Türkiye’nin Meşhur Mutfakları ve Yemekleri

0
16515

Türk mutfağı içerisinde birçok lezzeti barındırıyor ve adından söz ettiriyor. Osmanlı kültürü, gelenek ve göreneklerinin izlerini taşıyan Türk mutfağı, bu zamana kadar Orta Doğu ve Balkan mutfaklarını etkilemiş ve aynı zamanda bu mutfaklardan da farklı esintiler taşıyor.

Türk mutfağı bölge, yöre ve coğrafyalara göre farklılık göstermekle birlikte Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok başkalaşım, lezzet ve ürün detayları ortaya çıkarıyor. Bu farklı bölge ve şehirlere yakından göz atıyoruz.

Türkiye’deki En Leziz 10 Şehir ve Yemeden Dönme Rehberi

1) İzmir Mutfağı

İzmir'in Yemekleri, Kumru
İzmir’in Yemekleri, Kumru

Yerli veya göç sonucunda bu bölgeye gelen Türkler, doğma büyüme İzmirli olan Rumlar, Sefaratlar, Levantenler sayışma yıllarında Batı Trakya ve Midilli, Sakız adalarından gelenler, Arnavutlar kültür çeşitliliğini oluşturuyor. Elbette ki bu kültür zenginliği İzmir mutfağında etkilerini gösteriyor.

İzmir mutfağında ilk seyirde zeytinyağlı yemeklerde yerini alan otlar ve sebzeler, balık yemekleri ile Akdeniz mutfağına yaptığı çağrışım ile dikkat çekiyor.

Zeytinyağı ile tatlanan ot ve sebze yemekleri ile denizden çıkarılan taze balıklardan yapılan yemeklerin lezzetli örneklerine İzmir’le birlikte Seferihisar, Tire, Urla, Karaburun, Foça gibi İzmir’in birbirinden güzel ilçelerinde de rastlamak mümkün.

Meşhur yemekleri Lokma, Keşkek, Boyoz, Kumru, Şevketi Bostan, Revani, Zerde, Sura, İzmir Köftesi ve Tarhana Çorbası gibi lezzetler olarak sıralanabilir.

İzmir Yemek Rehberi ve İzmir’in Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

2) Gaziantep Mutfağı

Gaziantep baklavası
Gaziantep baklavası

Gaziantep konumu itibarıyla tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor ve bu coğrafi konum, günümüz itibarıyla çeşitli kültürlerin harmanlanmasına ve zengin mutfağın temellerinin atılmasına olanak sağlıyor.

Bu geniş mutfakta yaklaşık 252 özgün lezzet bulunuyor. Gaziantep denildiğinde akla gelen tanınmış yemekleri kebap çeşitleri, lahmacun, yuvalama, beyran gibi et içerikli lezzetler oluyor. Bunların yanında meşhur ve dünyaca ünlü baklava tatlısını ve katmeri de unutmamak gerek.

Gaziantep Yemek Rehberi ve Gaziantep’in Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

3) Konya Mutfağı

Konya etli ekmek
Konya etli ekmek

Konya ili birçok lezzeti sevenlerine sunuyor. Bölgede yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin etkileri sofraya taşınmış durumda.

El lezzeti ile yedirilmiş baharat, et, bakliyat, hamur gibi hammaddeler pişirildikten sonra farklı farklı lezzetleri meydana getiriyor.

Birbirinden lezzetli yemekleri ve tatlıları ile tanınmış olan Konya mutfağı, her damağa hitap eden birçok seçenek sunuyor. Etli ekmeğin başı çektiği bu mutfak sevenlerine çebiç, fırın kebabı, sac böreği, tatlılardan ise dilberdudağı baklavası sırada yerlerini alıyor.

Konya Yemek Rehberi ve Konya’nın Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

4) Edirne Mutfağı

Edirne ciğeri
Edirne ciğeri

Edirne bilindiği üzere Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehir, bir bakıma Avrupa’ya yüzünü çevirenlerin ise nihai durağı.

Edirne ciğeri ile bilinen bu şehir anında sembolik olarak beyaz peynir, kaşağı, ay çiçek yağı ve badem ezmesi ile de anılıyor. Edirne bölgesinde şeker kamışı, ayçiçeği, buğday, pirinç, kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiriliyor.

Akıtma, kulaç, katmer, yoğurtlu kulak; mısır unuyla lezzetlenen kaçamak Tatar lezzetlerinden biri olan köbete, malika, etli marul dolması, yöresel lezzetlerden birkaçı olarak Edirne mutfağında yerini alıyor.

Edirne Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

5) Trabzon Mutfağı

Trabzon muhlama
Trabzon muhlama

Trabzon mutfağı diğer yöresel tatları farklı otları ve denizinin avantajlarından yararlanarak bizlere farklı bir mutfak sunuyor.

Karalahanadan yapılan yemekler temel lezzetlerden olup hamsinin her çeşidinin yapıldığı yemekler, lahana kavurması, Akçaabat köftesi, Trabzon pidesi, karalahana yemeği, sarması, Trabzon döneri, Laz böreği yöre yemeklerinden.

Hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır derler, çok doğru sofralarda aranan bir lezzet hamsi. Her pişirme tekniği ile lezzetli yemekler de başyapıt halini alıyor.

Kuymak, Trabzon’un baş tacı olarak bilinen yemeklerinden. Mısır unu, tereyağı ve peynir ile yapılarak her öğün tüketilebilir bir lezzet haline geliyor.  “Muhlama” veya “Mıhlama” olarak da tanınıyor.

Trabzon Yemek Rehberi ve Trabzon’un Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

6) Hatay Mutfağı

Hatay künefe
Hatay künefe

Tüm ülkelerinin imrenerek gözlediği şehirlerden biri olan Hatay, bir uygarlık kenti olarak biliniyor.

Hatay’ı keşfetmeye gelen misafirler genelde kilo alıp dönüyor çünkü bu mutfak birbirinden güzel lezzetleri barındırıyor. Bu mutfak kahvaltı çok yönlülüğü, sıcak ve soğuk mezeleri ve başlıca yemekleri ile gelenleri kendisine hayran bırakıyor.

Hatay mutfağının olmazsa olmazı ana yemekten önce sunulan soğuk mezeler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin biberiye yoğurtulama, humus, süzme yoğurt, kekik salatası, abuğannuç, tuzlu yoğurt, cevizli biber gibi sıralansa kitapları taşıracak birçok meze çeşidi ortaya çıkıyor.

Mezelerden sonra sofraları dolduran lezzetlerin başında fırında güveç, tepsi kebabı, kâğıt kebabı, içli köfte geliyor. Hatay mutfağında çoğunlukla dana eti ön plana çıkarak bu lezzetlerin kaynağını ve püf noktasını tadanlarına gösteriyor. Tatlılardan özel tat olan künefeyi unutmamak lazım.

Hatay Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

7) Şanlıurfa Mutfağı

Urfa kebabı
Urfa kebabı

Anadolu gibi bereketli, verimli ve zengin topraklarda yaşamamız bizlere Halil İbrahim sofrasındaki cömertliği, paylaşımı ve misafirperverliği hatırlatıyor.

Acılı, salçası bol, baharatı çeşitli ve yerinde olan yemekler bu mutfağın temel kültürünü oluşturuyor. Bu lezzetlerin yanında bereketli toprakların naçizane ürünleri olan yarma adı verilen buğdaylar çorbalardaki yerini alıyor.

Çağala aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, tatlı bamya, mumbar, acır bastırması yöresel yemekleri arasında yerlerini alıyor. Bunların yanında lebeniye çorbası, içli köfte, Urfa kebabı, borani de bu lezzetler arasında bulunuyor.

Şanlıurfa Yemek Rehberi yazımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

8) Kayseri Mutfağı

Kayseri mantısı
Kayseri mantısı

Kayseri de diğer şehirler gibi farklı bir tat farklı bir dokuya sahip olup mutfak kimliğini elinde tutuyor.

Kayseri ile özdeşleşmiş iki lezzet bulunuyor; bunlar sucuk ve pastırma olarak Orta Asya’dan gelen Türklere kadar uzanan bir tarihe sahip.

Açma börek ve kıvrım börek, düğün ve ziyafetlerde yerini alan özel tatlardan. Kayseri mutfağında ağırlıklı olarak etli ve unlu mamuller ortaya çıkıyor. Mantı ise bunlardan en gözde olanı ve yapılan araştırmalarla Kayseri mutfağında yaklaşık olarak 36 çeşit mantı bulunuyor.

Kayseri Yemek Rehberi ve Kayseri’nin Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

9) Malatya Mutfağı

Malatya kayısısı
Malatya kayısısı

Kendine özgü bir yapısı bulunan Malatya mutfağında çeşitlilik oldukça fazla. Tandır ekmeği, ekşili ekmek, pileke bu ekmeklerin en bilinen örneklerinden.

Bunun dışında yaklaşık 70’ten fazla köfte çeşidi ile bilinen bu mutfakta yemek listesi şu şekilde analıkızlı, sumaklı ekşili köfte, elmalı köfte, çiğleme vb. tatlı olarak ise kaymaklı kayısı tatlısı, Halbur tatlısı öne çıkan lezzetler arasında.

Malatya Yemek Rehberi ve Malatya Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

10) Sivas Mutfağı

Sivas mutfağına özgü lezzetlerin birçoğu yöreye özgü tarım mahsullerinden oluşuyor. Yöre yemeklerinde un ön planda tutuluyor ve birçok lezzet adından söz ettiriyor.

Mevsimlere göre yemekler de farklılık gösteriyor. Örneğin kış aylarında tırhıt, sürüba, tarhana, hingel gibi hamurlu yiyecekler yapılıyor. Yaz aylarında ise pancarlı çorba, madımak evelik, düğücek aşı gibi yemekler ön planda bulunuyor.

Sivas Yemek Rehberi ve Sivas Meşhur Yemekleri yazılarımızla şehre özgü lezzetler hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir ve şehrin en iyi kafe ve restoranları hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız