Uçak Yolculuğu Öncesi 13 Rahatlama Önerisi

0
8855

Gökyüzüne çıkmak tarihten bu yana insanlığın en büyük hayallerinden biri. Bulutların üzerine çıkmak ve dünyaya göklerden bakmak sadece düşüncesiyle bile bizi etkilemeye yetiyor. Gökyüzünün ortasında saatlerce ilerlemek gerçekten de heyecan verici bir duygu.

Bazılarımız için bu heyecan keyifli ve unutulmaz bir etkinlik olurken bazıları için tahammül edilemez hale gelebiliyor. Yeryüzünden yüzlerce kilometre yükseğe çıkmak kaygı, endişe ve strese sebep olabiliyor. Sırf bu yüzden uçak korkusu yaşayan, uçağa binemeyen veya bindiğinde kendini kötü hisseden çok sayıda insan var. Oysa uçak yolculuğunda yaşanan bu olumsuz durumları engellemek veya en az düzeye indirmek oldukça kolay.

Uçak yolculuğu ilk bakışta tehlikeli gibi görünse de aslında durum tam tersi. Yapılan bilimsel araştırmalar, uçak yolculuğunun otobüs, gemi, tren gibi ulaşım türlerine göre çok daha güvenli olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, uluslararası hava taşımacılığı birçok kuralın sıkı biçimde uygulandığı ve zaman içinde gelişerek günümüzde kurumsallaşmasını tamamlayan alanlardan biri. Uçak yolculuğu sırasında bize eşlik eden pilotlar ve kabin görevlileri karşılaşabileceğimiz tüm tehlikelere karşı önceden eğitim almış profesyonel kişilerden oluşuyor. Muhtemel bir tehlike anında onların direktiflerini dikkate almak bizim için yeterli olacaktır. Bunun dışında, stres seviyemizi düşürmek aslında bizim elimizde.

Uçak Yolculuğu

Uçak korkusu yaşayan kişiler henüz havalimanına girerken terleme, çarpıntı, düzensiz nefes alıp verme gibi belirtilerle karşılaşabiliyor. İlk kez uçak yolculuğu yapacaksanız ya da daha önce yaptığınız yolculuklarda fazla strese girdiyseniz yolculuk öncesi birazdan vereceğimiz rahatlama önerilerini uygulayabilirsiniz.

Her şeyden önce uçağın istatistiklere göre, otomobil, gemi ve trene göre en güvenilir ulaşım aracı olduğunu hatırlayın. Önerileri uyguladıktan sonra arkanıza yaslanın ve gökyüzünde olmanın tadını çıkarın. Uçak yolculuğunun aslında oldukça keyifli bir aktivite olduğunu göreceksiniz.

Bu yazıda, uçak seyahati öncesi stres seviyenizi azaltacak ve rahatlamanıza yardımcı olacak önerilerimizi bulabilirsiniz.

Uçuş Öncesi Rahatlama Tavsiyeleri

1) Yolculuk Öncesinde Gazlı İçecek Tüketmeyin

Stresli anlarda karnımızda kelebeklerin uçuştuğunu hissederiz. Aşık olduğumuzda, kalabalık bir ortamda gözler bize çevrildiğinde, utanç verici bir durumla karşılaştığımızda veya böyle olduğunu sandığımız zamanlarda vücudumuzda bazı tepkimeler gerçekleşir.

Bağırsaklarda yaşanan gaz genleşmesi bir süre bizi rahatsız eder. Bu durumu seyahat esnasında da yaşayabiliriz. Havadayken kabin içi oksijen oranı azalacak ve gaz genleşmesi riski yere göre daha fazla olacaktır. Uçak yolculuğu öncesi gazlı içecek tüketmeyerek bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Eğer yolculuk uzun sürecekse seyahat esnasında da bu önleminizi uygulamayı sürdürün. Bunun yerine, diğer rahatlama önerilerini uygulayın ve hafif içecekler tercih edin.

2) Basınç Farkına Hazırlıklı Olun

Birçok kişi için uçak yolculuğu yüksekteyken yeryüzünü izleme keyfi anlamına geliyor. Ancak yüksekte olmak herkes için keyifli bir şey olmayabilir elbette.

Üst solunum yolu rahatsızlıklarına sahip olan kişiler havalandıktan sonra bazı problemlerle karşılaşabiliyor. Kulak veya burun tıkanıklığı, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi hastalıklara sahipseniz havadayken oluşacak basınç farkından olumsuz etkilenebilirsiniz. Böyle bir rahatsızlığınız varsa yolculuk öncesi bir hekime danışmanızda yarar var. Bu tür hastalıklar genellikle uçak yolculuğu yapmaya engel değil ancak gerek yolculuk öncesi gerekse yolculuk sırasında bazı önlemler almanız gerekebilir.

Herhangi bir rahatsızlığa sahip olmayan kişiler de karşılaşacakları basınç farkına önceden hazırlıklı olmalı. Özellikle uçak havalanırken hissedebileceğiniz derecede bir basınç farkı oluşabilir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde panik yapmamak adına psikolojik yönden hazırlıklı olmak en doğrusu olacaktır.

Kalkış sırasında tecrübe edeceğiniz basınç farkına vücudunuz kısa süre sonra alışacaktır. Benzer bir durumu inişe hazırlanırken de yaşayabilirsiniz. Ancak uçuş sırasında böyle bir durum genellikle yaşanmayacaktır.

3) Mide Bulantısına Karşı Önlem Alın

Otomobil, tren ve gemi yolculukları bazı insanlarda mide bulantısına sebep olabiliyor. Gemide aşırı dalga sürekli sarsıntıya sebep olduğunda “gemi tuttu” deriz. Aslında benzer durum uçakta da karşımıza çıkabilir; yani uçak da “tutabilir”.

Özellikle ilk kez uçağa binenler havalandıktan sonra kabin içi oksijenin düşmesinin de etkisiyle mide bulantısı yaşayabilir. Böyle bir durumla karşılaşma riski bulunan kişiler koltuk tercihlerini cam kenarı veya kanat üzerinden yana kullanmalı. Bu koltuklarda mide bulantısı yaşama riski daha az olacaktır.

Ayrıca böyle bir rahatsızlığının olduğunu önceden bilen kişiler doktor tavsiyeli ilaçlar kullanabilir. Uçağın kalkışından yaklaşık yarım saat öncesinde bu ilaçlar alınabilir. Yine de uçuş sırasında mide bulantısı yaşarsanız arkanıza yaslanın ve derin nefes alarak gevşemeye çalışın. Sorun devam ederse kabin memurlarından yardım istemekten çekinmeyin.

4) Yolculuk Öncesi İyi Dinlenin

Uçak yolculuğu en hızlı ulaşım çeşitleri arasında yer alıyor. Bu durum, bir seyahat süresinde birden fazla zaman diliminin değişmesi anlamına gelebiliyor. Tek bir uçak yolculuğu ile onlarca ülke, birkaç kıta, birçok zaman dilimi değiştirebilirsiniz. Peki bu tecrübe biyolojik ritmimizi ne yönde etkiler? Uyku alışkanlığımız ve biyolojik saatimiz dikkate alındığında dengemizi bozabilecek bir şey olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’den bindiğiniz uçaktan kısa bir süre sonra Avrupa’daki bir ülkede inebilirsiniz. Yolculuk boyunca bir ya da iki saat dilimi değiştirmiş olacaksınız. Ayrıca vardığınız yerde farklı bir iklim özelliğiyle karşılaşacaksınız.

Her ne kadar oturarak yolculuk etsek de yeryüzünden yüzlerce kilometre yüksekte yine yüzlerce kilometre hızla hareket ettiğimizi düşünürsek, hiçbir şey yapmasak dahi yorulabiliriz. Bu hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluk şeklinde gerçekleşebilir.

Kısa süreli bir uçuş dahi olsa yolculuktan önce iyice dinlenmeniz gerekir. Bir gece öncesinden düzenli uyuyun ve yoğun fiziksel aktiviteden kaçının. Kendinizi yolculuğa her açıdan hazırlayın. Dinç bir şekilde uzun bir yolculuğa başladığınızda hem seyahatin ilerleyen saatlerinde uyumanız kolaylaşır hem de daha keyifli vakit geçirirsiniz.

5)Sıvı Tüketimine Dikkat Edin

Bu öneri yalnızca uçak yolculuğunda değil hayatın her alanında uygulamamız gereken pratikler arasında yer alıyor.

Uzmanlar gün içinde bol sıvı tüketiminin hayati önemde olduğunu aktarıyor. Birçok rahatsızlığın önüne geçmek ve daha kaliteli bir yaşama sahip olmak için günün farklı saatlerinde bol sıvı tüketmemiz gerekiyor.

Bu öneri uçak yolculuğunda daha çok önem kazanıyor. Kabin için nemin yolculuk süresinde düşecek olması, burun, göz ve ağızda kuruluğa sebep olabiliyor.

Bu durumun önüne geçmek için özellikle uçuş öncesinde hem su hem de sakinleştirici hafif bitki çayları tercih etmeniz birçok açıdan faydalı olacaktır.

6) Gürültülere Hazırlıklı Olun

Sadece uçak değil, tüm yolculuk türlerinde başınıza gelebilecek en kötü olaylardan biri de sürekli ağlayan bir bebeğin taşıt içinde olması değil mi?! 10 saatlik bir otobüs yolculuğunda bir hatta birden fazla bebeğin bir koro gibi saatlerce ağladığını düşünün; can sıkıcı bir durum elbette. Bu tabloya pekala uçakta da rastlayabilirsiniz. Üstelik uzun süreli uçak yolculuklarında bu durum çekilmez bir hal alabilir.

Bunun dışında yolcular arasında gürültü yapanlar olabilir. Örneğin yanınızdaki yolcu kulaklığında yüksek sesle müzik dinleyebilir. Söz konusu durumları kabin görevlilerine iletmeniz durumunda gerekli uyarılar yapılacaktır.

Bunlar dışında uçağın özellikle kalkış ve inişi esnasında gürültüler oluşabilir. Tüm bu seslerden rahatsız olabileceğinizi düşünüyorsanız yanınıza bir kulak tıkacı alabilirsiniz.

Ayrıca, diğer yolcuları rahatsız etmemek koşuluyla bir kulaklık ile seyahatiniz boyunca sevdiğiniz müzikleri dinleyebilir, filmler izleyebilir ya da tabletinizde oyun oynayabilirsiniz.

7) Uyumak İçin Hazırlık Olun

Uçak Yolculuğu

Seyahat sırasında en çok imrendiğimiz insanların başında “başını koyduğu gibi uyuyanlar” gelir. İster otobüs ister gemi isterse uçak olsun, koltuğuna oturduktan beş dakika sonra uykuya dalabilen şanslı insanlara bakarak iç geçiririz.

Eğer onlardan biriyseniz uçak yolculuğunda strese girmeniz için pek sebep yok. Ama böyle bir yeteneğiniz yoksa ve seyahatinizin tümünü uyanık geçirmek istemiyorsanız bazı önlemler almanız gerekebilir.

Uçak yolculuğu sırasında gürültü, basınç farkı ve diğer etkenlere rağmen uykuya dalabilmek için kendinizi rahatlatmanız gerekir.

Özellikle boynunuzu sabit tutmanız büyük fayda sağlar. Bunun için uçuş öncesi bir boyun yastığı alabilirsiniz. Boyun yastığı hem sizi rahat ettirerek uykuya dalmanızı kolaylaştırır hem de uzun yolculuk sırasında boyun sağlığınızı korur. Ayrıca üçlü koltuk sistemine sahip bir uçakta seyahat edecekseniz kenardaki koltukları tercih etmelisiniz. Böylece kollarınızı yandaki tutacaklara daha rahat biçimde yerleştirebilirsiniz.  Bununla beraber, acil çıkış kapılarına yakın koltuklarda koltuklar arası mesafe daha uzun olduğundan daha geniş alana sahip olabilirsiniz.

İşte uçak yolculuğu sırasında dinleyebileceğiniz, sizi rahatlatacak ve uyumanızı sağlayacak şarkılardan oluşan Spotify çalma listemiz.

8) Oyalanacak Eşyalar Alın

Uçak Yolculuğu

Bir önceki maddeyi “nasıl olsa uyuyamam” deyip geçtiyseniz bu madde sizin için. Uçak yolculuğunda uyuyamayanlar için en iyi seçenek hoş vakit geçirebilmektir.

Aslında günümüzde uçaklarda bunun için birçok seçenek bulunuyor. Koltuk arkalarında bulunan ekranlarda film izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, hatta uçağınızın konumunu harita üzerinden takip etmek mümkün.

Eğer bunlar keyifli vakit geçirmeniz için yeterliyse ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Diğer türlü ise, kendi kitabınızı, derginizi, tabletinizi ya da bilgisayarınızı yanınızda getirmelisiniz. Yolculuğunuz sırasında sizi daha konforlu hissettirecek bu alternatifler sizi hem rahatlatacak hem de eğlendirecektir.

Uçak Yolcluğu

Uçak yolculuğunuz boyunca akıcı bir romanı baştan sona bitirebilirsiniz. Bunun için yeterli zamanınız olacaktır.

En sevdiğiniz müzik listesini dinleyebilir, günlük tutabilir ya da gideceğiniz şehrin özelliklerini anlatan dergileri okuyabilirsiniz.

Uçak yolculuğu otobüs ve otomobile göre daha az sarsıntıya sahiptir. Bu açıdan okuma, yazma ve izleme faaliyetleri için daha uygun bir ortam sağlar.

Tüm teknolojik gereçleri kalkış ve iniş süreleri dışında istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bu şekilde vaktinizi keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz. Söz konusu aktiviteler stresinizi azaltmaya da yardımcı olur.

9) Isıya Dikkat Edin

Tüm yolculuk çeşitlerinde olduğu gibi uçakta da, seyahatten önce kıyafet tercihinizi gideceğiniz yerde karşılaşacağınız hava şartlarına göre yaparsınız.

Kısa kollu tişörtlerden oluşturmak pişmanlıklara yol açabilir. Bununla birlikte, eğer uzun bir yolculuk yapacaksanız kıyafet tercihinizde uçaktaki ısı şartlarını da dikkate almalısınız.

Basınç farkı ve kalabalık ortam yolculuk sırasında sizi bunaltabilir. O yüzden kalın giysiler tercih etmemeli, varsa montunuzu veya kabanınızı koltuğunuza oturmadan önce çıkarmalısınız.

Uçak kalkışı tamamladıktan sonra yolcular tuvalete gitmek için ayağa kalkıp koridorda ilerleyebilir. Baş üstü dolaplarından çeşitli eşyalar alabilirsiniz ancak bir kazaya sebep olmamak için kabin görevlilerini haberdar etmek ve onlardan yardım almak gerekecektir.

Uçuş sırasında kıyafetinizi değiştirmek neredeyse imkansız bir hal alacaktır. Yolculuk öncesinde, yolculuk sırasında ve sonrasında yaşayacağınız ısı değişimlerini önceden tahmin ederek önlem almalısınız. Gideceğiniz şehirdeki hava tahmin raporlarını önceden görüntüleyin. Yağış görünüyorsa yanınıza yağmurluk veya şemsiye almayı unutmayın. Ancak yolculuk sırasında tercih edeceğiniz kıyafetleri yalnızca yolculuğu dikkate alarak seçin.

10) Rahatlatıcı Egzersizler Yapın

Uzun bir yolculuk öncesi stres seviyeniz yükseldiyse, fiziksel ve mental açıdan sizi zorlayacak hale geldiyse, uçağa binmeden önce rahatlatıcı egzersizler yapmalısınız.

Belinizi, omzunuzu ve özellikle boynunuzu rahatlatacak çeşitli açma ve germe egzersizleri ile hem fiziksel açıdan rahatlayabilir hem de stresinizi azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, uçak yolculuğu öncesi aşırı yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız.

Bazı insanlar yolculuk öncesi kendilerini fazlasıyla yorar ve bilerek uykusuz kalır. Böylece yolculuk sırasında yorgun düştükleri için kolayca uyuyabileceklerini düşünürler. Ancak uykuya dalmak için tüm şartların yerinde olması gerekir. Yatağınız dışında, farklı bir ortamda uyuyabilmeniz için hem fiziksel hem de mental olarak kendinizi rahat ve güvende hissetmeniz şarttır.

11) Rahat Giysiler Tercih Edin

Uçak Yolculuğu

Bazı insanlar seyahat sonunda kıyafetlerini değiştirme şansı bulamayacakları için gidecekleri yerde giymeyi düşündükleri kıyafetle uçağa binmeyi tercih eder. Zorunluluk halleri dışında, uçak yolculuğunda rahat giysiler tercih etmek daha uygun olacaktır.

“Uçak Seyahati Esnasında Giymemeniz Gereken Kıyafetler” yazımıza da göz atarak seyahatinizi rahat geçirmenizi sağlayacak kıyafetleri giydiğinize emin olabilirsiniz.

Basınç farkı sebebiyle ayağınızda şişme olabilir. Bu açıdan kadınların topuklu ayakkabı giymeleri sıkıntı yaratabilir. Değiştirmesi kolay olduğundan rahat bir spor giymek daha iyi olacaktır.

Aynı şekilde dekolte bluz, mini etek, dar pantolon, sentetik kıyafetler ve takım elbiseler hem kadın hem de erkek yolcular açısından eziyet verici olabilir.

Konforlu bir uçuş deneyimi yaşamak için rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Böylece hem koltuğunuzda otururken hem de uykuya dalma öncesi avantaj sağlarsınız.

Dar kesim ve ısıyı hapseden kumaşlar yerine bol kesim, hafif ve yumuşak dokulu elbiseler giyebilirsiniz.

Ayrıca uçuş sonrası yağmur ve kar gibi hava olaylarına karşı yanınıza şemsiye, şal, hırka ve ek çorap almanız gerekebilir.

12) Yanınıza Hafif Atıştırmalıklar Alın

Uçak Yolculuğu Yemek

Gökyüzünde süzülürken kahvenizi yudumlamak uçak yolculuğunun en keyifli parçalarından birini oluşturuyor.

Seferlerin tamamında firmalar yolcuları için ücretli ya da ücretsiz ikramlar sunuyor. Bazıları sandviç ve içecek servis ederken özellikle uzun yolcuklarda bazıları bir restoranda olduğu gibi çok çeşitli ana yemekler, ara sıcaklar ve içecekler sunuyor.

Yine de yanınıza hafif atıştırmalıklar alarak uzun yolculuklar sırasında kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Ayrıca, en sevdiğiniz atıştırmalıklar keyfinizi yerine getirecek, stresinizi azaltacaktır!

Ancak diğer yolcuları rahatsız edebilecek ağır kokulu kuruyemişlerden mutlaka kaçının. Aksi takdirde rahatlamak isterken stres verici bir ortamla karşı karşıya kalabilirsiniz.

13) Rahatlayın ve Gökyüzünün Keyfini Çıkarın

Uçak Yolculuğu

En nihayetinde uçak yolculuğu birçok açıdan keyifli bir etkinlik olarak tanımlanabilir. Bir yerden bir yere en hızlı ulaşım günümüzde hava yolu ile sağlanıyor.

Alanında deneyimli ve yetkin profesyonellerin yönetiminde sürdürülen seyahatinizde arkanıza yaslanarak gökyüzünde süzülmenin keyfini çıkarın.

İnsanlığın tarihten bu yana en büyük tutkuları arasında bulunan uçmak artık hemen hemen herkesin kolayca ulaşabildiği bir tecrübe haline geldi. Cam kenarında oturarak bulutları yukarıdan seyredebilir, birbirinden kıymetli tarihi eserleri havadan izleyebilirsiniz. Tek başına bu imkan bile uçak yolculuklarını eşsiz bir tecrübe haline getiriyor.

Seyahatinizin keyfini çıkarmak için kendinizi rahat ve güvende hissetmelisiniz. Uçak yolculuğunun otobüs, otomobil, gemi ve trene kıyasla çok daha az risk taşıdığını, sıkı uygulanan uluslararası kurallar sebebiyle en güveni ulaşım aracı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Uçuşunuza eşlik eden profesyonel görevlilerin uyarılarını dikkate alarak konforlu, keyifli ve güvenli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız