Mısır’da Gezilecek Şehirler

0
2892

Orta Doğu’nun en büyük ülkelerinden bir tanesi olan Mısır, Orta Doğu ile Kuzey Afrika arasında köprü görevi görüyor.

7 bin yıllık geçmişinde önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış topraklar üzerinde çok sayıda eser bırakılmış.

Firavunlar, Gize Piramitleri, Nil Nehri ve daha birçok şey Mısır’a özgü olduğu için dünyanın hiçbir yerinde görmeniz mümkün değil.

Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Mısır vizesi alması gerekirken, yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri 90 gün boyunca vizeden muaf tutuluyor.

İstanbul’dan Mısır’ın 4 farklı havalimanı direkt uçuş bulunurken, Türkiye’nin neredeyse her şehrinden Mısır’a aktarmalı uçuşlar düzenleniyor.

Mısır’da Gezilecek Şehirler

Kahire

Kahire, Mısır

Mısır’ın başkenti Kahire, Afrika kıtasının en büyük şehri olma unvanına sahip. Dünyanın yedi harikasından biri olan Keops Piramidi’ne ev sahipliği yapan Kahire, tarih boyunca çok önemli medeniyetlerin yerleşim noktası olmuş.

Keops Piramidi’nin de içerisinde yer aldığı Gize Piramitleri, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Mısır’ın sembolü olan Keops, Mikerinos ve Kefren Piramitleri, oldukça özel tasarlanmış.

Dünyanın en geniş Antik Mısır Koleksiyonu’na bir göz atmak istiyorsanız, Mısır Müzesi’ne gidebilirsiniz. Fransız mimarisi ile neo-klasik tarzda inşa edilen müzenin içerisinde 120 bini aşkın eser sergileniyor.

Tabii Kahire’ye kadar gelip de efsanelere konu olmuş Nil Nehri’ne gitmeden olmaz. Dünyanın en uzun nehri statüsüne sahip Nil Nehri’nde tekne gezileri düzenleniyor.

El-Ezher Camii Mısır Kahire

Ayrıca, nehir üzerinde konumlanan Rawhad ve Roda Adaları da gezilebiliyor. Kahire’de ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise şunlar; Han El-Halili Çarşısı, El-Ezher Camii, Eski Kahire ve Kahire Kalesi.

Asvan

Asvan Mısır

Nil Nehri’nin kıyısında konumlanan, turizm potansiyeli oldukça yüksek Asvan’da görülmesi gereken yapıların başında, 22 milyon dolara mal olan Nubian Müzesi geliyor. 1997’de hizmete açılan müze, 50 bin metrekare alan üzerine yayılmış. İçerisinde Firavun, İslam, Kıpti, Roma gibi bölümleri bulunuyor. Toplamda 3 bini aşkın eserin sergilendiği bilgisini de vermekte fayda var.

Asvan’da gezebileceğiniz diğer bir nokta da Fatımi Mezarlığı. 9. yüzyılda Fatımi Dönemi’nde yapıldığı düşünülen mezarların bazıları yıkık kubbeli bazıları da modern yapılar. Bayrakların dikildiği mezarlar, yerel azizlerin yattıkları.

Son olarak, Asvan Botanik Bahçeleri, şehre farklı bir hava katıyor. Kitchener Adası’nda yer alan botanik bahçede görkemli ağaçların yuva olduğu kuşlara ek olarak Hindistan’dan, Uzak Doğu’dan, Afrika’dan bitki ithal edilmiş.

İskenderiye

İskenderiye Feneri

Mısır’ın en büyük ikinci şehri olan İskenderiye, Akdeniz’in de en büyük kıyı yerleşimi olma özelliği taşıyor.

İskenderiye, adını aldığı Büyük İskender tarafından milattan önce 332 yılında kurulmuş.

Milattan sonra 297’de İmparator Diocletian şerefine yaptırılan Pompey’in Sütunu ise görülebilecek diğer bir eser. Roma döneminin en dikkat çekici anıtlarından bir tanesi olan 25 metrelik sütun, tamamen granitten yapılmış.

Montaza Sarayı İskenderiye

İskenderiye’ye geziniz sırasında Montazah Sarayı’na da uğramayı unutmayın. 1892’de Abbas Hilmi Paşa tarafından inşa ettirilen sarayın alt katında kumarhane işletiliyor. Üst katın ise tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılan sarayın selamlık bölümü ise otel yapılmış.

İskenderiye’de gidebileceğiniz diğer yapılar ise şu şekilde; Greko-Romen Müzesi, Montazah Kraliyet Bahçesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Qaitbay Kalesi, İskenderiye Kütüphanesi, Attarine Camii ve Corniche Sahili.

Taba

Taba Mısır

Mısır’ın batısında konumlanan, İsrail’le sınır komşusu Taba, diğer şehirlerin aksine doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine hoş vakit geçirme vaadi sunuyor.

5 yıldızlı otelleri, denizaltı turizmi, ve Akabe Körfezi’yle tatilcilerin uğrak noktası.

Taba gezinize Zaman Kalesi’nden başlayabilirsiniz. Akabe Körfezi’nin enfes manzarasına sahip kale, Sina Yarımadası’nın batısında konumlanıyor. Tertemiz sularıyla dalgıçlar tarafından oldukça sık gidiliyor.

Firavun Adası Taba Mısır

Firavun Adası ile Salah ad-Din Kalesi, şehrin diğer önemli noktaları.

Pharaoh Adası üzerinde yer alan Salah ad-Din kalesi, 1115’te Haçlılar tarafından inşa edilmiş. 1179’te ise kale Saladin tarafından ele geçirilmiş.

Son olarak, şehrin tarihine ve kültürüne hakim olmak için Taba Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müzede 700’ü aşkın tarihi kalıntı sergileniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız