Mostar Nerede? Mostar’a Nasıl Gidilir?

0
2703

Kültürel gezilerimizin vazgeçilmez noktalarından biri olan tarihi Mostar Köprüsü’yle karşınızdayım.

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in Mostar ÅŸehrini tam ikiye bölen Neretva Nehri üzerindeki tarihi bir mirastır.

Mostar, Bosna-Hersek

Geceleri ışıl ışıl görüntüsüyle ziyaretçilerini büyüleyen bu tarihi köprüyü dilerseniz daha yakından tanıyalım.

Avrupa ükelerinin vazgeçilmez yerlerinden birisi kuÅŸkusuz Balkanlarda yer alan Bosna-Hersek‘tir. Åžehrin günydoÄŸusunda yer alan Mostar, Hersek bölgesinin en büyük ÅŸehridir. Mostar, Adriyatik limanlarıyla Bosna-Hersek’in iç bölgeleri arasında geçiÅŸ güzergahı konumuna sahiptir.

Mostar’ın en önemli tarihi yapılarından biri kuÅŸkusuz Mostar Köprüsü’dür. Orijinal köprü 1566 yılında Mimar Hayrettin tarafından inÅŸa edildi. 9 Kasım 1993’te BoÅŸna-Hırvat Savaşı sırasında yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Yüzyıllar boyunca Bosna’da hoÅŸgörü ve kültürel çeÅŸitliliÄŸin sembolü olan bu köprü aynı zamanda ÅŸehrin Müslüman ve Hırvat kesimini de birbirine baÄŸlıyordu.

Mostar, Bosna-Hersek

Köprü 23 Temmuz 2004‘te yeniden inÅŸa edilmeye baÅŸlandı ve çalışmalar sırasında orijinal modele sadık kalındı. 30 metre uzunluÄŸundaki, 24 metre yüksekliÄŸindeki köprü 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri,nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde bu köprüden atlarlardı.

DoÄŸacığım biz atlamayalım ama ÅŸu güzelim köprüden bir geçelim dediÄŸinizi duyuyorum ve hemen bu eÅŸsiz ÅŸehre ve ÅŸehrin en önemi eserlerinden biri olan Mostar Köprüsü’ne nasıl gideceÄŸinizi yazıyorum.

Mostar’a Nasıl Gidilir?

Mostar'a Nasıl Gidilir? Bosna Hersek

Mostar’a Türkiye’den hava yolunu kullanarak aktarmalı olarak ulaşım saÄŸlamak mümkün.

Bosna-Hersek’in baÅŸkenti Saraybosna üzerinden ya da aktarmalı olarak farklı Avrupa kentlerinden ÅŸehre ulaşılabiliyor. Mostar Havalimanı’na maalesef direkt uçuÅŸ bulunmuyor.

Hırvat Havayollarının Ä°stanbul-Zagreb aktarmalı uçuÅŸu ile alternatif bir Mostar yol haritası çizebilirsiniz. Bekleme süresiyle birlikte yaklaşık 7 saatlik bir yolculuÄŸun ardından Mostar Havalimanı’ndasınız.

Åžehir merkesine gitmek için taksi ve araç kiralama seçenekleriniz bulunuyor. Taksi ile 10 dakikada ÅŸehrin içindesiniz. Yolculuk yaklaşık 6-7 euro tutuyor ÅŸimdiden söyleyeyim. 7 saat yolculuk çokmuÅŸ yok mu baÅŸka bir yolu, zamandan tasarruf edelim DoÄŸacığım diyenler için; Ä°stanbul-Saraybosna uçak biletinizi almanızı ve Saraybosna’dan karayoluyla veya trenle Mostar’a geçmenizi öneriyorum.

Ayrıca Bosna Hersek, Türk Vatandaşlarından vize istemiyor.

Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanından ve Pegasus Hava Yolları’nın ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Saraybosna’ya direkt uçuşu bulunurken yolculuk yaklaşık 1 saat 55 dakika sürüyor. Saraybosna Havalimanı, şehir merkezine 9 km uzaklıkta bulunuyor. Taksi ya da araç kiralayarak şehir merkezine ulaşım mümkün.

Saraybosna-Mostar karayoluyla 129 km mesafede. Bu güzergahta yolculuk özel araçla 2 saat 5 dakika sürüyor. Saraybosna Otobüs Terminali’nden saat başı kalkan otobüslerle Mostar’a yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Otobüs bilet ücreti ise yaklaşık 10€.

Saraybosna’dan Mostar’a en ucuz toplu ulaşım seçeneÄŸi ise tren. Mostar’a ulaşım 1 saat 50 dakika sürüyor, bilet ücreti ise yaklaşık 5-6 € .

Şehirler arası ulaşımda taksiler de kullanılmakta. Biraz pahalı bir ulaşım seçeneği olsada seçenek seçenektir deyip onu da ekliyorum. Taksilerin ortalama fiyatı ise 85-100€.

DoÄŸacığım biz kendi aracımızla seyahat etmek istiyoruz diyenler için; Ä°stanbul’dan Avrupa Otoyolu/O-3 ile Mostar’a ulaÅŸabilirsiniz. Ayrıca Bulgaristan sınırından transit vize de almanız gerekiyor. Yaklaşık 17 saatlik süren yolculuÄŸun sonunda artık Mostar’dasınız.

Mostar’da Gezilecek Yerler

Doğacığım sonunda geldik nereleri gezelim görelim diyenler için hemen listeliyorum:

  • Anlat anlat bitiremediÄŸim Mostar Köprüsü
  • Köprünün yanındaki Eski Köprü Müzesi
  • Åžehrin Osmanlı mimarisinden kalan Muslibegovica Evi
  • Hersek Tarih Müzesi
  • Åžehrin merkezinde yer alan Koski Mehmet PaÅŸa ve Karadjoz Bey Camileri

***

Bu yazımın sonuna gelmiÅŸ bulunuyoruz. Åžehirde daha detaylı gezmek için diÄŸer yazıları da okumayı unutmayın. Hoşçakalın, seyahatle kalın….

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız