Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler-

0
550

Kuzey Ege’nin gözde noktalarından olan Ayvalık ve Cunda ikilisi, hem tarih ve kültür turizmi hem de sakin tatil amaçlı pek çok alternatif sunuyor ziyaretçilerine.

Bölgeye doğru yola çıkıyorsanız birbirinden leziz restoranlarından tutun kristal berraklıkta sahillere, tarihi pek çok yapıya kadar çeşitli noktalar vardır eminim yapılacaklar listenizde. O halde, gezilecek yerler arasında gözden kaçırırsanız üzüleceğinizi düşündüğüm bir yerden bahsetmek istiyorum: Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı. 

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Nerede? Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’na Nasıl Gidilir?

Alibey Adası yani Cunda Adası’nın en yüksek noktası olan Aşıklar Tepesi’nde yer alan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’na ulaşım oldukça kolay. Buraya Ayvalık’tan ister özel aracınız ile gelebilir, ister toplu taşımadan faydalanarak ulaşabilirsiniz. Ayvalık’tan Cunda Adası’na giden otobüs ve minibüsleri kullanabileceğiniz gibi, Ayvalık İskelesi’nden her saat başı Cunda’ya kalkan tekneleri de tercih edebilirsiniz. 

Cunda Adası’na vardıktan sonra yapmanız gereken tarihi binaları, antikacıları geçerek Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda kaybola kaybola tepeye ulaşmak. Evet, biraz yorucu olabilir; fakat karşılaşacağınız manzara ve yapı emin olun buna değer!

Ada ve çevresini gören nefis güzellikteki panoramik manzara, çeşitli dillerdeki 1300’ü aşkın kitap, enteresan antika objeler, duvarlarda freskler, 15. yüzyıldan kalma tarihi bir yel değirmeni…

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Tarihi

Ünlü iş insanı Rahmi Koç sayesinde restore edilen Agios Yannis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde kütüphane olarak hizmet veriyor günümüzde. Kiliseden devşirilerek 2007 yılından beri Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak hizmet veren bu kilisenin tarihine bakacak olursak, geçmişi 1400’lere kadar dayanıyor.

Söylentilere göre bu kilisenin temelleri Edremitli iki keşiş tarafından İstanbul’un fethi civarında atılıyor. St. John ve St. Yuhanna olarak da bilinen Aziz Yahya’ya atfedilen Agios Yannis Kilisesi’nin kilise olarak hizmet verdiği dönemler İstanbul Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olduğu biliniyor. 

1835 yılından beri dini kitaplar ve kilise hukuku kitapları ile kütüphane ve araştırma merkezi görevi de üstlenen Agios Yannis Kilisesi’nin bitişiğinde manastırın su ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan 15. yüzyıldan kalma yel değirmeni bulunuyor. Kilise ve yel değirmeni geçmişten günümüze ulaşmayı başarmış olsa da, manastır kompleksinin önemli bir parçası olan şapel, 1924’te gerçekleşen Türkiye-Yunanistan mübadelesinde tahrip olmuş.

Doğal afetler sonucu hasar gören ve zaman içerisinde yıkılmaya yüz tutmuş olan kilise ve yel değirmeni ise Rahmi Koç sayesinde tekrardan halka kazandırılmış durumda. 

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı İsmini Kimlerden Alıyor?

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ismini nereden alıyor merak ediyorsunuzdur diye düşünüyorum. Rahmi Koç’un kültür danışmanlığını yapan emekli büyükelçi Necdet Kent ve kendisinin Ayvalıklı eşi Sevim Hanım’ın isimleri veriliyor oluşturulan kitaplığa. Ressam ve seramik sanatçısı olan Sevim Hanım, Ayvalıklı varlıklı bir ailenin kızı ve 1950’de Necdet Kent ile evlenerek New York’a taşınıyor. 

Necdet Kent Tayland, Hindistan, İran, İsveç, Polonya’da ve New York’ta görev yapan bir Türk diplomat. İkinci Dünya Savaşı zamanında Marsilya’da görevde olan Necdet Kent, o dönemde Fransa’da yaşayan pek çok Musevi’nin hayatını kurtarmış ve onlara Türk vatandaşlığı hakkı kazandırmış.

Soykırımla mücadelede verdiği destekten dolayı 2001 yılında Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından T.C. Üstün Hizmet Madalyası alan Necdet Kent, ayrıca tam bir kitapsever. Yaşı ilerlediğinde göz sağlığını kaybeden ve okuma güçlüğü çeken Necdet Bey’in “Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum.” dediği biliniyor. 

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, günümüzde binlerce kitabı bünyesinde barındırıyor. Çiftin oğulları -Coca Cola’nın eski CEO’su- Muhtar Kent’in, merhum babasından arda kalan 1300’ü aşkın kitabı kütüphaneye bağışladığı biliniyor. Bu kitapların yanı sıra birçok yayınevinin gönderdiği bağış kitaplar da bulunuyor Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nda. Üstelik Türkçe dışında Almanca, İngilizce, Fransızca gibi farklı dillerde kitaplar bulmanız da mümkün kitaplıkta.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Ne Zaman Ziyaret Edilir?

Kış dönemi yalnızca Cuma ve Cumartesi günleri açık olan kitaplık, diğer mevsimlerde haftanın her günü 09.30-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Sizler de kiliseden devşirme bu kitaplığın misafiri olabilir, eski objelerle süslü bir köşede kurulup manzaraya karşı kitabınızı okumanın keyfini yaşayabilirsiniz. 

Dileyenler Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nı ziyaret ettikten sonra, hediyelik olarak bölgeden çıkma zeytinyağı ürünler (Sevim Hanım’ın ailesi de bölgedeki zeytinlikleri ile biliniyor.) alabilir, kitaplığa bağlı Panorama isimli kafede manzaraya karşı kahvesini, soğuk limonatasını hüpletebilirler! 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız