Ucuza Yılbaşı Tatili Yapılacak 25 Yer

0
1762

Takvimler ocak ayının ilk gününü göstermeye giderek yaklaşırken, herkesin gönlünden geçen farklı bir yeni yıl tatili var.

Kıtalar aşıp egzotik ülkelere seyahat etmek, okyanusun ortasındaki bir adada güneşlenmek ya da beş yıldızlı otellerin balo salonlarını şereflendirmek herkes için her zaman mümkün olmasa da; ekonomik pürüzler 31 Aralık’ta mutlu ve coşkulu olmaya engel değil.

Döviz kurundan, bilet ücretlerinden ya da otel fiyatlarından şikayet edenler için de her zaman uygun fiyata alternatif tatil seçenekleri mevcut. Eğer pijama ve terliklerinizle televizyon karşısında yeni yılı karşılama fikrinden hiç hoşlanmayanlardansanız, bir an önce harekete geçmeyi düşünmelisiniz!

Sağlık, mutluluk ve başarı gibi iyi dileklerin havada uçuştuğu, tüm tabiatın neşeli yılbaşı şarkılarına eşlik ettiği ve tüm sokakların en renkli ışıklarla süslendiği bu özel günlerde; hem ekonomik hem de eğlenceli tatil destinasyonları bulmak hayal değil.

Tüm yılın yorgunluğunu atarken yeni yıla da ferah ve mutlu bir başlangıç yapmak için, hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok adresi deneyimleyebilirsiniz. Bunun için ucuza tatil yapılabilecek yerlerden oluşan geniş kapsamlı listemizden ilham almaya hemen başlayın.

Yılbaşı gecesi için tercihiniz neresi olursa olsun, dileriz ki yeni yıl size kalbinizden geçen tüm güzelliklerle birlikte gelsin!

Ucuza Yılbaşı Tatili Yapılabilecek Yerler

1) Ilgaz, Çankırı

Ilgaz, Çankırı

Çankırı ili sınırları içerisinde yer alan Ilgaz Dağları; özellikle orta Anadolu’dan, Karadeniz’den ve Marmara’dan seyahat eden yerli turistler arasında oldukça popüler.

Batı Karadeniz bölgesinin en yüksek sıradağları olan Ilgaz Dağları; kayak yapmaktan ve kış sporlarından hoşlananlar için Uludağ’ın çok daha uygun fiyatlı bir alternatifi.

Yılbaşı gecesi Ilgaz’da tüm doğa beyaz kar örtüsü ile kaplanırken; kayak için ideal kar kalınlığı da yakalanmış oluyor.

Dağda bulunan ve neredeyse yüzde yüz seviyesinde doluluğa ulaşan tesislerin her biri; hizmet ve kaliteden yana yüksek standartlara sahipken ücret olarak da yüz güldürüyor.

Siz de 31 Aralık gecesi ve öncesinde dağlardaki oksijen seviyesinden faydalanmak ve Ilgaz Milli Parkı’nı doya doya gezmek isterseniz Ilgaz rezervasyonunuzu tamamlamak için acele etmelisiniz.

Üstelik bu tatil sayesinde, yöre kadınlarının hamarat ellerinden keşkek ve cızlama gibi yöre mutfağına ait yemekleri tatma şansınız da olabilir.

Dağda konaklamanın bir diğer alternatifi de, Kastamonu ve Çankırı şehir merkezlerindeki otellere göz atmak olabilir. Her iki şehir merkezi de Ilgaz Dağı’nın 50 kilometrelik çevresi içinde yer alıyor.

2) Sarıkamış, Kars

Sarıkamış

Söz konusu kış tatili olunca, Doğu Anadolu’nun en güzel illerinden biri olan Kars da alternatif bir rota.

Burası hem gözlerinizi beyaz kar örtüsüne doyuruyor; hem de bakir doğası sayesinde cebinizi yakmadan kayak yapmanıza olanak tanıyor. Kayak ekipmanları kiralarken ya da otel rezervasyonu yaptırırken; popüler kayak beldelerine göre ne kadar az ödeme yaptığınıza şaşırabilirsiniz.

Eğer Kars’a kadar Doğu Ekspresi ile seyahat etmek isterseniz, bu karar size iki yönden büyük avantaj sağlayacaktır. Öncelikle hava yolu taşımacılığına göre daha az ödeme yapacağınızdan emin olabilirsiniz.

İkinci avantaj ise, Ankara’dan hareket eden ve Kars’a kadar ilerleyen bu tren yolculuğunun Anadolu’nun tüm güzelliklerini önünüze sermesi. Hatta biletini 31 Aralık tarihine alarak, bu özel gecede trende olmayı tercih edenlerin sayısı da hiç az değil. Her sene 31 Aralık’ta yeni yıla pijamalarla girmeyi tercih edenlerdenseniz, bu sene bir değişiklik yapın. Yine pijamalarla olsanız bile, bu kez yanınızda sevdiğinizle trenin içinde sıcak içeceğinizi yudumlayabilir ve kompartımanınızı da dilediğiniz gibi ışıklandırabilirsiniz.

3) Akyaka, Muğla

Akyaka, Muğla

Bir başka bütçe dostu yılbaşı tatili alternatifi, yurt içindeki güzide tatil destinasyonlarımızdan olan Akyaka.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan tatil beldesi, yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun rağbet görürken; kışın tamamen farklı bir kimliğe bürünüyor.

Kış dönemindeki hafta sonu ve tatillerde Akyaka’yı tercih edenler daha çok Muğla ili ve civarında öğrenim gören üniversite öğrencileri. Hal böyle olunca hem fiyatlar öğrencilere göre hem de Akyaka nüfusu oldukça genç ve eğlenceli.

Hem Ege bölgesinde kış tatilini deneyimlemek hem de yılbaşı gecesini dalga sesleri ve keyifli notalar eşliğinde Akyaka’nın beyaz mimarisi içinde geçirmek isteyenler için, pansiyonlardan kiralık evlere kadar birçok uygun fiyatlı seçenek var.

Sabaha kadar eğlenerek tamamladığınız gecenin sonunda, yeni yılın ilk güneşini de Gökova Körfezi’nde karşılayabilirsiniz.

Akyaka’da denize girilecek yerler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için Akyaka’nın En İyi Plajları ve Koyları yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

4) Minsk, Belarus

Minsk

Yılbaşında yurt dışına seyahat etmek isteyen ancak özellikle vize ücretlerini görünce plan yapmaktan çekinenler için ideal bir adres var sırada. Beyaz Rusya olarak da bilinen Belarus’un başkenti Minsk, Türk vatandaşları için vize talep etmeyen bir kış rotası.

Üstelik Minsk’teki yılbaşı eğlenceleri 26 Aralık’ta başlayıp bir ay gibi uzun bir süreye yayıldığından tatilinizi bol bol esnetme şansına da sahipsiniz.

Yine burada eğlence daha çok sokaklara yayıldığından; pahalı gece kulüplerinde ve restoranlarda rezervasyon yaptırmak zorunda da olmayacağınızı garanti etmek mümkün.

Meydanda süren eğlencelerin yabancı turistleri zorlayan tek bir tarafı var; o da tamamen karasal iklimin hüküm sürdüğü şehirde -15’i bulan sıcaklık değerleri!

Minsk’e seyahat planlarken termal ürünlerden, içliklere koruyucu kış ekipmanlarından atkılara, montlara ve berelere kadar aklınıza gelebilecek tüm ürünlerden destek almayı ihmal etmeyin!

5) Bakü, Azerbaycan

bakü azerbaycan

Bakü; kağıt üzerinde yurt dışı gibi görünse de diliyle, kültürüyle, vefalı komşuluğuyla ve tabii vize gerektirmemesiyle ekonomisini düşünen Türk turistler için ön plana çıkan bir yılbaşı adresi.

Şehrin her bir köşesi yılbaşı için baştan aşağı süslenerek adeta büyülü mekanlar haline gelirken; Hazar Denizi kıyılarında yeni yıla girmenin verdiği keyif de bir başka oluyor.

Bakü uygun fiyatlı bir tatil destinasyonu olduğu için; yılbaşı turu düzenleyen büyük şirketlerin de bu adresi tercih ettiğini sıklıkla görebilirsiniz.

Bakü’de yapabilecekleriniz arasında Old City adı verilen bölgedeki yerel restoranları ziyaret etmek; Kız Kulesi’nin tepesine çıkarak ışıltılı Bakü manzaralarını kahve eşliğinde izlemek, Bakü Bulvarı’nda uzun uzun yürümek, Nizami Caddesi’nde alışveriş yapmak ve Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde düzenlenen çok sayıda etkinlikten birine katılmak mutlaka olmalı. Yılbaşı tatilinizi Bakü’de geçirmek istiyorsanız Bakü Seyahat Rehberimize göz atmayı unutmayın!

6) Beyrut, Lübnan

Beyrut

“Orta Doğu’nun Paris’i” tanımını daha önce duyduysanız; bu yakıştırmanın Lübnan’da yer alan Beyrut şehri için yapıldığını da bilirsiniz.

Şehir lezzetli sofraları ve zengin kültürü nedeniyle artan bir popülariteye sahip; ancak henüz tam anlamıyla keşfedilmediği için de fiyatları can yakmıyor.

Lübnan’da bulunan tarihi, kültürel ve doğal güzellikler içerisinde özellikle Jeita mağarasının dünyanın 8. harikası olma adaylığı var.

Vize istemeyen bir ülke olan Lübnan ve başkenti Beyrut; sizleri yılbaşı gecesinde sazlı sözlü, dansözlü, kültürel mozaiğin ve leziz yemeklerin ön planda olduğu bir mekanda ağırlayabilir.

Beyrut’a kadar gittiğinizde camilerin, Ortadoks kiliselerinin, antik Roma döneminden kalan hamamların ve Birleşmiş Milletler Binası gibi modern yapıların nasıl bu kadar iç içe konumlandığına da şaşırmaktan kendinizi alamayacaksınız.

7) Kiev, Ukrayna

Kiev new year

Dolar ve euro kurlarından yana yüzü gülmeyen Türk turistleri yılbaşında mutlu edebilecek bir adres de Kiev, Ukrayna.

Kültür ve tarih dolu sokaklarıyla ön plana çıkan bu ülke; hem seyahat için vize talep etmemesiyle hem de Ukrayna Grivna’sının Türk Lirası karşısında daha düşük değere sahip olmasıyla gönülleri fethediyor.

Başka bir Avrupa ülkesinde 2 gece tatil yapmak yerine Kiev’de rahatlıkla 4 ya da 5 gece geçirebilirsiniz.

Ukrayna’nın gece hayatı da son derece ünlü olduğu için, yılbaşında yeterince eğleneceğinizden şüpheniz olmasın.

Kiev’e kadar gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Ayasofya Meydanı, Özgürlük Meydanı, Altın Kapı ve Dostluk Heykeli gibi ikonlar var. Şehrin metrelerce derinliği bulan ünlü metrosu ise sanat eserleri ile dolu.

Kiev’den hediyelik eşya alışverişi yaparken de; Türkiye’ye göre daha uygun fiyata satılan ithal ürünlerle karşılaşıp kendinizden geçebilirsiniz.

Kiev’de tadabileceğiniz başlıca yerel lezzetleri ise; Kiev tavuğu, Perohy mantısı ve Kiev ekmeği olarak sıralamak mümkün.

8) Belgrad, Sırbistan

Belgrad christmas (2)

Yurt dışı için ülke araştırması yaparken kurları kontrol edenlerin Ukrayna dışında bir favorisi daha var. O da dünyaca ünlü müzik festivalleri ile adını duyuran Belgrad’dan başkası değil.

Sırp Dinarı da Türk Lirası’na göre neredeyse yarı yarıya daha düşük değerde olduğundan ve Belgrad için vize gerekmediğinden; yılbaşı gecenizi Belgrad’da geçirmekten yana tereddüt etmeyebilirsiniz.

Özgürlük Meydanı, Tuna Sokağı, Aya Nikola Kilisesi, Aya Yorgi Katedrali ve Halk Tiyatrosu gibi birçok turist çekim noktasının yanı sıra; Sırpların eğlence anlayışı da hoşunuza gidecektir.

Belgrad’dayken gün boyu Tuna Nehri kıyılarında dolaşabilir, alışveriş yapabilir, Sırp mutfağındaki tapas uyarlamasını deneyebilir, ünlü Moskov Oteli’nde kahve ve cheesecake molası verebilirsiniz.

Akşamki yeni yıl kutlamaları ise Parlamento Meydanı ve Özgürlük Meydanı arasında sürüp gidiyor.

Belgrad’daki yılbaşı yemeğini menünüzde dana bifteğin kızartılarak pişirildiği karadordevaya, tütsülenmiş etlere, shopska salatasına ve “jagnjeceg mesa” adı verilen kuzu kapama yemeğine yer verebilirsiniz.

9) Cunda Adası, Balıkesir

Cunda Adası

Ayvalık’ta yaşayan yerli halk; sahip oldukları coğrafyadan, verimli topraklarda yetişen zeytinlerden ve denizdeki bol çeşitli taptaze ürünlerden nasıl yararlanacaklarını çok iyi biliyor.

Yaz döneminde bu güzel ilçe turistlerin istilasına uğrasa da, kış soğuğunda Ayvalık’a geldiğinizde siz de buranın yerlisiymiş gibi hissedebilirsiniz.

Özellikle Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası, emekliliğiniz için hayalini kurduğunuz o rahat sahil beldesi fikrini ayaklarınızın ucuna kadar getirecek.

Yılbaşı gecesinde de adanın balık restoranlarından birinde rezervasyon yaptırmak kadar güzel bir fikir olamaz. Üzerine kızarmış dondurma ya da lokma tatlısı tercih edebilir ve bu sayede yeni yıla içinizi ısıtan bir başlangıç yapabilirsiniz.

Adada hem pansiyonların hem de butik otellerin çeşitliliği sayesinde bütçenize uygun alternatifler bulmanız mümkün.

Cunda Adası ile Ayvalık arasında sadece kısa bir dolmuş ya da taksi mesafesi var; bu nedenle Ayvalık merkezinde daha uygun bir konaklama fırsatı bulursanız onu da kaçırmayın.

10) Sandıklı, Afyon

Yeni yıldan başlıca dilekleri sağlık ve şifa olanlar; yılbaşı tatilini keyifli bir termal otel konaklamasına da dönüştürebilirler.

Afyon turizminin temelini oluşturan kaplıca suları her yıl, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kaplıcaların romatizmadan aşırı kiloya, sinir sistemi hastalıklarından karaciğer hastalıklarına kadar onlarca farklı başlıkta faydaları olduğu söyleniyor.

Afyon’da güzel bir otelde konforlu bir konaklamayı; Türkiye ortalamasının altında bir fiyata karşılayabilirsiniz.

Afyon’a kadar gelmişken; Afyon Kalesi’ni ziyaret etmeyi, şehrin meşhur kaymaklı lokumlarından satın almayı, katmer ve böreklerinden birer ikişer yemeyi ve Kapadokya’ya benzeyen Frig Vadisi’ni görmeyi de sakın ihmal etmeyin.

Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nın en önemli duraklarından biri olan Kocatepe de, yine Afyon sınırları içerisinde yer alıyor.

11) Pamukkale, Denizli

Denizli Pamukkale

Türkiye’nin sahip olduğu en önemli turistik değerlerden biri olan Pamukkale Travertenleri, yılbaşı gecesi için hem son derece orijinal hem de ekonomik bir tatil rotası.

Denizli’nin Sarayköy ve Pamukkale gibi birçok yerleşiminde de tıpkı Afyon’da olduğu gibi termal sular var; bu nedenle şifa arıyorsanız rotanızı bu yöne de çevirebilirsiniz.

Pamukkale otellerinin birçoğu orta gelirli aileler tarafından rahatlıkla tercih edilebiliyor. Hava koşullarından yana şansınız olursa; travertenlerin karla kaplı halini izlemek gibi bir ayrıcalığa da sahip olmanız mümkün.

Anadolu’nun güzel şehri Denizli’de et ürünlerinin de son derece lezzetli hallerini tatmanız mümkün.

Özellikle Bayramyeri adı verilen çarşı bölgesinde yerel restoranlarda tandır yemek, Buldan’dan tekstil alışverişi yapmak ve travertenlerin önünde fotoğraf çekilmek gibi turistik aktiviteleri tamamlamadan Denizli’den dönmeyin.

12) Kuşadası, Aydın

Kuşadası-Aydın

Yaz boyu yerli ve yabancı turistler tarafından hıncahınç doldurulan birçok yer gibi Kuşadası da; kış mevsiminde alternatif bir tatil rotası haline geliyor.

Burası hem kış boyunca da süren hareketli bir yaşama sahip hem de söz konusu kış tatili olunca oteller yarı fiyatına denk geliyor. Yılbaşı tatilinde Kuşadası’nın beş yıldızlı otellerde yaza göre çok avantajlı fiyatlara konaklayabilirsiniz.

Turistik beldenin çarşısından marinasına, balık restoranlarından gece kulüplerine kadar her şeyi de yılbaşı keyfinize keyif katacaktır.

İster balo salonunda kurtlarınızı dökün, isterseniz de kendinizi sokaklara atın ama yılbaşında Kuşadası’nı mutlaka hayatınızda bir kez olsun deneyimleyin.

13) Belek, Antalya

Belek, Antalya

Antalya için Belek yaz döneminde turizm çarkını döndüren başlıca beldelerden biri. Kışın ise otellerin lüksünden, konforundan ve yüksek standartlarından hiçbir şey eksilmezken; fiyatlar büyük ölçüde aşağıya çekiliyor. Yılbaşında Belek tatilini; özellikle beş yıldızlı bir otelde, sanatçılı ve orkestralı bir yılbaşı gecesini ucuza getirmek isteyenler için önerebiliriz.

Burada otellere ait yılbaşı galalarının dışında, dünya menüsünden örnekler barındıran restoranlarda da rezervasyon yaptırma şansınız var. Restoran fiyatları da, tıpkı oteller gibi, kış mevsiminde daha uygun oluyor.

Kış destinasyonlarının insanı ürperten soğukluğunun yanında Antalya, sahip olduğu Akdeniz iklimi nedeniyle sizi yine de ılıman karşılayacaktır.

Özellikle İç Anadolu ya da Doğu Anadolu’da ikamet edip soğuklardan şikayet ediyorsanız; Belek kesinlikle içinizi ısıtacak ideal bir adres.

Son olarak; yılbaşı için Belek rezervasyonu yaptırmaya karar verdiyseniz mutlaka masaj ve spa gibi imkanlar ile ilgili de fiyat alın.

Kendinizi şımartabileceğiniz bu seansların da fiyatları kış döneminde oldukça düştüğünden, yılbaşı eğlencesini takip eden 1 Ocak tatilinde dinlendirici bir masaj yaptırmak isteyebilirsiniz.

14) Erciyes, Kayseri

Kayseri Erciyes

Kar tatili sevenlerin Türkiye’de ziyaret edebilecekleri en ekonomik adreslerden biri de Erciyes.

Kayseri’nin yaşadığı soğuk kışların da sebebi olan Erciyes Dağı, yüksek zirvesi ile ideal bir kar kalınlığı ve kayak keyfi sunuyor.

Üstelik Erkilet’te bulanan Kayseri Havalimanı’na özellikle İstanbul’dan haftanın her günü uçuşlar var. Biletinizi erken alarak fiyat avantajı yakalayabilirsiniz.

Yeni yılı karşılarken Erciyes yamaçlarında sucuk ekmek yemek, kayak yapmak ya da kayak sonrası partilere katılmak; en az Uludağ’ı ziyaret etmek kadar iyi bir fikir.

Üstelik giderek daha popüler hale gelen Erciyes’te tesislerin sayısı her geçen gün artarken; otellerin hizmet standartları da belirgin ölçüde iyileşme gösteriyor.

Kayseri’de deneyebileceğiniz yerel lezzetler arasında başta Kayseri mantısı olmak üzere türlü hamur işleri var. Su böreğinden bazlamaya, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünlerinden yaprak sarması gibi ev yemeklerine kadar birçok yöresel lezzetin tadına Kayseri’de bakabilir ve Kayseri dönüşünde hediyelik poşetler halinde bu lezzetleri eve de taşıyabilirsiniz.

15) Batum, Gürcistan

batum gürcistan

Yılbaşında uygun fiyatlı yurt dışı tatili hayal edenler için, ne varsa komşularda var diyebiliriz. Gürcistan’ın en güzel şehirlerinden biri olan Batum da hava yoluna bile ihtiyaç duymayacağınız bir yakınlığa sahip.

Artvin’de bulunan Sarp Sınır Kapısı üzerinden Batum’a geçiş yaparak uçak biletinden tasarruf edebilirsiniz.

Batum geçişlerinde vize zorunluluğu olmadığı gibi; pasaportu olmayan Türk vatandaşları da geçiş hakkından faydalanabiliyor.

Yeni yıla girerken Batum’daki casinolardan ve lüks otellerden faydalanabileceğiniz gibi; deniz kenarında konumlanan daha mütevazı otel ve pansiyonları da tercih edebilirsiniz.

Batum size, özellikle doğayla iç içe olabilmeniz ve Karadeniz’in diğer yakasını dilediğinizce gezebilmeniz için geniş bir fırsat tanıyacaktır.

Daha fazla turist çekebilmek için kendisini tam anlamıyla yenileyen şehirde Ali ve Nino Heykeli’ni, Batum Botanik Bahçesi’ni, Argo Teleferiği’ni, Fener Kulesi’ni ve Alfabe Kulesi’ni de mutlaka görmeye çalışın.

16) Selanik, Yunanistan

Selanik

Söz konusu euro kuru olunca tatil bütçeniz konusunda endişe etmeniz normal. Ancak euro ile yapabileceğiniz en uygun tatillerden biri kesinlikle Atatürk’ün doğum yeri olan Selanik topraklarına olabilir.

Burada hem tarih ve kültürle iç içe bir tur yaparken; hem de Avrupa topraklarında güzel bir yurtdışı eğlencesi yaşamanız mümkün.

Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan Selanik; Halkidiki Plajı’ndan Aya Sofya Kilisesi’ne; Bizans Kültürü Müzesi’nden Hamza Bey Camii’ne kadar dini ve kültürel motiflerin iç içe olduğu eşsiz bir şehir.

Selanik seyahatinizi daha uygun bir fiyata denk getirebilmek için; büyük oteller yerine daha çok gezginlerin ve öğrencilerin tercih ettiği hostellerde konaklamayı da düşünebilirsiniz.

Selanik’te tadabileceğiniz yerel lezzetlerden de bahsetmemek olmaz. Selanik gevreği, Selanik yoğurdu, Selanik böreği ve Selanik fasülyesi derken; neredeyse tüm lezzetlerin Selanik’e özel bir uyarlamasını gördüğünüzde sakın şaşırmayın. Tüm bu doyurucu lezzetleri, Avrupa geneline uygun sayılabilen menüler eşliğinde Yunanistan geziniz boyunca deneyimleyebilirsiniz.

17) Üsküp, Makedonya

üsküp (3)

Balkanların yıldızlarından biri olan ve aynı zamanda Makedonya’nın kültür ve sanat başkenti durumunda bulunan Üsküp de yılbaşında ziyaretinizi bekleyen destinasyonlardan biri.

Burası için bilet rezervasyonunuzu erken yaptırarak fiyat avantajı yakalayabilirsiniz. Bilet ve rezervasyonları aylar öncesinden organize eden tur şirketleri de; konaklama ve ulaşımda oldukça makul fiyatlara kadar inebiliyor.

Üsküp’ün tarihi çarşısında doyasıya gezebileceğiniz bir 31 Aralık gününün ardından; birbirinden güzel mimari eserlerin ortasında konumlanan şehrin dev meydanında da halka açık gösterilere katılabilirsiniz.

Başka bir ülkede olmak, başka bir tarihi ve kültürü solumak bile başlı başına  bir yılbaşı programı olduğu için pahalı otellerin balo salonlarına ücret ödemenize gerek yok.

Üsküp’teyken hem aşina olduğunuz motifler görüp yabancılık çekmeyecek hem de bu şehri bol bol keşfetme ihtiyacı hissedeceksiniz.

18) Hammamet, Tunus

Hammamet

Libya ile Cezayir arasında, Afrika’nın Akdeniz kıyılarında yer alan Tunus; kesinlikle herkesin görmesi gereken yurt dışı destinasyonlardan biri.

Yılbaşı için ise, buradaki eski Hammamet yerleşim bölgesine vizesiz turlar düzenleniyor. Hammamet’te bulunan lüks bahçeler, kumsallar ve milattan öncesine uzanan tarihi doku; turistleri etkileyecek cinsten.

Tunus aynı zamanda Sahra Çölü Festivali, Deve Festivali ve Kartaca Festivali gibi çok sayıda festivale ev sahipliği yaptığı için; buradaki halk nasıl eğlenilmesi gerektiğini çok iyi biliyor.

Tabii bildiğiniz partileri unutun ve Afrika usulü biraz mistik biraz da egzotik bir yılbaşı gecesine kendinizi hazırlayın.

Tunus’ta yeni yılın ilk sabahına uyandığınızda ise, kahvaltının çeşitliliği karşısında hayrete düşebilirsiniz. Türk kahvaltılarını andıran zengin sofralar, Tunus’ta da uygun fiyatlara karşınıza seriliyor. Tunus’ta kuskus, burfi, harissa, safran yemeği ve nane çayı da gün içerisinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden sadece birkaçı.

19) Dubrovnik, Hırvatistan

Dubrovnik yeni yıl

Hırvatistan’ın Dubrovnik şehri, tüm dünyada takip edilen ünlü Game of Thrones dizisinden sahnelere konu olmasıyla birlikte uluslararası bir şöhrete de sahip oldu. Siz de özellikle bu kitap uyarlaması dizinin fanlarından biriyseniz, yeni yıla Lannister topraklarında girmeyi düşünebilirsiniz.

Birçok Balkan turuna da dahil olan bu güzel coğrafyanın tek bir kusuru var; o da Schengen vizesi gerektiriyor olması. Ancak şehir içindeki fiyatların Avrupa ortalamasının altında kaldığını göz önüne alırsanız, vize ücretinden fedakarlık edebilirsiniz.

Dubrovnik de tıpkı Selanik gibi; otel yerine hostel tercih edebileceğiniz hatta internet üzerinden ev kiralama yapabileceğiniz şehirlerden biri. Fiyatları takip ederek ve erken rezervasyon gibi avantajlardan faydalanarak; hem Avrupa tatili yapıp hem tasarruf edebilmeniz son derece mümkün.

Hırvatistan menülerine de yufka çorbası ve kuzu çorbası gibi çok sayıda leziz çorba damga vururken; ülkede lezzetli deniz ürünlerinin de bulunduğunu hatırlatalım. Her gün farklı tatlar deneyimleyerek, gezinizi lezzetli bir biçimde sonlandırabilirsiniz.

20) Safranbolu, Karabük

Safranbolu Karabük

Batı Karadeniz Bölgesi’nin güzel ilçesi Safranbolu, Karabük iline bağlı. Özellikle beyaz ve ahşap tonlarının uyumundan esinlenen bir mimariye sahip olan bu yer; Türkiye için bir doğa ve kültür hazinesi.

Safranbolu’da beş yıldızlı otellerin yılbaşı galasında rezervasyon yaptırmak bile, Türkiye ortalamasına göre uygun bir fiyata sahip. Üstelik hem 31 Aralık hem de öncesindeki günler boyunca bu şirin ilçede yapabilecek çok şeyiniz var.

Her şeyden önce safranlı lezzetlerin bol bol tadına bakın ve şehrin tarihi çarşısından hediyelik safranlı lokum satın almayı da ihmal etmeyin. Bükme, cevizli yayım, göbü ve kuyu kebabı da deneyebileceğiniz diğer lezzetler arasında.

Mevsim koşullarına göre Uluyayla, Hızar ve Ağzıkara gibi doğal güzelliklerin hakkını vermeye çalışın.

Yaylalara çıkmak her zaman mümkün olmasa bile, Safranbolu sokakları ve bu sokaklarda yaşanan hikayeler tüm mevsimler boyunca ziyaretinize açık.

UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan Safranbolu’yu gezerken, kendinizi nostaljik bir film setinde gibi hissederseniz de şaşırmayın.

21) İskenderun, Hatay

Hatay arkeoloji ve mozaik müzesi

Baştan belirtmekte fayda var; bu adres, her şeyden vazgeçse bile damak tadından vazgeçemeyenler için.

Eğer siz de yurt dışı uçak biletine sarf etmeniz gereken bütçeyi, gurme lezzetler için seve seve feda edeceğinizi düşünüyorsanız; rotanızı doğruca Türkiye’nin en güney ucundaki Hatay’a ve oradan da İskenderun’a doğru çevirin.

Burada hayatınızdaki en lezzetli yılbaşı tatilini geçirebilirsiniz. Hatta yılbaşı gecesinde yiyeceklerinizden sonra muhtemelen ağırlık çökeceği için, belki saatler 00.00’ı gösterdiğinde uyuyor bile olabilirsiniz!

Hatay’da deneyimleyebileceğiniz lezzetler arasında; kağıt kebabından tepsi kebabına, kömbeden humusa, fellah köftesinden boraniye kadar her şey var. Şehirde bulunan zincir otellerin birçoğu da yılbaşı galalarında yöresel lezzetlere yer veriyor.

Önceden küçük bir araştırma yaparak, günün her saatini gurme tatlarla dolu dolu geçirdiğinize emin olabilirsiniz. Hatay’a kadar gidiyorsanız, yılbaşı tatilini en az 3 gün olarak organize etmeye çalışın. Ne de olsa Hatay’a kadar gelmişken, il geneline yayılan kültür mozaiği de gezilmeye ve görülmeye değer. Hatay’da Hıdırbey Musa Ağacı, Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Titus Tüneli ve Aziz Simeon Manastırı gibi birçok turist çekim noktasını tatil boyunca doya doya gezebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.

22) Seyhan, Adana

Gurme turlarından bahsedip de Adana’yı anmamak olmaz. Yılbaşı için direksiyonunuzu Seyhan Nehri ve çevresine çevirerek başta Adana kebap olmak üzere enfes lezzetleri tadabilirsiniz.

Burada Taşköprü, Ulucami, Ramazanoğlu Köşkü gibi turistik noktaları Seyhan nehri üzerinde yapacağınız kısa bir tekne gezintisi takip edebiliyor.

Adana’da tadacağınız orijinal lezzetlerde ise asla sınır yok. Şırdan, şalgam, kokoreç, muzlu süt, kaymaklı kadayıf, içli köfte, ciğer, kaburga, künefe, şamtatlı derken kendinizden geçebilirsiniz. Hatta acı, tatlı ve ekşi olmak üzere bu kadar farklı lezzetlerden oluşan Adana mutfağı için ziyaretinizi en az 3-4 güne yaymanız yerinde olur.

Adana’dan ayrıca Mersin, Osmaniye ve Hatay illerine bağlanmak da gelişmiş kara yolu bağlantıları sayesinde oldukça pratik. Buralara kadar gelmişken bölgenin Osmanlı döneminden kalan kültürel mozaiğini çevre illerde de gözlemlemek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde Anadolu’nun farklı illerine devam ettiğinizde, farklı lezzetlerle de kendinizi şımartma fırsatı bulacaksınız.

23) Sakız Adası, Yunanistan

Sakız Adası (2)

Harita üzerinde yurt dışı gibi görünse de, yakınlık olarak Sakız Adası’nın İzmir Çeşme’den pek bir farkı yok. Hatta burayı gün boyu kapı vizesi alarak dolaştıktan sonra akşam Çeşme’deki otelinizde yeni yıl kutlamanıza devam edebilirsiniz.

Sakız Adası, yeni yıla girerken Yunan ezgilerine eşlik etmek, sirtaki yapmak ve Hristiyan bir ülkedeki Noel heyecanını gözlemlemek isteyenler için ideal.

Sakız Adası’nın bir avantajı da, burası için uçak bileti satın almanıza gerek olmaması. Çeşme Limanı’ndan yapacağınız 45 dakikalık feribot yolculuğu sizi kolayca adanıza ulaştıracak. Özellikle İzmir ve çevresinde yaşıyorsanız, yılbaşında yurt dışı tatili yapmadığınızı söylemeyin!

Orijinal adı Chios olan Sakız Adası’nda konaklayabileceğiniz çok sayıda uygun fiyatlı pansiyon ve otel bulunuyor. Yaz döneminde bile fiyatlar makulken, kışın bu destinasyon tam anlamıyla ideal fiyat dengesine ulaşıyor.

Özellikle adanın içlerine doğru ilerledikçe fiyat avantajı yakalayabileceğiniz fırsatlar bulabilirsiniz.

Adada araç kiralamak gibi düşünceleriniz varsa da; yüksek fiyatlarla karşılaşmamak için işinizi son dakikaya bırakmamaya gayret edin.

24) Bozcaada, Çanakkale

Bozcaada, Çanakkale

Söz adalardan açılmışken, Marmara sularındaki Türk adalarını da unutmamak gerek. Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada yılbaşı gecesinde bir başka güzel.

Hem bütçesini düşünen hem de eğlenceden geri  kalmak istemeyen yerli turistler burayı sıklıkla tercih ediyorlar.

Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yaşayıp, Bozcaada’yı hala görmediyseniz yeni yıl fırsatını mutlaka değerlendirin. Adada Bozcaada Kalesi, Kent Tarih Müzesi, Akvaryum Koyu ve Şaraphane gibi birçok adres ziyaretinizi bekliyor.

Özellikle adada bulunan ve işletmesi belediye tarafından yürütülen Sosyal Tesisler, 31 Aralık gecesi için değerlendirilebilir. Buranın otel, pansiyon ve restoranlar karşısında fiyat avantajı mevcut.

Konaklama için ise birçok tesis, yaz dönemi fiyatlarının çok altında fiyatlar duyurarak kış tatilcilerini sevindiriyor.

25) Olympos, Antalya

Olympos Plajı

Listenin son sırasında yer alan Olympos, aslında doğa aşıklarının ilk aklına gelen yerlerden biri.

Sizin için önemli olan dört duvar arasında eğlenmek ve çimentodan yapılan sevimsiz binalarda konaklamak değilse, belki de doğanın kucağında uyuyabileceğiniz bu alternatifi değerlendirmenizin zamanı gelmiştir.

Olympos’ta bungalovlar, ağaç evler ya da çadır kampları gibi seçenekler kış mevsiminde de geçerliliğini koruyor.

Eğer kışa uygun çadır teçhizatınız varsa; yıldızların altında kendi hazırladığınız yemeklerden oluşan bir piknik için kamp yeri organizasyonunuzu hemen yapın.

Eğer kamp yapmak size göre değilse, Olympos’ta bulunan uygun fiyatlı otellerden birine de rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Oda ve kahvaltı olarak hizmet veren otellerin rezervasyon fiyatına, yılbaşı gecesi için düzenlenen eğlenceler de dahil tutulabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız