Mısır Gezi Yazısı

Uçsuz bucaksız ama bir o kadar da göz alıcı çöller, bütün bir ülkeye hayat veren bereketli Nil Nehri ve insanoğlunun binlerce yıllık sırlarını saklayan piramitler… Mısır; konuksever insanları, baharat kokuları arasında keşfedeceğiniz çarşıları, ıssızlığın ortasında insanı hayrete düşüren görkemli antik kentleri ve en önemlisi piramitleriyle size keşfedilmemiş mistik bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Mısır, tarih boyunca sayısız medeniyete kucak açan bir cazibe merkezi oldu. Şimdi yalnızca bu tarihi ve otantik yüzüyle değil, su altı dalış rotaları ve çöl safarisi gibi heyecan dolu etkinliklerle asla bitmeyen serüvenine yeni renkler katıyor.

İçinizdeki Kâşifi Ortaya Çıkaran Tapınaklar ve Piramitler

Mısır’a gitmişken ülkeyi tüm dünyaya tanıtan Gize’deki büyük piramitleri görmeyin demiyorum, hobi olarak yine görün. Ama daha ihtişamlı ve daha göz doyurucu bir arkeoloji şöleni sizi Luxor’da bekliyor. Eğer tarihe ve Mısır mitolojisine ilgi duyuyorsanız, önceliği Yeni Krallık döneminde ülkeye başkentlik yapmış Luxor’a vermenizi öneriyorum. Burada yer alan Luxor Tapınağı ve Karnak Tapınağı akla hayale sığmayan büyüklükleri ve dev sütunları sayesinde neredeyse 4 bin yıldır ayakta. Luxor’u eşsiz kılan bir diğer dünya harikası ise isimlerini bugün bile duyduğumuz, II. Ramses, III. Ramses, Tutankamon ve I. Seth gibi 62 firavunun ebedi istirahatgahı olması amacıyla inşa edilen Krallar Vadisi. Araçla yaklaşık 10 dakikalık uzaklıkta, bu firavunların eşlerinin ve çocuklarının gömülü olduğu Kraliçeler Vadisi de görülmeye değer.

Gize’de bin yıllardır Sfenks’in koruması altındaki dev piramitleri gördükten sonra mutlaka Kahire’deki Mısır Müzesi’ni gezin. Dendara’daki, Edfu’daki veya Nil kenarındaki diğer tapınaklarından birini ziyaret etmek için bir Nil’deki teknelerden birine atlayın, Nasser Gölü‘nü geçerek Ramses II’nin başyapıtı Abu Simbel’i görün ve Kraliçe Nefertiti’ye bir selam verin. Roma Dönemi’nin izlerini takip etmek içinse çöle doğru macera dolu bir yolculuğa çıkmaktan çekinmeyin. Kim bilir belki de Mısır’daki gizemlerin ve hazinelerin daha yarısı bile keşfedememişsizdir.

Kızgın Kumlardan Ilık Sulara: Şarm el Şeyh

Şarm el Şeyh, yani Tiran Adası ile Ras Muhammed Milli Parkı arasındaki Akabe Körfezi’nin güney sahili, dünyanın en özel dalış noktalarından birine ev sahipliği yapıyor. Bu kristal berraklığındaki sular ve renkli mercan kayalıklarının arasında insanın aklını başından alacak kadar çok çeşitte egzotik balık ve deniz canlısı yaşıyor. Dünyanın en iyi tüplü dalış merkezi olan Şarm el Şeyh, son yıllarda sayıları pıtrak gibi artan resortları ve her şey dahil otelleriyle ziyaretçi sayısını yıldan yıla arttırıyor. Deniz, kum, güneş denince dünyanın sayılı tatil rotaları arasında kendisine hatrı sayılır bir mevki edinen Şarm el Şeyh, çok sayıda misafirin akın etmesi ve yapılaşmanın artmasıyla doğal güzelliğini yitirmeden gidip görülmesi gereken önemli yeryüzü cennetlerinden biri.

Related Post

Dev otellerin boy gösterdiği Şarm el Şeyh, daha yüksek bütçeli ziyaretçilere hitap ederken sırt çantalı birçok gezgin, son yıllarda yönünü Dahab’a çevirdi bile.

Bu Dünyanın Annesi: Kahire

Kaos ve karmaşa gözlere hiç bu kadar estetik gelmemişti. 22 milyonluk nüfusuyla, Müslümanıyla, Hristiyanıyla Kahire; modası asla geçmeyen bir serüvenin başkenti.  Mısır adını son yıllarda tüm dünyaya tekrar duyuran, büyük sosyal ve siyasi olayların yaşandığı Tahrir Meydanı (Özgürlük Meydanı) Kahire’de yer alıyor. Kahire’de zaman kaybetmeden gidip, her detayını görmeniz gereken yer ise Kahire Mısır Müzesi. Mısır’ın en önemli tarihi hazineleri, mumyaları, lahitleri burada…

Kahire’de modern dünyayla yüzleşmek de gerek. Kahire’yi piramitlerin vatanı Gize’ye bağlayan Kasr el Nil Köprüsü ve Cezire Adası’nda yer alan Kahire Tower’ı bir görmekte fayda var. Kahire’ye oldukça yakın olan Gize Piramitleri yani Sfenks, Kefren, Keops ve Mikerinos Mısır’a veda ederken seçilecek en nefes kesici mekanlar. Mısır sadece bir kez değil insanın hayatının farklı dönemlerinde ve farklı olgunluk çağlarında tekrar görmesi gereken kapağı asla kapanmayan bir hazine sandığı bence…

Mısır’da Fiyatlar Nasıl?

Mısır’da para birimi Mısır Pound’u. Sembolü ise (EG£). Eğer Mısır’a gitmeyi düşünüyorsanız, bütçenizi ayarlayabilmek için aşağıda hazırladığımız İstanbul – Kahire karşılaştırmasına göz atabilirsiniz. Değerler yaklaşık olup, kur değişebilmektedir. Güncel kur değerleri için sağ sütundan Egyptian Pound (Mısır Pound)’unu seçip Türk Lirası karşılığını görüntüleyebilirsiniz.

 

Paylaş
Etiketler KahireMısır
Admin