Kategoriler KültürListeler

Tatilin En Konforlu Hali: StayCation Nedir?

Tatilin En Konforlu Hali: StayCation Nedir?

Tatile gitmek, gezmek, dinlenmek ve yeni yerler keşfetmek her zaman için yapılması en keyifli aktiviteler arasında yer alıyor. Tatile gitmek denilince ise akla, yaşadığınız yerden daha farklı bir lokasyona gitmek, tatil ve bütçe planları yapmak gibi süreçler geliyor. Her ne kadar bu süreçler oldukça keyifli olsa da her zaman ayrıntılı tatil planları ve uzaklara giderek tatil yapmak için zamanımız ve enerjimiz olmuyor. 

2024 yılında ise tatil yapmaya ve planlamaya vakti olmayan, çalışan veya okuyanların yoğun zamanlarında pratik ve keyifli bir şekilde bu tatili yapmalarını sağlayacak bir tatil türü popülerleşti. StayCation denilen bu tatil trendi insanlara yorulmadan tatil yapma sürecine girebilme ve yaşadıkları şehri daha yakından tanıyabilme fırsatı veriyor. 

Siz de son zamanlarda böyle bir tatil yapma ihtiyacı duyuyor ve bu tatil trendi merak ediyorsanız işte StayCation tatilinin ayrıntıları:

StayCation Nedir?

StayCation ile hem pratik bir tatil yapabilir hem de çevreyi koruyabilirsiniz.

StayCation her ne kadar yeni popülerleşmeye başlamış bir tatil kavramı olsa da bu kelimenin kullanılmaya başlanması oldukça eski zamanlara dayanıyor. İngilizcede “kalmak” anlamına gelen “stay” ve seyahat etmek anlamına gelen “vacation” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşmuş olan kelime, ilk kez 1944 yılında bir gazetede yayınlanan yazıda kullanılmış. Savaş sonrası buhran dolayısıyla benzin tüketiminin kısıtlanması gerekliliği ortaya çıkmış. Bu yüzden de insanların daha az araba ile seyahat etmelerini sağlamak için pek çok şey yapılmış. Konu ile ilgili yazılan bir yazıda “Bu yıl tatil yerine StayCation yapın” yazılmış. Yazının yayınlanışından 60 sene sonra ise yine bir ekonomik buhran sırasında bu “StayCation” kelimesi kullanılmış. Sonrasında uzun seneler çok sık kullanılmayan bu kelime 2009 yılında sözlüklere eklenmiş. 

Kelimenin ne demek olduğunu ve tarihini kısaca öğrendiğimize göre StayCation tatilinin ne olduğuna geçebiliriz. “Kalmak “ ve “Seyahat Etmek” kelimelerinin İngilizceleri ile oluşturulan StayCation tatili için “adı üstünde” tabirini kullanabiliriz. Buhran döneminde ortaya çıkmış tabir, genel anlamı ile evde kalarak ya da yaşadığın yerden çok uzaklaşmadan ve derin planlar yapmaya gerek duymadan tatil yapmak anlamına geliyor. Çeşitli ulaşım araçlarına gerek duymadan ya da büyük bir bütçe ayırmadan yaptığınız bu tatilde yaşadığınız bölgeyi, kendinizi daha iyi tanıma, sevdiklerinize ve yapmaktan keyif aldığınız etkinlikleri yapabilme fırsatı bulabiliyorsunuz. 

En yoğun zamanlarınızda bile yapabileceğiniz bu tatil trendi, aynı zamanda sürdürülebilir turizm ve tatil görüşünü destekleyenler tarafından da kabul görüyor. StayCation tatili boyunca uzun yolculuklar yapılmadığı için arabalar daha az hatta bazen hiç kullanılmıyor. Ayrıca tatil boyunca kullanılan ve bir şekilde çevreyi kirleten diğer pek çok etken de StayCation tatili ile ortadan neredeyse tamamen kaldırılmış oluyor. Böylece hem istediğiniz gibi keyifli ve dinlendiğiniz bir tatil yapabiliyor hem de çevreyi korumuş olabiliyorsunuz. 

StayCation Tatili Nasıl Yapılır?

StayCation tatili için uzun planlar yapmanıza gerek yok.

StayCation tatili yapmak istiyor fakat nasıl yapacağınız konusunda emin olamıyor olabilirsiniz. Öncelikle StayCation tatili yapmak için daha önce de dediğimiz gibi uzun uzun planlar yapmanıza gerek yok. Çünkü konfor alanınızdan çok uzaklaşmayacaksınız. Aynı zamanda çok büyük bir bütçeye de gerek duymayacağınız için bu tatili istediğiniz ve size uygun olan her an yapabilirsiniz. Nerede tatilinizi yapabileceğinize gelecek olursak da bunun için 3 farklı seçeneğiniz bulunuyor. 

Related Post

StayCation tatili için en yaygın seçenek kendi eviniz. Bu tatili yaparken herhangi bir yere gitmenize gerek yok. Evinizde, keyifli bir şekilde tatil yapabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, bu tatili nasıl yönlendirdiğiniz. Eğer evde günlük işlerinizi yapmaya devam eder, televizyon, telefon ve bilgisayar gibi teknolojiden uzaklaşmazsanız tatiliniz size çok da tatil olarak gelmeyebilir. Bu yüzden StayCation tatilini evde yapmaya karar verdiyseniz, teknolojik aletlerden uzak durun veya büyük ölçüde kısıtlayın. Ev işlerini bir kenara bırakın ve evde geçirdiğiniz vakitten keyif alın. 

StayCation tatili için ikinci konaklama seçeneğiniz yaşadığınız lokasyonda bulunan otellerden birinde kalmak. Eğer ben evde dinlenemem ya da evden çok uzak olmasın ama evde de olmayayım diyorsanız tercih edebileceğiniz bu seçenekte, daha önce merak ettiğiniz bir otelde konaklamayı tercih edebilirsiniz.  Büyük bavullar hazırlama gibi süreçlere girmeden sırt çantası ile bile gidebileceğiniz bu tatilde isterseniz lüks otelleri isterseniz de butik otel gibi diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

StayCation için tercih edebileceğiniz son konaklama seçeneği ise kamp alanlarında çadır kurmak. Bu konaklama türü için yaşadığınız yere yakın bir konumda bulunan kamp alanları tercih edebilirsiniz. Doğaya yakın olmayı seviyorsanız sizin için harika bir seçenek olacak olan bu seçenekte de çok plan yapmadan ve az eşya ile konaklama yapmanız mümkün. Eğer kamp esnasında daha keyifli ve dinlendirici bir deneyim yaşamak istiyorsanız konaklamak için göl veya deniz kenarı gibi bir lokasyon da seçebilirsiniz. 

StayCation Tatilinde Neler Yapılabilir?

StayCation tatili boyunca yapabileceğiniz pek çok etkinlik bulunuyor.

StayCation tatili her ne kadar kulağa oldukça kısıtlı gelse de aslında durum hiç de öyle değil. Çünkü bu tatil boyunca yapabileceğiniz pek çok etkinlik bulunuyor. Her şeyden önce tatile stressiz ve yorulmadan başladığınız için çok daha etkili bir şekilde dinlenebiliyorsunuz. Bu tatil boyunca eğlenmek isterseniz de zevklerinize göre çeşitli etkinlikler planlayabilirsiniz. 

  • Spor Yapabilirsiniz: Evde, otelde ya da kampta, nerede olursanız olun StayCation tatilinde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden bir tanesi spor yapmak olabilir. Özellikle de yoga ve pilates gibi sporları denemek ya da hali hazırda yapıyorsanız daha çok düzene sokmak için güzel bir zaman olabilir. Böylece kendinize vakit ayırmış, aynı zamanda da sağlınız için güzel bir adım atmış olursunuz.
  • Evde Güzel Bir Atmosfer Yaratarak Kitap Okuyabilirsiniz: Mumlar ile aydınlatılmış loş bir oda, arkada çalan sakin müzik ve sevdiğiniz bir içecek eşliğinde kitap okumak, size gerçekten dinlendiğinizi hissettirecek harika StayCation aktivitelerinden bir tanesi. Nerede konaklıyor olursanız olun bu tatil esnasında yanınıza sevdiğiniz ya da seveceğinizi düşündüğünüz bir kitabı almayı unutmayın. Fakat özellikle eğer evde konaklıyorsanız bu aktiviteyi kendinize verdiğiniz bir ödül olarak düşünün ve kitap okuyarak yarattığınız keyifli atmosferin tadını çıkarın.
  • Şehrinizde Bulunan Müzeleri Ziyaret Edebilirsiniz: Yaşadığım şehirde zaten her yeri biliyorum diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat eminiz ki hala görmediğiniz, keşfetmediğiniz ya da bir kez daha gitsem harika olur diye düşündüğünüz yerler vardır. Bu yerler genelde müzeler oluyor. Ayrıca daha önce gitmiş dahi olsanız müzeler çoğunlukla oldukça büyük ve detaylı gezilmesi gereken yerler oldukları için bir kez gitmek de yeterli olmuyor. StayCation tatiliniz boyunca gitmek istediğiniz müzelerin ve ören yerlerinin bir listesini yapın ve bu tatili yakınınızda bulunan yerleri keşfetmek için değerlendirin.
  • Doğa Yürüyüşü Yapabilirsiniz: StayCation tatilinde yapabileceğiniz harika aktivitelerden bir tanesi ise doğada vakit geçirmek. Doğanın insanlar üzerinde olan ferahlatıcı ve arındırıcı etkisi herkes tarafından bilinse de günlük yaşamlarımızda bunun için çok fazla vakit ayıramadığımız aşikar. Fakat StayCation tatili yaparken doğaya yakın vakit geçirmek için zaman ayırabilir ve doğa yürüyüşleri yapmaya gidebilirsiniz. Böylece hem şehrin koşturmacasından uzaklaşabilir hem de temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Spa ve Masaj ile Kendinizi Ödüllendirebilirsiniz: StayCation tatili için biraz daha ayrıcalıklı aktiviteler yapmak istiyorum diyorsanız spa ve masaj ile kendinizi ödüllendirmeyi kesinlikle düşünmelisiniz. Rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi ile pek çok kişi tarafından sevilen spa ve masaj, kendinizi rahatlamış ve dinlenmiş hissettirerek size gerçek bir tatil hissiyatı verebilir. Bu hizmeti almak için otelde kalabileceğiniz gibi diğer konaklama seçeneklerinden birini değerlendirirken yaptıracağınız bir rezervasyon ile spa ve masaj ile tatilinizi taçlandırabilirsiniz.
  • Sevdiklerinize Vakit Ayırabilirsiniz: Koşuşturmacalı hayat akışında bazen sevdiklerimizle yeterince vakit geçiremeyebiliyoruz. Eğer siz de sevdiklerinizden uzak kaldığınızı düşünüyor ve onlarla daha çok vakit geçirmek için fırsat kolluyorsanız, StayCation aradığınız o fırsat olabilir. Tatiliniz boyunca sevdiğiniz arkadaş ve aile üyeleriniz ile bir araya geldiğiniz keyifli yemekler düzenleyebilir, kahve içmeye gidebilir ya da sevdikleriniz ile ortak bir yerde buluşabilirsiniz. Aklınızda işiniz ya da okulunuz olmadan sevdiklerinizle bir araya gelerek özlem giderebilirsiniz.
  • Sevdiğiniz Hobilerinizle İlgilenebilrisiniz: Sevdiğimiz insanlara vakit ayıramadığımız gibi bazen sevdiğimiz ve yaparken keyif aldığımız hobilerimize de vakit ayıramıyoruz. Bu yüzden tatiliniz boyunca keyifli vakit geçirmek için özlediğiniz aktivitelere dönüş yapmayı düşünebilirsiniz. Yap-boz yapmak, resim çizmek, boyama, yemek veya tatlı yapmak gibi hobilerinizi StayCation tatili boyunca yapabilir ya da denemek istediğiniz yeni bir hobi varsa bu hobiyi denemek için vakit ayırabilirsiniz.
  • Şehrinizde Merak Ettiğiniz Restoranlara Gidebilirsiniz: StayCation tatilini yaşadığınız şehirde gitmek istediğiniz, merak ettiğiniz ve menüsünü beğendiğiniz restoran ya da restoranlar varsa buralara gitmek için değerlendirebilirsiniz. Böylece tatilinizde hem keyifli bir yemek yiyebilir hem yeni bir yer keşfedebilir hem de eğlenebilirsiniz.
  • Yürüyüşe Çıkabilirsiniz: Tatilinizde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz demiştik. Fakat doğaya yakın değilseniz ya da yaşadığınız yerden kolayca doğa yürüyüşü yapacağınız konuma gidemiyorsanız deniz kenarında ya da müsait bir yürüyüş alanında da yürüyüş yapabilir ve temiz havanın ve hareket etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Film Keyfi Yapabilirsiniz: Nerede olursanız olun keyifli bir tatil yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de film keyfi yapmak. İster evinizde hoş bir ortam oluşturarak evde ister otel odanızda isterseniz kampta ya da bir sinema salonunda olun film izlemek sizi hem eğlendirecek hem de dinlendirecek güzel bir etkinlik. Bu etkinliği çok sevdiğiniz filmleri tekrar izleyerek ya da daha önce hiç izlemediğiniz bir filme şans vererek de yapabilirsiniz.

StayCation Tatili Yapmanın Yararları Nelerdir?

StayCation tatili yapmanın çeşitli yararları da var.

StayCation tatili yapmanın planlama ve bütçe hesaplama gibi çok ayrıntılı planlamalara ihtiyaç duyulmadan yapılacak bir tatil olduğu için size oldukça büyük bir konfor alanı bırakacağına değinmiştik. Fakat StayCation’ın tek yararı bu değil tabi ki. StayCation tatili hem çevreye hem de tatilciye değişik yararları bulunuyor.

İlk başta StayCation’ın sürdürülebilir olmasından dolayı çevreye yararlı olduğundan bahsetmek lazım. StayCation tatili boyunca genel olarak araba kullanımının çok az olmasından dolayı karbon salınımı oranını azaltıyor. Böylece keyifli bir tatil yaparken çevreyi de korumuş oluyorsunuz.

StayCation tatilinin size de faydaları bulunuyor. StayCation tatili, öncelikle yaşadığınız şehri daha iyi tanımanız için harika bir fırsat. Çevreyi keşfederken aynı zamanda bu tatilde uzun zamandır keşfetmek istediğiniz yerleri keşfedebilir, kendinize daha çok vakit ayırarak kendinizle sosyalleşebilirsiniz. Aynı zamanda StayCation tatili yaparken sevdiğiniz insanlarla bir araya gelerek çeşitli etkinlikler yapabilir, tatil koşuşturması yaşamadan sakin bir dinlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Paylaş
Etiketler StayCation Tatili
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.