Seul Gezi Rehberi

0
2873

Uzak Doğu’da, Çin ve Japonya’nın tam ortasında uzanan büyükçe bir adanın güney ucunda, kalbi bizimle atan insanlar var.

Güney Korelilerden bahsediyorum, hani şu geçen yıl vizyona giren Ayla filmiyle biraz daha yakından tanıma fırsatı bulduğumuz ülke.

Bugün Doğu Asya’nın yükselen yıldızı Güney Kore, yani resmi adıyla Kore Cumhuriyeti, 1950-1953 yılları arasında büyük acılardan ve savaşlardan geçti.

Türk askerinin de desteğiyle yaralarını saran ülkede, bugün hala Türkiye’den gelenler en sıcak merhaba ile karşılanıyor.

Seul, Güney Kore

2018 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Güney Kore, uzun yıllardır dünyanın teknoloji devleri arasına adını yazdırdı ve güçlü ekonomisiyle günden güne gelişiyor.

Ama bu 5 bin yıllık tarih ve geleneğe sırt çevirmeden elde ettikleri başarının tek bir sırrı var, o da çok fazla çalışmak.

Güney Kore’nin geçmişten getirdiği zengin mirasını bugünün gelişmiş teknolojisiyle daha parlak hale getiren başkent Seul, ölmeden önce görmeniz gereken şehirler listesinde zirveye oynuyor.

Seul’e Ne Zaman Gidilir?

Ewha Seul

Seul’ü ziyaret etmek için en uygun mevsimler ilkbahar ve sonbahar. Mart ayından Mayıs ayına kadar ve Eylül ayından Kasım ayına kadar hava ılıman. Bu dönemlerde gündüz ortalama sıcaklık 21 derece.

Seul’e gitmek için en uygun zaman haziran-eylül arası yani yaz mevsimi. Yüksek sezon olarak anılan bu dönemde gitmeyi planlıyorsanız, Seul uçak biletinizi ve kalacağınız otelleri aylar öncesinden rezerve etmenizde fayda var.

Ayrıca doğanın uyanıp taze meyve ve sebzelerin olgunluğa eriştiği mayıs ayı hem iklim olarak hem de daha sakin olduğundan tercih edilebilir.

Ayrıca ilkbahar ve sonbaharda tatil yapmak kuşkusuz daha hesaplı.

Güney Kore’de kayak tatili planlıyorsanız kasım-nisan arası en uygun zamanlar. Ayrıca bu dönem müzelerin ve sanat galerinin ek aktif olduğu zamanlar.

Kore Vizesi Nasıl Alınır?

Seul Kulesi

Güney Kore’ye seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaftırlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde toplam 30 gün bu ülkede vizesiz kalabilmektedirler.

Seul’e Ulaşım

Seul'de Ulaşım Güney Kore

Seul’e Nasıl Gidilir?

Güney Kore’ye direkt ve aktarmalı uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata Seul’e uçak biletleri  bulmanız mümkün.

Türkiye’den aktarmasız olarak ortalama 10-12 saatlik bir uçuşla ulaşılan Seul’de iki adet havalimanı bulunuyor. Daha eski olan Seoul Gimpo Havaalanı, genellikle Güney Kore yurt içi uçuşları için kullanılırken yurt dışından Seul’e gelenler şehre Seul Incheon Uluslararası Havaalanı’ndan giriş yapıyor.

Seul’de Ulaşım

Seul, dünyanın en iyi ulaşım sistemlerinden birine sahip. Birkaç temel noktaya karar verdikten sonra, A noktasından B noktasına gitmenin ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız.

Seul’de ulaşımın en popüler üç yöntemi metro, otobüs ve taksi.

Her zaman olduğu gibi araba kiralamak da bir seçenek ancak bu konuda dikkatli olmalısınız. Seul’ün trafiği çok yoğun ve buradaki sürücüler dünyanın en nazikleri arasında yer almıyorlar. Arabanızı park etmek ise neredeyse bir kabus. O yüzden araba kiralamanızı tavsiye etmiyoruz.

Seul’de toplu taşıma araçları ile seyahat ederken zamandan ve sorunlardan kurtulmak için, Seul’de sadece bir gün geçirmeyi planlıyor olsanız bile, bir ulaşım kartı almanızı tavsiye ediyoruz.

Seyahat kartları bilet gişelerinde veya makinelerde sıraya girme sıkıntısı çekmeden, metro ve otobüslerde ücreti ödemenin kolay bir yolu. T-Money Card ve Seoul City Pass Plus gibi bazı kartlar marketler, kitapçılar, mağazalar, otomatlar ve telefon kulübeleri gibi yerlerde bile kullanılabiliyor.

Seul’de üç farklı seyahat kartı mevcut:

T-Money Card: Bu taşınabilir kart diğer birçok şeyin yanı sıra toplu taşıma ücretini ödemek için kullanılabilir. Metro istasyonlarına ve otobüslere girip çıkarken ödeme sensöründeki karta dokunmanız yeterlidir. Daha iyisi, Seul’den ayrılmadan evvel, kalan bakiyeyi geri almak için kartınızı herhangi bir metro bilet gişesinde iade edebilirsiniz

Seul City Pass: Yabancı turistler için günde 20 kez otobüse ya da metroya binmenize izin veren bir kart. Seul Şehri Tur Otobüsü’ne dilediğiniz kadar binebilirsiniz. Kartların ücreti sırasıyla bir, iki ve üç günlük olmak üzere ₩ 15.000 (12 Dolar), ₩ 25.000 (20 Dolar) ve ₩ 30.000 (24 Dolar).

Seoul City Pass Plus: T-Money Card gibi çalışan yabancılar için bir kart. Çeşitli turistik mekanlarda indirimler sunar. Kart aynı zamanda yalnızca Seul’de değil, Kore’de Busan ve Jeju gibi uzak yerler de dahil olmak üzere T-Money kartının kabul edildiği her yerde kullanılabilir.

Seul’e; Çin, Tayvan ya da Japonya şehirleri üzerinden aktarmalı olarak Gimpo Havaalanı’ndan gidecekseniz; 5 ve 9 numaralı metro hatları ve A’REX olarak adlandırılan havalimanı treni ile şehre ulaşmak oldukça kolay.

Seul Incheon Havaalanı da Seul İstasyonu’na A’REX tren hattıyla bağlanıyor. Havalimanından şehir merkezine her yarım saatte bir kalkan ekspres ile 45 dakikalık yolculukla ulaşabilirsiniz. Ayrıca A’REX bilet gişesinde Asya ya da Kore Hava Yolları’ndan aldığınız uçak biletini göstererek indirim kazanabilirsiniz.

Çok fazla bagajınız varsa biraz daha yüksek bir ücretle hava limanı limuzinlerini kullanarak şehir merkezindeki büyük otellere kadar doğrudan gidebilirsiniz ya da taksileri kullanabilirsiniz.

Seul’de Ne Yenir, Ne İçilir? Güney Kore Yemekleri

Seul Sokak Yemeği

Dünyanın en büyük balık pazarlarından biri olan Noryangjin Balık Pazarı’nı bir dolaştıktan sonra Seul mutfağının neden bu kadar deniz ürünü ağırlıklı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Özellikle balık çeşitleri ve taze deniz ürünleriyle öne çıkan Seul mutfağının en özel örneklerini tadabileceğiniz birçok yerel restoran adım başı karşınıza çıkıyor.

Seul’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Seul’de ne yenir sorusuna verilen ilk cevap ise bölgeye özgü bir yan yemek olan Kimichi ve balıklı hamur kızartması olan Fischcake. Görüntü ve tat itibariyle sushiyi andıran gimbap ve hem sebze hem makarna hem et hem de yumurta ile pişen kalori bombası bibimbap da Seul’de mutlaka denemeniz gereken yemekler.

Uzak Doğu’nun neresine giderseniz gidin, çay her şehirde olduğu gibi Seul’de de en çok tüketilen içeceklerden biri. Bunun dışında Seul’de ne içilir diyenlere önerimiz ise Seul’ün yerel içkisi olan saju. Votkayı andıran içkinin alkol oranı oldukça yüksek. Ginseng bitkisinden üretilen ve cass adı verilen biralar da farklı damak deneyimlerine açık olanlar için denemeye değer.

Seul’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Seul’de yerel halk, kızarmış tavuk, barbekü ve bibimbap gibi popüler yemekleri seviyor.

Bu yemekler Kore’nin küresel bir popülerlik kazanmasına neden olsa da bu yemeklerin Seul dışında daha iyi sürümlerini bulmak mümkün değilse de oldukça zor.

İşte Seul’de Kore’ye has yemeklerin tadını çıkarabileceğiniz birkaç yer:

Tosokchon Restoranı

Bu restoran şehrin en ünlü yemeklerinden birine ev sahipliği yapmakta. İlgi o denli yoğun ki kuyrukta beklemeniz gerekecek. Ama beklemeye kesinlikle değer.

Her şehrin kendine has ünlü bir yemeği vardır.

Seul’ün en ünlü yemeklerinden biri Samgyetang. Bu bir ginseng tavuk çorbası. Bu yemeği tatmak için en iyi yer Jahamun-ro 5-gil Yolu’ndaki Tosokchon Restoranı. Yemeğin tadına baktıktan sonra, insanların neden her gün yemek için sıraya girdiklerini anlayacaksınız.

Gwangjang Pazarı

Seul’de yemek yenebilecek en iyi yerlerden biri de Gwangjang Pazarı. Bu Pazar hem turistler hem de yerel halk arasında popüler bir mekân.

Başka bir ülkeyi ziyaret ederken iyi yemek istiyorsanız yerel halkın gittiği yerlere gitmeniz gerekir. Ve yerel halk Gwangjang Pazarı’na gitmeyi seviyor. Bu, Kore’de yerel lezzetler ve ince nevresimler satan ilk kalıcı pazardı. Sokak yemeklerini denemekten hoşlanıyorsanız, şehirdeki en iyi tezgahlardan bazıları burada.

Bu pazardayken alışveriş de yapabilirsiniz, fakat yemek hep önde gelir. Pazartesiden cumartesiye 09: 00-22: 00 saatleri arasında açık. Gerçekten eşsiz bir yemek deneyimi için bindaetteok veya maş fasulyesi krepini ve tteokbokki ve erişteyi mutlaka deneyin.

Hongdae

Burası Seul’ün gece hayatı merkezi. Bu alan üniversiteye yakın olması nedeniyle gençler ve yemek yiyip parti yapılabilecek şık yerler ile dolu.

Çoğu şehirde üniversitelerin etrafındaki alanlar popüler restoran ve gece kulüpleri açısından popülerdir ve bu durum Seul için de geçerli.

Şehrin en prestijli üniversitelerinden biri olan Hongik Üniversitesi’nden sadece birkaç dakika uzaklıktaki bu bölge, şehrin en iyi ve en şık alışveriş imkanlarını ve yemeğini sunuyor.

Burası geceleri canlanan bir alan, bu yüzden hava karardıktan sonra gidilecek bir yer. Burası Seul’de yemek yenebilecek en iyi yerlerden biri.

Yemeğin ardından da alışverişe çıkabilirsiniz. Bir dizi giyim tezgahı ve antika ürünler satan dükkanlar bulunuyor.

Hanyakbang Kafe

Burası her yaştan kahve sever için mükemmel bir yer. Sadece yerel halkın bildiği neredeyse gizli bir mücevher.

Neredeyse herkes kahveyi sever ve bu küçük dükkan kahve severler için bir ara sokakta neredeyse gizlenmiş durumda.

Ancak kahve uzmanları orada olduğunu bilir ve mükemmel kahve deneyimini yaşamaya devam eder.

Dükkan Kore ve Çin stillerinin bir karışımı ile dekore edilmiş ve çok sayıda ahşap ve çıplak boru ile kararlı bir şekilde rustik.

Üstelik lezzetli, el yapımı kahveyi uygun fiyatlarla satıyor.

Seul’de Nerede Kalınır?

Seul, öğrenci bütçesiyle gezen sırt çantalılardan tutun, milyonlarca dolarlık iş anlaşmaları yapmaya gelen iş çevrelerine uzanan geniş bir ziyaretçi yelpazesini bir arada ağırlıyor. Şehrin “Gu” adıyla anılan semtleri, ziyaretçilerin farklı ihtiyaç ve taleplerine göre birçok otele ve hostele sahip. Örneğin dünyayı kasıp kavuran K-pop akımını başlatan şarkı Gangnam Style’ın bahsettiği zengin iş çevrelerini ağırlayan iş otelleri yoğunlukla Gangnam Otelleri’nde konaklıyor.

Seul’ün kültür ve sanat aktivitelerine kolayca ulaşmak, merkeze yakın olmak isteyenler için Hongdae Otelleri en uygun seçenekleri barındırıyor. Gençlerin ve öğrencilerin tercih ettiği birçok hostel, Hongdae bölgesinde. Insadong ve Jongno semtleri ise adına aşina olduğunuz 3 yıldızlı ya da 4 yıldızlı uluslar arası birçok otel zincirinin Seul’deki adreslerine ev sahipliği yapıyor.

Seul’de Alışveriş

Seul, alışveriş severler için bir cennet. O kadar ki, alışveriş yapmak için bir yer seçmek istediğinizde kararsızlık içinde boğulabilirsiniz.

O kadar çok seçenek var ki hangi biriniz seçeceksiniz?

Size yardımcı olmak için en önde gelenlerini aşağıda sıraladık.

Alışveriş Merkezleri

Myeongdong

Seul’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Myeongdong, kelimenin tam anlamıyla bir alışveriş cenneti. Bu alanda, hayal edebileceğiniz her türlü kozmetikte inanılmaz fırsatlar bulacaksınız.

Myeongdong, isteyebileceğiniz her kozmetik mağazası ve markasına adanmış bütün bir alışveriş bölgesidir. Bu nedenle, ne tür bir cilde sahip olursanız olun veya ne tür bir makyaj istediğinize bakmaksızın, bu alanda doğru ürünleri bulabileceksiniz.

Bu alanda her zaman birçok özel indirim var, bu nedenle gözlerinizi açık tutmalı ve bunlardan yararlanmalısınız.

Birçok mağaza da ücretsiz örnekler sunar, bu yüzden hiç duymadığınız bir markayı denemekten korkmayın.

Namdaemun Pazarı

Namdaemun Pazarı Seul

Burası fiyatların oldukça uygun olduğu ve ihtiyaç duyduğunuz hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz geleneksel bir pazar.

Myeongdong’da kozmetik ararken, pazarlık yapabileceğiniz bir yer olan yakındaki Namdaemun pazarına gidin.

Namdaemun Pazarı Seul

Bu, kıyafetler, aksesuarlar, çantalar, mutfak eşyaları, tekstil ürünleri ve yiyecek dahil hemen hemen her şeyi satın alabileceğiniz geleneksel bir pazar.

Ayrıca fiyatlar harika. Bu yüzden yerel halk alışveriş yapmak için oraya gidiyor.

Lotte Alışveriş Merkezi

Lotte Alışveriş Merkezi Seul

Lotte AVM, baş döndürücü miktarda cilt bakımı ve kozmetik markasına sahip.

AVM’de Missha, Sulwhasoo ve Laneige gibi tüm büyük markalar yer alır.

Ayrıca, Visa ile ödeme yaptığınızda %5 ila %10 indirim alabilirsiniz. Lotte AVM ayrıca alışverişlerinizde vergi iadesi alabileceğiniz yerlerden biri.

Ewha Kadın Üniversitesi Alışveriş Caddesi

Burası çoğunlukla yakındaki Ewha Üniversitesi’ndeki genç ve popüler öğrencilere hitap etmekte.

Bu alanda kozmetik ürünleri indirimli ve Korelilerin sevdiği Tony Moly ve Skinfood gibi tüm popüler markaları bulabilirsiniz.

Giysi, ayakkabı, çorap ve yüzük gibi sevimli aksesuarlar dahil her şeyi satan bir alışveriş cenneti.

Goto Alışveriş Merkezi (Gangnam Terminali Yeraltı Alışveriş Merkezi)

Gangnam Terminali Yeraltı Alışveriş Merkezi olarak da bilinen Goto Alışveriş Merkezi, 800 metre uzunluğundaki bir yeraltı sokağı, giysi ve aksesuar caddesi.

Birçok metro istasyonu bu metro istasyonlarına bağlanmakta ve Goto Alışveriş Merkezi Seul’deki en büyük alışveriş merkezlerinden biri.

Turistler arasında popüler olan Dongdaemun ve Namdaemun Pazarı ile kıyaslandığında, halk arasında daha popüler.

Ürünleri aynı kalite seviyesi için daha ucuz.

Kore’den Ne Alınır?

Seul Hediye

Türkiye’ye dönerken eşsiz hediyelik eşyalar getirmek istiyorsanız mutlaka Insa-dong’a uğramalısınız.

Geleneksel Kore kültürü ve el sanatları ile ilgileniyorsanız, burası eşsiz bir yer.

Insa-dong, yalnızca Kore’de satın alınabilecek veya tadını çıkarabileceğiniz ürünler konusunda uzmanlaşmış, bu nedenle evinizde sevdiklerinize bir hatıra eşyası almak için mükemmel bir yer.

Insa-dong’da yüzlerce galeri var ve bunlar hayal edebileceğiniz ya da hiç duymadığınız her türlü Kore el sanatını sergiliyorlar.

Geleneksel Kore kıyafetlerinin, geleneksel çayların ve halk el sanatlarının bir parçası olan hankeleri burada bulabilirsiniz.

Ayrıca, mümkünse Pazar günleri gitmeye çalışın, zira sokak kapanıyor, tezgahlar ve kabinler kuruluyor.

Ayrıca geleneksel performanslar ve sergiler de Pazar günleri.

Seul’de Fiyatlar Nasıl?

Güney Kore para birimi Güney Kore Wonu’dur (₩).

Bu arada Seul’de exchange ofisler 9 gibi kapanabiliyor, yanınızda bol kwon bulundurmak faydanıza olabilir. İkinci bir dikkat etmeniz gereken şey ise Kore alfabesinin çok farklı olması. Özellik şehir içi ulaşım için, kullanacağınız otobüs ve metro duraklarının isimlerinin Korecelerinin yanınızda yazılı olmasında çok fayda var.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız