Türkiye’den bakınca Avustralya haritaya sığmayacak kadar çok uzak olabilir. Nitekim öyle de!
Birçok kişi için Avustralya’ya uçak yolculuğu bile başlı başına korkutucu bir eylem gibi geliyor. Ancak bu ilginç Okyanusya ülkesinin birçok şehri, keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle dolu durumda.
Sidney de kuşkusuz onlardan biri, hatta belki de listenin ilk sırasında.
Sidney’nin dünyanın en güzel şehirleri listesinin ilk sıralarında yer aldığını söylemek abartı olmaz ve seyahati seven herkesin listesinde yer alması gerekir.
Göz alıcı Sidney Limanı’nın ötesinde —çifte simgelere ev sahipliği yapan Sidney Limanı Köprüsü ve Sidney Opera Evi — şehir, dünyanın en güzel plajlarından bazılarına, iyi tasarlanmış müzelere, muhteşem botanik bahçelerine, ödüllü restoranlara, canlı caddelere ve sayısız simge yapıya sahip.
Sidney’i keşfetmek için birkaç gün asla yeterli olmayacaktır. En az bir hafta ayırmalı ve iyi hazırlanmış bir seyahat planı ile keşfe çıkmalısınız.
İçindekiler
Avustralya güney yarımkürede yer aldığı için Türkiye’de kış iken Avustralya kıtasında mevsim yaz.
O yüzden Ekim, kasım, şubat ve mart ayları Sidney’e gitmek için en iyi dönem. Bu aylar ilkbahar ve sonbahar ayları ve güneş vaat ederken yazın ortasındaki aşırı sıcaklardan ve okul tatilindeki kalabalık dönemden kaçmak isteyenler için uygun bir dönem.
Havanın iyi olduğu dönem genel olarak Ekim ayının sonundan nisan ayına kadar.
Avustralya’ya seyahat edecek Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamı vizeye tabi.
Avustralya vizesi için gerekli işlemler için gerekli süre yaklaşık 6 hafta. Avustralya turist vizesi için bölge ayrımı olmaksızın tüm başvurular Ankara’daki Avustralya Büyükelçiliği konsolosluk bölümüne yapılması gerekmekte.
Avustralya vizesi online olarak alınması gereken bir izin türüdür. Avustralya Konsolosluğu vize başvurularını online olarak yapan başvuru sahiplerinin işlemlerine öncelik tanımakta.
Sidney’e direkt ve aktarmalı uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün.
Avustralya’ya uçak biletleri için tıklayınız.
Sidney’de oldukça gelişmiş bir toplu taşıma sistemi var , o yüzden araba kiralamaya ihtiyaç duymayacaksınız.
Çoğu insan Sidney’in toplu taşıma sistemiyle havaalanı treni sayesinde tanışacak. Havalimanındaki 2 terminal istasyonu özel olarak işletiliyor ve bu nedenle pahalı, ancak yine de tren yolculuğu bir taksiden daha ucuz. Ayrıca, yolculuk da çok daha hızlı. En yoğun dönemlerde taksi kuyruğunda bekleyeceğiniz zamanda trenle kolayca şehre ulaşabilirsiniz.
Sidney’in toplu taşıma sistemi, kapsamlı bir tren, otobüs ve feribot seferleri ağına sahip. Hafif raylı sistem hatları, havaalanı bağlantıları, gezi otobüsleri ve taksi hizmetleri ağı tamamlar.
Sidney otobüsleri, Doğu ve Kuzey banliyölerinin çoğunda tek seçenek. Şehir içi hatların çoğunda ön ödemeli bilet gerekir. Bunları marketlerden ve otobüs duraklarından Circular Quay, QVB ve Wynyard’dan satın alabilirsiniz. Ayrıca Sidney’deki tüm ulaşım araçları için geçerli olan bir Opal kartı da alabilirsiniz.
Sidney’in merkezindeki tren istasyonları; Central, Müze, St James, Belediye Binası, Wynyard, Circular Quay, Martin Place ve Kings Cross. Kuzey, güney ve batı banliyölerine giden servisler arasında seyahat etmek veya aktarma yapmak kolay. Bondi Kavşağı dahil doğu banliyölerinde, ünlü Bondi Plajı’na giden trenler, Martin Place İstasyonu’ndan kalkar.
Servisler çoğu tren hattında 04: 00’den gece yarısına kadar devam eder. Bilgi kioskları Merkez ve Rıhtım istasyonlarında bulunabilir. Ağdaki tüm istasyonlarda 24 saat bilet otomatı bulunmakta.
Sidney’in büyük metropol tren ağı sadece daha geniş bölgeleri şehirle birleştirmekle kalmaz, aynı zamanda kuzeydeki Newcastle ve Hunter Valley bölgesi, güneydeki Wollongong ve batıdaki Mavi Dağlar gibi yakındaki büyük şehirlere ve turistik yerlere de ulaşımı sağlar.
NSW TrainLink ayrıca Port Macquarie, Karlı Dağlar, Dubbo, Tamworth ve Broken Hill gibi bölgesel merkezlere ve tatil yerlerine demiryolu hizmetleri sunmakta. Merkez İstasyon, ülke geneline ulaşım için ana terminal. Canberra, Brisbane ve Melbourne’a giden trenler de merkez istasyondan kalkıyor.
Transdev hafif raylı ağını işleten şirket ve (bölge 1) Merkez İstasyonu, Capitol Meydanı, Paddy’s Market, Sergi Merkezi, Kongre, (bölge 2) Pyrmont Körfezi, Yıldız, John Street Meydanı, Sidney Balık Pazarı, Wentworth Parkı, Glebe, Jubilee Parkı, Rozelle Körfezi ve Lilyfield’i birbirine bağlayan hatlarda hizmet veriyor. Merkezden Lilyfield’e seyahat süresi yaklaşık 25 dakika.
Trenlerde, otobüslerde, feribotlarda ve hafif raylı sistemlerde kullanılmak üzere para yüklemek için ücretsiz bir akıllı kart alabilirsiniz. Opal Card, şehrin dışında da Blue Mountains, Central Coast, Hunter, Illawarra and Southern Highlands bölgelerine kadar uzanan ulaşım ağında kullanılabilir.
Sidney turistik ve oldukça Avustralya’nın bu güzel şehrini ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 165 Dolar.
Sidney’de bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 35 Dolar. Ulaşım için 10 Dolar ve eğlence için 40 Dolar. Sidney’de ortalama bir otelde bir çift için kişi başı ortalama kalış masrafı ise 80 Dolar.
Tüm Avustralya şehirlerinin en eskisi, en büyüğü ve en güzeli olan Sidney, kara ile denizin baştan çıkarıcı biçimde iç içe geçtiği bir bölgede bulunuyor.
Işıltılı limanda bir feribotla süzülebilir, Opera House’un güneş ışığında parıldayan beyaz yelkenlerini görebilir, Liman Köprüsü’nün zarif kemerine hayran olabilirsiniz.
New South Wales’in bu canlı eyalet başkentinin bir zamanlar suçluların oluşturduğu bir koloni olduğunu hayal etmek zor.
1788’de, First Fleet’in komutanı Albay Arthur Phillip’in Avustralya’da ilk İngiliz kolonisini kurduğu yer de Sidney Koyu’nda yer almış.
Sidney Limanı’na uzanan bir burunda, bir zamanlar Gadigal yerli halkına ev sahipliği yapan ve daha sonra ülkenin ilk Avrupalı yerleşim bölgesi olan Rocks tarihi bölgesi bulunur.
Rocks adı, hükümlülerin çadırlarını kurduğu Sidney Koyu’nun batı tarafındaki kayalık sahilden geliyor.
Bugün, 100’den fazla miras alanı ve bina, 1816’da inşa edilen Sidney’in en eski hayatta kalan evi Cadman’ın evi dahil olmak üzere dar sokaklar boyunca yer alıyor.
İlk durak, bölgenin geleneksel Aborjin topraklarından hükümlülerin kenar mahallesine ya da turistlerin sıcak noktalarına kadar büyüleyici dönüşümü yansıtan Rocks Keşif Müzesi olmalı.
Daha sonra, dar Arnavut kaldırımlı sokaklarda hediyelik eşya dükkanlarını, restoranları, kafeleri ve yerli ve çağdaş sanat galerilerini dolaşabilir ya da market tezgahlarında alışveriş yapabilirsiniz.
Sidney alışverişinin en önemli noktalarından biri, Town Hall İstasyonu ile yeraltı pistleriyle birbirine bağlanan Romanesk tarzı Kraliçe Victoria Binası (“QVB”).
Aslen 1893 ve 1898 yılları arasında pazar salonu olarak inşa edilen bu zarif bina, 20 küçük kubbeyle çevrili yüksek bir merkezi kubbe ile taçlandırılmış.
Onlarca yıl ihmal edildikten ve hatta yıkım planlarından sonra, bu büyük kumtaşı bina 1980’lerin başlarında orijinal durumuna geri döndü.
Bugün, 200’den fazla üst düzey mağaza galerileri dolduruyor.
Sadece başarılı restorasyonuna, güzel vitray pencerelerine ve mozaik zeminlerine hayran kalmak için görülmeye değer.
Dünyanın en ünlü simgelerinden biri olan Sydney Opera Binası, bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve ışıltılı limanın cazibe merkezi.
Deniz kabukları veya yelkenli yelkenler şeklinde dizayn edilen bu zarif bina, su ile çevrili bir arazinin uç kısmında yer alıyor.
Liman gezisinde bol bol fotoğraf çekebilir, restoranlardan birinde rahatlayabilir, binanın dışını dolaşabilir ya da tiyatroları, stüdyoları, sergi salonlarını, konser salonunu ve sinemayı kapsayan tura katılabilirsiniz.
Tarihi öğrenmek ve sahne arkasına bakmak için bu ünlü binaya göz atmak için Sidney Opera Binası Rehberli Yürüyüş Turu için önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu, 9:00 – 17:00 arasında her yarım saatte bir yapılan ve gün içinde istediğiniz zaman kullanabildiğiniz esnek bir bilet.
Bina halihazırda 2021 yılının başlarında tamamlanması planlanan 202 milyon dolarlık bir restorasyon geçirse de çalışmaya devam edecek.
Sidney Liman Köprüsü veya yerli halkın dediği gibi “Coathanger”, Sidney Opera Binası’nın inşasından önce kentin en iyi bilinen simgesiydi.
Her iki ucunda devasa çift iskelelerle desteklenen, 1932 yılında inşa edilmiş ve limanın kuzey ve güney kıyılarını sudan 134 metre yükselen tek bir eğriye bağlayan dünyanın en büyük çelik kemer köprüsü olmaya devam ediyor.
Köprü boyunca iki trafik hattı ve karayolu trafiği için sekiz şerit bulunmaktacıf. Artan köprü trafiğine çözüm bulmak için 1992’de bir tünel inşa edildi, ancak sürücüler hala okyanus manzarası için köprüden geçebiliyorlar.
Yayalar, şehir ve limanın nefes kesen panoraması için yaya geçitlerinde yürüyebilir veya BridgeClimb’de rehberli bir tırmanışa katılabilirler.
Köprü inşaatının büyüleyici tarihi hakkında bilgi edinmek için güneydoğu iskelesindeki müzeyi ziyaret edebilirseniz.
135 metre yüksekliğindeki zirveye tırmanmak isteyen cesur insanlar Sidney BridgeClimb için rezervasyon yapabilirler. Bu, 13 kişiye kadar olan gruplarla dış kemerin tepesine yaklaşık 3,5 saatlik bir tırmanış. Gün boyunca şafak tırmanışı ile başlayan ve gece tırmanışı ile biten turlar kapsamında 1,5 saatlik Sampler Tırmanışı ve 2,25 saatlik Express Tırmanış da mevcut.
Sidney Koyu’nda hükümlü işçiler tarafından inşa edilen hareketli Circular Quay, şimdi şehrin ana feribot terminaline ev sahipliği yapmakta.
Yoğun saatlerde binlerce yolcu sahil şeridindeki kafe ve restoranları doldurur ve sokak sanatçıları güneşli yürüyüş yolları boyunca yerlileri ve ziyaretçileri eğlendirir.
Burada yapılacak en popüler şeylerden biri ve Sidney’in ışıltılı sahildeki ortamını takdir etmenin en iyi yolu, popüler iki saatlik Sidney Harbour Coffee Cruise gibi bir tekne gezisine katılmak.
Feribotlar buradan Manly ve Watsons Körfezi gibi ana noktalara hareket ediyor.
Yıllık kış göçü sırasında, Sidney Balina İzleme Gemisi, bu muhteşem yaratıkları görmek için Sydney Heads’in önünden kalkar.
Circular Quay’den diğer ilgi çekici yerlere kolayca yürüyebilirsiniz. Sahildeki gezinti yolunun güneyinde Sidney Opera Binası ve Kraliyet Botanik Bahçeleri’ne gidebilir ve kuzeye kısa bir yürüyüşle Sydney Harbour Bridge ve Rocks tarihi bölgelerine ulaşabilirsiniz.
Batıda, bir Art Deco binasında yer alan ücretsiz Çağdaş Sanat Müzesi, son derece modern ve güzel sergilere ev sahipliği yapıyor.
Hem turistler hem de yerli halk için bir cazibe merkezi olan Darling Limanı; mağazalar, restoranlar, müzeler, sergiler ve eğlence mekanları ile dolu bir sahil yaya bölgesi.
Aileler Madame Tussaud’s’a bayılacaklar.
Powerhouse Müzesi, bilim, teknoloji, tasarım ve tarih üzerine etkileşimli sergiler sunarken, deniz tarihi meraklıları, Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi’nde Kaptan Cook’un gemisi Endeavor’un bir kopyasını alabilirler.
Küçük çocuklar atlıkarıncaya, oyun parkına ve su parkına bayılacaklar.
Bir IMAX ve 9D tiyatrosu, liman jet kayık gezintisi, simüle uçuşlar ve yarış arabası macerası heyecan verici cazibe merkezlerini tamamlamakta.
Tüm heyecanın ortasında sakin bir ortam arayanlar Çin Dostluk Bahçesi’ne girip söğütler ve koi havuzları arasında çaylarını yudumlayabilirler.
Şehrin koşuşturmacasının ortasında huzurlu bir vaha olan Farm Cove’daki Kraliyet Botanik Bahçesi, Sidney Opera Binası’ndan sahile doğru kısa ve doğal bir yürüyüş mesafesinde.
Bahçeler, 1816’da kurulmuş ve yükselen ağaçlar, palmiye ağaçları, orkideler, eğrelti otları ve meyve yarasası sürülerine sahip 30 hektar temalı bahçeleri kapsamakta.
Bahçeleri ziyaret etmek, Sidney’de yapılacak en güzel şeylerden biri.
Görülecek yerler arasında, 1.800 gül içeren Palace Rose Garden ve tropik bitki örtüsü, begonya ve orkidelerle dolup taşan Glasshouse Latitude 23 ve Fernery yer alıyor.
Bahçeleri keşfettikten sonra, kafede ya da restoranlarda dinlenebilir ya da güzel liman manzarasına sahip bir yamaçta pikniğin tadını çıkarabilirsiniz.
Şehir silueti üzerinde yükselen 309 metre yüksekliğindeki Sydney Tower Eye, kentin en yüksek binası ve en önemli yerlerinden biri (elbette Opera Binası ve Liman Köprüsü hariç).
Bu altın sivri tepeli kule, her zaman yoğun olan Centrepoint alışveriş merkezinden yükselir.
Ekspres asansörleri, ziyaretçileri en üstteki gözlem güvertesine ya da gezmek için mükemmel bir yer olan açık havada cam zeminli bir görüntüleme platformu olan SKYWALK’a ulaştırır.
Oradayken, panoramik Sidney ve çevresindeki banliyö manzaralarının keyfini çıkarabilir veya döner restoranlardan birinde veya kafede bir şeyler yiyebilirsiniz.
Burada ayrıca, şehrin ana ikonlarına genel bir bakış sunan 4D sinema deneyimi de sunulmakta.
Avustralya’nın en eski caddesi olan George Caddesi, bir zamanlar su kaynakları alan mahkumların su taşıdığı isimsiz bir yerdi.
Bugün, yüksek katlı ofis bloklarının, dükkanların ve tarihi binaların bir araya geldiği şehrin en yoğun bölgelerinden biri.
Mimari vurgu, zarif kubbeler, vitray pencereler ve üst düzey mağazalarla dolu zarif bir Romanesk tarzı yansıtan Kraliçe Victoria Binası caddede yer almakta.
Yakınlardaki Sidney Belediye Binası (1869), mimari tarzların çok karışık olduğu caddedeki en önemli binalardan biri.
1868’de tamamlanan neo-Gotik St. Andrew Katedrali başka bir mimari mekân.
Alışveriş tutkunları için bölgede çok sayıda mağaza mevcut.
Tasarımcı butikleri ve kuyumcu mağazaları Viktorya tarzı Strand Arcade’e hitap ederken, George Caddesi’nin doğusundaki bir bloktaki Pitt Street Alışveriş Merkezi, kentin en önemli alışveriş bölgelerinden biridir.
Avustralya’da tatil yapan turistler birçok sebepten dolayı Sidney’e akın ediyorlar, ancak genelde yemek için değil.
Aslında, çoğu gezgin Avustralya’nın en büyük kentindeki yiyeceklere pek de aşina değil.
Elbette, Vegemite sandviçlerini biliyor olabilirler, ancak Sidney’in dünya mutfağından lezzetler sunan sıradan noktaların yanı sıra üst düzey restoranlarla dolu heyecan verici bir yemek sahnesi olduğunu da bilmiyorlar.
Sidney’de mümkünse en az bir kere deniz kenarında yemek yemelisiniz. Avustralya’daki kafe kültürü eşsiz.
Yoğun hafta sonları bazı kafelerde kahvaltı yapmak için 30 dakika bekleyebilirsiniz.
Beklerken bir de kahve sipariş edebilirsiniz. Bahşiş Avustralya’da bir gerçek, ancak biraz farklı: Yüzde on standart.
Bir baba ve oğulları tarafından işletilen Shenkin, gerçek bir Sidney mekânı.
Küçük ve sıradan bir kafe olarak ortaya çıkan Shenkin zamanla büyümüş olsa da (tam mutfaklı ve iki ayrı espresso barı olan dört bölge) hala bir aile işletmesi.
Tüm gün ve akşamları açık olan Shenkin’in menüsü, peynir, et ve ıspanakla doldurulmuş lapa, hamur işleri, yeşil ve kırmızı renkli şakşuka ve pilavlı büyük ev yapımı soslar gibi şeyler içeriyor.
Her zaman çok fazla yemekten mutluluk duyacağınız türden bir yemek.
Hubert, 2016 yılında Sidney Merkezi İş Bölgesi’nde açılmış, ancak orada daha uzun süredir varmış gibi hissettiriyor.
Bu yeraltı mağarasına bir dizi merdivenden indiğinizde Avrupa’nın bir yerinde göz alıcı bir konakta olduğunuzu düşüneceksiniz.
Alan, duvarların şarap şişeleri ve klasik posterlerle kaplı olduğu bir kokteyl bara ve yemek odasına bölünmüş durumda.
Burada, patates kızartması, ördek ciğeri parfe, tavuk yahnisi, kremalı ıspanak ve krem karamelli biftek gibi Fransız yemeklerini tadabilirsiniz.
Stanbuli, Enmore’daki eskiden kuaför salonu olarak kullanılan bir mekânda yer almaktadır. Bu nedenle parlak pembe bir dış mekânı var.
Burası Türk yemekleri sunan güzel küçük bir bar ve restoran.
Hızlı bir şeyler içmek ve geceyi mermer üst barda rahatça geçireceğiniz türden bir yer.
Midye dolması, ahtapot ve sumaklı kömür kuzu köftesi sipariş edebilirsiniz.
Avustralya’nın Kıyı Başkenti olarak adlandırılan Sidney şehri, dünyanın dört bir yanından gelen alışveriş çılgınları için eşsiz bir mekân.
Merkezi iş bölgesi ve çevre bölgeler, ne satın almak isterseniz isteyin, binlerce mağazaya ve sınırsız alışveriş olanaklarına ev sahipliği yapar.
Bununla birlikte, belirli ürünlerde uzmanlaşmış ve belirli alışveriş alışkanlıklarına uyan belirli alanlar vardır. Sidney’deki en iyi alışveriş alanları için önerilerimiz aşağıdaki merkezler olacak.
Kraliçe Victoria Binası
Sidney Kulesi Westfields
Pitt Street Alışveriş Merkezi
Darling Limanı
Paddy’s Pazarı
Rocks Market
Strand Arcade
Çin Mahallesi
Glebe Pazarı
Newtown
Avustralya oldukça farklı bir kıta ve farklı bir ülke. Türkiye’ye dönerken yanınızda burayı anımsatan özel bir eşya ve sevdiklerinize götürebileceğiniz özel bir hediyelik bulmak hiç de kolay olmayacak. Zira çok fazla seçenek mevcut.
Bunlardan birkaçını sizin için aşağıda sıraladık:
Opal: Avustralya, opallerinin kalitesi ile ünlüdür ve Sidney yatırım mücevherlerinden hassas mücevherlere kadar çok çeşitli opal ürünlerine ev sahipliği yapmakta
Ugg Botları: Ugg botlar ikonik Avustralya ayakkabısı
Akubra Şapkası
Kanguru Derisinden Eşyalar
Macadamia Fındığı
Kriket sopası
Emu Yağı
Bumerang.