Romanya Gezilecek Yerler: Romanya’da Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Romanya Gezilecek Yerler

Tarihi, doğal ve kültürel güzelliklere ev sahipliği yapan Romanya; Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa’nın kesiştiği noktada konumlanıyor. İsmini Latince’de Romalı anlamına gelen Romanus’tan alan ülke, Avrupa Birliği’nin en kalabalık altıncı ülkesi olarak karşımıza çıkıyor.

Romanya’da ziyaret edilmesi gereken birçok güzel nokta bulunuyor. Bunların başında ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Bükreş geliyor. Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence, Krayova, Brașov ve Rasnov ise Romanya’nın gezilmesi gereken şehirleri arasında yer alıyor.

Bizler de bu yazımızda Romanya’da gezilecek 20 yeri listeledik. Umarız yazımız Romanya gezi planınızı yaparken sizlere yardımcı olur.

1) Bran Kalesi (Drakula’nın Kalesi), Braşov

Bran Kalesi (Drakula’nın Kalesi), Braşov

Romanya gezilecek yerler arasında en üst sırada bulunan Bran Kalesi, meşhur Drakula’nın Şatosu olarak biliniyor. Bram Stoker’in hayali karakteri olan Kont Drakula’nın evi olan kale, Romanya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Ülkenin ulusal simgelerinden birisi olarak kabul edilen Bran Kalesi, günümüzde Kraliçe Marie tarafından toplanan sanat eserleri ve mobilyaların sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor.

2) Peleş Kalesi, Sinaia

Peleş Kalesi, Sinaia

Romanya’nın en güzel kalelerinden biri olan Peleş Kalesi, Prahova Vadisi’ndeki Bucegi Dağları’nın eteğinde yer alıyor. Romanya’nın ilk kralı olan Carol, bu bölgenin güzelliğine hayran kalınca, kaleyi yazlık saray olarak inşa ettirmiş.

Öyle bir yer düşünün ki duvarları ünlü ressam Gustav Klimt’in orijinal eserleri ile kaplı! Kalenin ihtişamı sadece bu kadarla da kalmıyor. Neo-Rönesans mimarisi ile dikkat çeken Peleş Kalesi’nin oymalı ahşap tavanları, süslü salonları ve yaldızlı duvarları insanı büyülüyor.

Tarih boyunca Nixon, Ford, Gaddafi ve Arafat gibi önemli devlet adamlarının ağırlandığı Peleş Kalesi; günümüzde sanat eseri, zırh ve silah koleksiyonlarını içeren bir müze olarak faaliyet gösteriyor.

3) Transfagarașan Yolu, Karpat Dağları

Transfagarașan Yolu, Karpat Dağları

2.042 metre yükseklikteki Transfagarașan Yolu, BBC’nin Top Gear programında “Dünyanın En İyi Yolu” olarak seçilmiş. Doksan kilometre uzunluğundaki yolda bulunan çok sayıda kıvrım, izleyicilerine Karpat Dağları’nın şahane manzaralarını sunuyor.

4) Balea Gölü, Sibiu

Balea Gölü, Sibiu

Transfagaraşan Yolu’nun 35. kilometresinde ulaşılan Balea Gölü, Fagaraş Dağları’nda konumlanıyor. 234 metre yükseklikte bir buzul gölü olan Balea, Romanya’nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Doğu Avrupa’nın ilk buz oteli 2006 yılında burada inşa edilince, Balea Gölü çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmeye başlanmış.

5) Bükreş

Bükreş

Romanya’nın başkenti olan Bükreş, Tuna Nehri’nin bir kolu olan Dambovița’nın kıyısında kurulmuş. Ülkenin kültür ve sanat merkezi olan şehir, mimarisi sebebi ile “Doğu’nun Paris’i” olarak adlandırılıyor.

Bükreş Parlamento Binası, Cantacuzino Sarayı, Ateneum Romanian, Romanya Ulusal Sanat Müzesi ve Cismigiu Parkı Bükreş’de gezilecek yerlerin başında geliyor. Bükreş Gezi Rehberi isimli yazımızı okuyarak, şehirdeki gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz

6) Sibiu (Sibin)

Sibiu (Sibin)

Ülkenin en önemli kültür merkezi olan Sibiu, Başkent Bükreş’e 215 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 2007 yılında Lüksemburg ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen Sibiu, Saksonlar tarafından 12. yüzyılda kurulmuş.

Barok meydanları ve Arnavut kaldırımlı sokakları ile bir Ortaçağ şehri havasına sahip olan Sibiu, çok sayıda festivale ev sahipliği yapıyor. Romanya’nın Erdel bölgesinde bulunan Sibiu, Forbes dergisi tarafından Avrupa’nın en huzurlu sekizinci şehri olarak belirlenmiş.

7) Brașov

Brașov

Romanya’nın tarihi merkezi olma özelliğini taşıyan Braşov, Transilvanya’da Karpat Dağları ile çevrelenmiş bir bölgede bulunuyor. Orta Çağ’dan kalma kule ve kiliseleriyle ziyaretçilerini karşılayan şehir, Bükreş’e 166 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Kara Kilise olarak da bilinen Neagra Kilisesi, Braşov’da görülmesi gereken tarihi yapıların başında geliyor. Braşov, Romanya milli marşının doğduğu yer olduğu için büyük önem taşıyor. Golden Stag Uluslararası Müzik Festivali her yıl yaz mevsiminde Braşov’da düzenleniyor.

Transilvanya bölgesi hakkında detaylı bilgi edinmek için ilgili blog yazımıza göz atmanızı öneririz: Dracula’nın Peşinde Transilvanya- Transilvanya’da Gezilecek Yerler.

Related Post

8) Köstence (Constanta)

Köstence (Constanta)

Romanya’nın en büyük kentlerinden birisi olma özelliğini taşıyan Köstence, Karadeniz’in en büyük liman şehri olarak biliniyor. Ülkenin en eski yerleşim yeri olan Köstence’de tarihi eserler, antik kalıntılar, müzeler ve plajlar yer alıyor. Eğlenceli bir gece hayatı sunan şehirdeki büyük kumarhane de çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Köstence’de gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Köstence’de Gezilecek Yerler.

9) Sighișoara

Sighișoara

Transilvanya bölgesindeki Sighișoara şehri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Bir Ortaçağ kasabası niteliğindeki Sighișoara, Bram Stoker’e esin kaynağı olan Vlad Tepeş’in doğduğu ve hayatının bir kısmını geçirdiği yermiş. Avrupa’nın en iyi korunmuş Orta Çağ şehirlerinden birisi olan Sighișoara’da; Drakula’nın doğduğu evi, Dominik Manastırı’nı ve Venedik Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

10) Cluj-Napoca (Kaloşvar)

Cluj-Napoca (Kaloşvar)

Romanya’nın en büyük üniversitesine ev sahipliği yapan Cluj-Napoca, Kaloşvar ismi ile de anılıyor. Transilvanya’nın bölgesinin gayri resmi başkenti olarak kabul edilen şehir aynı zamanda ülkenin sanat ve kültür merkezi olarak kabul ediliyor. Çok sayıda tarihi ve mimari yapıyı bünyesinde barındıran şehirde gezilmesi gereken yerlerin başında, Romanya’nın en yüksek kilise kulesine sahip olan Aziz Michael Kilisesi geliyor.

11) Timișoara (Temeşvar)

Timișoara (Temeşvar)

“Küçük Viyana” takma ismine sahip olan Timişoara; yıl boyu süren müzik festivalleri, tiyatroları, sanat sergileri ve müzeleri ile bu ismin hakkını çok iyi bir biçimde veriyor. İlk Özgür Şehir (Primul Oras Liber) olarak adlandırılan Ceausescu protestolarının patlak verdiği yer olması açısından önem taşıyan Temeşvar, Romanya’nın en kalabalık üçüncü şehri olarak bizleri selamlıyor. Tarihi mimarisi ile öne çıkan kent, ismini Macarca Temes Nehri (Timiş Nehri) üzerindeki kaleden (Macarca: vár) alıyor.

12) Maramureș

Maramureș

Ahşap Kiliseleri ile ünlü olan Maramureș, Romanya’nın kuzeyinde bir dağ bölgesinde konumlanıyor. Maramureş’in başkenti olan Baie Mare’deki Orta Çağ’dan kalan yapıların çoğunluğu Piata Libertatii Meydanı’nda yer alıyor. Geleneksel Romen yaşamından izler taşıyan kentteki Kasap Kulesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

13) Tuna Deltası

Tuna Deltası

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tuna Deltası, ev sahipliği yaptığı 23 ekosistem ile Avrupa’nın en büyük deltalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Yeşil ile mavinin birleştiği bu güzel deltada, Romanya’nın sonsuz doğal güzelliklerine tanıklık edebilirsiniz. Tuna Deltası’nda yaz aylarında çok fazla sayıda sivrisinek bulunduğu için bölgeyi ilkbaharda ziyaret etmenizi öneririz.

14) Suceava

Suceava

Rengârenk boyanmış manastırlara ev sahipliği yapan Suceava, tarihi Bukovina bölgesinde konumlanıyor. Suceava’da gezilmesi gereken yerler arasında; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Saint George Kilisesi, Buconvina Etnografya Müzesi ve Prens Mahkemesi başta geliyor. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra gurme turizmi için de ziyaret edilen şehirde, Romanya’nın ünlü yemeklerini deneyebilirsiniz.

15) Ciraiova (Krayova)

Ciraiova (Krayova)

Romanya’nın Dolj ilindeki Ciraiova, Romanya’nın 6. büyük şehri olarak karşımıza çıkıyor. Jiu nehri kıyısındaki Krayova’da gezilecek yerler arasında Sanat Müzesi, Botanik Bahçe, Nicolae Romanescu Parkı ve Aziz Demetrius Katedrali bulunuyor.

16) Sinaia

Sinaia

Romanya Krallığı’nın eski başkenti olan Sinaia, Sina Dağı olarak isimlendirilen bir manastırın etrafında kurulmuş. Braşov iline bağlı şehir, daha çok kış aylarında ziyaret ediliyor. Sinaia, kış mevsiminde Avrupa’nın kayak turizmi merkezi olarak hizmet veriyor.

17) Yaş

Yaş

Romanya’nın Kültür Sarayı’nı bünyesinde barındıran Yaş, ülkenin en eski üniversitesine ve ilk mühendislik okuluna ev sahipliği yapıyor. Neo-gotik mimari tarzı kullanılarak inşa edilen Kültür Sarayı’nda; Bilim ve Teknoloji Müzesi, Moldavya Etnografya Müzesi, Sanat Müzesi ve Moldavya Tarih Müzesi olarak adlandırılan dört güzel müze bulunuyor. Vasile Alecsandri Ulusal Tiyatrosu, Moldova Devlet Filarmonisi, Opera Binası, Iași Athenaeum, Yaş Botanik Bahçesi ve Merkez Üniversite Kütüphanesi, Yaş’ta gezilecek yerlerin başında yer alıyor.

18) Salina Turda, Cluj County

Salina Turda, Cluj County

Romanya’nın en büyük ikinci kenti Cluj County’de bulunan tuz madenleri hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 2013 yılında Business Insider tarafından “Dünya çapında gezmeye değer 25 gizli mücevher” arasında gösterilen Salina Turda’da kurulan tema parkı yerin 122 metre altında bulunuyor.

19) Rasnov

Rasnov

Rasnov Kalesi ile ünlü olan şehir, Bran Köyü’ne yakın bir mesafede bulunuyor. 14. yüzyılda Saksonlar tarafından inşa edilen Rasnov Kalesi, ziyaretçilerine panoramik manzaralar sunuyor. Sinema sevenler için ufak bir not düşelim; 2003 yapımı Soğuk Dağ (Cold Mountain) filmi Rasnov şehrinin yakınlarında çekilmiş.

20) Korvin Kalesi

Korvin Kalesi

Hunyadi Kalesi veya Hunedoara Kalesi olarak da isimlendirilen Korvin Kalesi, Romanya’nın Hunedoara kentinde bulunuyor. Bir Gotik-Rönesans kalesi olan Korvin, Avrupa’nın en büyük kalelerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Romanya’nın Yedi Harikasından birisi olarak öne çıkan Korvin Kalesi’ne tahta bir köprü üzerinden geçilerek giriliyor. Sizleri Orta Çağ’a götürecek olan kalede, bir zamanlar Drakula’ya ilham veren Kazıklı Voyvoda’nın mahkûm edildiği düşünülüyor!

Romanya gezi rehberimizin sizler için faydalı olması dileğiyle.

Hepinize keyifli bir Romanya gezisi dileriz.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.