Sonbaharın En Keyifli Destinasyonları: Bağ Bozumu Rotaları

Sonbaharın En Keyifli Destinasyonları: Bağ Bozumu Rotaları

Yaz mevsimi, herkesin aklına eğlenceli festivaller ve keyifli rotaları getirse dahi sonbahar mevsiminde de gidilecek muhteşem rotalar ve yapılacak harika etkinlikler var. Ama sonbaharla özdeşleşmiş bir etkinlik var ki gerçek bir klasik ve herkesin en az bir kere dahil olması gereken bir etkinlik. 

Sonbahar ile özdeşleşmiş bu etkinlik tabi ki bağ bozumu festivalleri. Bambaşka bir enerjisi ve eğlencesi olan bağ bozumu etkinliklerine katılarak hem yazı çok eğlenceli bir şekilde kapatabilir hem de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bağ bozumu ile ilgili hazırladığımız bu yazımızda bağ bozumu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi derledik. 

İşte bağ bozumu nedir sorusundan bağ bozumu rotaları nerelerdir sorusuna kadar ayrıntılı bir bağ bozumu rehberi:

Bağ Bozumu Nedir?

Bağ Bozumu Nedir?

Bağ bozumu, bağlardaki üzümlerin tamamen olgulaştıktan sonra belirli malzemeler ile toplanmasına verilen isim. Fakat yüzyıllardır bağ bozumu tam bir festival şeklinde yapılıyor. Çok eskilere dayanan bu gelenak ise Türkiye’de hala yaşatılıyor. Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan bağ bozumu etkinlikleri ile bağlardaki üzümler toplanıyor ve bu sırada üzümlerle, bölgeyle ve bağlarla ilgili her şey hakkında bilgi edinmiş oluyorsunuz. 

Hem çok eğlenceli hem de bilgilendirici olan bu etkinlikler Türkiye’nin pek çok yerinde yapılıyor ve isteyenler bu etkinliklere katılarak bağlar da üzüm topluyor aynı zamanda da doğada verimli ve sakin bir gün geçirmiş oluyor. Yazı bitirirken sonbaharı karşılamanın çok keyifli bir yolu olan bağ bozumu katılımcılarına bambaşka bir deneyim vadediyor. 

Bağ Bozumu Ne Zaman Kutlanır?

Bağ Bozumu Ne Zaman Kutlanır?

Bolluk, bereket ve toprağa duyulan minneti ifade eden bağ bozumu, Türkiye’de sonbahar dönemine denk geliyor. Bu yüzden farklı bölgelerde farklı zaman aralıklarında kutlansa da bağ bozumu Türkiye için sonbahar demek. Türkiye’nin pek çok yerinde kutlanan bağ bozumunun bölge bölge tarihleri farklı olduğu için size uyan tarih aralığındaki ve bölgedeki bağ bozumu etkinliğini seçerek bağ bozumunu deneyimleyebilirsiniz. 

Bağ Bozumu Festivallerinde Neler Yapılır?

Bağ Bozumu Festivallerinde Neler Yapılır?

Bağ bozumu festivallerinde tarım işçileri, ziyaretçiler ve görevliler belirli yerlerden kamyon ya da traktörlerin arkasına binerek gidilecek olan bağlara doğru yola çıkar. Yol boyunca darbukalar eşliğinde şarkılar söyleyerek herkes bolca eğlenir. Bağlara varıldığında ise üzümler özenle toplanır ve sepet ya da kasalara koyulur. Bu işlemlerden sonra aynı şekilde eğlenerek, şarkı ve çalgılarla geri dönülür. Ama tabi ki de eğlence bitmedi. Geri döndükten sonra konserler, dans gösterileri ve çeşitli eğlencelerle festival devam eder. 

Her bir dakikası eğlence dolu olan bağ bozumu festivallerinde hem doğa ile etkileşimde bulunuyor hem de stresinizi atarak bol bol eğleniyorsunuz. Türkiye’nin bağ bozumu yapılan bütün bölgelerinde bu şenlikler dolu dolu ve eğlenceli geçiyor. Şenlikte geçirdiğiniz her bir saniyeyi sonradan neşeyle hatırlayacağınızdan hiç şüphemiz yok. 

Bağ Bozumu Rotaları

Bağ Bozumu Rotaları

Türkiye’nin pek çok yerinde bağ bozumunun kutlandığını söylemiştik. Bu yüzden bağ bozumu için çeşitli rotalar bulunuyor. Farklı bölgelerde bulunan bağ bozumu rotaları ise Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan kişilerin bağ bozumu festivallerine rahatlıkla katılabilmelerine olanak sağlıyor.  

İşte en popüler bağ bozumu rotaları:

1 – Kapadokya

Kapadokya

Türkiye’de üzümü en çok meşhur olan yerlerin başında gelen Kapadokya, bağ bozumu festivalleri ile de oldukça ünlü. Üzümlerinin ve şaraplarının ünü Türkiye sınırlarının dışına çıkmış olan Kapadokya’nın üzümlerinin çok özel ve lezzetli olmasının nedeni ise bölgenin az yağış alması ve toprağının çok bereketli olması. Kapadokya’da üretilen üzümlerin Osmanlı döneminde saray mutfaklarında dahi özel bir yeri olduğu da oldukça yaygın söylemler arasında yer alıyor. 

Hem bağ bozumu festivaline katılmak hem de tarihi ve çok etkileyici bir şehir gezmek istiyorsanız Kapadokya’yı kesinlike tercih edebilirsiniz.

2 – Bozcaada

Bozcaada

Bağ bozumu deyince ilk akla gelen isimlerden biri Bozcaada. Harika manzaraları, masmavi denizi ve temiz havası ile bağ bozumu festivali bir araya gelince ortaya çok keyifli bir rota çıkıyor. Ege’nin en keyifli bölgelerinde birinde, yöreye ait üzümleri ve üzümlerden yapılan ürünleri tatmak, bölge halkıyla tanışıp eğlenmek için harika bir fırsat olan Bozcaada Bağ Bozumu Festivali, Türkiye’de en çok rağbet gören festivallerden biri.

Siz de hem yazı Ege’de bitirmek hem de bağ bozumu festivallerini deneyimlemek istiyorsanız Bozcaada’ya gidebilirsiniz. Üstelik Bozcaada’da bulunan bağ evlerinde konaklayabilir ve tam olarak bir bağ bozumu yaşayabilirsiniz. 

3 – Tekirdağ

Tekirdağ

Tekirdağ’da iki tane çok popüler bağ bozumu rotası bulunuyor. Özellikle son yıllarda iyice popülerleşen bu rotalar, bağ bozumu festivali gibi etkinlikleri seven kişilerin beklentilerini en güzel şekilde karşılıyor. İstanbul’a yakın konumu ile de sıklıkla tercih edilen Tekirdağ, bağ bozumu rotaları, lezzetli üzümleri ve çeşitli etkinlikleri ile keyifli bir bağ bozumu dönemi geçirmek için ideal bir rota. 

Related Post

Tekirdağ’ın en çok tercih edilen bağ bozumu rotası Barbare Bağları. İstanbul’a yaklaşık 2 saat uzaklıkta bulunan Barbare Bağları’nın tercih edilmesinin tek nedeni konumu değil. Barbare Bağlarında yetişen üzümlerin hepsinin organik şekilde yetiştirilmesi ve bu bağların içinde konaklama olanağı sağlayan bir butik otelin olması da büyük birer artı. Barbare Bağları’nda hem konaklayabilir hem de bağ bozumunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Tekirdağ’ın bir başka popüler bağ bozumu rotası ise Mürefte. Mürefte, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı olan ve bağları ile oldukça ünlü bir bölge. Oldukça lezzetli üzümlerinin yetiştiği bu bölge de ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek bağcılık müzesi yer alıyor. Bağ bozumunu Mürefte’de geçirmeyi tercih edersiniz kesinlike bu müzeyi gezmeden oradan ayrılmayın. 

4 – Kırklareli

Kırklareli

Kırklareli Trakya’nın bir başka üzüm cenneti. Burada bağ bozumu etkinlikleri diğer bölgelerden biraz daha geç başlıyor. Bunun nedeni ise üzümlerin ilk olarak yemeklik olarak toplanması. Bağ bozumları ilk kez yemeklik için toplandıktan sonra, Türkiye’nin diğer yerlerinde olduğu gib gelenek bozulmuyor ve bağ bozumu festivali en eğlenceli ve hareketli haliyle başlıyor. 

Muhteşem doğası ve lezzetli üzümleri ile bağ bozumu için en güzel bölgelerden biri olan Kırklareli sonbaharı ve bereketli toprakları kutlamak için en güzel yerlerden.

5 – Gelibolu

Gelibolu

Bağ bozumu deyince çoğu kişinin aklına Ege bölgesi geliyor. Gelibolu da Ege’de bulunan en güzel bağ bozumu rotalarından bir tanesi. Hem muhteşem doğası hem de masmavi denizi ile birleşen bağ bozumu burada ayrı bir keyifli oluyor. Ege’nin verimli topraklarından çıkan en güzel şeylerden biri olan üzümün tadı, bu topraklarda bir farklı geliyor insana.

Gelibolu’da bağ bozumu kutlamak isteyen kişilerin gidebilecekleri en iyi iki rota ise Eceabat ve Kocatepe bölgeleri. Eskiden beri çok popüler olan bu bölgelerde, bağlardan üzüm toplayabilir ve eğlenceli etkinliklere dahil olabilirsiniz.

6 – İzmir

İzmir

Ege ve üzüm demişken İzmir’i atlamak tabi ki de olmaz. İzmir’in pek çok yerinde üzüm bağı var. Zaten üzüm denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan İzmir’in bağ bozumu ile özdeşleşmiş birkaç yeri bulunuyor. 

Bunlardan tarihi açıdan büyük öneme sahip Selçuk ilçesine bağlı Gökçealan. Selçuk ilçesinde bulunan Efes Kenti ile de oldukça yakın olan Gökçealan, kendi adını verdiği Gökçealan Üzüm Festivali ile oldukça meşhur.  Burada yapılan festivalde Gökçealan’da yetiştirilen Osmanca üzümü katılımcılara tanıtılıyor. Bölgeyi tanımak ve lezzetli üzümlerin keyfini çıkarmak istiyorsanız İzmir Gökçealan Üzüm Festivali’ni kaçırmayın deriz. Gökçealan Üzüm Festivali genellikle eylül ayının ikinci haftası yapılıyor.

İzmir’in meşhur bağ bozumu rotalarından bir diğeri ise Urla. İzmir’in çok şirin bir ilçesi olan Urla’da lezzetli üzümleri ile meşhur. Her yıl bu üzümlerin toplanmasına yardımcı olmak ve şahitlik etmek için Türkiye’nin pek çok yerinden insanlar buraya geliyorlar. Urla’nın keyifli, renkli sokakları ve muhteşem koyları ile birleşen bağ bozumu, Urla topraklarında gerçek bir festivale dönüşüyor. 

7 – Denizli

Denizli

Denizli, Türkiye’nin bağları ve üzümleri ile meşhur bir başka rotası. Uzun yıllardan beri bağ bozumu festivalleri yapan Denizli, bağ bozumu etkinliklerine katılmak isteyen kişiler için güzel bir alternatif olabilir. 

Denizli’nin Çal ilçesinde yapılan Denizli Çal Bozumu Festivali, hem katılımcılara hem de yetiştiricilere tam bir moral ve motivasyon sağlıyor. Etkinlikte hem eğlenen hem de yorgunluğunu atan kişiler sosyalleşme ve çevreyi daha iyi tanıma fırsatı buluyor. Adeta bayram havası estiren etkinliklerde Denizli’nin lezzetli üzümlerini ve o üzümlerden yapılan yiyecekleri tatma fırsatı da bulabilirsiniz.

Denizli Çal Bozumu Festivali, her yıl eylül ayının bir ya da ikinci haftası kutlanıyor.

8 – Elazığ

Elazığ

Bağ bozumu gerçekten Türkiye’ninn dört bir yanında kutlanıyor. Bu yerlerden biri de Elazığ. Öküzgözü olarak bilinen üzüm türünün en iri şekilde yetiştiği bölgemiz burası. Herkes tarafından bilinen ve belki de en meşhur üzüm türü olan Öküzgözü’nün yanı sıra burada farklı türlerde üzümler bulmak da mümkün. Üzüm açısından oldukça önemli bir bölge olan Elazığ’da bağ bozumu kutlamanın tadı da bir farklı oluyor. 

Elazığ’ın üzümleri meşhur olan Aydın Köyü’nde kutlanan bağ bozumu, her yıl kendinden söz ettiriyor. Mosmor olmuş dağ eteklerinde üzüm toplamak ve üzümlerin mis gibi kokusunu içine çekmek kendinizi tam olarak doğanın içinde hissettirecek. 

Elazığ’da bağ bozumu festivali eylül ayının son haftasında yapılıyor. Elazığ Bağ Bozumu Festivali’nde ellerinle üzüm toplayabilir, bu üzümlerden yapılan muhteşem ürünlerin tadına bakabilir ve bolca eğlenebilirsin.

Diğer Bağ Bozumu Rotaları

Diğer Bağ Bozumu Rotaları

Türkiye’nin en popüler 8 bağ bozumu rotasını yazdık fakat tabi ki de Türkiye’de bağ bozumu kutlanan yerler sadece bu rotalar değil. Bu rotaların haricinde doyasıya bağ bozumu kutlayabileceğiniz yerler bulunuyor. 

  • Manisa: Çoğunlukla kurutmalık ve sofra üzümünün üretildiği Manisa, Türkiye’nin üzüm açısı en önemli illerinden biri.
  • Antalya: Her ne kadar Antalya denince akıllara hemen portakal gelse de yüzyıllar öncesinden beri Kaş ilçesinde yetiştirilen Margaz üzümü Antalya’nın en önemli değerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu çok lezzetli üzümlerin yetiştiği bağlarda bağ bozumu etkinliklerine katılmak isterseniz, bağ bozumu için Antalya’yı tercih edebilirsiniz.
  • Isparta: Mis gibi lavantasıyla meşhur olan Isparta’nın bir başka harika ürünü ise üzümü. Çok lezzetli üzümlere ev sahipliği yapan Isparta bağlarında, bağ bozumu dönemleri de oldukça eğlenceli geçiyor. Siz de Isparta’nın bağ bozumu döneminde bu eğlencelere katılarak bağ bozumunu kutlayabilirsiniz.
  • Mardin: Tarihi ve yapıları ile ziyaretçilerine kendine hayran bırakan Mardin’in bir başka güzelliği ise üzümleri. Mezrone cinsi üzümleri ile meşhur olan Mardin’e bağ bozumu döneminde giderseniz hem çok eğlenecek hem damakta harika bir tat bırakan tatlı üzümlerine hayran kalacaksınız.
Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.