Tarihi Moda İskelesi Nerededir? Moda İskelesi’ne Nasıl Gidilir?

0
2324

Kadıköy, Haydarpaşa İskelesi ve daha birçok tarihi sembol size Tarihi Moda İskelesi’ni hatırlatabilir. Dönemin ünlü mimarları arasında yer alan Vedat Tek’in tasarımdan çıkan Moda İskelesi hâlen daha önemini koruyor.

Tarihi Moda İskelesi Tarihi

Moda İskelesi’nin tarihinin temelleri 20. yüzyıla kadar dayanıyor. 1900’lü yılların başında tamamlanan Moda iskelesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültürel bir miras haline gelmiştir. İstanbul Kadıköy denilince akla ilk gelen yapılar arasında yer alan simgesel yapı faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Köklü bir geçmişe sahip iskelenin tasarımı da Türk kültüründen izler taşıyordu. 1937’deki şiddetli lodos fırtınasına kadar iskele eşsiz Kütahya çinileri ile döşenmişti. Sonrasında yapının üst katı yıkılarak ortadan kaldırıldı. Türk Deniz Ticaret Odası Başkanlığı ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin ortaklaşa çalışmaları ile 2000 yılında restore edildi. 2001 yılının Temmuz ayında Kabotaj Bayramı’nda tekrar hizmete açıldı.

Adalar, Anadolu ve Plaj vapur seferlerinin ilk iskelesi olan Moda şu anda pek çok kişinin İstanbul’da uğrak noktasıdır. Bünyesinde kafe ve restoran hizmetleri veren Tarihi Moda İskelesi tarihi geçmişte olduğu gibi şimdide pek çok ziyaretçinin ilgi odağı konumundadır.

Deniz yolculuğu, çeşitli etkinlik ve aktivitenin kalbi olan Kadıköy’ün Moda’sı İngiliz Yat Grubu’nun başlangıç noktasıdır. 1910 yılında kurulan yat kulübünün doldurduğu yer sonrasında Leyla Asım Turgut önderliğinde Moda Su Sporları Kulübü olarak yerleşke sağladı. Bir süre sosyal ve ticari yönünü kaybedip bakımsız kalsa da ardından çalışmalar başlatılıp eski ününe kavuşmuştur. Özel bir işletmeye ait olmayan Moda İskelesi’nin işletilmesi ve hizmeti tamamen Beltur’a aittir. 

Özel mimarisi ve İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olan Kadıköy tarihi Moda İskelesi işlevini yitirmesi ile yıllarca bakımsız kalmıştır. Tarihi Moda İskelesi hakkında bilgi genel olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet dönemine ait arşivlerden erişilebiliyor. İskelenin mimarisini Tarihi moda iskelesi restorasyon öncesi ve sonrası başlığı altında inceleyebiliriz.

Tabii ki iskele sıfırdan yıkılıp yerine bir yenisi konulmadı. Ancak şiddetli lodos fırtınası sonrası üst katı yıkıldıktan sonra değişikliğe uğramıştır. Ahşap bir yapıya sahip bina tavanında Kütahya’nın çini porselenleri ile kaplıydı. Neo-Klasik bir mimariye sahip yapı iskele binalarının bilindik örneklerinden biri idi. Osmanlı mimarisini andıran blokları ve girişi ile Türk-Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.

1937 yılında yaşanan lodos yüzünden bina ciddi hasara uğramış ve kullanılamaz hale gelmişti. Restorasyon çalışmaları ise önce 2015 yılında başlanmış ancak bir süre sonra uzmanlar tarafından kontrol edilmiştir. Hatalı restorasyon yapılmasının tespit edilmesinin ardından eski binanın aslına uygun şekilde restore edilmesi kararlaştırıldı. Önceki restorasyonda çinko malzemeden oluşan mutfak bacası ve cepheye klimalar yerleştirilmişti.

Ardından İBB’nin restorasyonu sonrasında şimdiki halini almıştır. Daha dayanıklı ve yenilikçi bir tasarıma sahip iskele restoran, kafe ve kütüphane olarak işlevini yerini getirmektedir. Beltur tarafından yürütülen kafe birçok misafirin uğrak noktasıdır. İçecek ve atıştırmalık olarak kafe bölümünü ve kahvaltı, ara öğünler ve akşam yemeği için restoran bölümünü aktif olarak hizmet veriyor. 

Moda İskelesi şu anda bir kafe ve kütüphane olarak halka açık bir şekilde hizmet veriyor. Tarihi Moda İskelesi Beltur olarak bilinen Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yönetiliyor. Restoran, kafe ve kütüphane hizmetlerine sahip tarihi moda İskelesi cafe menü zengin yiyecek ve içecek çeşitlerine sahiptir. Deniz manzaralı kafe ailelerin ve pek çok turistin uğradığı işlek bir ticaret hanıdır. Hafta içi 09.00 ve 21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Birçok öğünün bulunduğu iskele zengin yiyecek ve içecek seçeneklerine sahiptir. Tarihi Moda İskelesi Restaurant bölümünde çok çeşitli bir menü sizleri bekliyor. Hemen her çeşit kahvaltılık çeşidinin bulunduğu restoranda fiyatlarda her bütçeye hitap edecek şekildedir. Tarihi Moda İskelesi kahvaltı fiyatları oldukça ekonomiktir. Tarihi Moda İskelesi menüleri ise genellikle her damak zevkine uygundur.

Ayrıca ders çalışmak ve kitap okumak isteyenler için bir de kütüphane bulunuyor. Çayınız ve kahveniz eşliğinde denizi seyrederek kitabınızı okuyabilir, dersini çalışabilir veya işinizi yapabilirsiniz. Yerli ve yabancı yazından birçok örnek barındıran tarihi Moda İskelesi kütüphane bölümü okurların ilgi odağı halindedir. Hal böyle olunca Kadıköy’ü ziyaret edenlerin Moda Sahiline ve özellikle iskeleye uğraması da yüksek olasılıktadır. Martı sesleri eşliğinde, eşsiz deniz manzaralı restoranda yemeğinizi yiyebilir veya çayınızı veya kahvenizi içebilirsiniz. Kütüphane 24 saat açıktır. 

Tarihi Moda İskelesi restaurant telefon numarasını internetten kolaylıkla bulabilir ve menüler bilgi sahibi olabilirsiniz. Menüler oldukça geniş olup kahvaltıda çay, kahve, süt ve sıcak içecek çeşitleri, zeytin, sosis, sucuk, reçel, bal, kızartmalar, börekler ve çeşitli ekmekler servis ediliyor. Ara öğün olarak tost, hamburger ve ızgara seçenekleri bulunuyor. Kafe bölümünde ise sıcak ve soğuk içecekler, kahve çeşitleri, kutu içecekler ve çay çeşitleri, dondurma, atıştırmalıklar ve tatlılar yer alıyor. 

Tarihi Moda İskelesi Nerededir? Moda İskelesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Anadolu Yakası‘nda bulunan Kadıköy, turistlerin ve yerli halkın caddelerinde severek ve eğlenerek gezip dolaştığı bir semttir. Bütün Kadıköy’ü bir günde dolaşmak mümkün olmasa da gezilebilecek pek çok nokta vardır. Bunlardan birisi olan Moda, sahili, iskelesi, deniz manzarası ve içinde barındırdığı imkânlarla insanların keyifli bir gezi ve tatil yapabileceği bir yerdir. Kafe ve restoranları ile size lezzet şöleni sunan tarihi Moda İskelesi kahvaltı mekânında İstanbul gezinizi taçlandırabilirsiniz. Keyifle kahvenizi yudumlayabilir ve hafta sonları açık büfe kahvaltı hizmetinden yararlanabilirsiniz. Tarihi Moda İskelesi cafe bölümünde çeşitli içecek ve atıştırmalıkları bulabilirsiniz.

Kadıköy Boğa Heykeli’nden başlayarak Moda Sahil’e ardından sahil boyunca yürüyerek Haydarpaşa Tren Garı’na gitmeniz mümkündür. Anadolu Yakası’nın gözde noktalarından biri olan Kadıköy ilçesinde tarihi sokaklarda yürüyebilir ve Moda sahilinde deniz havasını içinize çekebilirsiniz.

Kadıköy’den Moda sahiline yürüme ve toplu taşıma araçları ile oldukça kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz gibi özel araç ve taksi sayesinde de gidebilirsiniz. Moda İskelesine gidebileceğiniz taş döşeli yollarda keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Beltur tarafından yönetilen iskelede deniz manzaralı kafe de değerlendirebileceğiniz seçenekler arasındadır.

Kadıköy ve Moda’da gezebileceğiniz yer arasında Barış Manço Evi, Moda Parkı, Yoğurtçu Parkı, Boğa Heykeli ve Süreyya Opera Binası gibi noktalar bulunuyor. 

Tarihi Moda İskelesi’ne gitmek için pek çok yol mevcuttur. Avrupa Yakası‘nda da olsanız, her iki yaka için kolay ulaşım imkânları vardır. Moda İskelesi tarihi bir yapı olduğundan dolayı herkes tarafından biliniyor.

Metro, tramvay, Marmaray ve otobüs seferlerini tercih edebilir ya da kendi özel aracınızla ve özel taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Anadolu Yakası’nda otobüs ile gitmek isteyenler 14ES, 16D, 19Y,20K ve 4 numaralı otobüs seferlerini takip etmelidir. Bir duraktan bindiğiniz takdirde mutlaka sizi istediğiniz durağa kadar götürecektir. Marmaray için ise Ataköy- Pendik seferini ya da Halkalı- Gebze hattını tercih edebilirsiniz. Metro ile gitmek isteyenler ise M4 numaralı metroya binebilirler. Tramvay ile de Kadıköy tarihi Moda İskelesine ulaşımın mümkün olduğu semtte T3 numaralı tramvaya binmeniz yeterli olacaktır. Avrupa Yakası’ndan geçmek için ise vapur seferlerini takip edebilirsiniz.

Tarihi Moda İskelesi hakkında bilgi sahibi olarak sizin için en uygun rotanın ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sayede oldukça keyifli bir Moda gezisi elde edebilirsiniz. Tarihi ve estetik Moda İskelesi’ne gitmek ve deniz boyunca yürümek için pek çok sebep bulunuyor. Temiz denizi, martı sesleri ve engin rüzgârları ile kendinizi özel hissedebileceğiniz çeşitli özellikleri vardır. Uyumayan bir semt olan Kadıköy’de Moda İskelesi’nde gezmek gündüz veya gece fark etmeksizin mümkündür. Başka bir semtte ya da yakada olsanız da birbirinden farklı ulaşım seçenekleri ile kişiyi kendine çekmeyi başarıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız