Stockholm Gezilecek Yerler

0
1847

Nordik ülkelerinden İsveç herkesin elbet bir gün gidip görmesi gereken ülkelerden. Üstelik 9 milyon nüfusluk İsveç’in başkenti Stockholm bir hafta sonunuzu keyif alarak geçirmenize yetecektir. Tabi ki az uyku ve bolca gezerek!

Şehir 14 büyük adaya sahiptir. Zaten “Holm” İsveç dilinde “Adalar” anlamına geliyor. Malaren Gölü’nün kanalları sebebiyle “Kuzeyin Venedik’i” derler Stockholm’e.

Stockholm’e gitmeden önce İsveç halkının aşırı derecede soğuk insanlar olduğunu düşünürdüm. Gittikten sonra ise nasıl da güler yüzlü, neşeli ve misafirperver olduklarını görmem kafamda kurduğum İsveç halkı imajını yerle bir etti. İsveçli bir arkadaşımdan daha sonra öğrendim ki halkın ruh hali hava durumundan oldukça etkileniyor. Havanın aşırı soğuk ve kapalı olduğu dönemlerde daha içekapanıklarken, güneş gördükleri gibi neşeleniyorlar.

Bir hafta sonunda Stockholm’de neler yapabileceğinizi aşağıda listeledim. Hepsini sığdırmak için keyfini çıkarmaktan ödün vermemenizi de önemle hatırlatırım. Neler yapabileceğimize bakalım;

Skansen Açık Hava Müzesi

Skansen Açık Hava Müzesi’ni gezip orta çağda İsveç halkının yaşantısını görülebilir. Siz bu müzeyi gezerken orta çağ kıyafetleri olan müze görevlileri o dönemi yaşatmak için gündelik hayatı yaşıyorlar. Keçiyle gezinen birini görürseniz veya bir kovanın içerisinde sopayla döve döve çamaşır yıkayan birini görürseniz şaşırmayın. Kendinizi ortamın havasına kaptırmak serbest.

Ocean Bus deneyimi yaşayabilirsiniz. Rehberlik hizmeti eşliğinde hem karada hem denizde giden bu otobüste yolculuk yapmak çok keyifli. Toplamda 1 saat 15 dk sürüyor. Karadan bir anda otobüsle Baltık Denizi’ne dalıyorsunuz ve denizde devam ediyorsunuz. Otobüs tam denize girdiğinde şoför kaptan şapkasını kafasına geçirip öyle devam ediyor. İşin eğlencesi de fiyata dahil.

Fikalayabilirsiniz! İsveçliler kahveyi öyle seviyor ki kahve arasına “fika” ismini vermişler. İsveçliler günde 2 kez biraraya gelip fikalıyorlar. Sosyalleşmek İsveç halkı için bir kültür. Fika da bunun en güzel bahanesi…

Gamla Stan

Gamla Stan’da (Eski Şehir) Stortorget’te bir bankta oturup keyif çatabilirsiniz . Stockholm’un tatlı evlerinin fotoğraflarını görmüşsünüzdür, o evlerin fotoğrafları burada çekiliyor. Nobel müzesi, Kraliyet Sarayı, Stockholm Katedrali’de Stortorget’te yer alır. Gamla Stan Stockholm’ü unutulmazlar listesine koymak için başlı başına bir sebep.

Bir Stockholm Card alın ve durak durak metro istasyonu gezin. Evet yanlış duymadınız! Stockholm’de metro istasyonları adeta bir sanat galerisi gibi. İstasyon konseptleri her durakta değişiyor. Stockholm Card’a günlük, haftalık gibi farklı yükleme seçenekleri var. Bu kart ile metro, feribot ve otobüse binebilir, bazı müzelere indirimli giriş yapabilirsiniz.

Djurgarden’da Vasa Müzesi

Djurgarden’da Vasa Müzesi’ni gezebilirsiniz. İsveç’in ilk savaş gemisi Vasa’nın ilk suyla kavuştuğunda yanlış mühendislik nedeniyle batıyor ve 333 yıl sonra sular altından çıkarılıp restore edilip ve bu müzeye konuluyor. Keyif alacağınız bir müze olacaktır.

Adalar Turu

Stockholm’de daha fazla kalacak olanlar tekneyle adalar turuna çıkılabilir. Gidenlerin Stockholm’un müthiş doğasını yakından görme fırsatı olacaktır.

Södermalm

Södermalm, gezerken mutlaka yolunuzun düştüğü bir bölge olacak. Çünkü şehrin kalbi adeta burada atıyor. Güzel cafe ve mekanlarının haricinde Fotoğrafçılık Müzesi Fotografiska da Södermalm’da yer alıyor.

Hazır gitmişken diyetleri bozup “Kannelbullar” yemeyi ihmal etmeyin. Pek çok yerde bulabileceğiniz bu çörek kahveyle çok iyi gidiyor. Stockholm, her ne kadar pahalı bir şehir de olsa asla “neden geldim buraya” dediğiniz bir şehir olmayacak. Hele bir de İsveçlilerin neşeli dönemlerine denk gelirseniz değmeyin keyfinize…

Herkese keyifli fikalar dilerim!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız