Romanya’nın Kültür Başkenti: Sibiu’da Gezilecek Yerler

Sibiu Gezilecek Yerler

Romanya’nın en güzel şehirlerinden olan Sibiu, ülkenin kültür başkenti olarak anılıyor. Sibiu nerede diye soracak olursanız, sizlere cevabımız Romanya’nın Erdel bölgesinde olacaktır. Eskiden Erdel Saksonlarının merkezi olan yerleşim yeri, başkent Bükreş’in 215 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor.

Ünlü Forbes dergisi tarafından Avrupa’nın en huzurlu sekizinci şehri olarak seçilen Sibiu, Romanya’nın önemli bir turizm merkezi olarak öne çıkıyor. Bizler de bu yazımızda şehirde gezerken zorluk yaşamamanız adına, Sibiu gezilecek yerler listesini beğenilerinize sunuyoruz.

1) Büyük Meydan (Piata Mare)

Büyük Meydan (Piata Mare)

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan Sibiu Büyük Meydanı, Sibiu’da gezilecek yerlerin başında geliyor. Ulusal bir anıt olarak kabul edilen meydanın çevresindeki binalar, tarihi ve mimari açıdan büyük önem taşıyor.

Şehirdeki en büyük meydan olma özelliğine sahip olan geniş alanda, Rumen eğitiminin kurucusu Gheorghe Lazar’ın heykeli yer alıyor. Göz alıcı bir güzelliğe sahip olan Sibiu Belediye Sarayı (Primăria Sibiu) da Piata Mare’nin ortası kısmında yer alıyor. Tarihi bir atmosfere sahip olan Sibiu Büyük Meydanı’nda çeşitli etkinlikler ve fuarlar düzenleniyor.

2) Brukenthal Sarayı (Palatul Brukenthal)

Brukenthal Sarayı (Palatul Brukenthal)

Büyük Meydan’da bulunan Brukenthal Sarayı, 18. yüzyıla tarihleniyor. Güzel bahçeleri ve süslü odalarıyla dikkat çeken sarayda, Avusturya – Macaristan İmparatorluğu dönemine ait bir sanat koleksiyonu sergileniyor. Bu sebeple, Brukenthal Ulusal Müzesi olarak da adlandırılan müze, günümüzde Sibiu’nun farklı yerlerinde bulunan 6 müzeden oluşuyor.

3) Küçük Meydan (Piata Maca)

Küçük Meydan (Piata Maca)

Büyük Meydan ile birlikte Sibiu’nun tarihi merkezini oluşturan Küçük Meydan, Piata Mare’nin yakınında bulunuyor. Tarihi dokusu ile insanı büyüleyen Küçük Meydan’daki kafe ve restoranlar, Sibiu geziniz sırasında küçük bir mola vermenize yardımcı olabilir. 

4) Council Kulesi (Turnul Sfatului)

Council Kulesi (Turnul Sfatului)

12. yüzyılda inşa edilen Council Kulesi, şehrin merkezinde bulunuyor. Ortaçağ döneminden kalan yapı, Sibiu’nun sembollerinden birisi olarak kabul ediliyor. Zaman içerisinde mimari değişime uğrayan kule; tahıl deposu, hapishane, gözetleme kulesi ve müze olarak kullanılmış. Günümüzde sergi alanı olarak hizmet veren Council Kulesi, Büyük Meydan (Piata Mare) ve Küçük Meydan (Piata Mica) arasında konumlanıyor.

5) Yalancılar Köprüsü (Podul Minciunilor)

Yalancılar Köprüsü (Podul Minciunilor)

Sibiu’nun simgelerinden bir tanesi olan Yalancılar Köprüsü’nün adı, köprünün üzerinde yalan söyleyenlerin köprüden düşeceği şeklindeki efsaneden geliyormuş. Romanya’nın ilk dövme demir köprüsü olan The Bridge of Lies, 1859 yılında inşa edilmiş. Üzerindeki işlemeler ile öne çıkan köprü, Noel zamanında ışıklar ile süslenip etkileyici bir görünüme kavuşuyor.

Related Post

6) Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı (Parcul Natural Dumbrava Sibiului)

Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı (Parcul Natural Dumbrava Sibiului)

2000 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilen Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı, Trinkbach Nehri’nin geçtiği Dumbrava Ormanı’nda bulunuyor. Günümüzde ASTRA Ulusal Müze Kompleksi olarak bilinen yer, Avrupa’nın en büyük açık hava müzesi olarak hizmet veriyor. Doğal güzelliklerin yanı sıra geleneksel Romanya köy yaşamının ve mimarisinin sergilendiği alan hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.

7) Sibiu Lutheran Katedrali

Sibiu Lutheran Katedrali

Gotik bir tarzda inşa edilen Sibiu Lutheran Katedrali, şehrin bir diğer simgesi olarak karşımıza çıkıyor. 14. yüzyıla tarihlenen katedral, 73 metre yüksekliğindeki devasa çan kulesi ile dikkat çekiyor. Katedralin bronzdan oluşan ve vaftiz törenlerinde kullanılan yapısının, erimiş Osmanlı topu kullanılarak yapıldığı söyleniyor.

8) Kutsal Üçlü Ortodoks Katedrali (Catedrala Ortodoxa Sfânta Treime)

Kutsal Üçlü Ortodoks Katedrali (Catedrala Ortodoxa Sfânta Treime)

1902 – 1905 yılları arasında Ayasofya’dan ilham alınarak inşa edilen Kutsal Üçlü Ortodoks Katedrali, Transilvanya ve Barok mimarisinden izler taşıyor. Hem dışarıdan hem de içeriden çok etkileyici bir görünüme sahip olan katedral, haftanın her günü 9:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

9) Bastionlar ve Şehir Surları

Bastionlar ve Şehir Surları

Sibiu şehrini çevreleyen surlar ve savunma kuleleri sizleri zamanda bir yolculuğa çıkaracak. Kentin tarihi atmosferini en üst düzeyde hissedebileceğiniz bu bölgedeki Merdiven Geçidi (Passage of Stairs) çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kalın duvarlara sahip olan şehrin giriş kapısı ise ihtişamıyla ön plana çıkıyor.

10) Citadel Park (Parcul Cetatii)

Citadel Park (Parcul Cetatii)

Orta çağdan kalma kuleler, merdivenler ve geçitler ile dikkat çeken Citadel Park, Romanya’nın ilk parkı olarak karşımıza çıkıyor. Parkta savaş gazileri anısına yapılan yürüyüş yolu, İmparator 1. Francisc’in heykeli ve ünlüler için yapılan Şöhret Kaldırımı yer alıyor. Bir yandan doğa yürüyüşü yaparken diğer yandan tarihi eserler görebileceğiniz bu güzel park, eski şehrin savunma duvarı boyunca uzanıyor.

Eczacılık Müzesi, Barfüsser Kilisesi, Astoria Sinagogu,Tineretulu Parkı,Astra Parkı ve Sub Arini Parkı Sibiu’da ziyaret edebileceğiniz diğer yerler arasında bulunuyor.

Sibiu’ya gelmişken, geleneksel Transilvanya mutfağına ait lezzetlerin tadını çıkarmanızı öneririz. Ayrıca Sibiu’da düzenlenen kültürel etkinliklere ve festivallere katılarak şehrin dokusunu daha iyi bir şekilde hissedebilirsiniz.

Sibiu gezi rehberinin sizler için faydalı olması dileğiyle.

Keyifli geziler!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.