarsuslu Murat Usta’da Tarsus usulü humus, fette denilen humus paça veya klasik humusun tadına bakabilirsiniz.

Ancak Tarsuslu Murat Usta’nın spesiyali kendisinin yarattığı karışık çorba. Nedir bu karışık çorba diye soracak olursanız, tavuk suyu ve mercimek çorbası kasenize karışık olarak konuluyor. Ardından üzerine bolca baharat, biraz tahin ve sarımsaklı sade yağ ilave ediliyor.

Karışık çorba fikri kulağınıza güzel gelmiyorsa iki çorbadan birini sade olarak da içebilirsiniz.

27) Kervan Humus

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kervan Humus (@kervanhumustarsus) on

Her ne kadar Antakya ile özdeşleşmiş olsa da Mersin’de de hatrı sayılır sayıda, lezzetli humusçulara rastlamak mümkün. İşte Kervan Humus’da o enfes lezzet duraklarından bir tanesi.

Sade, tereyağlı, sucuklu ya da pastırmalı tercihiniz hangi humus çeşidinden yana olursa olsun Kervan’dan memnun ayrılacağınıza emin olabilirsiniz.

28) Saffron Restaurant & Bistro

Klasik yemeklere kattığı farklı dokunuşlar dokunuşlarla bambaşka lezzetler yaratan şık bir restoranda keyifli bir akşam yemeği yemek isterseniz adresiniz Saffron Restaurant & Bistro olabilir.

Klasik mezelerden muhammara ve humus, ördek sarma, sweet chili soslu karides ve safranlı levrek Saffron’un öne çıkan lezzetleriden.

29) Canatan Balık Restoranı

Bol sarımsaklı tazecik yeşillikli salatalar, üzeri turunçlu ve maydanozlu anne patatesi ve tadına doyamayacağınız mezelerle donatılmış bir sofrada Mersin palamudunun ve yerli karidesin tadına bakmak isterseniz adresiniz Canatan Balık Restoranı olsun derim.

30) Rina Restoran

Taze taze servis ettiği mevsim balıkları, lezzetli mezeleri ve muhteşem ara sıcakları ile Rina Restoran, deniz ürünleri ve balığa doymak isteyenlerin favori adreslerinden.

Özellikle karides güveç ve tuzda lagosunun tadına bakmanızı tavsiye ederim.

31) Balıkçı Yusuf

Salaş bir mekanda balık keyfi yapmak istiyorsanız Balıkçı Yusuf güzel bir alternatif olacaktır.

Balıkları taze, karides kalamar gibi deniz ürünleri oldukça lezzetli ama Balıkçı Yusuf’un bir köylü patatesi var ki lezzeti dillere destan.

Olur da Balıkçı Yusuf’a giderseniz lezzeti ile sizi çocukluğuna götürecek bu patatesin tadına mutlaka bakın derim.

32) Söğütlüpınar Balık Restoranı

Küçük bir koyun hemen ucunda, okaliptüs ağaçlarının altında yer alan Söğütlüpınar Restoran salaş bir mekanda balık keyfi yapmak isteyenleri bekliyor.

Onlarca çeşit meze arasında tercih yapmakta zorlanacağınız Söğütlüpınar Restoran’ın öne çıkan lezzetleri arasında deniz ürünleri böreği, kaya koruğu, çorak otu ve ahtapot salatası yer alıyor.

33) Mavi Yelken Balık Teknesi

Denizin üzerinde, salaş bir teknede keyifli müzikler eşliğinde lezzetli bir balık yemek istiyorsanız adresiniz Mavi Yelken Balık Teknesi olsun derim.

Mavi Yelken’de tercihinizi ister balık ekmekten isterseniz de porsiyon balıktan yana kullanabilirsiniz.

34) Kerebiççi Hayri Usta

Mersin Kerebiç

Mersin denilince akla ilk gelen tatlılardan biri olan ‘kerebiç’i tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden bir tanesi Hayri Usta.

Tercihinize göre arası bol fıstıklı ya da cevizli olan ve irmikli bir hamurla hazırlanan bir kerebiç, çöven otunun kökünden yapılan şekerli beyaz bir köpük ile servis ediliyor.

Tatlının lezzetli de güzel ama o çöven otunun kökünden yapılan kaymağımsı köpüğün tadı bence bir efsane.

35) Yürü Künefe

Adına aldanıp da sadece künefe yapıyorlar sanmayın. Yürü Künefe’de enfes tatlılar var.

Künefelik peynir ile yapılan üzerine şerbet gezdirilip ılık ılık servis edilen şireli börek, kerebiç gibi irmikten yapılan Mersine özgü içi hurmalı kurabiye mamül, fıstıklı ve cevizli kerebiç Yürü Künefe’nin başlıca tatlılarından.

36) Paşa Künefe

Mersin Künefe

Çıtır çıtır bir künefe ya da arası bol fıstıklı midye baklava gibi şerbetli tatlılar olmadan yapamayanlardansanız Paşa Künefe’ye bir uğrayın derim.

Büyük porsiyonlarda servis ettikleri künefenin yanında süt ve menengiç kahvesi ikram ettiklerini de söylemeden geçmek olmaz.

37) Mel Chocolatier

Mersin’in ilk butik çikolatacısı olan Mel Chocolatier’deki çeşit çeşit çikolatalar arasında kendinizi kaybedip her birinden bir tane yemek isteyebilirsiniz benden söylemesi.

Mel Chocolatier’de tadabileceğiniz çikolatalar arasında benim favorilerim: Karamelli, tahin trüflü, Hindistan cevizili, muzlu ve fındık parçacıklı.

38) D’Cup Coffee Co.

Mersin’in yeni nesil kahvecilerinden olan D’Cup Coffee Co.’ya bir yorgunluk kahvesi içmek ya da tatlı molası vermek için uğrayabilirsiniz. Biraz ağır olsa da D’Cup’ın Snickers Cheesecake’in tadına bir bakın derim.

Mersine giderseniz Tatver Kasabı’nda kaburga döş karışık dana eti ile hazırlanan baharatlı sucukları tatmadan, Cezeryeci Kadir’den Mersin’in meşhur havuçlu cezeryesinden birkaç kutu almadan, Şalgamcı Zeynel’de siyah havuçlu acılı şalgam içmeden dönmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız